Η Koyo Kouoh διορίστηκε επιμελήτρια της Μπιενάλε της Βενετίας το 2026

Η Koyo Kouoh διορίστηκε επιμελήτρια της Μπιενάλε της Βενετίας το 2026 Facebook Twitter
Η Kouoh περιέγραψε την Μπιενάλε της Βενετίας ως έναν «μυθικό τόπο», όπου καλλιτέχνες, συλλέκτες και το κοινό συγκλίνουν κάθε δύο χρόνια για να «αισθανθούν τον παλμό του zeitgeist». Φωτ.: Jared Siskin/PMC via Getty Images/Ideal Image
0

Η 57χρονη Koyo Kouoh είναι από το 2019 διευθύντρια του Zeitz Museum of Contemporary Art Africa του Κέιπ Τάουν, το οποίο διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή σύγχρονης τέχνης της αφρικανικής ηπείρου. Το 2015 οι «New York Times» την αποκάλεσαν «εξέχουσα επιμελήτρια τέχνης από την Αφρική». 

Η Koyo Kouoh έχει αναλάβει την επιμέλεια της 61ης Μπιενάλε σύγχρονης τέχνης, η οποία θα διεξαχθεί στη Βενετία από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο του 2026. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Μπιενάλε που διορίζεται σε αυτήν τη θέση μια γυναίκα από την Αφρική και αυτό το γεγονός καθησύχασε αλλά και ξεπέρασε τις προσδοκίες πολλών που περίμεναν ότι η κυβέρνηση Μελόνι θα έκανε μια πιο εθνικιστική επιλογή.

Η Kouoh γεννήθηκε το 1967 στο Καμερούν, αλλά μεγάλωσε στην Ελβετία, στη Ζυρίχη. Υπηρέτησε προηγουμένως ως ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Raw Material Company, ενός καλλιτεχνικού κέντρου στο Ντακάρ της Σενεγάλης.

Ο επιμελητής και κριτικός τέχνης Όκγουι Ένβεζορ (1963-2019) ήταν ο πρώτος Αφρικανός που ορίστηκε επιμελητής της Μπιενάλε το 2015, αν και εκείνη την εποχή εργαζόταν κυρίως στην Ευρώπη, ως διευθυντής του Haus der Kunst στο Μόναχο.

Η Kouoh ακολουθεί τα βήματα του Βραζιλιάνου επιμελητή Αδριάνο Πεδρόσα, του οποίου η Μπιενάλε του 2024, με τίτλο «Ξένοι παντού», προκάλεσε μεικτές αντιδράσεις. Την περιέγραψαν ως μια γιορτή της μετανάστευσης και του μη ανήκειν, επαινέθηκε από κάποιους για την ανατροπή του δυτικού κανόνα, ενώ οι κριτικοί τη βρήκαν διδακτική και ασυνεπή στην παρουσίασή της.

Με την αλλαγή του πολιτικού κλίματος στην Ιταλία, η 60ή Μπιενάλε τέχνης αναμενόταν από πολλούς να είναι η τελευταία εκδήλωση μιας σχολής που καταδίκαζε τον ευρωκεντρισμό και υποστήριζε τις φωνές από τον παγκόσμιο Νότο.

Ο Πιετράντζελο Μπουταφούκο, ο Σικελιανός δημοσιογράφος που ανέλαβε την προεδρία της Μπιενάλε τον περασμένο Νοέμβριο, είναι υποστηρικτής της πρωθυπουργού της ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι και υπήρξε φόβος ότι θα μετατρέψει την πολιτιστική έκθεση σε όχημα για τον λαϊκισμό της Μελόνι.

Ο Τζενάρο Σαντζιουλιάνο, πρώην υπουργός Πολιτισμού, ο οποίος παραιτήθηκε αργότερα λόγω του διορισμού της πρώην ερωμένης του ως βοηθού, είχε ζητήσει να γίνει μια στροφή μακριά από τον διεθνισμό των προηγούμενων διοργανώσεων, επιμένοντας ότι η Μπιενάλε της Βενετίας είναι «ένα θεμελιώδες στοιχείο της ιταλικής φαντασίας».

Ωστόσο, με τον διορισμό της Kouoh, ο Μπουταφούκο φαίνεται να δικαιώνει τη φήμη που έχει ως ένας πιο ιδιοσυγκρασιακός και ελεύθερα σκεπτόμενος συντηρητικός, με τάση προς τον μυστικισμό.

Η Kouoh περιέγραψε την Μπιενάλε της Βενετίας ως έναν «μυθικό τόπο», όπου καλλιτέχνες, συλλέκτες και το κοινό συγκλίνουν κάθε δύο χρόνια για να «αισθανθούν τον παλμό του zeitgeist».

