Μια κασέτα με ακυκλοφόρητο υλικό του Τζον Λένον πουλήθηκε σε δημοπρασία για 50.000 δολάρια

Μια κασέτα με ακυκλοφόρητο υλικό του Τζον Λένον βγαίνει σε δημοπρασία Facebook Twitter
Δεν υπάρχει ψηφιακό αντίγραφο της ηχογράφησης και οι σημερινοί ιδιοκτήτες έχουν διατηρήσει αποκλειστικά δικαιώματα. Φωτο: Ida Marie Odgaard/ ΑΠΕ
0

Η κασέτα μιας συνέντευξης του Τζον Λένον που την παραχώρησε σε Δανούς μαθητές και στην οποία ο σταρ των Beatles τραγουδά ένα τραγούδι που δεν είχε κυκλοφορήσει προηγουμένως δημοπρατήθηκε στην Κοπεγχάγη. Το ηχητικό κομμάτι 33 λεπτών ηχογραφήθηκε από τέσσερις εφήβους ως μέρος μιας έκθεσης για το σχολικό τους περιοδικό τον Ιανουάριο του 1970, λίγους μήνες πριν οι Beatles ανακοινώσουν τον χωρισμό τους.

Η ηχογράφηση έγινε σε μια εποχή που ο Λένον και η Όνο διαδήλωναν να σταματήσει ο πόλεμος στο Βιετνάμ. Το 1969, το ζευγάρι είχε φωτογραφηθεί στα εμβληματικά «Bed-in» στο ξενοδοχείο Hilton στο Άμστερνταμ και στο ξενοδοχείο Queen Elizabeth στο Μόντρεαλ. Είχαν πάει στο Thy, μια απομακρυσμένη συνοικία της Γιουτλάνδης στη βορειοδυτική Δανία, για να συζητήσουν ένα ακανθώδες ζήτημα που αφορούσε την επιμέλεια της κόρης της Γιόκο Όνο, Κιόκο, που ζούσε τότε με τον πρώην σύζυγό της Τόνι Κοξ στην περιοχή.

Η επίσκεψη είχε αρχίσει ήρεμα, αλλά ήταν τέτοια η φήμη του ζευγαριού εκείνη τη στιγμή που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας έπαθαν φρενίτιδα με την παρουσία τους στη χώρα. Ένιωσαν την ανάγκη να κάνουν μια αυτοσχέδια συνέντευξη ενώ εν τω μεταξύ τέσσερις Δανοί έφηβοι έπεισαν τον δάσκαλό τους να τους αφήσει να μην πάνε στο σχολείο για να καλύψουν την εκδήλωση για το σχολείο τους.

Ο Karsten Hoejen, ο οποίος έκανε την ηχογράφηση, υπενθύμισε ότι μέχρι να περάσουν από μια χιονοθύελλα, η συνέντευξη Τύπου είχε τελειώσει και τα παγκόσμια ΜΜΕ είχαν αποχωρήσει. Ωστόσο, στα τέσσερα αγόρια επιτράπηκε να μπουν. «Ήμασταν μια ομάδα 16χρονων χίπις», είπε στο BBC. «Καθώς φτάσαμε όλοι έφευγαν ... Μπήκαμε στο σαλόνι και είδαμε τον Τζον και τη Γιόκο να κάθονται στον καναπέ, ήταν φανταστικό. Καθίσαμε μαζί τους και ήμασταν αρκετά κοντά ο ένας στον άλλο». Ο 68χρονος σήμερα Hoejen θυμάται ότι ο Λένον τον ρώτησε: «Από ποιον ραδιοφωνικό σταθμό είσαι;» και εκείνος απάντησε ότι είναι από το σχολικό περιοδικό της περιοχής.

