Η Casa dei Tre Oci της Βενετίας γίνεται πολιτιστικό κέντρο από τον «άστεγο» δισεκατομμυριούχο Νίκολας Μπεργκρούεν

Η Casa dei Tre Oci της Βενετίας γίνεται πολιτιστικό κέντρο από τον «άστεγο» δισεκατομμυριούχο Νίκολας Μπεργκρούεν Facebook Twitter
Η Casa dei Tre Oci ή Casa di Maria είναι ένα παλάτι στη Βενετία, που βρίσκεται στην περιοχή Dorsoduro, στο νησί Giudecca.
0

Ο Νίκολας Μπεργκρούεν, δισεκατομμυριούχος, επενδυτής και φιλάνθρωπος, εκπροσωπώντας το ομώνυμο ινστιτούτο του, μόλις απέκτησε ένα ιστορικό «διαμάντι» στη Βενετία, την περίφημη Casa dei Tre Oci, με σκοπό να τη μετατρέψει σε τόπο συγκέντρωσης για παγκόσμιο διάλογο και νέες ιδέες.

Το μέρος θα φιλοξενήσει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιδρύματος, ένα μοναδικό πρόγραμμα πνευματικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου και εκθέσεις για τις εικαστικές τέχνες και την αρχιτεκτονική. Η Tre Oci θα προσελκύσει ντόπιους και διεθνείς καλεσμένους, στοχαστές, καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες, συγγραφείς και μελετητές, επιστήμονες και τεχνολόγους, για να αναζητήσει απαντήσεις στις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Η Casa dei Tre Oci ή Casa di Maria είναι ένα παλάτι στη Βενετία, που βρίσκεται στην περιοχή Dorsoduro, στο νησί Giudecca. Σχεδιάστηκε μεταξύ του 1912 και του 1913 από τον ζωγράφο Mario de Maria και τα τρία παράθυρα στην πρόσοψή του αντιπροσωπεύουν τα τρία μέλη της οικογένειάς του, ενώ το μικρό παράθυρο, την κόρη του που πέθανε όταν ήταν μικρή. Μετά τον θάνατο του de Maria ήταν σπίτι του Ρέντζο Πιάνο και αργότερα έγινε εκθεσιακός χώρος που φιλοξένησε κυρίως εκθέσεις φωτογραφίες. 

Παράδειγμα νεο-γοτθικής αρχιτεκτονικής των αρχών του εικοστού αιώνα, η Casa dei Tre Oci είναι το αποτέλεσμα διαφορετικών αρχιτεκτονικών τάσεων, από εκείνες της παραδοσιακής βενετσιάνικης έως τις πρωτοποριακές του εικοστού αιώνα.

Ο νέος της ιδιοκτήτης, Νίκολας Μπεργκρούεν, ιδρυτής και του μουσείου Μπεργκρούεν στο Βερολίνο, απέκτησε το παρατσούκλι «άστεγος δισεκατομμυριούχος» το 2000, όταν αποφάσισε να πουλήσει όλη την ακίνητη περιουσία του στη Νέα Υόρκη και στη Φλόριντα και να ζει σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων ανά τον κόσμο. Άπατρις μιας παγκόσμιας ελίτ, επενδυτής και συλλέκτης έργων τέχνης, με προσωπική περιουσία που ξεπερνά το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια, γεννήθηκε στο Παρίσι και είναι γιος ενός Γερμανοεβραίου επιχειρηματία και συλλέκτη τέχνης που κατάφερε να δραπετεύσει από τη Γερμανία των Ναζί και έγινε στενός φίλος του Πάμπλο Πικάσο και της Φρίντα Κάλο. 

