Απεργία την Πρωτομαγιά

«Κωνσταντίνος Δοξιάδης και Πληροφοριακός Μοντερνισμός»: Μια έκθεση για τα δεδομένα και τις ανθρώπινες κοινότητες στη Στέγη

Κωνσταντίνος Δοξιάδης και Πληροφοριακός Μοντερνισμός - Η μηχανή στην καρδιά του ανθρώπου Facebook Twitter
Η έκθεση αποκαλύπτει πώς η σύγχρονη και η μεταπολεμική μας περίοδος συνδέονται μέσω τεχνικών εξαγωγής και συσσώρευσης δεδομένων. 3D Απεικόνιση: Farzin Lofti-Jam & Mark Wasiuta
0

H έκθεση «Κωνσταντίνος Δοξιάδης και Πληροφοριακός Μοντερνισμός - Η μηχανή στην καρδιά του ανθρώπου» εξετάζει μια από τις πιο αποφασιστικής σημασίας κοινωνικές συνθήκες των τελευταίων πενήντα ετών: τη σύμπτυξη πόλεων, ανθρώπων, πληροφοριών και υπολογισμών.

Η έκθεση παρουσιάζει τη συνθήκη αυτή σε δύο επεισόδια. Το πρώτο επεισόδιο καλύπτει την προφητική χρήση των υπολογιστών τη δεκαετία του 1960 από τον Έλληνα αρχιτέκτονα και διεθνώς φημισμένο πολεοδόμο, Κωνσταντίνο Α. Δοξιάδη. Το δεύτερο ανιχνεύει αυτές τις υπολογιστικές πρακτικές μέχρι τη σημερινή Αθήνα, με νέα έρευνα για τη φυσική μορφή, την τεχνική διοίκηση και την εδαφική εξάπλωση των συστημάτων διαχείρισης των συνόρων πόλεων και κρατών.

Αν οι πόλεις μας είναι το άθροισμα των επιθυμιών μας, τι έχουν να μας πουν οι μηχανές για αυτό;

Κάθε επεισόδιο περιστρέφεται γύρω από μια ομάδα πληθυσμού και μια μορφή συλλογής πληροφοριών. Στη δεκαετία του 1960, το γραφείο του Κωνσταντίνου Α. Δοξιάδη διεξήγαγε το πρόγραμμα «Ανθρώπινη Κοινότητα», μια έρευνα για τους κατοίκους της Αθήνας, η οποία μέτρησε την προσαρμογή τους στον αναδυόμενο ρυθμό και τους χώρους της μεταπολεμικής πόλης.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει επίσης τη «Νέα Ανθρώπινη Κοινότητα», μια κριτική αναδρομή της έρευνας του Δοξιάδη που πραγματοποιήθηκε με πρόσφατα αφιχθέντες μετανάστες και πρόσφυγες. Η έκθεση αποκαλύπτει πώς η σύγχρονη και η μεταπολεμική μας περίοδος συνδέονται μέσω τεχνικών εξαγωγής και συσσώρευσης δεδομένων.

Μαζί, αυτά τα επεισόδια δείχνουν την αναδυόμενη πληροφοριακή γεωγραφία της Ελλάδας, εντοπίζοντας τα όρια και τα σύνορά της και τα υποκείμενα δεδομένων που δημιουργούν.

Σύλληψη, έρευνα, επιμέλεια και σχεδιασμός: Farzin Lofti-Jam & Mark Wasiuta
Εκτελεστική διεύθυνση: Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Πρόδρομος Τσιαβός

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Συγγρού 107)


Είσοδος ελεύθερη

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ.

Πολιτισμός
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Πολιτισμός / Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού την Κυριακή στο ΚΠΙΣΝ

Η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει το τελευταίο και, κατά γενική παραδοχή, σπουδαιότερο διήγημά του Γεωργίου Βιζυηνού την Κυριακή στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.
NEWSROOM
Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM