Επιστρέφονται στο Αφγανιστάν τριάντα τρία αρχαία αντικείμενα από τη Νέα Υόρκη

Επιστρέφονται στο Αφγανιστάν τριάντα τρία αρχαία αντικείμενα από τη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
Μια χάλκινη μάσκα του 2ου περ. αιώνα, ήταν ανάμεσα στα αντικείμενα που παραδόθηκαν στο Αφγανιστάν σε τελετή τη Δευτέρα. Φωτο: via Manhattan District Attorney’s Office
0

Τριάντα τρεις αρχαιότητες, αξίας 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων, παραδόθηκαν τη Δευτέρα στην Αφγανή πρέσβειρα Roya Rahmani, από το πληρεξούσιο εισαγγελικό γραφείο του Μανχάταν και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, σε τελετή στη Νέα Υόρκη.

Για μισό αιώνα, μέσα στον πόλεμο, την αναρχία και την αναταραχή που επικρατούσε στο Αφγανιστάν, έχουν αφαιρεθεί δεκάδες χιλιάδες βουδιστικές και ινδουιστικές αρχαιότητες, μερικές από τις οποίες χρονολογούνται πάνω από 1.800 χρόνια.

Πολλά από αυτά τα αντικείμενα εισήλθαν στη δυτική αγορά στη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, δήλωσε ο John Simpson, επιμελητής του Βρετανικού Μουσείου στους New York Times τον περασμένο μήνα. "Και όλα αυτά", είπε, "ήταν σχεδόν σίγουρα προϊόντα παράνομης εξαγωγής ή κλοπής".

Τα αντικείμενα αποτελούσαν μέρος μιας κατάσχεσης 2.500 αντικειμένων αξίας 143 εκατομμυρίων δολαρίων που εκλάπησαν από το Αφγανιστάν μεταξύ του 2012 και του 2014 από έναν έμπορο τέχνης του Μανχάταν, τον Subhash Kapoor, που βρίσκεται φυλακισμένος στην Ινδία για κατηγορίες λαθρεμπορίου και κλοπής.

Με την παραλαβή των αντικειμένων, πολλά από τα οποία είναι ευαίσθητα κεφάλια από στόκο, πηλό και σχιστόλιθο, η πρέσβειρα Rahmani είπε ότι «το περιβάλλον που επιτρέπει τη λεηλασία των πολύτιμων αρχαιοτήτων του Αφγανιστάν, είναι το ίδιο περιβάλλον που επιτρέπει τη διαιώνιση της σύγκρουσης».

«Οι διακινητές δεν κλέβουν απλώς την ιστορία του Αφγανιστάν», πρόσθεσε. «Διαιωνίζουν μια κατάσταση όπου η περιοχή δεν σταθεροποιείται ειρηνικά. Η λεηλασία του παρελθόντος του Αφγανιστάν λεηλατεί το μέλλον του».

Μεγάλο μέρος της καταστροφής και της λεηλασίας των αφγανικών αρχαιοτήτων και των θρησκευτικών εικόνων έγιναν από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέστρεψαν τους φημισμένους Βούδες στην κοιλάδα του Μπαμιγιάν. Οι Ταλιμπάν τα ανατίναξαν και στις 12 Μαρτίου του 2001 η UNESCO επιβεβαίωσε την καταστροφή των δύο παγκοσμίου φήμης αγαλμάτων από τον 6ο αιώνα. Τα δυο μνημειώδη αγάλματα μαρτυρούσαν το προϊσλαμικό παρελθόν της χώρας. Οι Αφγανοί ήταν εξοργισμένοι και μαζί τους ολόκληρος ο κόσμος. Από την άλλη πλευρά, οι ισλαμιστές έσφαξαν εννέα αγελάδες και χόρευαν Ατάν, όπως είπαν αργότερα αυτόπτεις μάρτυρες.

Τα αντικείμενα που επαναπατρίστηκαν θα στεγαστούν στο Εθνικό Μουσείο της Καμπούλ. Αφγανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ήταν σίγουροι ότι θα μπορούσαν πλέον να προστατεύσουν τα μουσεία και τους πολιτιστικούς τους οργανισμούς από λεηλασίες και λαθρεμπόριο.

