Γιατί οι παπαράτσι έχουν αρχίσει να κάνουν μηνύσεις στους διάσημους

Γιατί οι παπαράτσι έχουν αρχίσει να κάνουν μηνύσεις στους διάσημους Facebook Twitter
Kim Kardashian
1

Αντιστροφή των ρόλων; Πλέον οι παπαράτσι μηνύουν τους διασημότητες για τις φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονται. 

Οι διασημότητες και οι παπαράτσι έχουν μια μακρά σχέση έντασης και κόντρας που τώρα κλιμακώνεται με μια αναπάντεχη τροπή και φόντο τα social media.

Από κατηγορίες για παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής μέχρι παράπονα για όχι και τόσο κολακευτικές φωτογραφίες, διάφοροι αστέρες επιτέθηκαν κατά καιρούς σε όσους πληρώνονταν για να τους ακολουθούν. 

Αλλά τα τελευταία χρόνια ένα νέο κύμα μηνύσεων παρατηρείται, αυτή τη φορά από την αντίθετη κατεύθυνση. 

Ενάντια σε έναν αριθμό διάσημων, ανάμεσά στους οποίους η Jennifer Lopez και η Gigi Hadid, κατατέθηκαν μηνύσεις καθώς πόσταραν φωτογραφίες τους στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Οι φωτογραφίες αυτές είχαν ληφθεί από παπαράτσι. 

Γιατί οι παπαράτσι έχουν αρχίσει να κάνουν μηνύσεις στους διάσημους Facebook Twitter
Jennifer Lopez

Τι ακριβώς συμβαίνει με τα πνευματικά δικαιώματα;

Ίσως πιστεύετε πως αν είστε το θέμα μια φωτογραφίας αυτό σας δίνει το δικαίωμα να χρησιμοποιείτε την εικόνα ελεύθερα.

Αλλά σύμφωνα με τον νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα είναι ο φωτογράφος ο οποίος συνήθως διατηρεί τα δικαιώματα της φωτογραφίας, εκτός αν τα έχει παραχωρήσει σε κάποιον τρίτο φορέα όπως το πρακτορείο του ή ο εργοδότης του. 

Έτσι, είτε είστε celebrity που κάποιος παπαράτσι σας φωτογράφισε καθώς φεύγατε από το τελευταίο μεγάλο event του Χόλιγουντ είτε κάποιος που πόζαρε για έναν φίλο του, η φωτογραφία τυπικά ανήκει στο άτομο που πάτησε το κουμπί της φωτογραφικής μηχανής. 

Ο Neel Chatterjee, Αμερικανός δικηγόρος που εξειδικεύεται στο θέμα, δήλωσε πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν περιπλέξει σε μεγάλο βαθμό την υπόθεση. 

Σύμφωνα με τον Chatterjee μέρος του προβλήματος αποτελούν οι διαδικτυακές αναδημοσιεύσεις οι οποίες γίνονται τόσο γρήγορα με τον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων να αδυνατεί να ελέγξει την πορεία τους. 

Σε πρόσφατες μηνύσεις φωτογραφικά πρακτορεία υποστήριξαν πως είναι άδικο οι celebrities να αναπαράγουν και να διανείμουν τις φωτογραφίες τους στα εκατομμύρια των θαυμαστών τους χωρίς άδεια. 

Ορισμένα φωτογραφικά πρακτορεία μάλιστα άσκησαν έφεση ζητώντας αποζημίωση για διαφεύγοντα κέρδη, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να εκτοξεύουν την αξία δημοσιεύσεων στα ύψη. 

Το 2017 η Khloe Kardashian μηνύθηκε για παραβίαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων όταν ανέβασε μια φωτογραφία της, την οποία είχε τραβήξει ένας παπαράτσι στο Μαϊάμι, στον λογαριασμό της στο Instagram. 

Το φωτογραφικό πρακτορείο Xposure Photos, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ζήτησε αποζημίωση 175.000 δολαρίων για την ανάρτηση. 

Το Xposure Photos ισχυρίστηκε πως η φωτογραφία που προοριζόταν αποκλειστικά για την Daily Mail, χρησιμοποιήθηκε από την Khloe Kardashian χωρίς άδεια και χωρίς καμία αναφορά στο πρακτορείο. 

Παράλληλα, το πρακτορείο, ανέφερε πως η ανάρτηση, την οποία είδαν περίπου 67 εκατομμύρια ακόλουθοι της Kardashian, αποτέλεσε αυθαίρετη, σκόπιμη και κακόβουλη παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. 

H Kardashian διέγραψε τη φωτογραφία και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αποσύρουν τη μήνυση πέρυσι.

Ακόμα η Kardashian ενημέρωσε τους θαυμαστές στις στο Twitter πως μπορεί να χρειάζεται περισσότερος χρόνος πλέον μέχρι να ανεβάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες της καθώς πρέπει πρώτα να έχει την απαραίτητη άδεια. 

