Γιατί οι παπαράτσι έχουν αρχίσει να κάνουν μηνύσεις στους διάσημους

Γιατί οι παπαράτσι έχουν αρχίσει να κάνουν μηνύσεις στους διάσημους Facebook Twitter
Kim Kardashian
1

Αντιστροφή των ρόλων; Πλέον οι παπαράτσι μηνύουν τους διασημότητες για τις φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονται. 

Οι διασημότητες και οι παπαράτσι έχουν μια μακρά σχέση έντασης και κόντρας που τώρα κλιμακώνεται με μια αναπάντεχη τροπή και φόντο τα social media.

Από κατηγορίες για παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής μέχρι παράπονα για όχι και τόσο κολακευτικές φωτογραφίες, διάφοροι αστέρες επιτέθηκαν κατά καιρούς σε όσους πληρώνονταν για να τους ακολουθούν. 

Αλλά τα τελευταία χρόνια ένα νέο κύμα μηνύσεων παρατηρείται, αυτή τη φορά από την αντίθετη κατεύθυνση. 

Ενάντια σε έναν αριθμό διάσημων, ανάμεσά στους οποίους η Jennifer Lopez και η Gigi Hadid, κατατέθηκαν μηνύσεις καθώς πόσταραν φωτογραφίες τους στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Οι φωτογραφίες αυτές είχαν ληφθεί από παπαράτσι. 

Γιατί οι παπαράτσι έχουν αρχίσει να κάνουν μηνύσεις στους διάσημους Facebook Twitter
Jennifer Lopez

Τι ακριβώς συμβαίνει με τα πνευματικά δικαιώματα;

Ίσως πιστεύετε πως αν είστε το θέμα μια φωτογραφίας αυτό σας δίνει το δικαίωμα να χρησιμοποιείτε την εικόνα ελεύθερα.

Αλλά σύμφωνα με τον νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα είναι ο φωτογράφος ο οποίος συνήθως διατηρεί τα δικαιώματα της φωτογραφίας, εκτός αν τα έχει παραχωρήσει σε κάποιον τρίτο φορέα όπως το πρακτορείο του ή ο εργοδότης του. 

Έτσι, είτε είστε celebrity που κάποιος παπαράτσι σας φωτογράφισε καθώς φεύγατε από το τελευταίο μεγάλο event του Χόλιγουντ είτε κάποιος που πόζαρε για έναν φίλο του, η φωτογραφία τυπικά ανήκει στο άτομο που πάτησε το κουμπί της φωτογραφικής μηχανής. 

Ο Neel Chatterjee, Αμερικανός δικηγόρος που εξειδικεύεται στο θέμα, δήλωσε πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν περιπλέξει σε μεγάλο βαθμό την υπόθεση. 

Σύμφωνα με τον Chatterjee μέρος του προβλήματος αποτελούν οι διαδικτυακές αναδημοσιεύσεις οι οποίες γίνονται τόσο γρήγορα με τον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων να αδυνατεί να ελέγξει την πορεία τους. 

Σε πρόσφατες μηνύσεις φωτογραφικά πρακτορεία υποστήριξαν πως είναι άδικο οι celebrities να αναπαράγουν και να διανείμουν τις φωτογραφίες τους στα εκατομμύρια των θαυμαστών τους χωρίς άδεια. 

Ορισμένα φωτογραφικά πρακτορεία μάλιστα άσκησαν έφεση ζητώντας αποζημίωση για διαφεύγοντα κέρδη, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να εκτοξεύουν την αξία δημοσιεύσεων στα ύψη. 

Το 2017 η Khloe Kardashian μηνύθηκε για παραβίαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων όταν ανέβασε μια φωτογραφία της, την οποία είχε τραβήξει ένας παπαράτσι στο Μαϊάμι, στον λογαριασμό της στο Instagram. 

Το φωτογραφικό πρακτορείο Xposure Photos, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ζήτησε αποζημίωση 175.000 δολαρίων για την ανάρτηση. 

