Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου μιλά για συνεργασία, αλλά όχι επιστροφή

Νίκολας Κάλιναν: Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου μιλησε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τη συνεργασία με την Ελλάδα Facebook Twitter
φωτ.: Wikipedia
0

Σε συνέντευξή του στους Sunday Times της 11ης Μαΐου, ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νίκολας Κάλιναν, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στα φιλόδοξα σχέδια του Μουσείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τη συνεργασία με την Ελλάδα.

Στην απόπειρα να χαράξει μια νέα πορεία για τα αντικείμενα που θεωρούνται «αμφισβητούμενα», ο Κάλιναν αποκάλυψε τη στρατηγική του για την ενίσχυση των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας, χωρίς να κάνει ωστόσο σαφή δήλωση για την επιστροφή των Γλυπτών, βαδίζοντας στα χνάρια Βρετανού βουλευτή που ζήτησε win-win συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο Κάλιναν υπογράμμισε τη σημασία της δημιουργίας μιας συνεργασίας που δεν θα επικεντρώνεται στην κυριότητα των αντικειμένων, αλλά στη συνεργασία για το μέλλον και την ανταλλαγή γνώσεων. Όπως είπε, «το μέλλον έγκειται στη συνεργασία, αλλά δεν προτίθεται το Μουσείο να αλλάξει τα θεμέλια αυτής της συλλογής». Η δήλωση αυτή φανερώνει την απόλυτη δέσμευση του Μουσείου στη διατήρηση και προστασία των αντικειμένων, ενώ παράλληλα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε ευθέως για το αν θα επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ο Κάλιναν απέφυγε να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση. «Αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε είναι μια συνεργασία που θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη και βάθος», είπε, υπογραμμίζοντας πως το Βρετανικό Μουσείο βλέπει τα Γλυπτά ως «τρόπαια» του Μουσείου και όχι ως αντικείμενα που θα παραχωρηθούν μόνιμα.

Η απάντησή του ήρθε σε αντίθεση με παλαιότερη συνέντευξή του στη BBC τον Ιούλιο του 2024, όταν είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο μιας «καινοτόμου συνεργασίας» με την Ελλάδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια συμφωνία για τον δανεισμό τους θα μπορούσε να είναι πιθανή.

Ο Κάλιναν αναγνώρισε ότι μέρος του ρόλου του Βρετανικού Μουσείου είναι η πολιτιστική διπλωματία, και ότι η συνεργασία μεταξύ χωρών είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Παρά ταύτα, δήλωσε ότι η βασική αποστολή του Μουσείου είναι η διατήρηση της συλλογής για τις επόμενες γενιές.

«Πρέπει να είμαστε ισχυροί στη διατήρηση αυτής της κληρονομιάς, αλλά δεν πρέπει να παρεκκλίνουμε από το θεμέλιο έργο που έχουμε αναλάβει», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η διατήρηση της αρχικής αποστολής του Μουσείου πρέπει να παραμείνει η προτεραιότητα.

Παρά τη σιωπή του για την επιστροφή των Γλυπτών, ο Κάλιναν εξέφρασε την επιθυμία για μια «καινοτόμο συνεργασία» που θα μπορούσε να περιλαμβάνει δανεισμούς αντικειμένων από την Ελλάδα, όπως και από άλλες χώρες, για περιοδικές εκθέσεις και εκπαίδευση, ενισχύοντας έτσι την πολιτιστική ανταλλαγή χωρίς να επηρεάζονται τα νομικά θέματα της κυριότητας.

Ωστόσο, η δήλωσή του για το νομικό καθεστώς των Γλυπτών του Παρθενώνα φανερώνει τις δυσκολίες που υπάρχουν στην αλλαγή του υπάρχοντος καθεστώτος του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο ελέγχεται από τον Βρετανικό Νόμο του Μουσείου του 1963. «Είναι μια κατάσταση που απαιτεί προσοχή και προσεκτική εξέταση», δήλωσε ο Κάλιναν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι θεσμικές αλλαγές δεν θα είναι εύκολες.

Με πληροφορίες από Sunday Times

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα έκθεση του Σωκράτη Σωκράτους μιλά για τα ισοπεδωμένα τοπία που άφησαν οι βομβαρδισμοί του 20ού αιώνα

Πολιτισμός / Η νέα έκθεση του Σωκράτη Σωκράτους μιλά για τα ισοπεδωμένα τοπία που άφησαν οι βομβαρδισμοί του 20ού αιώνα

Το αλουμίνιο δεν είναι απλώς το εικαστικό μέσο για τη νέα δουλειά του Σωκράτη Σωκράτους που εγκαινιάζεται στην γκαλερί Eins στη Λεμεσό της Κύπρου· είναι το φάντασμα που στοιχειώνει τον καλλιτέχνη.
LIFO NEWSROOM
Δείτε πώς ακριβώς ήταν ο Παρθενώνας πριν από 2400 χρόνια

Πολιτισμός / Δείτε πώς ήταν ο Παρθενώνας πριν από 2.400 χρόνια - Το εντυπωσιακό «παιχνίδι» με το φως

O καθηγητής Juan de Lara του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με την βοήθεια της τεχνολογίας έδειξε πώς οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποίησαν προηγμένες τεχνικές φωτισμού για να μετατρέψουν το εσωτερικό του Παρθενώνα σε ένα εντυπωσιακό θέαμα
LIFO NEWSROOM
Γιατί ο Moby προσφέρει δωρέαν την μουσική του και έχει γίνει «ο παράξενος γέρος που θα δεις στα βουνά»

Πολιτισμός / Γιατί ο Moby προσφέρει δωρέαν την μουσική του και έχει γίνει «ο παράξενος γέρος που θα δεις στα βουνά»

Νηφάλιος πλέον και με αρκετά χρόνια να τον χωρίζουν από τις μέρες της απόλυτης δόξας, ο Moby τα τελευταία χρόνια κάνει κάτι που λίγοι καταξιωμένοι καλλιτέχνες τολμούν
LIFO NEWSROOM
Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Χορός / Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Maguy Marin, Χρήστος Παπαδόπουλος, Damien Jalet, Omar Rajeh και άλλα εμβληματικά ονόματα του χορού πρωταγωνιστούν στις 20 παραστάσεις του φετινού προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18-27 Ιουλίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρωμαϊκή Εποχή: Η «καλύτερη ένδειξη» μέχρι σήμερα ότι οι μονομάχοι πάλευαν με λιοντάρια σε έναν σκελετό

Πολιτισμός / Ρωμαϊκή Εποχή: Η «καλύτερη ένδειξη» μέχρι σήμερα ότι οι μονομάχοι πάλευαν με λιοντάρια σε έναν σκελετό

«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε φυσικές αποδείξεις για μονομάχους που πάλευαν, ή συμμετείχαν σε ένα θέαμα, με μεγάλες γάτες όπως τα λιοντάρια» σύμφωνα με τους ειδικούς
LIFO NEWSROOM