Η Casa dei Tre Oci της Βενετίας γίνεται πολιτιστικό κέντρο από τον «άστεγο» δισεκατομμυριούχο Νίκολας Μπεργκρούεν

Η Casa dei Tre Oci της Βενετίας γίνεται πολιτιστικό κέντρο από τον «άστεγο» δισεκατομμυριούχο Νίκολας Μπεργκρούεν Facebook Twitter
Η Casa dei Tre Oci ή Casa di Maria είναι ένα παλάτι στη Βενετία, που βρίσκεται στην περιοχή Dorsoduro, στο νησί Giudecca.
0

Ο Νίκολας Μπεργκρούεν, δισεκατομμυριούχος, επενδυτής και φιλάνθρωπος, εκπροσωπώντας το ομώνυμο ινστιτούτο του, μόλις απέκτησε ένα ιστορικό «διαμάντι» στη Βενετία, την περίφημη Casa dei Tre Oci, με σκοπό να τη μετατρέψει σε τόπο συγκέντρωσης για παγκόσμιο διάλογο και νέες ιδέες.

Το μέρος θα φιλοξενήσει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιδρύματος, ένα μοναδικό πρόγραμμα πνευματικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου και εκθέσεις για τις εικαστικές τέχνες και την αρχιτεκτονική. Η Tre Oci θα προσελκύσει ντόπιους και διεθνείς καλεσμένους, στοχαστές, καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες, συγγραφείς και μελετητές, επιστήμονες και τεχνολόγους, για να αναζητήσει απαντήσεις στις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Η Casa dei Tre Oci ή Casa di Maria είναι ένα παλάτι στη Βενετία, που βρίσκεται στην περιοχή Dorsoduro, στο νησί Giudecca. Σχεδιάστηκε μεταξύ του 1912 και του 1913 από τον ζωγράφο Mario de Maria και τα τρία παράθυρα στην πρόσοψή του αντιπροσωπεύουν τα τρία μέλη της οικογένειάς του, ενώ το μικρό παράθυρο, την κόρη του που πέθανε όταν ήταν μικρή. Μετά τον θάνατο του de Maria ήταν σπίτι του Ρέντζο Πιάνο και αργότερα έγινε εκθεσιακός χώρος που φιλοξένησε κυρίως εκθέσεις φωτογραφίες. 

Παράδειγμα νεο-γοτθικής αρχιτεκτονικής των αρχών του εικοστού αιώνα, η Casa dei Tre Oci είναι το αποτέλεσμα διαφορετικών αρχιτεκτονικών τάσεων, από εκείνες της παραδοσιακής βενετσιάνικης έως τις πρωτοποριακές του εικοστού αιώνα.

Ο νέος της ιδιοκτήτης, Νίκολας Μπεργκρούεν, ιδρυτής και του μουσείου Μπεργκρούεν στο Βερολίνο, απέκτησε το παρατσούκλι «άστεγος δισεκατομμυριούχος» το 2000, όταν αποφάσισε να πουλήσει όλη την ακίνητη περιουσία του στη Νέα Υόρκη και στη Φλόριντα και να ζει σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων ανά τον κόσμο. Άπατρις μιας παγκόσμιας ελίτ, επενδυτής και συλλέκτης έργων τέχνης, με προσωπική περιουσία που ξεπερνά το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια, γεννήθηκε στο Παρίσι και είναι γιος ενός Γερμανοεβραίου επιχειρηματία και συλλέκτη τέχνης που κατάφερε να δραπετεύσει από τη Γερμανία των Ναζί και έγινε στενός φίλος του Πάμπλο Πικάσο και της Φρίντα Κάλο. 

Είναι ιδρυτής του Ινστιτούτου Μπεργκρούεν για τη Φιλοσοφία και τον Πολιτισμό, ενός think tank που φιλοδοξεί να αναδιαμορφώσει το παγκόσμιο τοπίο προάγοντας νέα εννοιολογικά πλαίσια που θα μπορέσουν να σταθούν δίπλα στα μεγαλύτερα μεταρρυθμιστικά ρεύματα της ανθρώπινης ιστορίας, όπως η Αναγέννηση και ο Διαφωτισμός. 

Από την άλλη, η αύξηση της περιουσίας του έγινε μέσω της χρηματοδότησης μοχλευμένων εξαγορών, της ανάπτυξης ακινήτων και των επενδύσεων σε μετοχές σε όλο τον κόσμο. Έχει θεσπίσει το δικό του «Νόμπελ Φιλοσοφίας», το Βραβείο Berggruen του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, που απονέμεται ετησίως από μια ανεξάρτητη κριτική επιτροπή σε έναν στοχαστή του οποίου οι ιδέες διαμορφώνουν την ανθρώπινη κατανόηση για την προώθηση της ανθρωπότητας. 

