Φεστιβάλ των Καννών: Πρεμιέρα με Λεός Καράξ και «καταγγελίες» από Σπάικ Λι - «Αυτός ο κόσμος διευθύνεται από γκάνγκστερ»

Φεστιβάλ των Καννών: Πρεμιέρα με Λεός Καράξ και «καταγγελίες» από Σπάικ Λι - «Αυτός ο κόσμος διευθύνεται από γκάνγκστερ» Facebook Twitter
Ανοίγει αυλαία σήμερα το κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών - Πηγή φωτογραφίας: ΕΡΑ
0

«Αυτός ο κόσμος διευθύνεται από γκάνγκστερ»: ο Σπάικ Λι, ο πρώτος μαύρος σκηνοθέτης που προεδρεύει στην Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ των Καννών κατήγγειλε σήμερα, όπως και άλλα μέλη της, τις φυλετικές διακρίσεις αλλά και την πολιτική των προέδρων της Ρωσίας και της Βραζιλίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Με την έναρξη της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της Επιτροπής, ο Νεοϋορκέζος σκηνοθέτης, φορώντας ένα μαύρο καπελάκι με την ημερομηνία 1619 (τη χρονιά που έφτασαν στις ΗΠΑ οι πρώτοι σκλάβοι), επανήλθε στο θέμα των μαύρων της Αμερικής, το οποίο εξερευνά αδιάκοπα στις ταινίες του, αρχής γενομένης με το εμβληματικό «Κάνε το σωστό» (Do the right thing, 1989).

Φεστιβάλ των Καννών: Πρεμιέρα με Λεός Καράξ και «καταγγελίες» από Σπάικ Λι - «Αυτός ο κόσμος διευθύνεται από γκάνγκστερ» Facebook Twitter
Ο πρώτος μαύρος σκηνοθέτης που προεδρεύει στην Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ των Καννών - Πηγή φωτογραφίας: ΕΡΑ

Πάνω από 30 χρόνια μετά την ταινία αυτή «θα πίστευε κανείς ότι θα είχαν σταματήσει να κυνηγούν τους μαύρους σαν τα ζώα», είπε ο Σπάικ Λι, αναφερόμενος στους Αφροαμερικανούς, θύματα αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ, όπως στον «αδελφό Έρικ Γκάρντνερ» ή τον «βασιλιά Τζορτζ Φλόιντ» που «σκοτώθηκαν, λιντσαρίστηκαν».

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης επιτέθηκε επίσης στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο αποκαλεί «πορτοκαλί παράγοντα», στον Μπολσονάρου και τον Πούτιν. «Δεν έχουν ούτε ηθική, ούτε ενδοιασμούς. Πρέπει να εναντιωθούμε σε αυτού του είδους τους γκάνγκστερ», σχολίασε.

Ο Σπάικ Λι απάντησε επίσης στην ερώτηση μιας δημοσιογράφου από τη Γεωργία που αναφέρθηκε στην κατάσταση της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ στη χώρα της, όπου η Παρέλαση Υπερηφάνειας ματαιώθηκε την Δευτέρα, μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν την Κυριακή από ομοφοβικές ομάδες. «Σας ευχαριστούμε που θέτετε αυτό το θέμα στον διεθνή Τύπο. Τώρα επαφίεται στους δημοσιογράφους να περάσουν το μήνυμα», είπε ο σκηνοθέτης, εκφράζοντάς της τη στήριξή του.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου επέκρινε την πολιτική της κυβέρνησης της χώρας του απέναντι στην πανδημία της Covid-19 αλλά και «την περιφρόνησή της για τον πολιτισμό».

Η Επιτροπή, που κυριαρχείται από γυναίκες, επανήλθε επίσης στο καυτό θέμα της θέσης των γυναικών στον κινηματογράφο. «Πιστεύω πραγματικά ότι η πλειονότητα των γυναικών μπορεί να επιλέξει διαφορετικές ταινίες, να αντιδράσει διαφορετικά. Οι γυναίκες γράφουν με άλλον τρόπο τα μυθιστορήματά τους, τα τραγούδια τους. Είμαι περίεργη να δω τι θα βγει», είπε η Βρετανίδα ηθοποιός Μάγκι Γκίλενχαλ.

Φεστιβάλ των Καννών: Πρεμιέρα με Λεός Καράξ και «καταγγελίες» από Σπάικ Λι - «Αυτός ο κόσμος διευθύνεται από γκάνγκστερ» Facebook Twitter
Η φετινή Κριτική Επιτροπή που φέτος «γυναικοκρατείται» - Πηγή φωτογραφίας: ΕΡΑ

Το 74ο Φεστιβάλ των Καννών, που πέρσι ματαιώθηκε λόγω της πανδημίας, θα ανοίξει σήμερα την αυλαία με την ταινία Annette του Λεός Καράξ, με πρωταγωνιστές τη Μαριόν Κοτιγιάρ και τον Ανταμ Ντράιβερ.