Το Xposure Photos ισχυρίστηκε πως η φωτογραφία που προοριζόταν αποκλειστικά για την Daily Mail, χρησιμοποιήθηκε από την Khloe Kardashian χωρίς άδεια και χωρίς καμία αναφορά στο πρακτορείο. 

Παράλληλα, το πρακτορείο, ανέφερε πως η ανάρτηση, την οποία είδαν περίπου 67 εκατομμύρια ακόλουθοι της Kardashian, αποτέλεσε αυθαίρετη, σκόπιμη και κακόβουλη παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. 

H Kardashian διέγραψε τη φωτογραφία και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αποσύρουν τη μήνυση πέρυσι.

Ακόμα η Kardashian ενημέρωσε τους θαυμαστές στις στο Twitter πως μπορεί να χρειάζεται περισσότερος χρόνος πλέον μέχρι να ανεβάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες της καθώς πρέπει πρώτα να έχει την απαραίτητη άδεια. 

Την προηγούμενη εβδομάδα το μοντέλο Gigi Hadid κατατέθηκε μήνυση για μια φωτογραφία της, ενώ σύμφωνα με την καταγγελία, ο λογαριασμός της στο Instagram περιλαμβάνει πάνω από 50 φωτογραφίες χωρίς credits στα οποία η Hadid εμφανίζεται σε δημόσιο χώρο, σε εκδηλώσεις Τύπου ή στην πασαρέλα. 

Ακόμα, αναφέρθηκε πως τον προηγούμενο μήνα και η Jennifer Lopez μηνύθηκε για παρόμοια υπόθεση, ενώ υπάρχουν αρκετά παραδείγματα τα οποία συνηγορούν στην άποψη πως το φαινόμενο θα έχει διάρκεια.  

Γιατί οι παπαράτσι έχουν αρχίσει να κάνουν μηνύσεις στους διάσημους Facebook Twitter
Gigi Hadid

Η άνοδος του «copyright trolling»

Σύμφωνα με τον Chatterjee οι υποθέσεις αυτές έχουν γίνει γνωστές ως «copyright trolling» και πιστεύει πως τα φωτογραφικά πρακτορεία διερευνούν ένα νέο τρόπο για να αυξάνουν την κερδοφορία τους. 

Ωστόσο δεν είναι μόνο οι celebrities που βρίσκονται στο στόχαστρο. 

Ένας αριθμός λογαριασμών θαυμαστών έχει αναφερθεί πως παραβιάζει τη νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν «κατέβει» κατά τη διάρκεια της μηνυτήριας αναφοράς. 

Όταν κάποιοι από τους θαυμαστές των Kardashian παραπονέθηκαν πέρυσι για το πρόβλημα η Kim ανέφερε πως η οικογένεια της εξέταζε το ενδεχόμενο πρόσληψης δικών τους φωτογράφων ώστε να ξεπεράσουν το θέμα. 

Ο Chatterjee λέει για τον νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων πως «προσβάλει την κοινή λογική». 

«Αν κάποιος με παρενοχλεί και με βγάζει φωτογραφίες και συμβαίνει να μου αρέσει μια από αυτές και θέλω να την χρησιμοποιήσω, αφού πρώτα έχω παρενοχληθεί και εκείνος έχει βγάλει χρήματα από εμένα τότε ποιος ο λόγος που με μηνύει;», ρωτάει ο δικηγόρος. 

Παράλληλα αμφιβάλλει για τα διαφεύγοντα κέρδη. 

Ο Odell Beckham Jnr, Αμερικανός ποδοσφαιριστής, είναι ένας ακόμα celebrity που έχει δικαστική διαμάχη με τους παπαράτσι. 

Οι δικηγόροι του ωστόσο αναφέρεται πως επικαλέσθηκαν το «δικαίωμά του στη δημοσιότητα», συνθήκη που ισχύει στη νομοθεσία μερικών Πολιτειών και που προστατεύει το δικαίωμα ενός ατόμου στο πως επιθυμεί το όνομά του ή η φήμη του να χρησιμοποιηθούν εμπορικά. 

