Η διευθύντρια του θεάτρου Μέγερχολντ στη Μόσχα παραιτήθηκε αποκαλώντας τον Πούτιν «δολοφόνο»

Η διευθύντρια του θεάτρου Μέγερχολντ στη Μόσχα παραιτήθηκε αποκαλώντας τον Πούτιν «δολοφόνο» Facebook Twitter
Η Έλενα Κοβάλσκαγια.
0

Η κριτικός θεάτρου, επιμελήτρια και δασκάλα Έλενα Κοβάλσκαγια παραιτήθηκε από τη θέση της ως καλλιτεχνική διευθύντρια από το Θέατρο και Πολιτιστικό Κέντρο Meyerhold (CIM)της Μόσχας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η διευθύντρια του κρατικού θεάτρου Μέγερχολντ, απόφοιτος του GITIS, και από το 2013 καλλιτεχνική διευθύντρια στο Meyerhold Center, έχει διατυπώσει επανειλημμένα την αντίθεσή της σε κυβερνητικές πρακτικές.

Σε ανάρτησή της στα σόσια μίντια έγραψε: «Φίλοι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, παραιτούμαι. Δεν μπορείς να δουλεύεις για έναν δολοφόνο και να παίρνεις μισθό από αυτόν». «Θα ολοκληρώσω τα σχέδιά μου - αυτά που έχω ξεκινήσει -, σε εθελοντική βάση», συμπλήρωσε.

Οι άνθρωποι του θεάτρου στη Ρωσία, υφίστανται μεγάλο έλεγχο και κριτική στις δηλώσεις τους που θεωρούνται «προδοσία». Το Θέατρο Μαγιακόφσκι της Μόσχας απαγόρευσε στους ηθοποιούς του να κάνουν σχόλια σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο επίσημος λογαριασμός του θεάτρου Μέγερχολντ γράφει: «Η αρχή μας σύμφωνα με τον Μέγερχολντ είναι ο σεβασμός για την ανθρωπότητα και την ισότητα των ανθρώπων ανεξάρτητα από φύλο, φυλή και εθνική ταυτότητα, ηλικία, θρησκεία, σεξουαλικό προσανατολισμό, σωματικά και ψυχικά χαρακτηριστικά, εμφάνιση.».

» Τα γεγονότα που συμβαίνουν τώρα βρίσκονται σε τραγική αντίφαση με την αποστολή μας, με το έργο που επιτελείται στο CIM, με την ομάδα του CIM και τους κατοίκους μας. Δεν μπορούμε να μην το πούμε. Δεν μπορούμε να πούμε «Δεν υπάρχει πόλεμος». Ο πόλεμος είναι όλο και πιο τρομακτικός από την ασέβεια προς τον άνθρωπο. Ο πόλεμος είναι ο θάνατος ενός ανθρώπου, είναι ο φόνος ανθρώπων. Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί. Δεν μπορούμε να μην πούμε ευχαριστώ για το κουράγιο σας στη διευθύντριά μας Έλενα Κοβάλσκαγια».

Το Μέγερχολντ ένα από τα πιο γνωστά θέατρα στη Μόσχα. Το ρεπερτόριό του είναι αρκετά πειραματικό, συνδυάζοντας με επιτυχία την τεράστια επαγγελματική εμπειρία του θεάτρου με καινοτόμες ιδέες. Περιγραφόμενο ως «ένα εργαστήριο όπου επιτρέπεται η ανάληψη κινδύνων», το Κέντρο ανεβάζει τα κλασικά έργα καθώς και τα ελάχιστα γνωστά έργα νεοσύστατων δραματουργών, δίνοντάς τους την πρώτη ευκαιρία να προσεγγίσουν το κοινό.

Το Μέγερχολντ ιδρύθηκε το 1991 στη Μόσχα, με τη συμμετοχή του Συνδέσμου Πανρωσικών Εργαστηρίων Τέχνης. Ο τότε πρόεδρος της επισκέφτηκε τον διάσημο θεατρικό σκηνοθέτη Τζόρτζιο Στρέλερ στην Ιταλία για να δει το παράδειγμα του του θεάτρου του, Piccolo di Milano και να προσπαθήσει να κατανοήσει το οικονομικό μοντέλο σε μια εποχή που τα θέατρα έπρεπε να διασφαλίσουν ότι θα παραμείνουν κερδοφόρα για να επιβιώσουν, οπότε και δημιουργήθηκε με μια μεγάλη ποικιλία χώρων που καταλαμβάνουν τον χώρο. Βρίσκεται στο κέντρο της Μόσχας, στη λεωφόρο Novoslobodskaya.

