Η Ελληνική Επανάσταση στο Twitter: Τα γεγονότα του 1821 σε πραγματικό χρόνο

Η Ελληνική Επανάσταση στο Twitter Facebook Twitter
0

Πότε ύψωσαν για πρώτη φορά το λάβαρο της Επανάστασης οι Έλληνες της Πάτρας; Πότε κέρδισε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης την πρώτη σημαντική νίκη επί των Οθωμανών;

Πώς κράτησε κρυφή τη δράση της η Φιλική Εταιρεία από τους κατασκόπους και πληροφοριοδότες του Σουλτάνου; Και πώς θα ήταν αν μαθαίναμε όλα τα γεγονότα του 1821 σχεδόν σε πραγματικό χρόνο;

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη φέρνει το «χθες» στο «σήμερα». Το Twitter, ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης με μεγάλη αμεσότητα, γίνεται το όχημα για να «ζήσουμε» όλα τα γεγονότα του έτους 1821, λεπτό προς λεπτό, σαν να συμβαίνουν σήμερα.

Ιστορικά γεγονότα, μάχες, συναντήσεις, βιογραφικά στοιχεία, αφηγήσεις αγωνιστών, εικονογραφικό υλικό παρουσιάζονται σε διαρκή ροή στον ειδικό λογαριασμό «Η Επανάσταση – 1821 Live», @Eidiseis1821. Κάθε tweet αποτελεί προϊόν ιστορικής έρευνας, βασισμένο σε μαρτυρίες αγωνιστών και πρωτογενείς πηγές, ανασυνθέτοντας την εικόνα του πρώτου έτους της Ελληνικής Επανάστασης.

Για το αγγλόφωνο κοινό δημιουργήθηκε o αντίστοιχος λογαριασμός, The Greek Revolution 1821 Live, @News1821.

Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της δράσης ανέλαβε η Long Run Productions. Με την ιστορική έρευνα ασχολείται ο Ηλίας Πανταζής, ιστορικός με ειδίκευση στη Δημόσια Ιστορία, και η Βάλλια Ράπτη, επιστημονική συνεργάτιδα του Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΘΝΟΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ

Πολιτισμός / Τι έδειξαν οι ανασκαφές για την αρχαία πόλη της Κύθνου

Οι εργασίες φέτος επικεντρώθηκαν και πάλι στην Ακρόπολη, αφενός στην ανασκαφή του οικιστικού συγκροτήματος του Νοτίου Πλατώματος και αφετέρου στην ευρύτερη περιοχή του ιερού της Δήμητρας και Κόρης
THE LIFO TEAM
Ρόδος: Ανάδειξη της ρωμαϊκής οδού Cardo και του Τετραπύλου στον αρχαιολογικό χώρο της «Περβόλας»

Πολιτισμός / Ρόδος: Ανάδειξη της ρωμαϊκής οδού Cardo και του Τετραπύλου στον αρχαιολογικό χώρο της «Περβόλας»

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 4.500.000 ευρώ, διαμορφώνει και αναδεικνύει τον ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά μη αναδεδειγμένο, μέχρι σήμερα, αρχαιολογικό χώρο της «Περβόλας»
THE LIFO TEAM
Κομήτης Ferto: Oι Εurofans δείχνουν ενθουσιασμένοι με το τραγούδι-δυναμίτης του Akyla

Πολιτισμός / Κομήτης Ferto: Oι Εurofans δείχνουν ενθουσιασμένοι με το τραγούδι-δυναμίτης του Akyla

Σχόλια στο εξωτερικό το συγκρίνουν με την ενέργεια του Käärijä (Φινλανδία 2023), όχι γιατί μοιάζει μουσικά, αλλά γιατί έχει αυτόν τον "τρελό" και κολλητικό ρυθμό που σε κάνει να θέλεις να χορέψεις αμέσως.
THE LIFO TEAM
Ισπανία: Το Πράδο δεν χρειάζεται ούτε έναν επισκέπτη παραπάνω, δηλώνει ο

Πολιτισμός / Ισπανία: Το Πράδο δεν χρειάζεται ούτε έναν επισκέπτη παραπάνω, δηλώνει ο διευθυντής του μουσείου

Το εμβληματικό μουσείο της Μαδρίτης υποδέχτηκε 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες το 2025, μία τεράστια επιτυχία την οποία ο διευθυντής του την αντιμετωπίζει με επιφύλαξη
THE LIFO TEAM