Νέα στοιχεία για την κλοπή αυθεντικού πίνακα του Πικάσο από την Εθνική Πινακοθήκη

Νέα στοιχεία για την κλοπή αυθεντικού πίνακα του Πικάσο από την Εθνική Πινακοθήκη Facebook Twitter
0

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την κλοπή του αυθεντικού πίνακα του Πικάσο «Γυναικείο Κεφάλι» από την Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας το 2012.

Ο πίνακας είχε κλαπεί στις 9 Ιανουαρίου εκείνου του έτους από το μουσείο στο κέντρο των Αθηνών, και σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές συσχετίζουν τώρα την υπόθεση με πέντε πρόσωπα ελληνικής καταγωγής που ζουν στον Ταύρο, στην Κέρκυρα και σε ένα νησί του Σαρωνικού. 

Σύμφωνα με τον αστυνομικό συντάκτη των εφημερίδων «Νέα» και «Βήμα», Βασίλη Λαμπρόπουλο, η έρευνα φαίνεται πως συνδέεει με την υπόθεση με γνωστό ιδιώτη, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί και στην υπόθεση υποκλοπών τη δεκαετία του 1990 καθώς και σε παλαιότερη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας. 

Ο Πικάσο είχε φιλοτεχνήσει τον πίνακα «Η Γυναίκα με το Κεφάλι» στα 1939 και τον είχε αφιερώσει στον ελληνικό λαό, συνοδεύοντας το έργο του με ιδιόχειρη αφιέρωση.

Στην κλοπή φέρεται να εμπλέκονται διαρρήκτες και Έλληνες «νονοί» της νύχτας που δεν βρίσκονται πια στη ζωή.

Εκτιμάται πως ο πίνακας δεν έχει πωληθεί και τελικά δεν αποκλείεται οι ίδιοι οι δράστες να ζητήσουν χρήματα, ώστε να τον παραδώσουν στις ελληνικές αρχές, όπως είχε συμβεί στην περίπτωση των κλεμμένων αρχαίων της Κορίνθου. Τότε τα αρχαία είχαν βρεθεί σε αποθήκη στο Μαϊάμι κατόπιν διαπραγμάτευσης που είχε οδηγήσει στη σύλληψη των δραστών. 

Μετά την κλοπή του 2012 είχε ασκηθεί εντονότατη κριτική για τα οριακά μηδαμινά μέτρα ασφαλείας, αφού ο πίνακας δεν φυλασσόταν καν σε προστατευτικό κουβούκλιο. «Ο συγκεκριμένος πίνακας είχε εκτεθεί, χωρίς προστατευτικό υαλοπίνακα, χωρίς καν τζάμι, κρεμασμένος από μία πρόκα», υπογραμμίζει ο Μάνος Στεφανίδης, κριτικός τέχνης και πρώην επιμελητής της Εθνικής Πινακοθήκης.

«Ένα έργο κλεμμένο από Πινακοθήκη από μουσείο είναι εκτός συναλλαγής. Ο συγκεκριμένος που το παρήγγειλε θα το έχει αποκλειστικά και μόνο στο σαλόνι του, δε μπορεί ούτε να το επιδείξει ούτε να το παρουσιάσει σε κάποιο γεύμα» λέει ο δικηγόρος Στέλιος Γκαρίπης, συλλέκτης και εκτιμητής έργων τέχνης.

Οι αστυνομικοί παρά τις προσπάθειες δεν βρήκαν ποτέ τον άνδρα που αφαίρεσε τον πίνακα αξίας άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ και ο μόνος που τον είδε ήταν ένας φύλακας. «Υπάρχουν εμμονικοί συλλέκτες, που θέλουν πάση θυσία, έναν τέτοιο πίνακα στο σαλόνι τους», επισημαίνει στην ΕΡΤ ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης.

Ο πίνακας

 

Το «Γυναικείο Κεφάλι» (λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 56Χ40), είναι πορτρέτο της Dora Maar, συντρόφου του διάσημου ζωγράφου που υπήρξε από τις σημαντικότερες μούσες του. Στα 9 χρόνια που διήρκεσε η σχέση τους ο Picasso δημιούργησε πολλά πορτρέτα της χρησιμοποιώντας την χαρακτηριστική του τεχνική.

Ο καλλιτέχνης το δώρισε το 1949 στον Ελληνικό λαό για την προσφορά τους στην αντίσταση. Στο πίσω μέρος του πίνακα υπάρχει και χειρόγραφη αφιέρωση του καλλιτέχνη η οποία αναφέρει: «Pour le Peuple Grec, Hommage de Picasso» (Για τον ελληνικό λαό, Φόρος τιμής από τον Πικάσο)

Εκτός από το «Γυναικείο Κεφάλι», το βράδυ της 9ης Ιανουαρίου 2012 εκλάπησαν επίσης το έργο «Μύλος» (1905) του Ολλανδού Πιέτ Μοντριάν και ένα σχέδιο σε χαρτί, των αρχών του 17ου αιώνα, που αποδίδεται στον Ιταλό Γκουλιέλμο Κάτσια (Μονκάλβο).

Οι αξιωματικοί που είχαν αναλάβει την υπόθεση έχουν πλέον αποστρατευτεί. Το βίντεο είχε καταγράψει έναν ψηλόλιγνο κλέφτη με το κοπίδι, να σκίζει τους τρεις πίνακες και να τους τυλίγει.

Δώδεκα διαφορετικά δείγματα DNA και πέντε ίχνη από σόλες παπουτσιών ήταν τα μόνα στοιχεία. Η αναλυτική έκθεση με τα στίγματα και τις επικοινωνίες κινητών τηλεφώνων στην ευρύτερη περιοχή, εκατοντάδες καταθέσεις και υπηρεσιακές αναφορές συνθέτουν το «παζλ». 

Ο δράστης που μπήκε στην Εθνική Πινακοθήκη άνοιξε την κλειδαριά της μπαλκονόπορτας χωρίς να την παραβιάσει και οι αξιωματικοί είχαν υποθέσει πως είτε είχε αντικλείδι, είτε είχε εξαιρετική γνώση στο να ανοίγει κλειδαριές. Στον πρώτο κύκλο ερευνών, δεν είχε βρεθεί κάποιο στοιχείο που να συνδέει κάποιον από τους 105 υπαλλήλους της Πινακοθήκης με την κλοπή.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