Εν τω μεταξύ, διανοούμενοι και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο δηλώνουν κατά του πολέμου και της στάσης της Ρωσίας. Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς σε δήλωσή της υπενθύμισε ότι είναι παιδί της Γιουγκοσλαβίας, ότι δούλεψε στην Ουκρανία και ότι είναι αλληλέγγυα με τον ουκρανικό λαό. «Αυτή η επίθεση στην Ουκρανία είναι επίθεση κατά της ανθρωπότητας. Πρέπει να σταματήσει αμέσως» λέει.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Σον Πεν βρίσκεται στην Ουκρανία, παρακολουθώντας συνεντεύξεις Τύπου και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, λίγο πριν η Ρωσία αρχίσει την εισβολή της στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης. Το Variety ανέφερε ότι ο Πεν πέταξε στη Ουκρανία για να ολοκληρώσει ένα ντοκιμαντέρ για τη ρωσική εισβολή με τα Vice Studios. Ο Πεν πέρασε χρόνο στην Ουκρανία τον Νοέμβριο, όταν συναντήθηκε με τις ουκρανικές δυνάμεις καθώς αυξανόταν η ένταση μεταξύ της χώρας και της γειτονικής Ρωσίας.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια νέα έκθεση στο Λονδίνο κοιτάζει κατάματα το γήρας

Πολιτισμός / Έλα να γεράσουμε μαζί: Μια νέα έκθεση κοιτάζει κατάματα το γήρας

Το The Coming of Age, η νέα μεγάλη έκθεση του Wellcome Collection, ανοίγει τη συζήτηση για τη γήρανση πέρα από την ιδέα της παρακμής. Με περισσότερα από 120 έργα και αντικείμενα, από τη σύγχρονη τέχνη μέχρι την ιστορία της ιατρικής και την ποπ κουλτούρα, η έκθεση επιχειρεί να δει το γήρας ως κοινωνική, πολιτική και βαθιά ανθρώπινη εμπειρία.
THE LIFO TEAM
Ο Άι Γουέιγουεϊ ξαναμπαίνει στο κελί του και το κάνει έργο τέχνης

Πολιτισμός / Ο Άι Γουέιγουεϊ ξαναμπαίνει στο κελί του και το κάνει έργο τέχνης

Δεκαπέντε χρόνια μετά τη μυστική κράτησή του στην Κίνα, ο Άι Γουέιγουεϊ θα περάσει 24 ώρες μέσα σε φυσικού μεγέθους ανακατασκευή του κελιού όπου κρατήθηκε για 81 ημέρες το 2011. Το έργο Sewing a Button, που παρουσιάζεται στο Aviva Studios του Μάντσεστερ, είναι το πιο ακραίο και προσωπικό κομμάτι της νέας μεγάλης έκθεσής του, Ai Weiwei: Button Up!
THE LIFO TEAM
Η τσελίστρια του Άουσβιτς έγινε 100 ετών και η ιστορία της παραμένει αδιανόητη

Πολιτισμός / Η τσελίστρια του Άουσβιτς έγινε 100 ετών και η ιστορία της παραμένει αδιανόητη

Η Ανίτα Λάσκερ-Βάλφις, μία από τις πιο συγκλονιστικές μορφές της μνήμης του Ολοκαυτώματος, επιστρέφει στο προσκήνιο με αφορμή τα 100 της χρόνια και τη νέα έκδοση του βιβλίου της Inherit the Truth. Η ζωή της δεν είναι μόνο μια μαρτυρία για το Ολοκαύτωμα, αλλά και μια σκληρή υπενθύμιση ότι η μουσική μπορεί να υπάρξει ταυτόχρονα ως σωτηρία και ως μέρος της κόλασης.
THE LIFO TEAM
Τι σημαίνει ενοχή αν η βία δεν είναι μόνο επιλογή;

Ειδήσεις / Τι σημαίνει για έναν γονιό να ακούει ότι η βία δεν είναι μόνο επιλογή;

Στο νέο της βιβλίο Original Sin, η γενετίστρια της συμπεριφοράς Κάθριν Πέιτζ Χάρντεν εξετάζει τι αλλάζει όταν η βιολογία μπαίνει μέσα στην ιστορία του εγκλήματος. Το ερώτημα δεν αφορά μόνο την επιστήμη ή τη δικαιοσύνη, αλλά και τους γονείς: τι σημαίνει να μεγαλώνεις ένα παιδί αν η βία, η παρόρμηση και η ευθύνη είναι πιο σύνθετες απ’ όσο θέλαμε να πιστεύουμε;
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη ξαναγράφει την ιστορία ενός ύστερου έργου του Ελ Γκρέκο

Πολιτισμός / Η τεχνητή νοημοσύνη ξαναγράφει την ιστορία ενός ύστερου έργου του Ελ Γκρέκο

Η «Βάπτιση του Χριστού» θεωρούνταν επί χρόνια έργο του Ελ Γκρέκο και του εργαστηρίου του. Τώρα, μια νέα ανάλυση με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης υποστηρίζει ότι ο ίδιος ο ζωγράφος μπορεί να είχε πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή απ’ όσο πιστεύαμε.
THE LIFO TEAM
Η Μαντόνα ψάχνει τα χαμένα αρχειακά ρούχα του Coachella και προσφέρει αμοιβή

Πολιτισμός / Η Μαντόνα ψάχνει τα χαμένα αρχειακά ρούχα του Coachella και προσφέρει αμοιβή

