Καύσωνας: Κλειστοί οι αρχαιολογικοί χώροι το μεσημέρι

Καύσωνας: Κλειστοί οι αρχαιολογικοί χώροι το μεσημέρι Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Κλειστοί θα παραμένουν οι αρχαιολογικοί χώροι το μεσημέρι το επόμενο τετραήμερο λόγω καύσωνα με απόφαση της γενικής γραμματείας Πολιτισμού. 

Η γενική γραμματεία Πολιτισμού ανέφερε συγκεκριμένα ότι λόγω καύσωνα από σήμερα έως και την Κυριακή (23/7) οι ώρες λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων τροποποιούνται το μεσημέρι, με τελευταία είσοδο να προγραμματίζεται για τις 12:00 και την επανέναρξη λειτουργίας να γίνεται στις 17:30. «Σε περίπτωση που υπάρξει μεταβολή των καιρικών συνθηκών, το υπουργείο Πολιτισμού θα επανέλθει με νέα ανακοίνωση» συνεχίζει η ενημέρωση.

Καύσωνας: Οδηγίες στις εφορείες αρχαιοτήτων 

Παράλληλα αναφέρεται ότι «οι εφορείες αρχαιοτήτων θα μεριμνήσουν για την ενημέρωση όλων των υπαλλήλων τους και για τη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων και τις συνθήκες του τόπου παροχής εργασίας τους. Ενδεικτικά, επισημαίνεται ότι για τις εργασίες σε εξωτερικούς χώρους, επιβάλλεται η διαμόρφωση σκιερού μέρους για τα διαλείμματα και ο προγραμματισμός των εργασιών, ώστε να γίνονται στις ώρες, που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη».

Αναλυτικότερα, επικαιροποιήθηκαν οι οδηγίες προς τις εφορείες αρχαιοτήτων να μεριμνήσουν άμεσα για τα ακόλουθα:

-Λειτουργικό έλεγχο των υφιστάμενων συστημάτων ενεργητικής πυροπροστασίας, όπως μόνιμα υδροδοτικά πυροσβεστικά δίκτυα, πυροσβεστήρες, συστήματα έγκαιρης ειδοποίησης και πυρανίχνευσης.

-Διασφάλιση απρόσκοπτης επικοινωνίας με την κατά τόπους αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία και ορισμό, στον βαθμό που δεν έχει ήδη πραγματοποιηθεί, συνδέσμων διεπαφής, για όλο το 24ωρο.

-Ενημέρωση, σε καθημερινή βάση, από τους Ημερήσιους Χάρτες Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για τον βαθμό επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς, στις περιοχές που βρίσκονται τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, αρμοδιότητάς τους.

-Διεξαγωγή επαναληπτικών καθαρισμών, εφ' όσον απαιτείται, εντός των περιφραγμένων αρχαιολογικών χώρων και απομάκρυνση τυχόν υπολειμμάτων φυτικής καύσιμης ύλης και λοιπών καυστικών υλικών.

-Διαβροχή εδαφών τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες, εντός των αρχαιολογικών χώρων, με προτεραιότητα στις περιοχές περιμετρικά των μνημείων και των ξύλινων κατασκευών φροντίζοντας, παράλληλα, και για την επάρκεια ύδατος στα συστήματα πυρόσβεσης.

-Ετοιμότητα του προσωπικού των υπηρεσιών για ενδεχόμενη ανάγκη εφαρμογής των σχεδίων απομάκρυνσης των επισκεπτών.

-Αναβολή, κατά περίπτωση, πολιτιστικών εκδηλώσεων, τροποποίηση του ωραρίου λειτουργίας ή και διακοπή της λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων τις ημέρες με υψηλή επικινδυνότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς ή/και με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων και των επισκεπτών.

-Εποπτεία του προσωπικού φύλαξης, σε περίπτωση αδιαθεσίας των επισκεπτών, λόγω υψηλής θερμικής καταπόνησης, ειδικά όσων ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, και παροχή σχετικών οδηγιών κατά την είσοδο των επισκεπτών, δημιουργία χώρων με σκίαση, αξιοποίηση κλιματιζόμενων χώρων κτλ.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι συστάσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αναφορικά με τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση υπό συνθήκες καύσωνα.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας για τον Άντονι Μπουρντέν δείχνει τον πιο ανήσυχο μάγειρα της ποπ κουλτούρας

Πολιτισμός / Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας για τον Άντονι Μπουρντέν δείχνει τον πιο ανήσυχο μάγειρα της ποπ κουλτούρας

Η A24 κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του Tony, της ταινίας για τα νεανικά χρόνια του Άντονι Μπουρντέν, με τον Ντόμινικ Σέσα στον ρόλο του μελλοντικού σεφ, συγγραφέα και ταξιδευτή πριν από τη φήμη του Kitchen Confidential.
THE LIFO TEAM
Η Γάζα δεν είναι μόνο ερείπιο: Μια έκθεση στο Τορίνο ενώνει αρχαία αντικείμενα και σύγχρονες παλαιστινιακές ιστορίες

Πολιτισμός / Η Γάζα δεν είναι μόνο ερείπια: Μια έκθεση στο Τορίνο ενώνει αρχαία αντικείμενα και σύγχρονες παλαιστινιακές ιστορίες

