Το Αναπαυτήριο Πικιώνη στον Λόφο του Φιλοπάππου φιλοξενεί μία έκθεση ποίησης τεσσάρων κοριτσιών προσφύγων και το κοινό τους δημιούργημα, το χειροποίητο βιβλίο «Chink of Light» (Χαραμάδα Φωτός).

 

Το κοινό έχει την ευκαιρία να περάσει τα λιθόστρωτα πεζούλια του υπαίθριου χώρου του εμβληματικού οικήματος και διατηρητέου μνημείου του σπουδαίου Έλληνα αρχιτέκτονα και να απολαύσει το εικαστικό υλικό των Karima, Adele, Ely και Mahmonir, τεσσάρων νέων γυναικών που βρέθηκαν από το Αφγανιστάν πρόσφυγες στην Αθήνα, στα τέλη της δεκαετίας του 2010. 

 

Οι τέσσερίς τους άρχισαν να γράφουν ποίηση όσο έμεναν στο City Plaza Hotel, τη γνωστή οργανωμένη κατάληψη στην Αθήνα που πλέον έχει κλείσει, κι ενώ περίμεναν τα έγγραφά τους για να μπορέσουν να μείνουν στην Ευρώπη. Ανακάλυψαν την ποίηση μέσα από τη διδασκαλία του Homan Yousofi, συγγραφέα και λογοτεχνικού εκπαιδευτή που οργάνωνε εργαστήρια δημιουργικής γραφής σε νέους στην κατάληψη. 

 

Μία από αυτές, η Karima, ήθελε πάντα να γίνει συγγραφέας και μέσα απ' αυτά τα μαθήματα βρήκε έναν τρόπο να εξερευνήσει το όνειρό της. Αφού ολοκλήρωσε τα εργαστήρια, συγκέντρωσε τα ποιήματα και των υπολοίπων και τα μετέφερε με καλλιτεχνική γραφή στο βιβλίο που παρουσιάζεται σήμερα.

 

Chink of light 1

 

Πρόκειται για μια αξιοπρόσεκτη συλλογή ποιημάτων, σύμφωνα με την ποιητική φόρμα του χαϊκού, που περιλαμβάνει βιώματα που βασίζονται στις προσωπικές εμπειρίες των τεσσάρων και τις αντιξοότητες που αντιμετώπισαν στο ταξίδι τους διασχίζοντας το Ιράν, περνώντας την ορεινή Τουρκία και τη Μεσόγειο, έχοντας ζήσει στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου και καταλήγοντας στην Αθήνα. 

 

Το ιδιαίτερο εξώφυλλο του μοναδικού χειροποίητου βιβλίου είναι κεντημένο στο χέρι από την Adele, σύμφωνα με την παραδοσιακή τεχνική της κοινότητας των Τατζίκων, στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς των κοριτσιών, και απεικονίζει ένα κλαδί ελιάς.

 

Τα ποιήματα γράφτηκαν στην περσική γλώσσα, με μετάφραση στην αγγλική, με καλλιγραφικούς χαρακτήρες και αποξηραμένα πεπιεσμένα φύλλα και λουλούδια που συνέλεξαν οι ίδιες οι κοπέλες στον λόφο του Φιλοπάππου, και πλαισιώνονται από σειρά ψηφιακών φωτογραφιών από το κινητό τους τηλέφωνο από το ταξίδι τους. Στην έκθεση είναι τοποθετημένο επάνω σε ένα εκκλησιαστικό αναλόγιο ενώ σε τέσσερις οθόνες η Karima, η Adele, η Ely και η Mahmonir διαβάζουν τα ποιήματά τους στη γλώσσα τους. 

 

Μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης  η Karima, η οποία πια συνεργάζεται αρθρογραφώντας σε περιοδικά νεανικής κουλτούρας σε ΗΠΑ και Ευρώπη, θα προχωρήσει στην έκδοση του «Chink of Light» ως ποιητικού χαρτόδετου βιβλίου. Σε αυτό θα έχει τη στήριξη της Díla, μίας οργάνωσης που βοηθάει στην επαγγελματική ανέλιξη νεαρών γυναικών προσφύγων που θέλουν να ασχοληθούν με δημιουργικά - καλλιτεχνικά πρότζεκτ. 

 

Chink of light 2

 

Chink of light 3

 

Chink of light 4

 

Chink of light 5

 

Συντελεστές

Συμμετέχουσες καλλιτέχνιδες: Karima, Adele, Ely, Mahmonir

Μετάφραση & Λογοτεχνική επιμέλεια: Homan Yousofi

Graphic Designer: Pressure

Επιμέλεια έκθεσης & Παραγωγή: Díla 

 

Αναπαυτήριο Πικιώνη

Λόφος Φιλοπάππου

Διονυσίου Αρεοπαγίτου & Αποστόλου Παύλου, τηλ: 210 9218701, 210 9240548 

Έως 30 Ιουλίου

Ώρες επίσκεψης: 12:00 – 20:00

Είσοδος δωρεάν