Όσο για το νέο του απόκτημα στη Βενετία, είπε ότι «Για αιώνες η Βενετία υπήρξε μία από τις κορυφαίες πόλεις του κόσμου, όπου άνθρωποι, ιδέες, πολιτιστικές εκφράσεις και οικονομικά ρεύματα έρρεαν μαζί και άλλαζαν τον κόσμο», φιλοδοξώντας να κάνει τον άλλοτε μεσογειακό άξονα του δρόμου του μεταξιού στην Ευρώπη κέντρο στοχασμού και ιδεών για την πρόοδο των κοινωνιών.
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ναόμι Γουότς γίνεται Μαργκότ Φοντέιν σε ταινία για τον πιο θρυλικό έρωτα του μπαλέτου

Πολιτισμός / Η Ναόμι Γουότς γίνεται Μαργκότ Φοντέιν σε ταινία για τον πιο θρυλικό έρωτα του μπαλέτου

Η ηθοποιός θα πρωταγωνιστήσει στο «Margot & Rudi», το νέο ρομαντικό δράμα του Άντονι Φάμπιαν, που αφηγείται τη θυελλώδη καλλιτεχνική και προσωπική σχέση της Μαργκότ Φοντέιν με τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ
THE LIFO TEAM
Σκάρλετ Γιόχανσον, Άνταμ Ντράιβερ και Μάιλς Τέλερ πάνε Κάννες με το νέο φιλμ του Τζέιμς Γκρέι

Πολιτισμός / Σκάρλετ Γιόχανσον, Άνταμ Ντράιβερ και Μάιλς Τέλερ πάνε Κάννες

Η νέα ταινία του Τζέιμς Γκρέι, με Σκάρλετ Γιόχανσον, Άνταμ Ντράιβερ και Μάιλς Τέλερ, προστίθεται τελικά στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών, ενώ η Neon εξασφάλισε ήδη τα δικαιώματα για τη Βόρεια Αμερική.
THE LIFO TEAM
Φαντάσματα, γυμνά και queer στέμματα: τι δείχνει για τη φωτογραφία σήμερα η φετινή AIPAD

Πολιτισμός / Φαντάσματα, γυμνά και queer στέμματα: τι δείχνει για τη φωτογραφία σήμερα η φετινή AIPAD

Από τα αινιγματικά “ghost” prints του Andy Mattern και τα παραμορφωμένα γυμνά του Bill Brandt μέχρι τη queer ορατότητα της Zanele Muholi και το ψηφιακό άγχος της Tania Franco Klein, η φετινή φωτογραφική έκθεση AIPAD στη Νέα Υόρκη δείχνει μια φωτογραφία πιο σωματική, πιο υβριδική και πιο ανήσυχη από ποτέ.
THE LIFO TEAM
Η γκαρνταρόμπα και το βλέμμα της Νταϊάν Κίτον βγαίνουν στο σφυρί

Πολιτισμός / Η γκαρνταρόμπα και το βλέμμα της Νταϊάν Κίτον βγαίνουν στο σφυρί

Οκτώ μήνες μετά τον θάνατό της, η Bonhams ανακοινώνει τέσσερις δημοπρασίες με περισσότερα από 400 αντικείμενα από το προσωπικό αρχείο της Νταϊάν Κίτον, από ρούχα Ralph Lauren και Thom Browne μέχρι το αρχικό σενάριο του «Annie Hall»
THE LIFO TEAM
Ο Αντόνιο Μούνιοθ Μολίνα βλέπει έναν «τεχνολογικό ολοκληρωτισμό» πίσω από την κρίση του δημόσιου λόγου

Πολιτισμός / Ο Αντόνιο Μούνιοθ Μολίνα βλέπει έναν «τεχνολογικό ολοκληρωτισμό» πίσω από την κρίση του δημόσιου λόγου

Ο επιφανής συγγραφέας μιλά για την αποδυνάμωση της δημοκρατικής λογικής, την υπεροχή της φτηνής γνώμης απέναντι στο ρεπορτάζ και τη δύναμη των ψηφιακών πλατφορμών να διαμορφώνουν έναν όλο και πιο επιθετικό δημόσιο χώρο.
THE LIFO TEAM
Ο Φατίχ Ακίν λέει ότι η Γερμανία δεν έχει ξεπεράσει ποτέ πραγματικά το ναζιστικό της τραύμα

Πολιτισμός / Ο Φατίχ Ακίν λέει ότι η Γερμανία δεν έχει ξεπεράσει ποτέ πραγματικά το ναζιστικό της τραύμα