Σύμφωνα με την UNESCO, «οι αφγανικές αρχές έχουν λάβει σημαντικά μέτρα» για την πρόληψη της κλοπής, του λαθρεμπορίου και της βεβήλωσης πολιτιστικών αντικειμένων. Αυτά τα βήματα περιλαμβάνουν μια ξεχωριστή νέα αστυνομική δύναμη που έχει αναλάβει την προστασία πολιτιστικών χώρων, ενημερωμένων συστημάτων ασφαλείας μουσείων και εκπαιδευτικών εκστρατειών, με στόχο να πείσουν όποιον βρίσκει χαμένα αρχαία αντικείμενα να τα παραδώσει στην κυβέρνηση.

Το γραφείο του εισαγγελέα της νέας Υόρκης έχει ανακτήσει αρκετές χιλιάδες κλεμμένες αρχαιότητες αξίας συλλογικής αξίας άνω των 175 εκατομμυρίων δολαρίων, από περισσότερα από δώδεκα έθνη την τελευταία δεκαετία.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Smithsonian στη Βαλτιμόρη: η Amy Sherald, η λογοκρισία και ένα ρεκόρ επισκεψιμότητας

Πολιτισμός / Από το Smithsonian στη Βαλτιμόρη: η Amy Sherald, η λογοκρισία και ένα ρεκόρ επισκεψιμότητας

Η Amy Sherald απέσυρε την έκθεσή της από το Smithsonian μετά τις ενστάσεις για το Trans Forming Liberty. Στη Βαλτιμόρη, το American Sublime έγινε η πιο επιτυχημένη έκθεση του μουσείου εδώ και 25 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Paradise lost: Το έπος που έκανε τον Σατανά σταρ και δεν έπαψε ποτέ να διχάζει

Πολιτισμός / Paradise lost: Το έπος που έκανε τον Σατανά σταρ και δεν έπαψε ποτέ να διχάζει

Το Paradise Lost δεν έμεινε στην ιστορία μόνο ως ένα από τα μεγάλα έπη της αγγλικής λογοτεχνίας, αλλά και ως το βιβλίο που έκανε τον Σατανά μία από τις πιο γοητευτικές και αμφιλεγόμενες μορφές της δυτικής φαντασίας
THE LIFO TEAM
Ένα νέο ντοκιμαντέρ για τον Orwell ανατέμνει το ψέμα της εποχής

Πολιτισμός / Ένα νέο ντοκιμαντέρ για τον Orwell ανατέμνει το ψέμα της εποχής

Ο σκηνοθέτη Raoul Peck επιστρέφει με το Orwell: 2+2=5, ένα ντοκιμαντέρ που ξαναφέρνει τον George Orwell στο παρόν, συνδέοντας το έργο του με τη γλώσσα της εξουσίας, την προπαγάνδα και τη φθορά των δημοκρατιών.
THE LIFO TEAM
Ο κολασμένος πανκ παράδεισος της Vivienne Westwood φωτίζεται ξανά

Πολιτισμός / Ο κολασμένος πανκ παράδεισος της Vivienne Westwood φωτίζεται ξανά

Μια μεγάλη έκθεση στο Bowes Museum επιστρέφει στη διαδρομή της Vivienne Westwood, πενήντα χρόνια μετά την έκρηξη του punk, φωτίζοντας τον τρόπο με τον οποίο ένωσε τη μόδα με την πρόκληση, την ιστορία του ενδύματος και μια ολόκληρη αισθητική ανυπακοής.
THE LIFO TEAM
ΟΣΚΑΡ ΧΑΒΙΕ ΜΠΑΡΔΕΜ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Πολιτισμός / Το μήνυμα του Χαβιέ Μπαρδέμ στα Όσκαρ 2026: «Όχι στον πόλεμο, ελευθερία στην Παλαιστίνη»

Τον Φεβρουάριο, ο Μπαρδέμ ήταν ένας από τους πάνω από 100 διάσημους που υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή στην οποία επικρίνουν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου για τη «σιωπή» του σχετικά με τη Γάζα
THE LIFO TEAM