Μια κασέτα με ακυκλοφόρητο υλικό του Τζον Λένον βγαίνει σε δημοπρασία Facebook Twitter
Ο Λένον και η Όνο όταν διαδήλωναν για να σταματήσει ο πόλεμος στο Βιετνάμ. Φωτο: AP

Στην κασέτα, ακούγεται η χαρακτηριστική φωνή του Λένον να απαντά στο ερώτημα πώς τέσσερα νεαρά αγόρια θα μπορούσαν να συμβάλουν στο ειρηνικό κίνημα. «Εάν δεν μπορείτε να σκεφτείτε ιδέες μόνοι σας, μιμηθείτε αυτό που κάνουμε», λέει. «Καθίστε και σκεφτείτε, τι μπορούμε να κάνουμε τοπικά»;

Ο Hoejen είπε ότι η συνάντηση ήταν «πολύ ζεστή» και «χαλαρή», με τον Λένον και την Όνο να κάθονται σε έναν καναπέ, δίπλα στη Κιόκο, τον Κοξ και τη σύζυγό του Μελίντα, καθισμένοι και με τα πόδια στο τραπέζι με τις μάλλινες κάλτσες τους.

Το ζευγάρι ακολουθώντας μια δανέζικη παράδοση χόρεψε γύρω από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, και στη συνέχεια ο Hoejen ζήτησε από τον Λένον να παίξει ένα τραγούδι στην κιθάρα. Έπαιξε το Give Peace a Chance και στη συνέχεια μια σύντομη μελωδία που ονομάζεται Radio Peace, η οποία επρόκειτο να είναι το σήμα για έναν ραδιοφωνικό σταθμό που ο Λένον ήλπιζε να ξεκινήσει στο Άμστερνταμ.

Μια κασέτα με ακυκλοφόρητο υλικό του Τζον Λένον βγαίνει σε δημοπρασία Facebook Twitter
Ο Hoejen και οι φίλοι του είπαν ότι αποφάσισαν να δημοπρατήσουν την κασέτα αλλιώς δε θα μπορούσαν να την μοιράσουν στα παιδιά τους. Φωτο: Ida Marie Odgaard/ ΑΠΕ

Δεκαετίες αργότερα, ο Hoejen αντιλήφθηκε την αξία της κασέτας και την αποθήκευσε σε ένα θησαυροφυλάκιο τράπεζας. Ο ίδιος και οι φίλοι του είπαν ότι αποφάσισαν να δημοπρατήσουν την κασέτα αλλιώς δε θα μπορούσαν να την μοιράσουν στα παιδιά τους. Η κασέτα δημοπρατείται μαζί με ένα πρωτότυπο αντίγραφο της σχολικής εφημερίδας και 23 φωτογραφίες και αναμενόταν να πωληθεί μεταξύ 32.000 και 50.000 δολαρίων  στον οίκο δημοπρασιών Bruun Rasmussen στην Κοπεγχάγη την Τρίτη. τελικά πυλήθηκε για 50.000 δολάρια.

Δεν υπάρχει ψηφιακό αντίγραφο της ηχογράφησης και οι σημερινοί ιδιοκτήτες έχουν διατηρήσει αποκλειστικά δικαιώματα, εμποδίζοντας τα μέσα ενημέρωσης να παίζουν το ακυκλοφόρητο τραγούδι. Ωστόσο, είναι κατανοητό ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ηχογράφηση από ορισμένα μουσεία, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι θα είναι διαθέσιμη στο κοινό στο μέλλον.

«Μια τέτοια ηχογράφηση είναι πράγματι πολύ σπάνια», δήλωσε η διευθύντρια του οίκου δημοπρασιών, Alexa Bruun Rasmussen. «Δεν είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν άλλες ηχογραφήσεις όπως αυτή, γιατί είναι μια ανεπίσημη ηχογράφηση».

 
Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσκαρ 2023: Στήριξη από τους διάσημους και έρευνα από την Ακαδημία για την υποψηφιότητα της Riseborough

Πολιτισμός / Όσκαρ 2023: H στήριξη των διάσημων, τα ερωτηματικά και η «έρευνα» της Ακαδημίας για την υποψηφιότητα της Andrea Riseborough

Η υποψηφιότητα για Α' γυναικείο ρόλο της Andrea Riseborough έχει προκαλέσει αντιδράσεις για την καμπάνια προώθησης της σχεδόν άγνωστης ταινίας «To Leslie»
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