Το Κολοσσαίο αποκτά μια υψηλής τεχνολογίας αρένα – Το κοινό θα νιώθει σαν τους μονομάχους

Το Κολοσσαίο αποκτά μια υψηλής τεχνολογίας αρένα – Το κοινό θα νιώθει σαν τους μονομάχους Facebook Twitter
Το Κολοσσαίο παραμένει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα της Αρχαίας Ρώμης Φωτο: EPA/FABIO FRUSTACI
0

Το δάπεδο του Κολοσσαίου πρόκειται να αποκατασταθεί και να επανέλθει στην παλιά του δόξα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Dario Franceschini, με κόστος 18,5 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή και εγκατάσταση ενός πτυσσόμενου δαπέδου στην αρένα που θα επιτρέψει στους επισκέπτες «να δουν το μεγαλείο του μνημείου» από το κέντρο του. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε την προσθήκη ενός αναδιπλούμενου πατώματος στο αμφιθέατρο του Κολοσσαίου στη Ρώμη, ώστε να γίνονται και παραστάσεις εντός της αρένας. Σύμφωνα με τα σχέδια που αναπτύχθηκαν από το Αρχαιολογικό Πάρκο του Κολοσσαίου και το Υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Δραστηριοτήτων και Τουρισμού της Ιταλίας, θα αποκατασταθεί και ο όροφος της αρένας που έχει αποσυντεθεί από τη φθορά του χρόνου.

«Η ανοικοδόμηση της αρένας του Κολοσσαίου είναι μια υπέροχη ιδέα», δήλωσε ο υπουργός πολιτιστικής κληρονομιάς και δραστηριοτήτων και τουρισμού Dario Franceschini. «Θα είναι μια μεγάλη τεχνολογική παρέμβαση που θα δώσει στους επισκέπτες την ευκαιρία όχι μόνο να δουν τα υπόγεια αλλά και να θαυμάσουν την ομορφιά του Κολοσσαίου από το κέντρο της αρένας».

Στόχος είναι να ξαναχρησιμοποιηθεί η επιφάνεια του δαπέδου της αρένας του Κολοσσαίου πάνω από τα περίτεχνα και πολύπλοκα υπόγειά του, τα οποία περιείχαν ογδόντα ανελκυστήρες για να φέρουν ζώα και μονομάχους απευθείας στην αρένα. Το αναδιπλούμενο δάπεδο εγκατεστημένο πάνω από τα υπόγεια, μπορεί να καλυφθεί έτσι ώστε να προστατεύεται από τις κακές καιρικές συνθήκες.

Το Κολοσσαίο αποκτά μια υψηλής τεχνολογίας αρένα – Το κοινό θα νιώθει σαν τους μονομάχους Facebook Twitter
Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε την προσθήκη ενός αναδιπλούμενου πατώματος στο αμφιθέατρο του Κολοσσαίου. Φωτο: EPA

Το σχέδιο της παρέμβασης έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει ταυτόχρονα την αντίληψη του επιπέδου της αρένας στο οποίο λάμβαναν χώρα οι αγώνες.

Το ρωμαϊκό αμφιθέατρο, που ολοκληρώθηκε από τον αυτοκράτορα Τίτο το 80 μ.Χ., και μπορούσε να φιλοξενήσει εξήντα χιλιάδες θεατές, κάποτε είχε ένα ξύλινο πάτωμα καλυμμένο με άμμο που χτίστηκε πάνω σε ένα δίκτυο με σήραγγες και δωμάτια – κελιά όπου περίμεναν μονομάχοι και ζώα πριν μπουν στην αρένα. Τα εγκαίνιά του έγιναν με λαμπρότητα και αγώνες που διήρκεσαν συνολικά εκατό ημέρες. Οι αγώνες διαρκούσαν μία ή και περισσότερες ημέρες και η παρακολούθηση από το κοινό ήταν δωρεάν, με τους αυτοκράτορες να αυξάνουν τη δημοτικότητά τους δίνοντας στο λαό αυτό που ζητούσε, όχι άρτο αλλά αίμα και θεάματα. Οι εκδηλώσεις στο Κολοσσαίο ξεκινούσαν με κωμικές πράξεις και παρελάσεις με εξωτικά ζώα και ολοκληρώνονταν με τις μονομαχίες μεταξύ ζώων και μονομάχων, ή μόνο μεταξύ μονομάχων. Οι μονομάχοι ήταν αιχμάλωτοι πολέμου ή δούλοι.

Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η αρένα κατέρρευσε και το 1800 αφαιρέθηκε όταν οι αρχαιολόγοι άρχισαν να ανασκάπτουν τα υπόγεια επίπεδα.

Το 2014, το μνημείο υποβλήθηκε σε αποκατάσταση 25 εκατομμυρίων ευρώ, που πληρώθηκε από μάρκα πολυτελών ειδών Tod's.

Μέχρι σήμερα, το Κολοσσαίο παραμένει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα της Αρχαίας Ρώμης και ένα  από τα πιο δημοφιλή της αξιοθέατα με περίπου επτά εκατομμύρια τουρίστες να το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Άνοιξε ξανά στους επισκέπτες την περασμένη εβδομάδα και προς το παρόν μπορούν να εισέλθουν στο χώρο μόνο ομάδες των 14 ατόμων τη φορά, με δεκαπεντάλεπτο κενό από την επόμενη. Πριν την πανδημία εισέρχονταν στο χώρο 3.000 άτομα κάθε φορά.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πανσέληνος του Αυγούστου 2022 σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς τόπους και μνημεία

Πολιτισμός / Η πανσέληνος του Αυγούστου 2022 σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς τόπους και μνημεία

Φέτος, εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στο γεγονός της Εξόδου του ελληνισμού από τη Μικρά Ασία και του ίχνους που άφησε στη συλλογική μνήμη
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι κήποι της Πινακοθήκης Ουφίτσι αποκτούν ξανά την αίγλη των Μεδίκων

Πολιτισμός / Οι κήποι της Πινακοθήκης Ουφίτσι αποκτούν ξανά την αίγλη των Μεδίκων

Το πάρκο, που αποτελεί μέρος του δικτύου Γκαλερί Ουφίτσι, σχεδιάστηκε από την οικογένεια Μέντιτσι από τον 16ο αιώνα και μετά και καθιέρωσε το ιταλικό στυλ κήπων που έγινε πρότυπο για τις ευρωπαϊκές αυλές.
THE LIFO TEAM
«Νίκη, απόψε στο πάρτι»: Η παράσταση της Ρούλας Πατεράκη παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Φούρνος

Πολιτισμός / «Νίκη, απόψε στο πάρτι»: Η παράσταση της Ρούλας Πατεράκη παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Φούρνος

Η «Νίκη, απόψε στο πάρτι» επανέρχεται από το Σάββατο 1 Οκτωβρίου και θα παρουσιάζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή, έως 30 Οκτωβρίου, για 10 μόνο παραστάσεις.
THE LIFO TEAM
Έκλεισε μετά από 150 χρόνια το Ινστιτούτο Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο: «Οι καλλιτέχνες μπορούν να πάνε να κρεμαστούν»

Πολιτισμός / Έκλεισε μετά από 150 χρόνια το Ινστιτούτο Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο: «Οι καλλιτέχνες μπορούν να πάνε να κρεμαστούν»

Το Ινστιτούτο από το οποίο πέρασαν διάσημοι δάσκαλοι και απόφοιτοι, κέντρο του αφηρημένου εξπρεσιονισμού δεν μπορεί να επιβιώσει με τα ακριβά δίδακτρα, το κόστος ζωής στην περιοχή που έχει εκτοξευθεί και τα πτυχία τέχνης που δεν θεωρούνται δημοφιλή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