Στα 8 πιο ενδιαφέροντα περίπτερα της Μπιενάλε Βενετίας

Στα 8 πιο ενδιαφέροντα περίπτερα της Μπιενάλε Βενετίας Facebook Twitter
Το περίπτερο των ΗΠΑ με έργα του Τζέφρι Γκίμπσον με ζωηρές επιφάνειες χρωμάτων. «Ο χώρος στον οποίο θα με τοποθετήσω» είναι ο τίτλος του έργου του.
0

Η μεγάλη γιορτή, το ραντεβού των καλλιτεχνών, των επιμελητών και όλου του κόσμου της τέχνης, η έκθεση εκατοντάδων καλλιτεχνών, η Μπιενάλε της Βενετίας, το πιο μεγάλο γεγονός της σύγχρονης τέχνης που γίνεται κάθε δυο χρόνια και τραβάει όλα τα φώτα της δημοσιότητας, άνοιξε τις πόρτες της.

Με επιμελητή τον Βραζιλιάνο Adriano Pedrosa, καλλιτεχνικό διευθυντή του Μουσείου Τέχνης του Σάο Πάολο, η 60ή Μπιενάλε της Βενετίας 2024 περνά από τα σουρεαλιστικά όνειρα της Λεονόρα Κάρινγκτον, που το βιβλίο της «The milk of dreams» είχε δώσει τον τίτλο στην 59η Μπιενάλε, στην οποία πρωταγωνιστούσαν οι γυναίκες καλλιτέχνιδες, σε ένα «Κάλεσμα σε δράση», όπως είναι ο φετινός τίτλος της διοργάνωσης και της κεντρικής έκθεσης στο Αρσενάλε.

Στην πιο διάσημη έκθεση στον κόσμο συμμετέχουν 331 καλλιτέχνες συνολικά, στην κύρια διεθνή έκθεση με τίτλο «Foreigners Everywhere», η οποία πραγματοποιείται «σε έναν κόσμο γεμάτο κρίσεις σχετικά με τις μετακινήσεις ανθρώπων πέρα από τα σύνορα. Όπου κι αν πάτε, πάντα θα συναντάτε ξένους», είπε ο Adriano Pedrosa, «όπου κι αν βρεθείς, βαθιά μέσα σου είσαι πάντα ένας ξένος». Ο τίτλος και το περιεχόμενο της έκθεσης εκφράζει τις διαφορές και ανισότητες που εξαρτώνται από θέματα όπως η φυλή, η σεξουαλικότητα, ο πλούτος κ.λπ.

Ο τίτλος και το περιεχόμενο της έκθεσης εκφράζει τις διαφορές και ανισότητες που εξαρτώνται από θέματα όπως η φυλή, η σεξουαλικότητα, ο πλούτος.

Foreigners Everywhere Facebook Twitter
Με τίτλο «Foreigners Everywhere», η κεντρική έκθεση της Μπιενάλε.

Μέσα στους κήπους της Μπιενάλε, τα περίφημα Giardini με τα εθνικά περίπτερα, το Ξηρόμερο /Dryland που εκπροσωπεί την Ελλάδα είναι ένα διαμεσικό συλλογικό έργο σε σύλληψη των Θανάση Δεληγιάννη και Γιάννη Μιχαλόπουλου, με συνδημιουργούς την Έλια Καλογιάννη, τον Γιώργο Κυβερνήτη, τον Κώστα Χαϊκάλη και τον Φώτη Σαγώνα. Επιμελητής της ελληνικής συμμετοχής είναι ο Πάνος Γιαννικόπουλος.

Αποτελείται από ένα αγροτικό μηχάνημα άρδευσης το οποίο συντονίζει σε πραγματικό χρόνο τον ήχο, την κινούμενη εικόνα και το φωτιστικό περιβάλλον της εγκατάστασης. Η ελληνική εκπροσώπηση εξετάζει την εμπειρία ενός πανηγυριού, παρακολουθώντας μια διαδρομή από την πλατεία του χωριού έως τις παρυφές του γεωργικού τοπίου που το περιβάλλει. Συγκεκριμένα, αντλεί έμπνευση από τα πανηγύρια της ηπειρωτικής Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της περιοχής του Ξηρομέρου στη Δυτική Ελλάδα, που δανείζει τον τίτλο στο έργο.

Από τα περίπτερα στα Giardini με έργα και καλλιτέχνες που δημιουργούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ξεχωρίζουν:

Ηνωμένες Πολιτείες

the space in which to place me Facebook Twitter
Η εγκατάσταση «the space in which to place me» στο περίπτερο των ΗΠΑ.