Η έκθεση Gaza, the future has an ancient heart στη Fondazione Merz παρουσιάζει περισσότερα από 80 αρχαιολογικά αντικείμενα από τη Γάζα μαζί με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, αναδεικνύοντας την παλαιστινιακή πολιτιστική κληρονομιά ως ζωντανή μνήμη μέσα στον πόλεμο, τον εκτοπισμό και την απώλεια.
THE LIFO TEAM
Στη Βενετία, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς δεν θέλει θεατές. Θέλει σώματα

Πολιτισμός / Στη Βενετία, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς δεν θέλει θεατές. Θέλει σώματα

Η πρώτη εν ζωή γυναίκα καλλιτέχνιδα με ατομική έκθεση στις Gallerie dell’Accademia παρουσιάζει στις 6 Μαΐου το Transforming Energy στη Βενετία, ζητώντας από τους επισκέπτες να αφήσουν τα κινητά, να αγγίξουν τα έργα και να συμμετάσχουν σωματικά στην εμπειρία
THE LIFO TEAM
Η Ντομινίκ Τζάκσον ξαναγράφει τον πιο διάσημο μονόλογο του Devil Wears Prada ως μάθημα για το φύλο

Πολιτισμός / Η Ντομινίκ Τζάκσον ξαναγράφει τον πιο διάσημο μονόλογο του Devil Wears Prada ως μάθημα για το φύλο

Η σταρ του Pose εμφανίζεται σε νέο βίντεο του Gender Liberation Movement, που μετατρέπει τον περίφημο cerulean μονόλογο της Μιράντα Πρίστλι σε καυστικό μάθημα για τη σχέση των τρανς δικαιωμάτων με την queer απελευθέρωση.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Πάνω από 200 συγγραφείς απέναντι στον Grasset: Η μεγάλη κρίση της γαλλικής λογοτεχνίας

Πολιτισμός / «Όχι» στον δισεκατομμυριούχο Μπολορέ: Εκατοντάδες συγγραφείς εγκαταλείπουν μαζικά τον ιστορικό εκδοτικό οίκο Grasset

Μετά την απομάκρυνση του Ολιβιέ Νορά από τον ιστορικό εκδοτικό οίκο Grasset, εκατοντάδες συγγραφείς δηλώνουν ότι θέλουν να φύγουν. Πίσω από την κρίση βρίσκεται η αυξανόμενη επιρροή του Βενσάν Μπολορέ, του ακροδεξιού δισεκατομμυριούχου που ελέγχει τον όμιλο Hachette Livre.
THE LIFO TEAM
Η Άλεξ Κονσάνι έγραψε ιστορία στο Met Gala και εμφανίστηκε σαν τρανς ηρωίδα του Μποτιτσέλι

Πολιτισμός / Η Άλεξ Κονσάνι έγραψε ιστορία στο Met Gala και εμφανίστηκε σαν τρανς ηρωίδα του Μποτιτσέλι

Η Άλεξ Κονσάνι, πρώτη τρανς γυναίκα στην επιτροπή οικοδεσποτών του Met Gala, εμφανίστηκε με δημιουργία Gucci του Ντέμνα, εμπνευσμένη από την Άνοιξη του Μποτιτσέλι, σε μια θεατρική μεταμόρφωση από λευκό σε μαύρο κύκνο.
THE LIFO TEAM
Η Μέριλιν Μονρόε όπως δεν χωρούσε στην εικόνα της: ποιήματα και σημειώσεις σε δημοπρασία

Πολιτισμός / Η Μέριλιν Μονρόε όπως δεν χωρούσε στην εικόνα της: ποιήματα και σημειώσεις σε δημοπρασία

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της, βγαίνουν σε δημοπρασία ποιήματα, χειρόγραφες σημειώσεις, γράμματα, σχέδια και προσωπικά αντικείμενα της Μέριλιν Μονρόε, φωτίζοντας τη γυναίκα πίσω από τον πιο ανθεκτικό μύθο του Χόλιγουντ.
THE LIFO TEAM
Ο Ντουέιν Τζόνσον φόρεσε φούστα στο Met Gala: «Στην πολυνησιακή κουλτούρα οι πιο αρρενωποί άνδρες φορούν φούστες»

Πολιτισμός / Ο Ντουέιν Τζόνσον φόρεσε φούστα στο Met Gala: «Στην πολυνησιακή κουλτούρα οι πιο αρρενωποί άνδρες φορούν φούστες»

Ο ηθοποιός εμφανίστηκε στο Met Gala με σύνολο του Τομ Μπράουν και συνέδεσε την πλισέ φούστα του με τα παραδοσιακά lavalava της πολυνησιακής κουλτούρας.
THE LIFO TEAM
Η «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν έχει νέο τρέιλερ και δείχνει για πρώτη φορά τον Κύκλωπα

Πολιτισμός / Η «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν έχει νέο τρέιλερ και δείχνει για πρώτη φορά τον Κύκλωπα

Ο Ματ Ντέιμον επιστρέφει στην Ιθάκη ως Οδυσσέας, ο Ρόμπερτ Πάτινσον απειλεί τον θρόνο ως Αντίνοος και ο Κρίστοφερ Νόλαν ανοίγει για πρώτη φορά το μυθολογικό σκοτάδι της πιο φιλόδοξης ταινίας του.
THE LIFO TEAM