Άλλη μια παρόμοια περίπτωση υπεράσπισης σημειώθηκε πριν μερικά χρόνια, ωστόσο, όπως ο Chatterjee σημειώνει, αυτή η υπερασπιστική γραμμή παραμένει σύνθετη και σε μεγάλο βαθμό δεν έχει δοκιμαστεί στη νομολογία. 

Με πληροφορίες από BBC

Πολιτισμός
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μακάρι να ήμασταν πεταλούδες»: Βρέθηκαν οι κλεμμένες ερωτικές επιστολές του Τζον Κιτς

Πολιτισμός / «Μακάρι να ήμασταν πεταλούδες»: Βρέθηκαν οι κλεμμένες ερωτικές επιστολές του Τζον Κιτς

Οκτώ αυθεντικές επιστολές που είχε στείλει ο Τζον Κιτς στη Φάνι Μπρον, τον μεγάλο έρωτα της σύντομης ζωής του, βρέθηκαν έπειτα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες εξαφάνισης και επιστρέφουν στους κληρονόμους της οικογένειας Γουίτνεϊ. Δεν επιστρέφει μόνο ένα χαμένο λογοτεχνικό αρχείο, αλλά η φωνή ενός νεαρού άνδρα που έγραφε στη γυναίκα που αγαπούσε ενώ ήξερε πως ο χρόνος του ήταν λίγος.
THE LIFO TEAM
Δικαστική ήττα για τον Μιτς Γουάινχαουζ στην υπόθεση με τα αντικείμενα της Έιμι Γουάινχαουζ

Πολιτισμός / Δικαστική ήττα για τον Μιτς Γουάινχαουζ στην υπόθεση με τα αντικείμενα της Έιμι Γουάινχαουζ

Ο πατέρας της Έιμι Γουάινχαουζ έχασε στο High Court του Λονδίνου την αγωγή που είχε καταθέσει κατά της πρώην στιλίστριας της τραγουδίστριας, Ναόμι Πάρι, και της φίλης της, Κατριόνα Γκούρλεϊ, για την πώληση αντικειμένων που συνδέονταν με την κόρη του
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Τζ. Γκ. Μπάλαρντ που μετατράπηκε σε χρονικό θανάτου

Πολιτισμός / Η βιογραφία του Τζ. Γκ. Μπάλαρντ που μετατράπηκε σε χρονικό θανάτου

Η κυκλοφορία του The Illuminated Man φέρνει στο προσκήνιο όχι μόνο μια νέα βιογραφική ανάγνωση του Τζ. Γκ. Μπάλαρντ, αλλά και την ιστορία του Κρίστοφερ Πριστ, που πέθανε πριν προλάβει να ολοκληρώσει το βιβλίο. Το αποτέλεσμα είναι ένα παράξενο και συγκινητικό υβρίδιο: μισή μελέτη για τον Μπάλαρντ, μισό βιβλίο πένθους.
THE LIFO TEAM
Τίτλοι τέλους για τον πολιτιστικό οργανισμό ΝΕΟΝ

Πολιτισμός / Τίτλοι τέλους για τον πολιτιστικό οργανισμό ΝΕΟΝ

Μετά από 14 χρόνια ολοκληρώνει την αποστολή του, έχοντας συμβάλει στη δημιουργία ενός καινούργιου κοινού με ενδιαφέρον για τη σύγχρονη τέχνη. «Το περιβάλλον στη δημιουργία του οποίου συνεισέφερε ο ΝΕΟΝ δεν μας χρειάζεται πλέον», δήλωσε ο ιδρυτής του Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Φαχρελνισά Ζεΐντ επιστρέφει στο Λονδίνο και μαζί της επιστρέφει ένας ολόκληρος κόσμος

Πολιτισμός / Η Φαχρελνισά Ζεΐντ επιστρέφει στο Λονδίνο και μαζί της επιστρέφει ένας ολόκληρος κόσμος