Μετά τη Σάιμον Λι οι ΗΠΑ στέλνουν στην Μπιενάλε τον Τζέφρι Γκίμπσον, που κάλυψε όλο το περίπτερο των ΗΠΑ με ζωηρά χρωμάτα. «Ο χώρος στον οποίο θα με τοποθετήσω» είναι ο τίτλος του έργου του αυτόχθονα καλλιτέχνη.

Ο τίτλος αναφέρεται σε ένα ποίημα της συγγραφέα Oglala Lakota Nation, «Layli Long Soldier», που αναφέρεται στους περιορισμούς από τις αποικιακές δυνάμεις τις οποίες έχουν υποστεί οι αυτόχθονες κοινότητες. Ο Αμερικανός καλλιτέχνης προτείνει μια τολμηρή γιορτή των ιθαγενών και queer αφηγήσεων, αναμειγνύοντας κείμενο, μοτίβα, χρώματα και ιστορίες μέσα από το χαρακτηριστικό στυλ του.

Ο Γκίμπσον είναι μέλος της φυλής Choctaw, με καταγωγή από τους Τσερόκι και ο πρώτος ιθαγενής καλλιτέχνης της Αμερικής που κάνει σόλο παρουσίαση στο περίπτερο των ΗΠΑ. Η ταυτότητά του αποκαλύπτεται ως queer άνδρα που περιβάλλεται από διαφορετικές πολιτιστικές κοινότητες. Το έργο του αναφέρεται συχνά στο drag, τη νυχτερινή ζωή και το dancehall.

Πορτογαλία

portugal pavilion Facebook Twitter
Το περίπτερο της Πορτογαλίας, ένα κήπος κρεολέζικος που θυμίζει το «Poor Things».

«Greenhouse», από τους καλλιτέχνες-επιμελητές Mónica de Miranda, Sónia Vaz Borges και Vânia Gala στο Palazzo Franchetti, είναι ο τίτλος του περιπτέρου της Πορτογαλίας που παρουσιάζει έναν κρεολέζικο κήπο μέσα σε ένα μεγάλο δωμάτιο με επένδυση από ξύλο βελανιδιάς που είναι γεμάτο με πράσινα φυτά. Το θερμοκήπιο θυμίζει σκηνικό για το «Poor Things» (2023) του Γιώργου Λάνθιμου και είναι γεμάτο με ιθαγενή αφρικανική χλωρίδα που μεταφέρεται σε ένα κομψό εσωτερικό του 19ου αιώνα με μια πλούσια σουρεαλιστική ποιότητα. Μια σειρά από εγκαταστάσεις ήχου και βίντεο ενσωματωμένες σε όλο το θερμοκήπιο, καθώς και κομμάτια ερμηνείας ειδικά για τον χώρο, δίνουν στο έργο μια ισχυρή εννοιολογική εστίαση. Έχοντας την ιδέα της κηπουρικής ως πράξη συνεργασίας, χαράς, ελευθερίας και αντίστασης, η έκθεση εμπνέεται από τα ιδιωτικά οικόπεδα που καλλιεργήθηκαν ιστορικά από σκλάβους. Τρεις γυναίκες καλλιτέχνιδες, επιμελήτριες, ιστορικοί και ερευνήτριες, αντιπαραβάλλουν αυτές τις μικρές χαρισματικές βιοποικιλότητες ανάπτυξης και ελπίδας.

Αίγυπτος

Wael Shawky Facebook Twitter
Το περίπτερο της Αιγύπτου με τον Wael Shawky, που στη Βενετία έφερε μια τολμηρή μουσική ταινία.

Ο Wael Shawky έφερε μια τολμηρή μουσική ταινία στο αιγυπτιακό περίπτερο. Στο «Drama 1882», ο γεννημένος στην Αλεξάνδρεια καλλιτέχνης δημιουργεί μια παραβολή που αντιμετωπίζει τον έλεγχο της ιστορίας στο παρόν.

Με φόντο την κατοχή στην Αίγυπτο, η ταινία εμβαθύνει στην εθνικιστική ζέση της Επανάστασης των Ουραμπί του 1879–82. Η βίαιη εξέγερση των αγροτών ενάντια στον Αιγύπτιο μονάρχη απέτυχε και έγινε καταλύτης για τη βρετανική κυριαρχία, η οποία διήρκεσε μέχρι το 1956.

