Το Κολοσσαίο αποκτά μια υψηλής τεχνολογίας αρένα – Το κοινό θα νιώθει σαν τους μονομάχους

Το Κολοσσαίο αποκτά μια υψηλής τεχνολογίας αρένα – Το κοινό θα νιώθει σαν τους μονομάχους Facebook Twitter
Το Κολοσσαίο παραμένει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα της Αρχαίας Ρώμης Φωτο: EPA/FABIO FRUSTACI
0

Το δάπεδο του Κολοσσαίου πρόκειται να αποκατασταθεί και να επανέλθει στην παλιά του δόξα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Dario Franceschini, με κόστος 18,5 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή και εγκατάσταση ενός πτυσσόμενου δαπέδου στην αρένα που θα επιτρέψει στους επισκέπτες «να δουν το μεγαλείο του μνημείου» από το κέντρο του. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε την προσθήκη ενός αναδιπλούμενου πατώματος στο αμφιθέατρο του Κολοσσαίου στη Ρώμη, ώστε να γίνονται και παραστάσεις εντός της αρένας. Σύμφωνα με τα σχέδια που αναπτύχθηκαν από το Αρχαιολογικό Πάρκο του Κολοσσαίου και το Υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Δραστηριοτήτων και Τουρισμού της Ιταλίας, θα αποκατασταθεί και ο όροφος της αρένας που έχει αποσυντεθεί από τη φθορά του χρόνου.

«Η ανοικοδόμηση της αρένας του Κολοσσαίου είναι μια υπέροχη ιδέα», δήλωσε ο υπουργός πολιτιστικής κληρονομιάς και δραστηριοτήτων και τουρισμού Dario Franceschini. «Θα είναι μια μεγάλη τεχνολογική παρέμβαση που θα δώσει στους επισκέπτες την ευκαιρία όχι μόνο να δουν τα υπόγεια αλλά και να θαυμάσουν την ομορφιά του Κολοσσαίου από το κέντρο της αρένας».

Στόχος είναι να ξαναχρησιμοποιηθεί η επιφάνεια του δαπέδου της αρένας του Κολοσσαίου πάνω από τα περίτεχνα και πολύπλοκα υπόγειά του, τα οποία περιείχαν ογδόντα ανελκυστήρες για να φέρουν ζώα και μονομάχους απευθείας στην αρένα. Το αναδιπλούμενο δάπεδο εγκατεστημένο πάνω από τα υπόγεια, μπορεί να καλυφθεί έτσι ώστε να προστατεύεται από τις κακές καιρικές συνθήκες.

Το Κολοσσαίο αποκτά μια υψηλής τεχνολογίας αρένα – Το κοινό θα νιώθει σαν τους μονομάχους Facebook Twitter
Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε την προσθήκη ενός αναδιπλούμενου πατώματος στο αμφιθέατρο του Κολοσσαίου. Φωτο: EPA

Το σχέδιο της παρέμβασης έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει ταυτόχρονα την αντίληψη του επιπέδου της αρένας στο οποίο λάμβαναν χώρα οι αγώνες.

Το ρωμαϊκό αμφιθέατρο, που ολοκληρώθηκε από τον αυτοκράτορα Τίτο το 80 μ.Χ., και μπορούσε να φιλοξενήσει εξήντα χιλιάδες θεατές, κάποτε είχε ένα ξύλινο πάτωμα καλυμμένο με άμμο που χτίστηκε πάνω σε ένα δίκτυο με σήραγγες και δωμάτια – κελιά όπου περίμεναν μονομάχοι και ζώα πριν μπουν στην αρένα. Τα εγκαίνιά του έγιναν με λαμπρότητα και αγώνες που διήρκεσαν συνολικά εκατό ημέρες. Οι αγώνες διαρκούσαν μία ή και περισσότερες ημέρες και η παρακολούθηση από το κοινό ήταν δωρεάν, με τους αυτοκράτορες να αυξάνουν τη δημοτικότητά τους δίνοντας στο λαό αυτό που ζητούσε, όχι άρτο αλλά αίμα και θεάματα. Οι εκδηλώσεις στο Κολοσσαίο ξεκινούσαν με κωμικές πράξεις και παρελάσεις με εξωτικά ζώα και ολοκληρώνονταν με τις μονομαχίες μεταξύ ζώων και μονομάχων, ή μόνο μεταξύ μονομάχων. Οι μονομάχοι ήταν αιχμάλωτοι πολέμου ή δούλοι.

Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η αρένα κατέρρευσε και το 1800 αφαιρέθηκε όταν οι αρχαιολόγοι άρχισαν να ανασκάπτουν τα υπόγεια επίπεδα.

Το 2014, το μνημείο υποβλήθηκε σε αποκατάσταση 25 εκατομμυρίων ευρώ, που πληρώθηκε από μάρκα πολυτελών ειδών Tod's.

