Το «Κορίτσι με τον μοβ μπερέ» του Πικάσο βγαίνει σε δημοπρασία

Το «Κορίτσι με τον μοβ μπερέ» του Πικάσο βγαίνει σε δημοπρασία Facebook Twitter
0

Η Μαρί Τερέζ Βαλτέρ, μούσα του Πάμπλο Πικάσο, μεγάλος του έρωτας και μητέρα του πιο αγαπημένου ίσως παιδιού του, της Μάγια, ποζάρει σε ένα αριστουργηματικό έργο, το «Κορίτσι με τον μοβ μπερέ», που περιλαμβάνεται σε δημοπρασία ιμπρεσιονιστικών και μοντέρνων έργων τέχνης του οίκου Bonhams, στη Νέα Υόρκη, στις 13 Μαΐου.

Πριν από τη δημοπρασία το έργο θα ταξιδέψει στο Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες, το Παρίσι και το Χονγκ Κονγκ. Το έργο που εκτιμάται από 10 έως 15 εκατομμύρια δολάρια.

Η Μαρί Τερέζ έγινε η μούσα του στα περισσότερα από τα ερωτικά έργα του. Ανάμεσά τους και το αριστουργηματικό «Το Όνειρο», ένα ιδιαίτερα ερωτικό πορτρέτο της κοιμωμένης Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ, και το «Κορίτσι μπροστά στον καθρέφτη», έργα που είναι φορτισμένα με μια έντονη ερωτική και σεξουαλική δύναμη.

Η ξανθιά, χυμώδης, νεαρή 17χρονη γυναίκα, μια μέρα του Ιανουαρίου του 1927, έξω από το παρισινό πολυκατάστημα Galeries Lafayette, γνώρισε τον Πικάσο. Ο Πικάσο ήταν τότε 46 ετών, διάσημος και παντρεμένος με την Όλγκα Χοχλόβα, την οποία δεν χώρισε ποτέ για να μη μοιραστεί την περιουσία του με μια γυναίκα που δεν ήθελε πια.

Το έργο είναι του 1937 και η κατάσταση του Πικάσο ήταν περίπλοκη συναισθηματικά – όπως πάντα. Μαρί Τερέζ και Μάγια κατοικούν στο Le Tremblay-sur-Mauldre της Γαλλίας και ο Πικάσο τις επισκέπτεται συχνά. Το σπίτι αυτό ήταν ένα καταφύγιο γαλήνης, κάτι που φαίνεται και στο φωτεινό και γαλήνιο πρόσωπο της μούσας του.

Η ζωή όμως του Πικάσο είναι σε νέα φάση. Είναι ήδη μαζί και ερωτευμένος με μια καλλονή, την Ντόρα Μάαρ. Ζει μαζί της στο Παρίσι και ήδη έχει αρχίσει να δουλεύει τα σχέδια της Γκερνίκα, και ο Ισπανικός Εμφύλιος μαίνεται στην πατρίδα του, την Ισπανία.

«Αυτό το φωτεινό, χαρούμενο πορτρέτο της Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ αποπνέει σταθερότητα και ηρεμία σε μια εποχή που η προσωπική ζωή του Πικάσο ήταν σε αναταραχή και όλη η Ευρώπη ζούσε κάτω από τη σκιά του επικείμενου πολέμου» δήλωσε η Molly Ott Amber του οίκου Bonhams.


Το έργο ήταν για περισσότερες από τρεις δεκαετίες σε χέρια ιδιωτών. Πρώτη ιδιοκτήτριά του ήταν η Μαρίνα Πικάσο, εγγονή του από τον γιο που απέκτησε με την Όλγκα Χοχλόβα, κληρονόμος του ενός πέμπτου της περιουσίας του και κάτοχος περισσότερων από δέκα χιλιάδων έργων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 1.3.2021

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη Μέδουσα μέχρι το κλιματικό άγχος: γιατί ο Οβίδιος είναι παντού ξανά

Πολιτισμός / Από τη Μέδουσα μέχρι τη κλιματική αλλαγή: γιατί ο Οβίδιος είναι παντού ξανά

Με αφορμή την έκθεση “Metamorphoses” στο Rijksmuseum, οι Μεταμορφώσεις του Οβίδιου επιστρέφουν στο προσκήνιο ως ένα έργο που μιλά ξανά με εκπληκτική ακρίβεια για τη βία, την ταυτότητα, την εξουσία και τον φόβο μιας εποχής διαρκούς αλλαγής.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Ραφαήλ και η δύσκολη επιστροφή της ομορφιάς

