Επιχείρηση Πλωτίνα: Ανακτήθηκαν 119 κλεμμένα αρχαιολογικά αντικείμενα στην Κόρδοβα

119 trafficked archaeological pieces found in Córdoba raid Facebook Twitter
Φωτ.: Guardia Civil
0

Η αστυνομία της Ισπανίας ανέκτησε 119 κλεμμένα αρχαιολογικά αντικείμενα από μια αποθήκη στην Μπαένα της Κόρδοβα.

Μεταξύ αυτών, μία εξαιρετική μαρμάρινη προτομή ρωμαϊκού πορτραίτου, ένα ασημένιο δηνάριο που έκοψε ο Βρούτος, μετά τη δολοφονία του Καίσαρα, αλλά και μέρος σπάνιου τύπου κορινθιακού κίονα του 7ου αιώνα. 

Ένα ανδρόγυνο συνελήφθη σχετικά με την υπόθεση και κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ιστορικής κληρονομιάς της Ισπανίας, λαθρεμπόριο και παραλαβή κλοπιμαίων.

Η επιδρομή στην αποθήκη, που ονομάστηκε Επιχείρηση Πλωτίνα - από το όνομα της συζύγου του Ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού- διεξήχθη στο πλαίσιο του Προγράμματος Πανδώρα VII, μιας μαζικής διεθνούς επιχείρησης κατά του λαθρεμπορίου, υπό την ηγεσία της ισπανικής αστυνομίας σε συνεργασία με την Interpol και την Europol.

Μέχρι στιγμής, η ευρεία έρευνα έχει οδηγήσει σε 60 συλλήψεις και 11.049 κατασχέσεις πολιτιστικών αγαθών από διάφορες χώρες.

119 trafficked archaeological pieces found in Córdoba raid Facebook Twitter
Φωτ.: Guardia Civil

Το αντικείμενο που ξεχωρίζει από την τελευταία επιχείρηση είναι η προαναφερθείσα μαρμάρινη προτομή. Πρόκειται για ένα υψηλής ποιότητας ιδιωτικό πορτρέτο γυναίκας, που χρονολογείται στο πρώτο τρίτο του 2ου αιώνα. Οι εντυπωσιακές πλεξούδες της παραπέμπουν σε πορτρέτα ανιψιάς του αυτοκράτορα Τραϊανού και πεθεράς του διαδόχου του Αδριανού. Παρόμοια παραδείγματα τέχνης βρίσκονται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης και στο Βρετανικό Μουσείο. 

119 trafficked archaeological pieces found in Córdoba raid Facebook Twitter
Φωτ.: Guardia Civil

Το Μουσείο της Κόρδοβα, υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου Λόλα Μπαένα, επεσήμανε πως «πρόκειται για ένα απολύτως εξαιρετικό κομμάτι. Απεικονίζει μια νεαρή γυναίκα ντυμένη με χιτώνα και μανδύα, οι πτυχώσεις και η κίνηση των οποίων είναι σκαλισμένες με μεγάλη επιδεξιότητα. Το κεφάλι της είναι ελαφρώς κεκλιμένο προς τα αριστερά, ο λαιμός της είναι μακρύς και λεπτός και τα χαρακτηριστικά της ανταποκρίνονται σε μια ρεαλιστική εξιδανικευμένη αναπαράσταση».

«Το έργο» σύμφωνα με το Μουσείο «είναι αναμφισβήτητα εξαιρετικό και βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τα καλύτερα ρωμαϊκά γλυπτά του 2ου αιώνα, που κατασκευάστηκαν σε ισπανικά εργαστήρια, καθώς και κοντά στην ποιότητα εκείνων που προέρχονται από την ίδια τη Ρώμη».

Τα κατασχεθέντα αντικείμενα έχουν μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κόρδοβα για συντήρηση και μελέτη.

119 trafficked archaeological pieces found in Córdoba raid Facebook Twitter
Φωτ.: Guardia Civil
119 trafficked archaeological pieces found in Córdoba raid Facebook Twitter
Φωτ.: Guardia Civil
Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Σκάρλετ Γιόχανσον δέχεται πιέσεις ώστε να αποκλείσει αναφορές στο Ολοκαύτωμα από την ταινία της

Πολιτισμός / Σκάρλετ Γιόχανσον: Δέχεται πιέσεις ώστε να αποκλείσει αναφορές στο Ολοκαύτωμα από την ταινία της

Η Γιόχανσον ανέφερε ότι κατά τη φάση της προπαραγωγής ένας από τους χρηματοδότες της ταινίας απείλησε να αποσυρθεί, εκτός αν αφαιρούνταν τα στοιχεία της πλοκής που σχετίζονταν με το Ολοκαύτωμα
LIFO NEWSROOM
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Πολιτισμός / Μάνος Χατζιδάκις: «Η πλευρά Θεοδωράκη καλεί την οργανώτρια εταιρεία να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να λήξει η διαμάχη»

Η πλευρά Θεοδωράκη πήρε θέση για τις νομικές ενέργειες από πλευράς Γιώργου Χατζιδάκι, γιου του Μάνου Χατζιδάκι, σε βάρος της εταιρείας παραγωγής
LIFO NEWSROOM
Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας σερ Τομ Στόπαρντ

Πολιτισμός / Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας σερ Τομ Στόπαρντ

Ο σερ Τομ Στόπαρντ έλαβε αμέτρητες διακρίσεις και τιμές κατά τη διάρκεια της μακράς καριέρας του, συμπεριλαμβανομένου του ότι χρίστηκε ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ για την προσφορά του στη λογοτεχνία
LIFO NEWSROOM
Σε δημοπρασία το εμβληματικό μοβ παλτό της Τζάκι Κένεντι Ωνάση

Πολιτισμός / Σε δημοπρασία το παλτό της Τζάκι Κένεντι Ωνάση που φορούσε τη νύχτα των εκλογών του 1960

Το πανωφόρι φορέθηκε από την Κένεντι καθώς συνόδευε τον Τζον Κένεντι στο Χαϊάνις Πορτ τη νύχτα των εκλογών του 1960 και ήταν οκτώ μηνών έγκυος στο δεύτερο παιδί της
LIFO NEWSROOM
«Θεωρώ τελείως ακατάλληλη την κυρία να πει τραγούδια μου»: Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις έριχνε «άκυρο» και στην Αγνή Μπάλτσα

Πολιτισμός / «Θεωρώ τελείως ακατάλληλη την κυρία να πει τραγούδια μου»: Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις έριχνε «άκυρο» και στην Αγνή Μπάλτσα

Σε ελάχιστους καλλιτέχνες είχε εμπιστευθεί τη μουσική και τα τραγούδια του όσο ζούσε και τα ίδια αυστηρά κριτήρια τηρεί ο γιός και κληρονόμος του.
LIFO NEWSROOM