Η «Αγία Τράπεζα» του Πιέρο ντέλλα Φραντσέσκα επανενώνεται μετά από 450 χρόνια

Η «Αγία Τράπεζα» του Πιέρο ντέλλα Φραντσέσκα επανενώνεται μετά από 450 χρόνια Facebook Twitter
Ο Πιέρο ντέλλα Φραντσέσκα, ξεκινησε το  πολύπτυχο για τον βωμό της εκκλησίας των Αυγουστινιανών το 1454 και το ολοκλήρωσε το 1469
0

Για πρώτη φορά στην ιστορία, οκτώ πίνακες που έχουν διασωθεί από το πολύπτυχο αριστούργημα του Πιέρο ντέλλα Φραντσέσκα «Αγία Τράπεζα», επανενώνονται στο Μιλάνο.

Το περίφημο πολύπτυχο δημιουργήθηκε από τον Ιταλό δάσκαλο της πρώιμης Αναγέννησης ειδικά για την εκκλησία των Αυγουστινιανών στο Σανσεπόλκρο, παλαιότερα γνωστό ως Μπούργκους Σάνκτι Σεπούλκρι -στην πατρίδα του, κοντά στο Αρέτσο της Τοσκάνης- και περιελάμβανε 30 πίνακες, η πλειονότητα των οποίων έχει χαθεί. Ο Πιέρο ντέλλα Φραντσέσκα, ξεκινησε το  πολύπτυχο για τον βωμό της εκκλησίας των Αυγουστινιανών το 1454 και το ολοκλήρωσε το 1469. 

Οι οκτώ γνωστοί πίνακες που αποτελούν τμήματα του έργου τέχνης, είχαν διασκορπιστεί σε διάφορες τοποθεσίες στα τέλη του 16ου αιώνα. Καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας τους, αρκετές ήταν οι προσπάθειες μουσείων να επανενώσουν τους διασκορπισμένα πίνακες από το αρχικό πολύπτυχο στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ωστόσο απέβησαν άκαρπες. Την Τρίτη (19/3), το Μουσείο Πόλντι Πετσόλι στο Μιλάνο, χάρη σε δανεισμό του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Πορτογαλίας, κατάφερε να επανενώσει τους οκτώ γνωστούς πίνακες -συνδυάζοντας τον δικό του Άγιο Νικόλαο με τους τέσσερις πίνακες από τη συλλογή Frick της Νέας Υόρκης και εκείνους από την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, την Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον και το Μουσείο Αρχαίας Τέχνης της Λισαβόνας- για να τα εκθέσει στην έκθεση Piero della Francesca and the Augustinian Polyptych Reunited. 

Η διευθύντρια του Μουσείου Πόλντι Πετσόλι, Αλεσάντρα Κουάρτο, χαρακτήρισε την κίνηση ως «την επανένωση του αιώνα», σημειώνοντας την επιτυχία της αυτή τη φορά αφού έμαθε ότι η συλλογή Frick θα παραμείνει κλειστή για έξι μήνες. Με τα έργα να οδεύουν προσωρινά προς αποθήκευση, το μουσείο της Νέας Υόρκης συμφώνησε στον δανεισμό, διευκολύνοντας τις συμφωνίες με μουσεία στο Λονδίνο, την Ουάσινγκτον και τη Λισαβόνα. 

Στην έκθεση παρουσιάζονται τέσσερις ευμεγέθεις πίνακες αγίων σε εντυπωσιακό μπλε φόντο, με ένα κενό που σηματοδοτεί την απουσία του κεντρικού πίνακα που λείπει, ο οποίος χάθηκε για αιώνες χωρίς να υπάρχουν γνωστά σκίτσα ή αρχεία που να περιγράφουν λεπτομερώς το θέμα του. 

Η Machtelt Brüggen Israëls, επιμελήτρια της έκθεσης, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Adnkronos πως πρόκειται για μια θαυματουργή έκθεση, «διότι συγκεντρώνει τα μοναδικά σωζόμενα θραύσματα ενός μεγάλου πολυπτύχου του Piero della Francesca, για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 450 χρόνια». «Πρόκειται πραγματικά για μια μοναδική ευκαιρία» είπε χαρακτηριστικά. 

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Νέιθαν Λέιν θυμάται πόσο δύσκολο ήταν να είσαι γκέι στα 90s

Πολιτισμός / Ο Νέιθαν Λέιν θυμάται πόσο δύσκολο ήταν να είσαι γκέι στα 90s

Από το Κλουβί με τις Τρελές, μέχρι τον Γουίλι Λόμαν του Άρθουρ Μίλερ, ο Λέιν κοιτάζει πίσω σε μια καριέρα πέντε δεκαετιών χωρίς να χάνει το χιούμορ, την οξύτητα και τη σκοτεινή ειρωνεία που τον κάνουν πάντα αναγνωρίσιμο.
THE LIFO TEAM
Ντόροθι και Χερμπ Βόγκελ: πώς ένα ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων έφτιαξε μία από τις σημαντικότερες συλλογές σύγχρονης τέχνης

Πολιτισμός / Ντόροθι και Χερμπ Βόγκελ: πώς ένα ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων έφτιαξε μία από τις σημαντικότερες συλλογές σύγχρονης τέχνης

Ζούσαν σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Μανχάταν, αγόραζαν έργα κατευθείαν από τους καλλιτέχνες, στήριξαν ονόματα όπως ο Σολ ΛεΒίτ και ο Ντόναλντ Τζαντ πριν τους ανακαλύψει η αγορά και στο τέλος άφησαν τη συλλογή τους στο κοινό.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Ινές ντε λα Φρεσάνζ λέει κάτι που πολλές γυναίκες σκέφτονται για τα 60 σήμερα