Οι προβολείς θα πέσουν στη συνέχεια στην ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Τζόντι Φόστερ, 58 ετών, στην οποία θα απονεμηθεί ένας τιμητικός Χρυσός Φοίνικας για το σύνολο της καριέρας της.

Παρών στις Κάννες είναι και ο Ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ, χωρίς ταινία αυτή τη φορά, αλλά μόνο για να γιορτάσει «την επιστροφή» του Φεστιβάλ μετά την πανδημία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΟΜΟΡΦΟΚΚΛΗΣΙΑ

Πολιτισμός / Το υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στη συντήρηση της μοναδικής ξυλόγλυπτης εικόνας του Αγίου Γεωργίου στην Καστοριά

Η Λίνα Μενδώνη υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία του μνημείου, επισημαίνοντας ότι ο Ναός Αγίου Γεωργίου Ομορφοκκλησιάς αποτελεί βυζαντινό μοναστηριακό ναό που έχει υποστεί φθορές κυρίως από πυρκαγιές κατά την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας
THE LIFO TEAM
Firestarter: Το βίντεο που τρόμαξε το BBC και γέννησε τον Keith Flint όπως τον θυμόμαστε

Πολιτισμός / Firestarter: Το βίντεο που τρόμαξε το BBC και γέννησε τον Keith Flint όπως τον θυμόμαστε

Στα 30 χρόνια του Firestarter, νέες μαρτυρίες και αρχειακό υλικό ξαναφέρνουν στο προσκήνιο το γύρισμα που μετέτρεψε τον Keith Flint από μέλος των Prodigy σε μία από τις πιο ακραίες και αναγνωρίσιμες εικόνες της βρετανικής ποπ κουλτούρας.
THE LIFO TEAM
Πίνακας που παρουσιαζόταν ως αντίγραφο ίσως είναι τελικά αυθεντικός Ρέμπραντ

Πολιτισμός / Πίνακας που παρουσιαζόταν ως αντίγραφο ίσως είναι τελικά αυθεντικός Ρέμπραντ

Δύο σχεδόν ίδιες εκδοχές του Old Man with a Gold Chain εκτίθενται μαζί στο Σικάγο και ένας κορυφαίος μελετητής υποστηρίζει ότι η δεύτερη, που αποδιδόταν στο εργαστήριο του Ρέμπραντ, είναι έργο του ίδιου του ζωγράφου
THE LIFO TEAM
Το Buckingham Palace επανασυστήνει το στιλ της Ελισάβετ Β΄

Πολιτισμός / Η έκθεση που ξαναδιαβάζει το στιλ της Ελισάβετ Β΄

Το Buckingham Palace ανοίγει το αρχείο της Ελισάβετ Β΄ και μαζί μια πιο ενδιαφέρουσα συζήτηση: μήπως η πιο “σταθερή” γυναίκα του περασμένου αιώνα ήταν τελικά και μία από τις πιο συνειδητές αρχιτέκτονες της εικόνας της;
THE LIFO TEAM
ΚΙΜ ΝΟΒΑΚ ΣΙΝΤΝΕΙ ΣΟΥΙΝΙ ΤΑΙΝΙΑ

Πολιτισμός / Κιμ Νόβακ: «Εντελώς λάθος επιλογή για να με υποδυθεί» η Σίντνεϊ Σουίνι – «Ξεχωρίζει υπερβολικά πάνω από τη μέση»

Η ταινία «Scandalous», που σηματοδοτεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Κόλμαν Ντομίνγκο, θα αφηγείται τη σχέση της Νόβακ με τον Σάμι Ντέιβις Τζούνιορ τη δεκαετία του '50
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ ΠΕΘΑΝΕ

Πολιτισμός / «Η Μαρινέλλα είναι το ελληνικό τραγούδι»: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά την σπουδαία ερμηνεύτρια

Η σπουδαία ερμηνεύτρια είχε υποστεί εγκεφαλικό τον Σεπτέμβριο του 2024 κατά τη διάρκεια συναυλίας της στο Ηρώδειο και έκτοτε αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία της
THE LIFO TEAM
Από τη Μέδουσα μέχρι το κλιματικό άγχος: γιατί ο Οβίδιος είναι παντού ξανά

Πολιτισμός / Από τη Μέδουσα μέχρι τη κλιματική αλλαγή: γιατί ο Οβίδιος είναι παντού ξανά

Με αφορμή την έκθεση “Metamorphoses” στο Rijksmuseum, οι Μεταμορφώσεις του Οβίδιου επιστρέφουν στο προσκήνιο ως ένα έργο που μιλά ξανά με εκπληκτική ακρίβεια για τη βία, την ταυτότητα, την εξουσία και τον φόβο μιας εποχής διαρκούς αλλαγής.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