Από την οθωμανική ελίτ στην κορυφή του μοντερνισμού: Η έκθεση “Immersion” στο Λονδίνο ξανασυστήνει τη Φαχρελνισά Ζεΐντ, αποδεικνύοντας ότι το έργο της παραμένει πιο ανήσυχο και εκθαμβωτικό από τη μυθιστορηματική ζωή της.
THE LIFO TEAM
Ενα αθηναϊκό φιλμ, η ποίηση και ο Μπέλα Ταρ: τι είπε ο Τσάρλι Κάουφμαν στο Sands Festival

Πολιτισμός / Ενα αθηναϊκό φιλμ, η ποίηση και ο Μπέλα Ταρ: τι είπε ο Τσάρλι Κάουφμαν στο Sands Festival

Με αφορμή το How to Shoot a Ghost, ο Τσάρλι Κάουφμαν εμφανίστηκε στο φεστιβάλ της Σκωτίας και μίλησε για το είδος του σινεμά που θέλει να φτιάχνει σήμερα. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η ποίηση, η αργή εικόνα και η απόρριψη της «συμβατικής ψυχαγωγίας».
THE LIFO TEAM
Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί, μέσα πια στη σκηνή: από τη selfie της Ellen, στη Madonna και την Σαμπρίνα Κάρπεντερ

Πολιτισμός / Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί, μέσα πια στη σκηνή: από τη σέλφι της Έλεν ΝτιΤζένερις, στη Μαντόνα και τη Σαμπρίνα Κάρπεντερ

Αν η σέλφι της Έλεν ΝτιΤζένερις στα Οσκαρ του 2014 έμοιαζε, εκ των υστέρων, με την τελευταία μεγάλη εικόνα μιας παλιάς πια κοινής, συλλογικής γλώσσας, η εμφάνιση της Μαντόνα στο πλευρό της Σαμπρίνα Κάρπεντερ σήμανε μια για πάντα τη μετάλλαξή της.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ποιος έφτιαξε τη σκοτεινή φήμη του Alfred Hitchcock; Ενα νέο βιβλίο ξανανοίγει τη διαμάχη

Πολιτισμός / Ποιος έφτιαξε τη σκοτεινή φήμη του Άλφρεντ Χίτσκοκ; Ένα νέο βιβλίο ξανανοίγει τη διαμάχη

Η κυκλοφορία του «A Century of Hitchcock: The Man, the Myths, the Legacy» στις 9 Ιουνίου ξαναφέρνει στο προσκήνιο μία από τις πιο φορτισμένες συζητήσεις στην ιστορία του σινεμά: πώς χτίστηκε η σκοτεινή δημόσια εικόνα του Άλφρεντ Χίτσκοκ και πόσο από αυτήν ανήκει στα γεγονότα, στις μαρτυρίες και στις βιογραφίες που ακολούθησαν.
THE LIFO TEAM
Τι βραβεύει σήμερα ένα μουσείο; Οι πέντε φιναλίστ για το Museum of the Year στη Βρετανία

Πολιτισμός / Τι βραβεύει σήμερα ένα μουσείο; Οι πέντε φιναλίστ για το Museum of the Year στη Βρετανία

Το Art Fund ανακοίνωσε τους πέντε φιναλίστ για το Museum of the Year 2026: τη National Gallery, το V&A East Storehouse, το Norwich Castle Museum & Art Gallery, το The Box στο Πλίμουθ και το Fitzwilliam Museum στο Κέιμπριτζ. Ο νικητής του βραβείου των 120.000 λιρών θα ανακοινωθεί στις 25 Ιουνίου στο Λονδίνο.
THE LIFO TEAM
Η γαλλική ταινία που ξαναφέρνει στο κέντρο το πιο άβολο πρόσωπο της Κατοχής

Πολιτισμός / Η γαλλική ταινία που ξαναφέρνει στο κέντρο το πιο άβολο πρόσωπο της Κατοχής