Πολιτισμός / Η Ινές ντε λα Φρεσάνζ λέει κάτι που πολλές γυναίκες σκέφτονται για τα 60 σήμερα

Με αφορμή το νέο της βιβλίο, η Γαλλίδα σχεδιάστρια και πρώην μοντέλο μιλά για τη νέα εικόνα των 60, για τη φιλία, την ελευθερία, την επιθυμία και για μια ηλικία που δεν θέλει πια να παίζει τον ρόλο της «γιαγιάς με φιόγκο»
THE LIFO TEAM
Ο Γκότφριντ Χέλνβαϊν φέρνει στη Μαδρίτη εικόνες που δύσκολα αντέχεις να κοιτάξεις

Πολιτισμός / Ο Γκότφριντ Χέλνβαϊν φέρνει στη Μαδρίτη εικόνες που δύσκολα αντέχεις να κοιτάξεις

Ο Αυστριακός καλλιτέχνης, γνωστός για τις υπερρεαλιστικές και βαθιά ανήσυχες εικόνες του, επιστρέφει στην παιδική ηλικία, τη βία, τον φασισμό και τη σκοτεινή όψη της μαζικής κουλτούρας.
THE LIFO TEAM
«Ακούστε, άνθρωποι!»: ο μυστικός ποιητής του Ιράν και η φωνή ενός πολιτισμού που απειλείται με αφανισμό από τον Τραμπ

Πολιτισμός / «Ακούστε, άνθρωποι!»: ο μυστικός ποιητής ενός πολιτισμού που απειλείται με αφανισμό από τον Τραμπ

Γνωστός έξω από το Ιράν πολύ λιγότερο από όσο του αναλογεί, ο Γιουσίτζ άνοιξε τον δρόμο για τη νεότερη ιρανική ποίηση και επηρέασε γενιές ποιητών που ακολούθησαν.
THE LIFO TEAM
Ο Prince όπως δεν τον βλέπαμε συνήθως, μέσα από το λεύκωμα του στενού συνεργάτη του

Πολιτισμός / Ο Prince όπως δεν τον βλέπαμε συνήθως, στο νέο λεύκωμα του Στιβ Παρκ

Το βιβλίο φέρνει στο φως έναν Prince λιγότερο σκηνικό και πιο κοντινό: στο σπίτι, στο στούντιο, στη Μαρμπέγια, στο Paisley Park, σε στιγμές που μέχρι σήμερα έμεναν έξω από τη μεγάλη εικόνα του μύθου του
THE LIFO TEAM
Η ταινία για τη ζωή της Μαντόνα που δεν έγινε ποτέ επιστρέφει μέσα από το «The Studio»

Πολιτισμός / Η ταινία για τη ζωή της Μαντόνα που δεν έγινε ποτέ επιστρέφει μέσα από το «The Studio»

Το σχέδιο για τη βιογραφική ταινία της Μαντόνα μπορεί να μην προχώρησε ποτέ, όμως επιστρέφει έμμεσα στην οθόνη, αυτή τη φορά μέσα από τη σειρά του Σεθ Ρόγκεν για το Χόλιγουντ
THE LIFO TEAM
Ανάμεσα στο απόλυτο κακό και την αδιανόητη λάμψη: οι αδημοσίευτες φωτογραφίες της Λι Μίλερ και του Σέσιλ Μπίτον

Πολιτισμός / Ανάμεσα στο απόλυτο κακό και την αδιανόητη λάμψη: οι αδημοσίευτες φωτογραφίες της Λι Μίλερ και του Σέσιλ Μπίτον

Ενα σπάνιο λεύκωμα με άγνωστες εκτυπώσεις της Λι Μίλερ και του Σέσιλ Μπίτον ήρθε πρόσφατα στην επιφάνεια φωτίζοντας ξανά ένα ξεχασμένο κομμάτι της φωτογραφικής μνήμης του πολέμου.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Μοντιλιάνι που χάθηκε στον πόλεμο επιστρέφει στους κληρονόμους του

Πολιτισμός / Ο Μοντιλιάνι που χάθηκε στον πόλεμο επιστρέφει στους κληρονόμους του

Έπειτα από 11 χρόνια δικαστικής μάχης, δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκρινε ότι το Seated Man With a Cane του Μοντιλιάνι πρέπει να επιστραφεί στην κληρονομιά του Όσκαρ Στετινέρ, από τον οποίο αφαιρέθηκε στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.
THE LIFO TEAM
Ο Τόμας Τσιπ, ο καλλιτέχνης που έκανε τις εκθέσεις να μοιάζουν με παράξενα ψυχικά τοπία, πέθανε πρόωρα

Πολιτισμός / Ο Τόμας Τσιπ, ο καλλιτέχνης που έκανε τις εκθέσεις να μοιάζουν με παράξενα ψυχικά τοπία, πέθανε πρόωρα

Ζωγράφος, μουσικός και δημιουργός εγκαταστάσεων, ο Τόμας Τσιπ άφησε πίσω του ένα έργο σκοτεινό, ανήσυχο και βαθιά αναγνωρίσιμο στη σύγχρονη τέχνη.
THE LIFO TEAM
Ποια ήταν η αληθινή Όντρεϊ Χέπμπορν πίσω από τη φωτογένεια και τον μύθο;

Πολιτισμός / Ποια ήταν η αληθινή Όντρεϊ Χέπμπορν πίσω από τη φωτογένεια και τον μύθο;

Στο Intimate Audrey, ο Σον Χέπμπορν Φερέρ φωτίζει την άλλη όψη της μητέρας του: τον πόλεμο, την πείνα, το οικογενειακό τραύμα και τη γυναίκα πίσω από μία από τις πιο διάσημες εικόνες του 20ού αιώνα.
THE LIFO TEAM