Είναι ιδρυτής του Ινστιτούτου Μπεργκρούεν για τη Φιλοσοφία και τον Πολιτισμό, ενός think tank που φιλοδοξεί να αναδιαμορφώσει το παγκόσμιο τοπίο προάγοντας νέα εννοιολογικά πλαίσια που θα μπορέσουν να σταθούν δίπλα στα μεγαλύτερα μεταρρυθμιστικά ρεύματα της ανθρώπινης ιστορίας, όπως η Αναγέννηση και ο Διαφωτισμός. 

Από την άλλη, η αύξηση της περιουσίας του έγινε μέσω της χρηματοδότησης μοχλευμένων εξαγορών, της ανάπτυξης ακινήτων και των επενδύσεων σε μετοχές σε όλο τον κόσμο. Έχει θεσπίσει το δικό του «Νόμπελ Φιλοσοφίας», το Βραβείο Berggruen του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, που απονέμεται ετησίως από μια ανεξάρτητη κριτική επιτροπή σε έναν στοχαστή του οποίου οι ιδέες διαμορφώνουν την ανθρώπινη κατανόηση για την προώθηση της ανθρωπότητας. 

Όσο για το νέο του απόκτημα στη Βενετία, είπε ότι «Για αιώνες η Βενετία υπήρξε μία από τις κορυφαίες πόλεις του κόσμου, όπου άνθρωποι, ιδέες, πολιτιστικές εκφράσεις και οικονομικά ρεύματα έρρεαν μαζί και άλλαζαν τον κόσμο», φιλοδοξώντας να κάνει τον άλλοτε μεσογειακό άξονα του δρόμου του μεταξιού στην Ευρώπη κέντρο στοχασμού και ιδεών για την πρόοδο των κοινωνιών.
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια εμβληματική ευρωπαϊκή συλλογή φτάνει στην Αθήνα

Πολιτισμός / Ντεγκά, Ματίς, Μονέ και άλλοι 43 σπουδαίοι καλλιτέχνες σε μια έκθεση στην Αθήνα

83 αριστουργήματα από 45 καλλιτέχνες παγκόσμιας ακτινοβολίας, τα οποία προέρχονται από μια εμβληματική ευρωπαϊκή ιδιωτική συλλογή θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στην Αθηνα από τον Δεκέμβριο στο μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.
LIFO NEWSROOM
Ο Πάπας Λέων αποκάλυψε τις τέσσερις αγαπημένες του ταινίες

Πολιτισμός / Ο Πάπας Λέων αποκάλυψε τις τέσσερις αγαπημένες του ταινίες

Ο Πάπας Λέων θα υποδεχθεί το Σάββατο τη Μόνικα Μπελούτσι, τον Σπάικ Λι και τη Κέιτ Μπλάνσετ, μεταξύ άλλων,  σε μία ειδική ακρόαση για την «εμβάθυνση του διαλόγου με την κινηματογραφική τέχνη»
LIFO NEWSROOM
Ντάνιελ Ντέι Λιόυις, Παρκ Τσαν-Γουκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ντάνιελ Ντέι Λιόυις, Παρκ Τσαν-Γουκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Το ερμηνευτικό comeback του σπουδαίου πρωταγωνιστή, η διασκευή του Νοτιοκορεάτη δημιουργού στο «Τσεκούρι» του Γαβρά, το ριμέικ του «Running Man» και μια γιαπωνέζικη έκπληξη για τους φίλους του φανταστικού στις αίθουσες από αυτή την Πέμπτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Λουκέτο στο ιστορικό Antico Caffè Greco της Ρώμης μετά από πολυετή δικαστική διαμάχη

Πολιτισμός / Λουκέτο στο ιστορικό Antico Caffè Greco της Ρώμης μετά από πολυετή δικαστική διαμάχη

Το ιστορικό καφέ, το δεύτερο παλαιότερο της Ιταλίας μετά το Caffè Florian της Βενετίας, υπήρξε σημείο συνάντησης λογοτεχνών, καλλιτεχνών και διανοουμένων για περισσότερο από δυόμισι αιώνες
LIFO NEWSROOM