Χωρίς ιστοσελίδα το 79% των μουσείων στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη

Έρευνα: 200 αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και μνημεία υποδέχονται από κανέναν έως το πολύ 6.000 επισκέπτες το έτος Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Pexels
0

Μελέτη για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα διεξήγαγε Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας η Σύμβουλος Πολιτιστικής Διαχείρισης Μαρία Φασουλά, στο συνέδριο με τίτλο, «Experience. Culture. Everywhere. - Connecting the Dots», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 39ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Philoxenia, σε συνεργασία με τη ΔΕΘ - HELEXPO.

Για παράδειγμα, η Σπιναλόγκα, το μικρό νησάκι στη βόρεια είσοδο του κόλπου της Ελούντας στο νομό Λασιθίου Κρήτης, αύξησε κατά 35% την επισκεψιμότητά του μετά το επιτυχημένο τηλεοπτικό σίριαλ στο οποίο «πρωταγωνίστησε», ενώ πριν την προβολή της σειράς, ο τουρισμός ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αντίστοιχα, 200 αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και μνημεία της ελληνικής περιφέρειας έχουν χαμηλή επισκεψιμότητα, που σημαίνει ότι υποδέχονται από... κανέναν έως το πολύ 6.000 επισκέπτες τον χρόνο.

«Το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι οι τόποι αυτοί δεν είναι ορατοί, δεν τους ξέρει σχεδόν κανείς», τόνισε η κ. Φασουλά και αναφέρθηκε στα στοιχεία της έρευνας που το αποδεικνύουν. «Υπάρχει αυξημένη εποχικότητα, ειδικά για στους τόπους της νησιωτικής περιφέρειας που το χειμώνα δεν έχουν πλοίο και εκεί όπου η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα εξαρτάται από την εποχικότητα της τουριστικής κίνησης», σημείωσε.

Σε περιοχές χωρίς σταθερό δημόσιο μέσο συγκοινωνίας,

Πρόσθεσε επίσης πως το 78% των αρχαιολογικών τόπων και το 35% των μουσείων, βρίσκονται σε περιοχές χωρίς σταθερό δημόσιο μέσο συγκοινωνίας, ενώ αναφέρθηκε στο 40% αρχαιολογικών τόπων και μουσείων που βρίσκονται σε περιοχή με μνημείο παγκόσμιου φήμης και προβολής. «Για παράδειγμα όποιος έρθει στη Θεσσαλονίκη, θα πάει να δει την Αψίδα του Γαλερίου, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το πολύ - πολύ να πάει και στη Βεργίνα. Στους υπόλοιπους προορισμούς δεν θα πάει, γιατί δεν έχει χρόνο», εκτίμησε.

Η έρευνα όμως αναδεικνύει και σημαντικούς εσωτερικούς παράγοντες στους οποίους οφείλεται αυτή η εικόνα. Βασικότερος είναι οι ελλείψεις προσωπικού, αφού το 17% των τόπων λειτουργεί μόνο τη θερινή περίοδο, το 19% λειτουργεί με εποχικό προσωπικό και ένα 70,34% λειτουργεί με ένα συνδυασμό μόνιμου και εποχικού προσωπικού. «Υπάρχει επίσης μια μεγάλη έλλειψη εξωστρέφειας, δηλαδή το 70% των αρχαιολογικών χώρων και το 54% των μουσείων δεν δέχεται καθόλου οργανωμένες επισκέψεις από τουριστικά γραφεία», είπε χαρακτηριστικά, ενώ εντύπωση έκανε το στοιχείο της ψηφιακής ένδειας, αφού σύμφωνα με τη μελέτη, μόνο το 21% των μουσείων και το 17% των αρχαιολογικών χώρων διαθέτουν σελίδα στο διαδίκτυο ή σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον περασμένο Μάρτιο έως τον Απρίλιο. Σε αυτήν συμμετείχαν κυρίως υπεύθυνοι μουσείων και αρχαιολογικών χώρων και ελήφθη δείγμα από 190 άτομα. Τα στοιχεία της συζητήθηκαν σε πάνελ που ακολούθησε της παρουσίασης, για τη σημασία ανάπτυξης του Marketing Πολιτιστικού Τουρισμού.