Μετά την εμφάνισή της στο Coachella δίπλα στη Σαμπρίνα Κάρπεντερ, η Μαντόνα αποκάλυψε ότι χάθηκαν τα αρχειακά ρούχα που φορούσε και προσφέρει αμοιβή για την επιστροφή τους. Οπως λέει, δεν είναι απλώς σκηνικά κομμάτια, αλλά μέρος της ιστορίας της.
THE LIFO TEAM
Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΦΟΡΑΕΙ ΠΡΑΝΤΑ 2 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΜΕΡΙΛ ΣΤΡΙΠ ΑΝ ΧΑΘΑΓΟΥΕΪ

Πολιτισμός / «Ο Διάβολος Φοράει Prada 2»: Παγκόσμια πρεμιέρα για την ταινία - Οι εμφανίσεις των πρωταγωνιστών

Κάθε εμφάνιση ανέδειξε μερικά από τα πιο αξιοπρόσεκτα στυλ της σεζόν, συμπεριλαμβανομένων δημιουργιών από τους Susan Fang, Schiaparelli, Valentino, Chanel, Stella McCartney και, φυσικά, Prada
THE LIFO TEAM
«Μακάρι να ήμασταν πεταλούδες»: Βρέθηκαν οι κλεμμένες ερωτικές επιστολές του Τζον Κιτς

Πολιτισμός / «Μακάρι να ήμασταν πεταλούδες»: Βρέθηκαν οι κλεμμένες ερωτικές επιστολές του Τζον Κιτς

Οκτώ αυθεντικές επιστολές που είχε στείλει ο Τζον Κιτς στη Φάνι Μπρον, τον μεγάλο έρωτα της σύντομης ζωής του, βρέθηκαν έπειτα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες εξαφάνισης και επιστρέφουν στους κληρονόμους της οικογένειας Γουίτνεϊ. Δεν επιστρέφει μόνο ένα χαμένο λογοτεχνικό αρχείο, αλλά η φωνή ενός νεαρού άνδρα που έγραφε στη γυναίκα που αγαπούσε ενώ ήξερε πως ο χρόνος του ήταν λίγος.
THE LIFO TEAM
Δικαστική ήττα για τον Μιτς Γουάινχαουζ στην υπόθεση με τα αντικείμενα της Έιμι Γουάινχαουζ

Πολιτισμός / Δικαστική ήττα για τον Μιτς Γουάινχαουζ στην υπόθεση με τα αντικείμενα της Έιμι Γουάινχαουζ

Ο πατέρας της Έιμι Γουάινχαουζ έχασε στο High Court του Λονδίνου την αγωγή που είχε καταθέσει κατά της πρώην στιλίστριας της τραγουδίστριας, Ναόμι Πάρι, και της φίλης της, Κατριόνα Γκούρλεϊ, για την πώληση αντικειμένων που συνδέονταν με την κόρη του
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Τζ. Γκ. Μπάλαρντ που μετατράπηκε σε χρονικό θανάτου

Πολιτισμός / Η βιογραφία του Τζ. Γκ. Μπάλαρντ που μετατράπηκε σε χρονικό θανάτου

Η κυκλοφορία του The Illuminated Man φέρνει στο προσκήνιο όχι μόνο μια νέα βιογραφική ανάγνωση του Τζ. Γκ. Μπάλαρντ, αλλά και την ιστορία του Κρίστοφερ Πριστ, που πέθανε πριν προλάβει να ολοκληρώσει το βιβλίο. Το αποτέλεσμα είναι ένα παράξενο και συγκινητικό υβρίδιο: μισή μελέτη για τον Μπάλαρντ, μισό βιβλίο πένθους.
THE LIFO TEAM
Τίτλοι τέλους για τον πολιτιστικό οργανισμό ΝΕΟΝ

Πολιτισμός / Τίτλοι τέλους για τον πολιτιστικό οργανισμό ΝΕΟΝ

Μετά από 14 χρόνια ολοκληρώνει την αποστολή του, έχοντας συμβάλει στη δημιουργία ενός καινούργιου κοινού με ενδιαφέρον για τη σύγχρονη τέχνη. «Το περιβάλλον στη δημιουργία του οποίου συνεισέφερε ο ΝΕΟΝ δεν μας χρειάζεται πλέον», δήλωσε ο ιδρυτής του Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Φαχρελνισά Ζεΐντ επιστρέφει στο Λονδίνο και μαζί της επιστρέφει ένας ολόκληρος κόσμος

Πολιτισμός / Η Φαχρελνισά Ζεΐντ επιστρέφει στο Λονδίνο και μαζί της επιστρέφει ένας ολόκληρος κόσμος

Από την οθωμανική ελίτ στην κορυφή του μοντερνισμού: Η έκθεση “Immersion” στο Λονδίνο ξανασυστήνει τη Φαχρελνισά Ζεΐντ, αποδεικνύοντας ότι το έργο της παραμένει πιο ανήσυχο και εκθαμβωτικό από τη μυθιστορηματική ζωή της.
THE LIFO TEAM