Η Αριάν Μνουσκίν πιστεύει ότι δεν υπάρχει αληθινή αλληλεγγύη χωρίς να αποδεχτείς θυσίες

Η Αριάν Μνουσκίν πιστεύει ότι δεν υπάρχει αληθινή αλληλεγγύη χωρίς να αποδεχτείς θυσιές Facebook Twitter
Η Αριάν Μνουσκίν καλεί τους ηγέτες μας να επιβάλουν συντριπτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
0

Η Αριάν Μνουσκίν, η 82χρονη σκηνοθέτιδα και διευθύντρια του «θεάτρου του Ήλιου» καλεί τους ηγέτες μας να επιβάλουν συντριπτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πληρώσουμε περισσότερα για φυσικό αέριο, ψωμί, βενζίνη.

Στην τοποθέτησή της στο Télérama, στις 28 Φεβρουαρίου 2022, τονίζει ότι τα μέτρα δεν είναι δυνατόν να συντρίψουν την Ρώσικη οικονομία χωρίς να επηρεάσουν τις οικονομίες της Δύσης και χωρίς να μας ζητηθεί καμία θυσία που πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε. Γράφει στο κείμενό της ανάμεσα σε άλλα:

«Ζητούν από εμάς τους καλλιτέχνες να διαδηλώσουμε τη συμπαράσταση μας προς τους Ουκρανούς καλλιτέχνες που βομβαρδίζονται και στους Ρώσους καλλιτέχνες, που δεν μπορούν να διαδηλώσουν, γιατί κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για προδοσία και να βρεθούν στις παρανοϊκές φυλακές ενός πανίσχυρου γκάνγκστερ.

Πρέπει να υπογράψουμε διαμαρτυρίες και να κατεβούμε σε διαδηλώσεις με πανό που θα καλούν τους ηγέτες μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν αυστηρά μέτρα που σε λίγους μήνες θα συντρίψουν τη ρωσική οικονομία, δίχως όμως να θιγεί η δική μας. Χωρίς να μας ζητηθεί καμιά θυσία. Ούτε στη βενζίνη, ούτε στο ψωμί, ούτε στο αέριο. Με δυο λόγια η συμπαράσταση που μας ζητάνε είναι σκέτος αέρας.

Ας μην πεθάνουμε για το Κίεβο, αλλά μπορούμε τουλάχιστον εμείς οι καλλιτέχνες να δεχτούμε να παγώσει ο πισινός μας; Θα δεχτούμε στα θέατρα μας να μοιράσουμε κουβέρτες στο κοινό, και να μη θερμαίνεται η αίθουσα; Και για να απαλλάξουμε από τις θυσίες τους φτωχότερους, που είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα τους ή τα αγροτικά μηχανήματα για να μας ταΐσουν, μπορούμε να δεχτούμε κουπόνια στη βενζίνη σε μια τιμή λογική; Και για τις βόλτες και τα νωχελικά μας ταξίδια θα δεχτούμε να πληρώσουμε το λίτρο της βενζίνης στη τιμή ενός καλού κρασιού Μπορντό; Ή, θα δεχτούμε να μη χρησιμοποιούμε καθόλου τα αυτοκίνητα μας; Το ίδιο για το ψωμί, τα μακαρόνια κλπ. Θα χρειαστούν καινούργιες διαφορετικές τιμές παντού, ανάλογα με τις διαθεσιμότητες.

Αυτό θα είναι, μια μορφή αλληλεγγύης προς τους Ουκρανούς καλλιτέχνες. Η αλληλεγγύη ξεκινά εδώ, ανάμεσά μας μας. Περί αυτού πρόκειται. Είναι ένας καινούργιος πόλεμος. Οι δημοκρατίες συγκρατούν τα όπλα τους. Οι εχθροί της δημοκρατίας εξαπολύουν τα δικά τους. Χρειάζονται καινούργια όπλα. Όπως τα παλιά, κοστίζουν πολύ ακριβά. Θα χρειαστεί να τα πληρώσουμε ή να σωπάσουμε».

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Μαρίνος: Συγκίνηση στο τελευταίο «αντίο» του μεγάλου Έλληνα σόουμαν

Πολιτισμός / Γιώργος Μαρίνος: Συγκίνηση στο τελευταίο «αντίο» του μεγάλου Έλληνα σόουμαν

Φίλοι, συνεργάτες και καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη του ανθρώπου που με την ενέργεια, το χιούμορ και το αστείρευτο ταλέντο του σημάδεψε το ελληνικό θέατρο και την τηλεόραση
THE LIFO TEAM
Το Come See Me in the Good Light φέρνει στα Οσκαρ μια ταινία για την αγάπη, την αρρώστια και το φως

Πολιτισμός / Το Come See Me in the Good Light φέρνει στα Οσκαρ μια ταινία για την αγάπη, την αρρώστια και το φως

Η ταινία ακολουθεί την Andrea Gibson και τη σύντροφό της στη διάρκεια της πιο δύσκολης περιόδου της ζωής τους, μετατρέποντας μια ιστορία ασθένειας σε ένα απρόσμενα φωτεινό και βαθιά ανθρώπινο ντοκιμαντέρ.
THE LIFO TEAM
Η Sadie Sink λέει ότι το Stranger Things την προστάτευσε, λίγο πριν από την πρεμιέρα της ως Ιουλιέτα στο Λονδίνο

Πολιτισμός / Η Sadie Sink πριν από την Ιουλιέτα: «Το Stranger Things με προστάτευσε»

Από το Stranger Things στο Romeo and Juliet του Λονδίνου, η Sadie Sink μιλά για τη μετάβασή της στο θέατρο και για τον τρόπο με τον οποίο η σειρά λειτούργησε προστατευτικά στα χρόνια που μεγάλωνε μπροστά στην κάμερα
THE LIFO TEAM
Γιώργος Μαρίνος: η πιο άγρια ντροπή της πίστας

Γιώργος Μαρίνος / Γιώργος Μαρίνος: Είσαι μεγάλος σταρ, αγάπη μου!

Ο Πάνος Μιχαήλ γράφει για τον Γιώργο Μαρίνο ως τον άνθρωπο που ξεστόμισε «εγώ κύριε είμαι ομοφυλόφιλος» όταν η λέξη μπορούσε να σε τελειώσει. Η Ελλάδα τον έκανε θέαμα για να τον αντέξει. Εκείνος όμως ανέβηκε στην πίστα και δεν μίκρυνε.
THE LIFO TEAM