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το αμερικανικό «πραξικόπημα» στη Μπιενάλε της Βενετίας και οι θεωρίες συνωμοσίες που εξακολουθούν 60 χρόνια μετά

Εικαστικά / Το αμερικανικό «πραξικόπημα» στην Μπιενάλε της Βενετίας και οι θεωρίες συνωμοσίες 60 χρόνια μετά

Ένα νέο ντοκιμαντέρ εστιάζει στις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η «σκανδαλώδης» βράβευση του αρχιερέα της ποπ αρτ Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκ στην Μπιενάλε του 1964, με τη χορηγία της αμερικανικής κυβέρνησης.
THE LIFO TEAM
Πάνος Γιαννικόπουλος: «Δεν θέλω να βλέπω την τέχνη ως κάτι χρήσιμο»

Portraits 2024 / Πάνος Γιαννικόπουλος: «Δεν θέλω να βλέπω την τέχνη ως κάτι χρήσιμο»

Διοργάνωσε μερικές από τις πιο πετυχημένες εκθέσεις εικαστικών μέσα στη χρονιά, δίνοντας κι αυτός με τον τρόπο του την ευκαιρία σε ένα μεγάλο κοινό να έρθει σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη. Λίγους μήνες πριν από τη συμμετοχή του στην 60ή Μπιενάλε της Βενετίας, ο επιδραστικότερος επιμελητής της γενιάς του κάνει έναν απολογισμό της φετινής πολύ παραγωγικής χρονιάς του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Εικαστικά / «Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Ανάμεσα σε εκατοντάδες έργα που υπαγορεύονται από τα «επείγοντα» της εποχής, το «Ξηρόμερο», η ελληνική συμμετοχή στην 60ή Μπιενάλε της Βενετίας, εστιάζει στην εντοπιότητα και λειτουργεί ως φόρος τιμής στα πανηγύρια της επαρχίας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2025: Ο Ούγγρος συγγραφέας Λάσλο Κρασναχορκάι τιμήθηκε με το βραβείο

Πολιτισμός / Νόμπελ Λογοτεχνίας 2025: Ο Ούγγρος συγγραφέας Λάσλο Κρασναχορκάι τιμήθηκε με το βραβείο

Η επιτροπή σημείωσε ότι ο Κρασναχορκάι βραβεύεται «για τη μαγνητική, εκτενή πρόζα του που με υπομονετική ένταση και φιλοσοφική οξύτητα αποκαλύπτει το χάος, την ειρωνεία και τη μοναξιά του ανθρώπινου πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον προβάλεται ξανά μετά από 50 χρόνια

Πολιτισμός / «Με παρακολουθούν»: Η ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον που βρέθηκε 50 χρόνια μετά

Μια συνέντευξη του Τζον Λένον που χάθηκε για 50 χρόνια, όπου μιλά για την παρακολούθηση από την κυβέρνηση Νίξον και αποκαλύπτει σκέψεις για τη μουσική και τη ζωή του, προβάλλεται στο Boom Radio για τα 85α γενέθλιά του
LIFO NEWSROOM
To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Πολιτισμός / To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Ο οίκος Christie's το κατατάσσει στις πιο πολυτελείς αυτοκρατορικές δημιουργίες των Φαμπερζέ. Το σχεδίασε μια γυναίκα και δικαίως η προσθήκη του σε οποιαδήποτε συλλογή θεωρείται ανεκτίμητη.
LIFO NEWSROOM
Μια καλόψυχη Α.Ι. κι ένας αλαφροΐσκιωτος σκύλος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Μια ταινία τρόμου με πρωταγωνιστή ένα σκύλο, Τζάρεντ Λέτο αλλά και Έμα Τόμσον από αύριο στα σινεμά

Η τρίτη και χειρότερη κατάθεση στο σύμπαν του «Tron», η πολυσυζητημένη ταινία τρόμου «Good Boy», το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ και η Έμα Τόμσον ως ένοπλη προστάτιδα στο κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Πολιτισμός / Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Η Ντόλι Πάρτον αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και αναβάλει τη μεγάλη της περιοδεία στο Λας Βέγκας. Η αδελφή της ζητά προσευχές από τους θαυμαστές, ενώ η τραγουδίστρια παραμένει αισιόδοξη πως «ο Θεός απλώς της ζητά να επιβραδύνει»
LIFO NEWSROOM
Τέιλορ Σουίφτ: Eκτός υποψηφιοτήτων στα Grammy για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια

Πολιτισμός / Τέιλορ Σουίφτ: Η απάντησή της στα σχόλια για το νέο της άλμπουμ

«Ο καθένας έχει δικαίωμα να νιώθει ακριβώς όπως θέλει, ο στόχος μας ως καλλιτέχνες είναι να λειτουργούμε σαν καθρέφτης», αναφέρει για τα σχόλια που απέσπασε το νέο της άλμπουμ, «The Life of a Showgirl»
LIFO NEWSROOM
Yohji Yamamoto: «Η μόδα έχει γίνει αστείο, όλα περιστρέφονται γύρω από τα χρήματα»

Πολιτισμός / Yohji Yamamoto: «Η μόδα έχει γίνει αστείο, όλα περιστρέφονται γύρω από τα χρήματα»

Ο αντισυμβατικός Ιάπωνας που εξυμνεί την avant-garde αισθητική μέσα από υπερμεγέθεις, ασύμμετρες σιλουέτες και τη διαχρονική του αφοσίωση στο μαύρο, συνεχίζει στα 82 του χρόνια να παλεύει «θυμωμένος αλλά ακούραστος» για την ουσία και την αλήθεια της μόδας
LIFO NEWSROOM
Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Πολιτισμός / Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Ο Βασίλης Μπισμπίκης αναβιώνει το αριστούργημα του Τζον Στάινμπεκ στο νέο Cartel στο Αιγάλεω, υπογράφοντας μια ωμή, ρεαλιστική και συναισθηματικά φορτισμένη σκηνοθεσία που φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον αγώνα των απλών ανθρώπων για αξιοπρέπεια και ελπίδα
LIFO NEWSROOM