Μόντι Νόρμαν: Πέθανε ο συνθέτης της θρυλικής μουσικής των ταινιών Τζέιμς Μποντ

Μόντι Νόρμαν: Πέθανε ο συνθέτης της θρυλικής μουσικής των ταινιών Τζέιμς Μποντ Facebook Twitter
Φωτ.: montynorman.com
0

Πέθανε σε ηλικία 94 χρόνων ο Μόντι Νόρμαν, ο πολυγραφότατος συνθέτης και στιχουργός, γνωστός μεταξύ άλλων για το θρυλικό μουσικό θέμα των ταινιών του Τζέιμς Μποντ. 

Παιδί εβραίων μεταναστών από τη Λετονία, ο Νόρμαν μεγάλωσε στο Ιστ Εντ του Λονδίνου, όπου η μητέρα του τού αγόρασε την πρώτη του κιθάρα στα 16 του. 

Προτού αφοσιωθεί στη μεγάλη οθόνη, ο Νόρμαν συνέθεσε για παραστάσεις του Γουέστ Έντ - όπως τα Expresso Bongo και Irma La Douce. 

Το θέμα του Μποντ, που γράφτηκε κατά παραγγελία για την ταινία Dr No του 1962 με τον Σον Κόνερι, χρησιμοποιήθηκε σε όλα τα σίκουελ του διάσημου ήρωα. 

Πώς πείστηκε για τον Μποντ

Ο Νόρμαν, μάλιστα, χρειάστηκε να πειστεί για να γράψει το θέμα του Μποντ, καθώς ήταν απασχολημένος με άλλα δύο θεατρικά πρότζεκτ του. 

Πείστηκε όταν ο κινηματογραφικός παραγωγός του Μποντ, Κάμπι Μπρόκολι -που, σημειωτέον, εντυπωσιασμένος από τις θεατρικές συνθέσεις του, ήταν εκείνος που του είχε ζητήσει να κάνει τη μουσική της ταινίας- τού πρότειναν να ταξιδέψει μαζί του, εκείνος και η σύζυγός του, στη Τζαμάικα όπου γίνονταν τα γυρίσματα, με όλα τα έξοδα πληρωμένα.

«Λοιπόν, αυτός ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για μένα» αστειευόταν ο Μόντι. «Σκεφτόμουν, ακόμη κι αν ο Dr No αποδειχτεί πατάτα, τουλάχιστον κάναμε τη φιγούρα μας με ήλιο, θάλασσα και άμμο». 

Ο ίδιος έγραψε μουσική, μεταξύ άλλων, για τις ταινίες The Two Faces of Dr. Jekyll (1960), The Day the Earth Caught Fire (1961), the Bob Hope Eon Productions movie Call Me Bwana (1963), και τη τηλεοπτική σειρά Dickens of London (1976).

Στην πολυποίκιλλη καριέρα του, ο ίδιος τραγούδησε σε μπάντες, ενώ εμφανίστηκε σε πλήθος εκπομπών και σόου. 

Όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του, ο Νόρμαν πέθανε μετά από σύντομη ασθένεια. 

Με πληροφορίες από BBC

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Ο Τομ Κρουζ βρέθηκε στις Κάννες για την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της νέας ταινίας του δημοφιλούς franchise, η οποία αποτελεί το δεύτερο μέρος της ιστορίας που ξεκίνησε με το Dead Reckoning
LIFO NEWSROOM
Αντιγόνη Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ούλριχ Ράσε

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου & Εθνικό Θέατρο: Πρώτες εικόνες από την Αντιγόνη του Ούλριχ Ράσε

Το φετινό επετειακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Επίδαυρο ξεκινά με την Αντιγόνη, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο και σε σκηνοθεσία ενός από τους πιο συναρπαστικούς Γερμανούς σκηνοθέτες.
LIFO NEWSROOM
Βρέθηκε εντυπωσιακό μωσαϊκό σε ερείπια στη Νίκαια της Βιθυνίας

Πολιτισμός / Βρέθηκε εντυπωσιακό ψηφιδωτό του 1ου αιώνα μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας

Η αρχαιολογική σκαπάνη, στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η α' Οικουμενική Σύνοδος, αποκάλυψε ένα ψηφιδωτό με μοτίβα γαλέρας και ελαφιού, το οποίο φέρεται να χρονολογείται στον πρώτο αιώνα μ.Χ.
LIFO NEWSROOM
In a Bright Green Field, η νέα μεγάλη έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Έλληνες και Κύπριοι καλλιτέχνες στη νέα έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Με έργα 27 δημιουργών κάτω των 40 ετών, η έκθεση «In a Bright Green Field» –μια σύμπραξη τριών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων και το New Museum της Νέας Υόρκης– εξετάζει μερικές από τις πιο συναρπαστικές και αναδυόμενες καλλιτεχνικές πρακτικές στην Αθήνα και τη Λευκωσία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σον Πεν: «Η Τζένιφερ Λόρενς είναι ίσως η τελευταία αυθεντική σταρ του κινηματογράφου»

Πολιτισμός / Σον Πεν: «Η Τζένιφερ Λόρενς είναι ίσως η τελευταία αυθεντική σταρ του κινηματογράφου»

Μιλώντας στο podcast του δημοσιογράφου Λούι Θερού, ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός και σκηνοθέτης επεσήμανε ότι «ο κινηματογραφικός κατασκευαστής σταρ τελείωσε περίπου με την εποχή που εμφανίστηκε η Λόρενς»
LIFO NEWSROOM
Κατάρρευση τοιχογραφίας στην Κνωσό μπροστά σε 300 επισκέπτες – Έρευνα για τα αίτια

Πολιτισμός / Κατάρρευση τοιχογραφίας στην Κνωσό μπροστά σε 300 επισκέπτες – Έρευνα για τα αίτια

Τμήμα τοιχογραφίας του 1960 κατέρρευσε στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού παρουσία εκατοντάδων επισκεπτών - Το Υπουργείο Πολιτισμού ενημερώθηκε, η ανατολική πτέρυγα αποκλείστηκε για λόγους ασφαλείας.
LIFO NEWSROOM