Την προηγούμενη εβδομάδα το μοντέλο Gigi Hadid κατατέθηκε μήνυση για μια φωτογραφία της, ενώ σύμφωνα με την καταγγελία, ο λογαριασμός της στο Instagram περιλαμβάνει πάνω από 50 φωτογραφίες χωρίς credits στα οποία η Hadid εμφανίζεται σε δημόσιο χώρο, σε εκδηλώσεις Τύπου ή στην πασαρέλα. 

Ακόμα, αναφέρθηκε πως τον προηγούμενο μήνα και η Jennifer Lopez μηνύθηκε για παρόμοια υπόθεση, ενώ υπάρχουν αρκετά παραδείγματα τα οποία συνηγορούν στην άποψη πως το φαινόμενο θα έχει διάρκεια.  

Γιατί οι παπαράτσι έχουν αρχίσει να κάνουν μηνύσεις στους διάσημους Facebook Twitter
Gigi Hadid

Η άνοδος του «copyright trolling»

Σύμφωνα με τον Chatterjee οι υποθέσεις αυτές έχουν γίνει γνωστές ως «copyright trolling» και πιστεύει πως τα φωτογραφικά πρακτορεία διερευνούν ένα νέο τρόπο για να αυξάνουν την κερδοφορία τους. 

Ωστόσο δεν είναι μόνο οι celebrities που βρίσκονται στο στόχαστρο. 

Ένας αριθμός λογαριασμών θαυμαστών έχει αναφερθεί πως παραβιάζει τη νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν «κατέβει» κατά τη διάρκεια της μηνυτήριας αναφοράς. 

Όταν κάποιοι από τους θαυμαστές των Kardashian παραπονέθηκαν πέρυσι για το πρόβλημα η Kim ανέφερε πως η οικογένεια της εξέταζε το ενδεχόμενο πρόσληψης δικών τους φωτογράφων ώστε να ξεπεράσουν το θέμα. 

Ο Chatterjee λέει για τον νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων πως «προσβάλει την κοινή λογική». 

«Αν κάποιος με παρενοχλεί και με βγάζει φωτογραφίες και συμβαίνει να μου αρέσει μια από αυτές και θέλω να την χρησιμοποιήσω, αφού πρώτα έχω παρενοχληθεί και εκείνος έχει βγάλει χρήματα από εμένα τότε ποιος ο λόγος που με μηνύει;», ρωτάει ο δικηγόρος. 

Παράλληλα αμφιβάλλει για τα διαφεύγοντα κέρδη. 

Ο Odell Beckham Jnr, Αμερικανός ποδοσφαιριστής, είναι ένας ακόμα celebrity που έχει δικαστική διαμάχη με τους παπαράτσι. 

Οι δικηγόροι του ωστόσο αναφέρεται πως επικαλέσθηκαν το «δικαίωμά του στη δημοσιότητα», συνθήκη που ισχύει στη νομοθεσία μερικών Πολιτειών και που προστατεύει το δικαίωμα ενός ατόμου στο πως επιθυμεί το όνομά του ή η φήμη του να χρησιμοποιηθούν εμπορικά. 

Άλλη μια παρόμοια περίπτωση υπεράσπισης σημειώθηκε πριν μερικά χρόνια, ωστόσο, όπως ο Chatterjee σημειώνει, αυτή η υπερασπιστική γραμμή παραμένει σύνθετη και σε μεγάλο βαθμό δεν έχει δοκιμαστεί στη νομολογία. 

Με πληροφορίες από BBC

Πολιτισμός
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όποτε θελήσεις να κάνουμε έρωτα, απλώς πες το»: Η ιστορία αγάπης του Πίτερ Χούτζαρ και του Πολ Θεκ

Πολιτισμός / «Όποτε θελήσεις να κάνουμε έρωτα, απλώς πες το»: Η ιστορία αγάπης του Πίτερ Χούτζαρ και του Πολ Θεκ

Η νέα διπλή βιογραφία του Andrew Durbin φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον φωτογράφο Πίτερ Χούτζαρ και τον καλλιτέχνη Πολ Θεκ, δύο μορφές της νεοϋρκέζικης πρωτοπορίας που έζησαν, δημιούργησαν και αγάπησαν στη σκιά μιας εποχής που διαλύθηκε από το AIDS.
THE LIFO TEAM
Στο Coachella η Σαμπρίνα ανέβηκε για να γίνει μύθος και ο Μπίμπερ για να μείνει μόνος με το όνομά του

Πολιτισμός / Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ και ο Τζάστιν Μπίμπερ έδειξαν στο Coachella δύο πρόσωπα της ποπ

Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ πήγε στο Coachella για να φτιάξει τον μύθο της. Ο Τζάστιν Μπίμπερ ανέβηκε στη σκηνή σχεδόν μόνο με το παρελθόν του. Κι έτσι, μέσα σε δύο νύχτες, το φεστιβάλ έδειξε δύο διαφορετικές ηλικίες της ποπ.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Γιατί η Νίνα Σιμόν ακούγεται ακόμη σαν απειλή