Μέχρι σήμερα, το Κολοσσαίο παραμένει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα της Αρχαίας Ρώμης και ένα  από τα πιο δημοφιλή της αξιοθέατα με περίπου επτά εκατομμύρια τουρίστες να το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Άνοιξε ξανά στους επισκέπτες την περασμένη εβδομάδα και προς το παρόν μπορούν να εισέλθουν στο χώρο μόνο ομάδες των 14 ατόμων τη φορά, με δεκαπεντάλεπτο κενό από την επόμενη. Πριν την πανδημία εισέρχονταν στο χώρο 3.000 άτομα κάθε φορά.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πώς γίνεται η γυμνότητα να προκαλεί ακόμη;» Η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ ταράζει τη Μπιενάλε με τζετ σκι, καμπάνες και ούρα

Πολιτισμός / «Πώς γίνεται η γυμνότητα να προκαλεί ακόμη;» Η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ ταράζει τη Μπιενάλε με τζετ σκι, καμπάνες και ούρα

Στο Αυστριακό Περίπτερο της Μπιενάλε της Βενετίας, η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ στήνει ένα υγρό, γυμνό και άβολο θέαμα με τζετ σκι, ανθρώπινες καμπάνες και περφόρμερ μέσα σε φιλτραρισμένα ούρα.
THE LIFO TEAM
Η Κέιτ Μπλάνσετ στις Κάννες: «Θλιβερό να μιλάμε για πολέμους και γενοκτονίες μόνο στα φεστιβάλ»

Πολιτισμός / Η Κέιτ Μπλάνσετ στις Κάννες: «Θλιβερό να μιλάμε για πολέμους και γενοκτονίες μόνο στα φεστιβάλ»

Σε συζήτηση στις Κάννες, η Κέιτ Μπλάνσετ μίλησε για την Παλαιστίνη, τους πολέμους και την ευθύνη της πολιτικής, λέγοντας ότι είναι θλιβερό να γίνονται τα φεστιβάλ οι μόνοι χώροι όπου επιτέπεται να μένουν ζωντανές αυτές οι συζητήσεις.
THE LIFO TEAM
Ένα αλλόκοτο takeover του The Boy στη Στέγη

Πολιτισμός / Ένα αλλόκοτο takeover του The Boy στη Στέγη

Με τον γενικότερο τίτλο «Δεν ταξίδεψα ποτέ στην Αυστραλία» ο σκηνοθέτης και μουσικός οργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις. Προβολές, installations, μια συναυλία και μια έκθεση φωτογραφίας, στη Στέγη, από τις 5 ως τις 7 Ιουνίου.
THE LIFO TEAM
Η Σάρον Στόουν βρήκε το πιο κομψό «παράθυρο» στους νέους κανόνες των Καννών για γυμνότητα και υπερβολή

Πολιτισμός / Η Σάρον Στόουν βρήκε το πιο κομψό «παράθυρο» στους νέους κανόνες των Καννών για γυμνότητα και υπερβολή

Στην πρεμιέρα του Fjord, η Σάρον Στόουν εμφανίστηκε με τουαλέτα Miss Sohee και θεαματική κάπα, παίζοντας στα όρια του νέου κανονισμού των Καννών για τα υπερβολικά σέξι ρούχα.
THE LIFO TEAM
Η Νικόλ Κίντμαν, ο Μπρανκούζι και η νύχτα του 1,1 δισ. δολαρίων στη Christie’s

Πολιτισμός / Η Νικόλ Κίντμαν, ο Μπρανκούζι και η νύχτα του 1,1 δισ. δολαρίων στη Christie’s

Η Christie’s πούλησε στη Νέα Υόρκη έργα αξίας 1,1 δισ. δολαρίων μέσα σε μία νύχτα, σε μια δημοπρασία που έσπασε ρεκόρ για Μπρανκούζι, Πόλοκ και Ρόθκο. Η εικόνα που έμεινε, όμως, ήταν η Νικόλ Κίντμαν μπροστά στη χρυσή «Δαναΐδα».
THE LIFO TEAM
Η Τρέισι Έμιν έκανε επέμβαση στα μάτια: «Θα δω καθαρά για πρώτη φορά στη ζωή μου»

Πολιτισμός / Η Tracey Emin θέλει να δει ξανά τα έργα της — κυριολεκτικά

Για πάνω από έναν χρόνο, η Tracey Emin έβλεπε τον κόσμο θολό και «σε αποχρώσεις σέπια». Μετά την επέμβαση στα μάτια, λέει πως το πρώτο που θέλει είναι να πάει στην Tate Modern και να δει καθαρά τη μεγάλη της έκθεση.
THE LIFO TEAM
Ο Γουίλεμ Νταφόε στην Αθήνα: μια πρεμιέρα,ένα κουλούρι και μια συνάντηση με τον Μάριο Μπανούσι

Πολιτισμός / Ο Γουίλεμ Νταφόε στην Αθήνα: μια πρεμιέρα,ένα κουλούρι και μια συνάντηση με τον Μάριο Μπανούσι

Ο Γουίλεμ Νταφόε βρίσκεται στην Αθήνα για την πανελλήνια πρεμιέρα του «Πάρτυ Γενεθλίων». Ο Μάριο Μπανούσι ανέβασε φωτογραφίες μαζί του στην πόλη, λίγους μήνες πριν παραλάβει στη Βενετία τον Αργυρό Λέοντα της Biennale Teatro.
THE LIFO TEAM
Η γαλλική ταινία όπου ένας ιός μετατρέπει τους gay άνδρες σε straight

Πολιτισμός / Η γαλλική ταινία όπου ένας ιός μετατρέπει τους gay άνδρες σε straight

Στο Jim Queen, ένας ιός μετατρέπει τους gay άνδρες σε straight και ένας queer influencer ψάχνει τη θεραπεία στο Παρίσι. Η γαλλική ταινία κινουμένων σχεδίων για ενήλικες έκανε πρεμιέρα στις Κάννες, μετατρέποντας την ετεροφυλοφιλία σε camp ταινία τρόμου για τη gay σκηνή.
THE LIFO TEAM