Αναμενόμενα βρήκε τα ευρήματα της έρευνας ο Dr Derek Bryce, Senior Lecturer Marketing στο Πανεπιστήμιο του Strathclyde της Γλασκώβης, λέγοντας ότι δεν τον εξέπληξαν και κάτι αντίστοιχο σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό συμβαίνει σε όλους τους προορισμούς ανά τον κόσμο, ωστόσο συμφώνησε ότι το ενδιαφέρον των τουριστών για τον πολιτισμό εξαρτάται και από το βαθμό που τους βολεύει να επισκεφτούν έναν προορισμό και αν αυτός βρίσκεται δίπλα σε άλλα πράγματα που θέλουν να κάνουν.

Οι Έλληνες δεν είναι «fan» τον μουσείων, σε αντίθεση με τους ξένους

Στο σημείο της έρευνας που αναφέρει ότι οι Έλληνες δεν είναι «fan» τον μουσείων, ενώ οι ξένοι ενδιαφέρονται πολύ για το πολιτιστικό σκέλος στην Ελλάδα, στάθηκε από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece Γιώργος Βήλος. «Πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό να επενδύσουμε εσωτερικά στο να αντιληφθούμε ποια είναι η σημασία του πολιτισμού και η σχέση του με την ανάπτυξη ενός προορισμού», είπε χαρακτηριστικά.

Στο πάνελ συμμετείχε και ο Παύλος Τριανταφυλλίδης, Έφορος Αρχαιοτήτων Λέσβου, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού για να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο το βαρύ πολιτιστικό υπόβαθρο του νησιού, δεδομένου ότι δέχεται τα τελευταία χρόνια -όπως είπε- μεγάλο τουριστικό κύμα από την απέναντι μικρασιατική ακτή και μάλιστα όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. «Προσπαθήσαμε να βρούμε νέους πόρους. Κι αυτοί ήταν ένα ξεχασμένο συνειδητά παρελθόν. Ο πολιτισμός των άλλων. Και μιλάω για τα μνημεία της οθωμανικής περιόδου, που αυτή τη στιγμή η Λέσβος καταμετρά 300. Οθωμανικά τείχη, φρούρια, χαμάμ, ιεροδιδασκαλεία, πάρα πολλές κρήνες… Κι έχουμε καταναλώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ και πολλές μελέτες για να αναδείξουμε αυτά τα μνημεία», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

In a Bright Green Field, η νέα μεγάλη έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Έλληνες και Κύπριοι καλλιτέχνες στη νέα έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Με έργα 27 δημιουργών κάτω των 40 ετών, η έκθεση «In a Bright Green Field» –μια σύμπραξη τριών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων και το New Museum της Νέας Υόρκης– εξετάζει μερικές από τις πιο συναρπαστικές και αναδυόμενες καλλιτεχνικές πρακτικές στην Αθήνα και τη Λευκωσία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σον Πεν: «Η Τζένιφερ Λόρενς είναι ίσως η τελευταία αυθεντική σταρ του κινηματογράφου»

Πολιτισμός / Σον Πεν: «Η Τζένιφερ Λόρενς είναι ίσως η τελευταία αυθεντική σταρ του κινηματογράφου»

Μιλώντας στο podcast του δημοσιογράφου Λούι Θερού, ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός και σκηνοθέτης επεσήμανε ότι «ο κινηματογραφικός κατασκευαστής σταρ τελείωσε περίπου με την εποχή που εμφανίστηκε η Λόρενς»
LIFO NEWSROOM
Κατάρρευση τοιχογραφίας στην Κνωσό μπροστά σε 300 επισκέπτες – Έρευνα για τα αίτια

Πολιτισμός / Κατάρρευση τοιχογραφίας στην Κνωσό μπροστά σε 300 επισκέπτες – Έρευνα για τα αίτια

Τμήμα τοιχογραφίας του 1960 κατέρρευσε στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού παρουσία εκατοντάδων επισκεπτών - Το Υπουργείο Πολιτισμού ενημερώθηκε, η ανατολική πτέρυγα αποκλείστηκε για λόγους ασφαλείας.
LIFO NEWSROOM
Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο Τζο Ντον Μπέικερ – Ο πρώτος Αμερικανός «κακός» του Τζέιμς Μποντ και θρύλος του ‘Walking Tall’

Πολιτισμός / Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο Τζο Ντον Μπέικερ – Ο πρώτος Αμερικανός «κακός» του Τζέιμς Μποντ και θρύλος του ‘Walking Tall’

Η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση έγινε το 2012 στην ταινία Mud του Τζεφ Νίκολς, πλάι στον Μάθιου Μακόναχι, για την οποία τιμήθηκε με το Robert Altman Award.
LIFO NEWSROOM