Πολιτισμός / Ο Ραφαήλ και η δύσκολη επιστροφή της ομορφιάς

Με τη μεγάλη έκθεση “Raphael: Sublime Poetry”, το Met δεν παρουσιάζει απλώς μια φιλόδοξη έκθεση για τον Ραφαήλ, αλλά προσπαθεί να τον φέρει ξανά κοντά σε ένα κοινό που σήμερα συγκινείται πιο εύκολα από το ατελές παρά από το άψογο.
THE LIFO TEAM
Ο Ryan Gosling θα πρωταγωνιστήσει στην επόμενη ταινία των Daniels

Πολιτισμός / Ο Ryan Gosling θα πρωταγωνιστήσει στην επόμενη ταινία των Daniels

Ο Ryan Gosling ενώνεται με τους Daniels, το οσκαρικό δίδυμο πίσω από το Everything Everywhere All at Once, για τη νέα τους ταινία στη Universal, που παραμένει ακόμη χωρίς τίτλο και αναμένεται να ξεκινήσει γυρίσματα το καλοκαίρι στο Λος Αντζελες.
THE LIFO TEAM
Ένα άλλο Guernica στέκεται τώρα απέναντι από το Guernica του Picasso στη Μαδρίτη

Πολιτισμός / Ένα άλλο Guernica στέκεται τώρα απέναντι από το Guernica του Πικάσο στη Μαδρίτη

Το Reina Sofia φέρνει για πρώτη φορά εκτός Νότιας Αφρικής το African Guernica του Dumile Feni και το τοποθετεί απέναντι από το Guernica του Πικάσο, σε μια έκθεση που ξανανοίγει τη συζήτηση για τη βία, τη μνήμη και το ποια έργα γράφουν τελικά την ιστορία της τέχνης.
THE LIFO TEAM
15 πολιτιστικές εκδηλώσεις γι’ αυτήν την εβδομάδα (26/3-1/4)

Πολιτισμός / 15 πολιτιστικές εκδηλώσεις γι’ αυτήν την εβδομάδα (26/3-1/4)

Από δυνατά techno sets και ζωντανές μουσικές εμπειρίες μέχρι θέατρο, εκθέσεις και φεστιβάλ, η Αθήνα αυτή την εβδομάδα προσφέρει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που καλύπτει κάθε διάθεση και γούστο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ενα από τα σημαντικότερα έργα του Picasso βρίσκεται στην Τεχεράνη ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται

Πολιτισμός / Ενα από τα σημαντικότερα έργα του Πικάσο βρίσκεται στην Τεχεράνη ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται

Το The Painter and His Model του Picasso, αγορασμένο από το Ιράν το 1977, βρίσκεται σήμερα στην Τεχεράνη, κουβαλώντας πάνω του την ιστορία του πετρελαίου, της επανάστασης και της εύθραυστης ζωής της τέχνης σε καιρό πολέμου.
THE LIFO TEAM
Παναγία μου ένα παιδί! Το νέο απόκτημα του Met έγινε viral γιατί το internet είδε στον baby Jesus του έναν μικρό σταρ του feed

Πολιτισμός / Παναγιά μου, ένα παιδί! Το νέο απόκτημα του Met έγινε viral γιατί το internet κόλλησε με τον μικρό Χριστό του

Το νέο απόκτημα του Met έγινε viral όταν οι χρήστες του Instagram άρχισαν να σχολιάζουν τον ασυνήθιστα στιλιζαρισμένο baby Jesus του πίνακα με όρους καθαρά σημερινού internet.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Chloë Sevigny, η Pamela Anderson, η Bella Hadid και η Gwyneth Paltrow στο νέο βιβλίο της Brianna Capozzi

Πολιτισμός / Η Κλοέ Σεβινί, η Σελένα Γκομέζ και η Γκουίνεθ Πάλτρου σε ένα νέο photobook

Το Womanizer, το νέο λεύκωμα της Brianna Capozzi, συγκεντρώνει γνωστές γυναικείες παρουσίες σε εικόνες γεμάτες ερωτισμό, χιούμορ και αυτονομία. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τη Rizzoli με πρόλογο της Chloë Sevigny.
THE LIFO TEAM
Μήπως τελικά διαβάζαμε λάθος το «σβήσιμο» της Χατσεψούτ;

Πολιτισμός / Μήπως τελικά διαβάζαμε λάθος την εξαφάνιση της Χατσεψούτ από την ιστορία;

Μελέτη που επανέρχεται στο προσκήνιο αμφισβητεί την παλιά εκδοχή ότι τα αγάλματα της Χατσεψούτ καταστράφηκαν από εκδίκηση και συνδέει μεγάλο μέρος της φθοράς τους με τελετουργικό σπάσιμο και μεταγενέστερη επαναχρησιμοποίηση.
THE LIFO TEAM