Η υπέροχη ταινία του Shawky, που γυρίστηκε σε ένα ιστορικό υπαίθριο θέατρο στην Αλεξάνδρεια, συνδυάζει γεγονότα και φαντασία με συναρπαστικές μελωδίες που τραγουδιούνται σε κλασικά αραβικά. Προβάλλεται παράλληλα με γλυπτικά στοιχεία από τα περίτεχνα σκηνικά της ταινίας. Μέσα από το φακό του Shawky, η ιστορία γίνεται μια συγκινητική ταπετσαρία του ρεβιζιονισμού, προκαλώντας το κοινό να επανεξετάσει τις αφηγήσεις που κληρονομούμε.

Ισπανία

Πινακοθήκη των Μεταναστών Facebook Twitter
«Πινακοθήκη των Μεταναστών» στο ισπανικό περίπτερο.

«Pinacoteca Migrante» είναι ο τίτλος του έργου, με τη Sandra Gamarra Heshiki και τον επιμελητή Agustín Pérez Rubio να δημιουργούν το ισπανικό περίπτερο, το οποίο έχει μετατραπεί σε ένα περίτεχνο μουσείο που αντικατοπτρίζει το σκηνικό μιας δυτικής γκαλερί τέχνης. Πρόκειται για εικόνες μεταναστών ζωγραφισμένες σε διαφανή πάνελ, τοποθετημένες σε συμπαγείς βάσεις διάσπαρτες γύρω από ένα φωτεινό δωμάτιο.

Αντί να δείχνει τη δυτική τέχνη, η «Pinacoteca Migrante / Πινακοθήκη Μεταναστών» θέτει στο επίκεντρό της αφηγήσεις μετανάστευσης και αποικιοκρατίας που ιστορικά έχουν αποσιωπηθεί στην Ισπανία και τη Δύση.

Συμπίπτοντας με το φετινό θέμα της Μπιενάλε «Ξένοι Παντού», η Gamarra Heshiki, μια Περουβιανή καλλιτέχνιδα με ιαπωνική καταγωγή με έδρα τη Μαδρίτη, έγινε η πρώτη φιγούρα που δεν έχει γεννηθεί στην Ισπανία που εκπροσωπεί τη χώρα της στην Μπιενάλε. Έχει δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό σύνολο έργων σε διάφορα μέσα –πίνακες, σχέδια, κεραμικά έργα, μικρά γλυπτά και εγκαταστάσεις ντουλαπιών– που βασίζεται στην εκτεταμένη έρευνά της στα έργα τέχνης από την εποχή της αυτοκρατορίας και του Διαφωτισμού που φυλάσσονται στα ισπανικά μουσεία.

Ιαπωνία

Yutaka Kikutake Gallery Facebook Twitter
Το περίπτερο της Ιαπωνίας. Courtesy of the artist, Project Fulfill Art Space, Yutaka Kikutake Gallery, Tanya Bonakdar Gallery.

Μια σειρά από καθημερινά αντικείμενα γεμίζουν το περίπτερο της Ιαπωνίας, ένα περίπτερο διακριτικό μέσα στον χώρο, που φιλοξενεί τη δουλειά της Yuko Mori.

H εικαστικός έχει δημιουργήσει ένα funhouse μηχανών και η έκθεση είναι μέρος μιας συνεχιζόμενης σειράς, εμπνευσμένη από τους έξυπνους, αυτοσχεδιασμούς τρόπους με τους οποίους οι εργαζόμενοι επιδιορθώνουν τις διαρροές στο σύστημα του μετρό του Τόκιο.

Πλαστικά σεντόνια, κουβάδες και σωλήνες, αυτά τα υλικά αξιοποιούνται ως όργανα σε μια ιδιόμορφη ορχήστρα. Ένας ανεμιστήρας που στροβιλίζεται κάνει έναν λαστιχένιο σωλήνα να τρέμει, η βροχή που πέφτει πάνω σε ένα πλαστικό σεντόνι δημιουργεί μια δίνη αέρα. Σε όλο τον χώρο υπάρχουν φρούτα και όλα συνδέονται με χιούμορ και θέρμη.

Γαλλία

Ζιλιέν Κρεζε Facebook Twitter
Το περίπτερο της Γαλλίας με τα έργα του Ζιλιέν Κρεζέ με έμπνευση από την Καραϊβική.

Ο καλλιτέχνης Julien Creuzet προσκαλεί σε ένα ξέφρενο υποβρύχιο πάρτι με σάουντρακ εμπνευσμένο από τη διασπορά της Καραϊβικής στο περίπτερο της Γαλλίας. Δημιούργησε μια εγκατάσταση που χρησιμοποιεί το νερό ως γέφυρα ανάμεσα στην κληρονομιά του από τη Μαρτινίκα, τη γαλλική εθνικότητά του, ακόμη και της Βενετίας.  

