Με Αργύρη Ξάφη και Γιάννη Καλαβριανό το καλοκαίρι στην Επίδαυρο το Εθνικό θέατρο

Με Αργύρη Ξάφη και Γιάννη Καλαβριανό το καλοκαίρι στην Επίδαυρο το Εθνικό θέατρο Facebook Twitter
Φωτο: EUROKINISSI/ΕΥΗ ΦΥΛΑΚΤΟΥ
0

Το Εθνικό Θέατρο για τις ανάγκες των νέων καλοκαιρινών παραγωγών που θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, αλλά και σε περιοδεία, αναζητά επαγγελματίες ηθοποιούς.

Για την πρώτη καλοκαιρινή παραγωγή που είναι κωμωδία, σκηνοθετεί ο Γιάννης Καλαβριανός την  Μήδεια του Μποστ αναζητούνται επαγγελματίες γυναίκες ηθοποιοί, με σκηνική ηλικία έως 40 ετών.

Η Μήδεια, κορυφαίο σατιρικό έργο του Μποστ με βάση της ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη είναι μια από τις ωραιότερες και πιο επιτυχημένες κωμωδίες της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας κι έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία από το 1993 όταν ανέβηκε στο θέατρο Στοά με την Λήδα Πρωτοψάλτη και τον Θανάση Παπαγεωργίου. «Πρόκειται για ένα έργο που επικρίνει τους επικριτάς, προβληματίζει τους κριτάς και ελευθερώνει τους θεατάς», έλεγε ο Μποστ για το έργο του.

Η δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού θεάτρου είναι τραγωδία, ο Αίας του Σοφοκλή που σκηνοθετεί ο Αργύρης Ξάφης, έργο για το οποίο αναζητούνται επαγγελματίες ηθοποιοί, ανεξαρτήτως φύλου, με σκηνική ηλικία έως 30 ετών.

Ο Αίας του του Σοφοκλή γράφτηκε μεταξύ 450 και 440 π.Χ. Περιγράφει την τρέλα και τον θάνατο του Αίαντα, αρχηγού των Σαλαμινίων που συμμετείχαν στον Τρωικό Πόλεμο, όταν δεν του αποδόθηκαν τα όπλα του Αχιλλέα.. Θεωρείται ότι παρουσιάστηκε προς το τέλος της δεκαετίας του 440π.Χ και ότι ήταν από τα πιο δημοφιλή έργα του συγγραφέα, παρόλο που κατακρίθηκε ότι δεν σέβεται την ενότητα της δράσης και του χώρου.

Για την πρώτη καλοκαιρινή παραγωγή:

Στην Α΄ φάση όλες οι υποψήφιες θα δοκιμαστούν στην κίνηση και στο τραγούδι. Θα πρέπει να έχουν προετοιμάσει ένα τραγούδι της επιλογής τους, από το ελληνικό ή το ξένο ρεπερτόριο, το οποίο θα ερμηνεύσουν χωρίς τη συνοδεία μουσικού οργάνου. Επίσης θα δουλέψουν πάνω σε έναν κινησιολογικό αυτοσχεδιασμό που θα ζητηθεί επιτόπου από τη χορογράφο της παράστασης.

Στη Β’ φάση οι υποψήφιες που θα προκριθούν θα δοκιμαστούν στην υποκριτική. Θα ζητηθεί να ερμηνεύσουν ένα απόσπασμα από έμμετρο (δεκαπεντασύλλαβο) έργο. Το απόσπασμα θα σταλεί από το γραφείο σκηνής του Ε.Θ. σε όλες τις συμμετέχουσες της α’ φάσης, προκειμένου όποια υποψήφια το επιθυμεί να μπορεί να προετοιμαστεί για την β’ φάση.

Περισσότερες πληροφορίες:

• Όλες οι υποψήφιες που θα καταθέσουν το βιογραφικό τους θα ειδοποιηθούν για τη συμμετοχή τους ή όχι στην ακρόαση από 5 έως και 9 Ιανουαρίου 2022.

• Η ακρόαση για την α΄ καλοκαιρινή παραγωγή θα αποτελείται από δύο φάσεις και θα πραγματοποιηθεί από 17 Ιανουαρίου έως και 6 Φεβρουαρίου 2022. Οι ακριβείς ημερομηνίες θα σταλούν στις υποψήφιες που θα επιλεγούν στην ακρόαση.

• Οι δοκιμές για την α’ καλοκαιρινή παραγωγή προγραμματίζεται να ξεκινήσουν αρχές Απριλίου 2022.

Για τη δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή

Στην Α΄ φάση όλοι οι υποψήφιοι θα δοκιμαστούν στην κίνηση και στο τραγούδι. Γι’ αυτό πρέπει να έχουν προετοιμάσει ένα ελληνικό τραγούδι της επιλογής τους το οποίο θα ερμηνεύσουν χωρίς τη συνοδεία μουσικού οργάνου. Επίσης θα δουλέψουν πάνω σε έναν κινησιολογικό αυτοσχεδιασμό που θα ζητηθεί επιτόπου από την χορογράφο της παράστασης.

Στη Β’ φάση οι υποψήφιοι που θα προκριθούν θα δοκιμαστούν στην υποκριτική (και αυτοσχεδιασμό), καθώς και σε ερμηνεία παρτιτούρας. Αναλυτικότερα: αντί μονολόγου θα ζητηθεί να ερμηνεύσουν κάποιο ποίημα της επιλογής τους και θα κληθούν να ερμηνεύσουν μία πρωτότυπη μουσική σύνθεση, γραμμένη ειδικά για την παράσταση από τον συνθέτη της παράστασης Κορνήλιο Σελαμσή. Η παρτιτούρα θα σταλεί από το γραφείο σκηνής του Ε.Θ. σε όλους τους υποψήφιους της α’ φάσης, προκειμένου όποιος υποψήφιος το επιθυμεί να μπορεί να προετοιμαστεί για την β’ φάση.

Περισσότερες πληροφορίες:

• Όλοι οι υποψήφιοι που θα καταθέσουν το βιογραφικό τους θα ειδοποιηθούν για τη συμμετοχή τους ή όχι στην ακρόαση από 11 έως και 16 Ιανουαρίου 2022.

• Η ακρόαση για τη β΄ καλοκαιρινή παραγωγή θα αποτελείται από δύο φάσεις και θα πραγματοποιηθεί από 14 Φεβρουαρίου έως και 6 Μαρτίου 2022. Οι ακριβείς ημερομηνίες θα σταλούν στους υποψήφιους που θα επιλεγούν στην ακρόαση.  

• Οι δοκιμές για τη β’ καλοκαιρινή παραγωγή προγραμματίζεται να ξεκινήσουν τέλη Απριλίου 2022.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ THE WEEK 783

Πολιτισμός / 18 πολιτιστικές εκδηλώσεις γι' αυτή την εβδομάδα (22-28/9/2023)

Οι Villagers of Ioannina City ανηφορίζουν στον Λυκαβηττό, η μεγάλη αναδρομική έκθεση έργων του Γιώργου Χατζημιχάλη ανοίγει τις πόρτες της και το πρώτο Αγοραφοβικό Φεστιβάλ καταφθάνει στην Αθήνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