Το χρυσό κοκαλάκι μαλλιών μιας γυναίκας ηλικίας 3.800 ετών

Το χρυσό κοκαλάκι μαλλιών μιας γυναίκας ηλικίας 3.800 ετών Facebook Twitter
Η χημική σύνθεση της σπείρας υποδηλώνει ότι προήλθε από την Κορνουάλη της Αγγλίας και πιθανώς ταξίδεψε στη Γερμανία μέσω ενός τεράστιου εμπορικού δικτύου. Φωτο: Yvonne Mühleis, LAD Esslingen
0

Το φορούσε άραγε μια γυναίκα της εποχής του χαλκού αυτό το χρυσό κοκαλάκι, αυτό το πολύτιμο αξεσουάρ που είναι το παλαιότερο χρυσό αντικείμενο που βρέθηκε ποτέ στη νοτιοδυτική Γερμανία;

Η χρυσή σπείρα που βρέθηκε στη νοτιοδυτική Γερμανία έχει κάνει ένα μακρύ ταξίδι όπως ανακάλυψαν οι ειδικοί αναλύοντας τη χημική σύνθεση του χρυσού. Προέρχεται πιθανώς από την Κορνουάλη, ταξίδεψε στη Γερμανία μέσω ενός τεράστιου εμπορικού δικτύου.

Η ανακάλυψη έγινε από μια ομάδα με επικεφαλής τον Raiko Krauss του Πανεπιστημίου του Tübingen ενώ ανέσκαπταν έναν τάφο ηλικίας 3.800 ετών από την εποχή του Χαλκού που ανήκε σε μια νεαρή γυναίκα που ήταν περίπου 20 ετών όταν πέθανε. Πιθανολογούν ότι μπορεί να τη φορούσε στα μαλλιά της. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Praehistorische Zeitschrift στις 21 Μαΐου.

Σύμφωνα με την ανάλυση οι μεταλλουργοί επεξεργάστηκαν τη σπείρα από ένα κράμα χρυσού που περιείχε περίπου 20 τοις εκατό ασήμι, λιγότερο από 2 τοις εκατό χαλκό, και ίχνη από πλατίνα και κασσίτερο. Το χρυσό εύρημα από την περιοχή Tübingen είναι απόδειξη ότι οι δυτικές πολιτισμικές ομάδες από τη Βρετανία και τη Γαλλία απέκτησαν αυξανόμενη επιρροή στην κεντρική Ευρώπη κατά το πρώτο μισό της δεύτερης χιλιετίας π.Χ..

Το χρυσό κοκαλάκι μαλλιών μιας γυναίκας ηλικίας 3.800 ετών Facebook Twitter
Η πράσινη καρφίτσα (πάνω κέντρο) σηματοδοτεί το σημείο όπου βρέθηκε η χρυσή σπείρα. Φωτο: Πανεπιστήμιο Tübingen, Ινστιτούτο Προϊστορίας και Μεσαιωνικής Αρχαιολογίας

Η ομάδα των ερευνητών εικάζει ότι οι τεχνίτες της Εποχής του Χαλκού δημιούργησαν το μέταλλο από ένα φυσικό κράμα χρυσού που αποκτήθηκε από μέταλλο που βρέθηκε σε ποτάμια. Σύμφωνα με τη μελέτη, η σύνθεση του αντικειμένου δείχνει την πιθανή προέλευσή του κοντά στον ποταμό Carnon στην Κορνουάλη της Αγγλίας.

Όπως σημειώνει η Heritage Daily, τα περισσότερα αρχαία αντικείμενα από χρυσό που βρέθηκαν στην περιοχή συνδέονται με αποθέματα μετάλλων στη νοτιοανατολική Ευρώπη και όχι στη βορειοδυτική Ευρώπη. Η παρουσία της ασυνήθιστης σπείρας δείχνει την ύπαρξη ενός τεράστιου εμπορικού δικτύου της Εποχής του Χαλκού.

Η ιδιοκτήτρια αυτού του χρυσού αντικειμένου θάφτηκε μεταξύ 1850 και 1700 π.Χ. Η ομάδα εικάζει ότι ήταν ένα άτομο με υψηλή κοινωνική θέση, καθώς τέτοια πολύτιμα είδη πολυτελείας ήταν ασυνήθιστα κατά την εποχή του Χαλκού. Τα οστά της γυναίκας δεν έδειξαν στοιχεία τραυματισμού ή ασθένειας, επομένως οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν την αιτία θανάτου της, ενώ ο τάφος δεν περιείχε ταφικά αγαθά. Η ίδια η γυναίκα θάφτηκε σε εμβρυϊκή θέση, με το σώμα της να βλέπει νότια.

Αν και το τεχνούργημα είναι σχετικά σπάνιο, σίγουρα δεν είναι η μόνη χρυσή σπείρα της Εποχής του Χαλκού που ανακαλύφθηκε στην Κεντρική ή Βόρεια Ευρώπη. Το 2015, οι ειδικοί ανακάλυψαν περίπου 2.000 παρόμοια αρχαία πηνία στη δανική πόλη Boeslunde. Κατασκευασμένη από λεπτό χρυσό νήμα, κάθε σπείρα ήταν μήκους περίπου μιας ίντσας.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φοιτητές εξοργισμένοι από το προτεινόμενο γλυπτό του Antony Gormley με «όρθιο φαλλό»

Πολιτισμός / Φοιτητές εξοργισμένοι από το προτεινόμενο γλυπτό του Antony Gormley με «όρθιο φαλλό»

Φοιτητές από το Imperial College του Λονδίνου προχώρησαν στην παρεμπόδιση της εγκατάστασης ενός γλυπτού του Antony Gormley, για το οποίο υποστηρίζουν ότι μοιάζει με άνδρα με πέος σε στύση.
THE LIFO TEAM
Επετειακή Έκθεση «Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες»στη Ροτόντα

Πολιτισμός / Όταν οι μικρασιάτες πρόσφυγες ζούσαν μέσα στη Ροτόντα

Πολλοί πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην Άνω Πόλη, κτίζοντας παράγκες σε επαφή με τα κάστρα, ενώ αρκετοί βρήκαν καταφύγιο στο κέντρο της πόλης, στους ναούς, με επίκεντρο τον ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου, σε σχολεία, τεμένη και εμπορικές στοές.
THE LIFO TEAM
Timecircus: «Avec tout le monde, contre personne!»

Θέματα / Μια αρχαιο-φουτουριστική κολεκτίβα έρχεται τώρα με τα πόδια, από το Βέλγιο στην Ελευσίνα

Η βελγική κολεκτίβα διασχίζει πεζή την Ευρώπη, σέρνοντας ένα πλοίο ξηράς, για να χτίσει στο κέντρο της Ελευσίνας, τον Φεβρουάριο του 2023, μια κιβωτό ελπίδας και αιώνιας νεότητας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