Είναι ένα φανταστικό σύμπαν όπου συναντιούνται θεϊκές φιγούρες, θαλάσσια πλάσματα και πρόγονοι της Καραϊβικής. Περίπτερο ποιητικό, αλλά κυρίως γεμάτο ιδιοτροπίες και χιούμορ, ανάμεσα σε περίπτερα που αναφέρονται σε παρόμοια θέματα αποικιοκρατίας και μετανάστευσης.

Τα δωμάτια είναι γεμάτα με απόκοσμα γλυπτά που θυμίζουν ωκεάνειο δάσος από φύκια ή κοράλλια. Κρεμαστά από την οροφή, τα κομμάτια είναι στολισμένα με κέρινες σταγόνες και πολύχρωμα νήματα που δημιουργούν έναν λαβύρινθο.

Μεγάλη Βρετανία

John Akomfrah Facebook Twitter
O σταρ Βρετανός εικαστικός John Akomfrah, εκπροσωπεί τη Μεγάλη Βρετανία με το «Listening All NightTo The Rain». Φωτ.: EPA

Ο σταρ Βρετανός εικαστικός John Akomfrah εκπροσωπεί τη Μεγάλη Βρετανία με το «Listening All Night To The Rain» στο βρετανικό περίπτερο. Μέσα στο περίπτερο θέλει να αποπροσανατολίσει το κοινό του.

Η αίσθηση τού να είσαι κολλημένος σε έναν υπόγειο κόσμο δεν σταματά μέχρι να σκαρφαλώσεις σε έναν λαβύρινθο οκτώ δωματίων, το καθένα με ένα κεφάλαιο ή «κάντο», που μαζί αφηγούνται μια αλληλένδετη ιστορία οικοκτονίας, μετανάστευσης και αποικιοκρατίας. Ακούγεται εφιαλτικό, αλλά αντίθετα είναι μαγευτικό. Η δουλειά του συμπεριλήφθηκε στο πρώτο περίπτερο της Γκάνα το 2019. Τα βίντεο πολλαπλών καναλιών με κακόφωνα soundtracks είναι κεντρικής σημασίας για το έργο του Akomfrah. Προχωρώντας μέσα στον χώρο, χάνεις την αίσθηση τού αν είσαι το θύμα ή ο κακός σε αυτή την αφήγηση παγκοσμιοποίησης και οικολογικής αναταραχής.

Γερμανία

Yael Bartana Facebook Twitter
Yael Bartana, «Farewell», 2024, στο γερμανικό περίπτερο. / ANDREA ROSSETTI

Στο «Thresholds», των Yael Bartana και Ersan Mondtag, η δυσωδία της πίσσας και της σκόνης γεμίζει τα ρουθούνια σου, το ειλικρινές γυμνό του περφόρμερ, η έξαρση των αισθήσεων μέσα από ένα σάουντρακ από έγχορδα και αέρα, όλα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κεντρική εγκατάσταση του Ersan Mondtag, βασισμένη στον παππού του που δούλευε σε εργοστάσιο αμιάντου με αποτέλεσμα να πεθάνει.

Το γερμανικό περίπτερο είναι όλο θέαμα, ακόμη και στο χωμάτινο κέντρο του. Στο εσωτερικό, ο Mondtag έχει δημιουργήσει κάτι σαν ένα αχρηστευμένο σπίτι γεμάτο χώμα και απορρίμματα. Οι καλλιτέχνες περπατούν αργά, αποξενωμένοι ο ένας από τον άλλο και φαινομενικά αγνοώντας τους ανθρώπους που τους παρατηρούν. Ο Mondtag λέει ότι οι νεκροί δεν εξαφανίζονται ποτέ στην πραγματικότητα – επιστρέφουν περιοδικά για να τρομάζουν εκείνους που δεν υποψιάζονται την παρουσία τους.

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

Εικαστικά / O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος είναι δυο νεαροί ζωγράφοι και δυο πολύ καλοί φίλοι. Τους έφερε κοντά η αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη και μια ανεξήγητη εμμονή με την Τζένη Χειλουδάκη. Τα έργα τους πραγματεύονται το τραύμα με τρόπο ωμό και βαθύ. Παρά τα όσα θα πίστευαν πολλοί, διαψεύδουν τις φήμες που τους θέλουν ζευγάρι…
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Εικαστικά / Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση με τίτλο «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού αστρονόμου Ιούλιου Σμιτ, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τον 19ο αι., και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε ανάμεσα σε μακρινούς πλανήτες και σε γήινα, απτά υλικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