Πολιτισμός / Γιατί η Νίνα Σιμόν ακούγεται ακόμη σαν απειλή

Με αφορμή την 60ή επέτειο του I Put a Spell on You και τις νέες κυκλοφορίες που ξαναφέρνουν τη Νίνα Σιμόν στο προσκήνιο, αξίζει να θυμηθούμε ότι δεν ήταν απλώς μια μεγάλη φωνή της τζαζ, της σόουλ ή του τραγουδιού διαμαρτυρίας. Ηταν η καλλιτέχνις που έκανε την αλήθεια να ακούγεται πιο επικίνδυνη από κάθε πόζα, και γι' αυτό η παρουσία της παραμένει ανήσυχα ζωντανή.
THE LIFO TEAM
Γιατί η ομορφιά χρειάζεται πάντα έναν «άσχημο» για να υπάρξει;

Πολιτισμός / Γιατί η ομορφιά χρειάζεται πάντα έναν «άσχημο» για να υπάρξει;

Η έκθεση Bellezza e Bruttezza στο Bozar των Βρυξελλών, που παρουσιάζεται έως τις 14 Ιουνίου, δείχνει ότι η δυτική ιδέα του ωραίου δεν γεννήθηκε μόνη της. Χτίστηκε απέναντι στο γήρας, τη γελοιότητα, την παραμόρφωση και το σώμα που θεωρήθηκε «λάθος». Κι έτσι μια μεγάλη έκθεση για την Αναγέννηση μιλά τελικά και για το βλέμμα που κουβαλάμε ακόμη.
THE LIFO TEAM
Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ ετοιμάζει μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα

Πολιτισμός / Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ ετοιμάζει μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα

Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ αποκάλυψε ότι δουλεύει πάνω σε νέο μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα από το Λούβρο, τη διάσημη υπόθεση που μετέτρεψε τον πίνακα σε παγκόσμιο φαινόμενο
THE LIFO TEAM
Λίνα Μενδώνη: Προχωρά ο σχεδιασμός του εκσυγχρονισμού του Εθνικού Αρχαιολογικού και του Επιγραφικού Μουσείου

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Προχωρά ο σχεδιασμός του εκσυγχρονισμού του Εθνικού Αρχαιολογικού και του Επιγραφικού Μουσείου

«Ο συνολικός επανασχεδιασμός των εκθέσεων των δύο Μουσείων, βάσει και της επέκτασης-αναβάθμισης του κτηριακού συγκροτήματος θα αποδώσει ένα σύγχρονο μουσείο παγκόσμιας εμβέλειας», τόνισε η υπουργός, Λίνα Μενδώνη
THE LIFO TEAM
Το ACID των Καννών ανακοίνωσε 9 «τολμηρές» ταινίες – με δύο σκηνοθέτες από το Ιράν

Πολιτισμός / Το ACID των Καννών ανακοίνωσε 9 «τολμηρές» ταινίες – με δύο σκηνοθέτες από το Ιράν

Η παράλληλη ενότητα των Καννών που έχει ταυτιστεί με την ανάδειξη νέων δημιουργών ανακοίνωσε το φετινό της πρόγραμμα με εννέα ταινίες από το Ιράν, την Ελβετία και τη Γαλλία. Το ACID επιμένει και φέτος σε πιο τολμηρές και λιγότερο προβλέψιμες επιλογές.
THE LIFO TEAM
Ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Χοακίν Φίνιξ ανάμεσα στους 1.000 καλλιτέχνες που αντιδρούν στη συγχώνευση Paramount–Warner

Πολιτισμός / 1.000 καλλιτέχνες αντιδρούν στη συγχώνευση Paramount–Warner

Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι και παραγωγοί του Χόλιγουντ υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή κατά της συγχώνευσης Paramount και Warner Bros. Discovery, λέγοντας ότι το deal θα κάνει τη βιομηχανία πιο κλειστή και πιο ασφυκτική για δημιουργούς και εργαζομένους.
THE LIFO TEAM
Η Μπιόρκ ξεκαθαρίζει το τοπίο: το νέο άλμπουμ της έρχεται το 2027

Πολιτισμός / Η Μπιόρκ ξεκαθαρίζει το τοπίο: το νέο άλμπουμ της έρχεται το 2027

Η Μπιόρκ διέψευσε ότι το echolalia είναι ο τίτλος του επόμενου δίσκου της και εξήγησε ότι πρόκειται για το όνομα της νέας της έκθεσης στην Εθνική Πινακοθήκη της Ισλανδίας. Εκεί θα παρουσιαστεί μια εκδοχή νέου τραγουδιού, ενώ το ολοκληρωμένο άλμπουμ αναμένεται το 2027.
THE LIFO TEAM
ΛΟΥΚΑ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΙΝΟ ΤΙΜΟΤΕ ΣΑΛΑΜΕ

Πολιτισμός / Ο Γκουαντανίνο υπερασπίζεται τον Σαλαμέ: «Πώς μπορεί ένα σχόλιο να εξελιχθεί σε παγκόσμια αντιπαράθεση;»

Ο Ιταλός σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών υπερασπίστηκε τον νεαρό ηθοποιό αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του για την όπερα και το μπαλέτο που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις
THE LIFO TEAM