Με αφορμή τη νέα του ταινία "Στο νησί του Αμρούμ", ο γερμανοτουρκικής καταγωγής σκηνοθέτης μιλά για το ναζιστικό παρελθόν, τη σημερινή σχέση της Γερμανίας με το Ισραήλ και εξηγεί γιατί θεωρεί ότι ο Πέδρο Σάντσεθ "έχει cojones."
THE LIFO TEAM
Ο «όμορφος άγνωστος» που επηρέασε τον Μιχαήλ Αγγελο φτάνει στο Λούβρο

Πολιτισμός / Ο «όμορφος άγνωστος» που επηρέασε τον Μιχαήλ Αγγελο φτάνει στο Λούβρο

Ο Μάρτιν Σόνγκαουερ δεν είναι από τα ονόματα που λένε πολλά σήμερα έξω από τους κύκλους της ιστορίας της τέχνης. Κι όμως, επηρέασε τον Ντύρερ, τον Μιχαήλ Αγγελο και αργότερα τον Ρέμπραντ. Τώρα, μια μεγάλη έκθεση στο Λούβρο τον επαναφέρει στο προσκήνιο, όχι μόνο ως σπουδαίο χαράκτη και ζωγράφο, αλλά και ως έναν από τους ανθρώπους που άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο κυκλοφορούσαν οι εικόνες στην Ευρώπη
THE LIFO TEAM
Το Met βάζει στο κάδρο σώματα που η μόδα έκανε χρόνια πως δεν έβλεπε

Πολιτισμός / Το Met βάζει στο κάδρο σώματα που η μόδα έκανε χρόνια πως δεν έβλεπε

Η έκθεση «Costume Art» του Costume Institute θα παρουσιάσει 25 νέα μανεκέν βασισμένα σε αληθινά σώματα, από ανάπηρα και έγκυα μέχρι πληθωρικά και γερασμένα, σε μια κίνηση που φέρνει μαζί τη γλώσσα της διαφορετικότητας, του body positivity και μια πιο βαθιά αλλαγή στο πώς το μουσείο εκθέτει τη μόδα.
THE LIFO TEAM
Μια νέα έκθεση στο Λονδίνο κοιτάζει κατάματα το γήρας

Πολιτισμός / Έλα να γεράσουμε μαζί: Μια νέα έκθεση κοιτάζει κατάματα το γήρας

Το The Coming of Age, η νέα μεγάλη έκθεση του Wellcome Collection, ανοίγει τη συζήτηση για τη γήρανση πέρα από την ιδέα της παρακμής. Με περισσότερα από 120 έργα και αντικείμενα, από τη σύγχρονη τέχνη μέχρι την ιστορία της ιατρικής και την ποπ κουλτούρα, η έκθεση επιχειρεί να δει το γήρας ως κοινωνική, πολιτική και βαθιά ανθρώπινη εμπειρία.
THE LIFO TEAM
Ο Άι Γουέιγουεϊ ξαναμπαίνει στο κελί του και το κάνει έργο τέχνης

Πολιτισμός / Ο Άι Γουέιγουεϊ ξαναμπαίνει στο κελί του και το κάνει έργο τέχνης

Δεκαπέντε χρόνια μετά τη μυστική κράτησή του στην Κίνα, ο Άι Γουέιγουεϊ θα περάσει 24 ώρες μέσα σε φυσικού μεγέθους ανακατασκευή του κελιού όπου κρατήθηκε για 81 ημέρες το 2011. Το έργο Sewing a Button, που παρουσιάζεται στο Aviva Studios του Μάντσεστερ, είναι το πιο ακραίο και προσωπικό κομμάτι της νέας μεγάλης έκθεσής του, Ai Weiwei: Button Up!
THE LIFO TEAM
Η τσελίστρια του Άουσβιτς έγινε 100 ετών και η ιστορία της παραμένει αδιανόητη

Πολιτισμός / Η τσελίστρια του Άουσβιτς έγινε 100 ετών και η ιστορία της παραμένει αδιανόητη

Η Ανίτα Λάσκερ-Βάλφις, μία από τις πιο συγκλονιστικές μορφές της μνήμης του Ολοκαυτώματος, επιστρέφει στο προσκήνιο με αφορμή τα 100 της χρόνια και τη νέα έκδοση του βιβλίου της Inherit the Truth. Η ζωή της δεν είναι μόνο μια μαρτυρία για το Ολοκαύτωμα, αλλά και μια σκληρή υπενθύμιση ότι η μουσική μπορεί να υπάρξει ταυτόχρονα ως σωτηρία και ως μέρος της κόλασης.
THE LIFO TEAM