Το Les Rayons et les Ombres του Ξαβιέ Τζιανολί, με τον Ζαν Ντιζαρντέν στον ρόλο του συνεργάτη των ναζί Ζαν Λυσαίρ, έχει γίνει ένα από τα πιο συζητημένα γαλλικά φιλμ της χρονιάς. Μαζί με την εμπορική επιτυχία του, άνοιξε ξανά τη διαμάχη για το πώς ο κινηματογράφος δείχνει έναν συνεργάτη: ως ιστορικό τέρας ή ως άνθρωπο που βυθίζεται στην ενοχή.
THE LIFO TEAM
Η Ιζαμπέλ Ιπέρ ξέρει ότι ο πλούτος είναι η πιο επικίνδυνη φαντασίωση

Πολιτισμός / Η Ιζαμπέλ Ιπέρ ξέρει ότι ο πλούτος είναι η πιο επικίνδυνη φαντασίωση

Με αφορμή τη νέα της ταινία «Η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου», και ενώ ολοκληρώνει στη Μαδρίτη τις παραστάσεις της «Βερενίκης», η Ιζαμπέλ Ιπέρ μιλά για τον πλούτο, την εξουσία, την ελευθερία και το δικαίωμα μιας ηθοποιού να μη χαρίζεται ποτέ ολόκληρη.
THE LIFO TEAM
Η Πενέλοπε Κρουζ δεν έχει πάψει να φοβάται. Ούτε να μιλά

Πολιτισμός / Η Πενέλοπε Κρουζ δεν έχει πάψει να φοβάται. Ούτε να μιλά

Σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις που έχει δώσει εδώ και καιρό, η Πενέλοπε Κρουζ μιλά για το τίμημα του να παίρνει θέση δημόσια, για τη σιωπή του Χόλιγουντ μπροστά στον πόνο των παιδιών και των αμάχων, για τον φόβο που νιώθει ακόμη στα γυρίσματα, αλλά και για το πολύ προσωπικό ντοκιμαντέρ για τις γυναίκες που ετοιμάζει εδώ και τριά χρόνια.
THE LIFO TEAM
Η Σαρλίζ Θερόν απαντά στον Τιμοτέ Σαλαμέ: «Σε 10 χρόνια η AI θα μπορεί να κάνει τη δουλειά σου»

Πολιτισμός / Η Σαρλίζ Θερόν απαντά στον Τιμοτέ Σαλαμέ: «Σε 10 χρόνια η AI θα μπορεί να κάνει τη δουλειά σου»

Σε συνέντευξή της στους New York Times η Σαρλίζ Θερόν χαρακτήρισε «πολύ απερίσκεπτο» το σχόλιο του Τιμοτέ Σαλαμέ για το μπαλέτο και την όπερα, λέγοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη ίσως μπορέσει κάποτε να αντικαταστήσει έναν ηθοποιό αλλά όχι έναν άνθρωπο που χορεύει ζωντανά πάνω στη σκηνή.
THE LIFO TEAM
Andrew Lloyd Webber: «Είχα πει σε όλους ότι έκοψα το ποτό κι έπινα κρυφά. Μέχρι που ζήτησα βοήθεια»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Andrew Lloyd Webber: «Είχα πει σε όλους ότι έκοψα το ποτό κι έπινα κρυφά. Μέχρι που ζήτησα βοήθεια»

Με μια κοφτή και εξομολογητική συνέντευξή του στους Times του Λονδίνου σήμερα, ο ζωντανός θρύλος του μουσικού θεάτρου, που ζει ξανά μιαν έκρηξη δημιουργικότητας, αποκαλύπτει τον όχι και τόσο μυστικό του εθισμό με το ποτό.
THE LIFO TEAM
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ

Πολιτισμός / Τα εμβληματικά πέτρινα πουλιά της Ζιμπάμπουε επέστρεψαν όλα στην πατρίδα τους

Έπειτα από 137 χρόνια εκτός συνόρων, το εμβληματικό «Πτηνό της Ζιμπάμπουε» επέστρεψε στη χώρα, σηματοδοτώντας μια ιστορική στιγμή επαναπατρισμού και κλείνοντας έναν κύκλο αποικιοκρατικής λεηλασίας που σημάδεψε την εθνική της ταυτότητα
THE LIFO TEAM