Ένα νέο έργο του KAWS πρωταγωνιστεί στην αυγουστιάτικη Νέα Υόρκη

Ένα νέο έργο του KAWS πρωταγωνιστεί στην αυγουστιάτικη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
Το SHARE θα βρίσκεται στο Rockefeller Center's Center Plaza μέχρι τον Οκτώβριο του 2021. Φωτο: Jason Mendez/Getty Images
0

Ταλαντούχος, αμφιλεγόμενος, πρόσωπο της εποχής μας, ο καλλιτέχνης KAWS ή κατά κόσμον Μπράιαν Ντόνελι που διάλεξε το καλλιτεχνικό του όνομα επειδή τους άρεσαν τα γράμματα αυτής της λέξης όπως τα έβλεπε στον τοίχο, είναι ένα φαινόμενο, ο «εφευρέτης» μια ποπ φιγούρας, ενός «COMPANION» που έχει γίνει ένα από τα πιο διάσημα σύγχρονα έργα, άμεσα αναγνωρίσιμο και σαν εμπορικό σήμα.

Παρά τις αντιρρήσεις του κόσμου της τέχνης για την καλλιτεχνική του υπόσταση  το Rockefeller Center του ανέθεσε να παρουσιάσει το έργο του SHARE, ένα γλυπτό του που τοποθετήθηκε στο Rockefeller Center's Center Plaza μέχρι τον Οκτώβριο του 2021. Αυτό θεωρείται στη Νέα Υόρκη ύψιστη τιμή για έναν καλλιτέχνη που μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου τα έργα του καταλαμβάνουν το μουσείο του Μπρούκλιν με την έκθεση KAWS: WHAT PARTY.

Με την ανάθεση αυτή ο KAWS συμμετέχει σε μια ομάδα παγκοσμίου φήμης καλλιτεχνών που έχουν εκθέσει δημόσια έργα τέχνης μεγάλης κλίμακας στο Center Plaza. Το έργο βρίσκεται σε διάλογο με την ιστορία και το πλαίσιο μιας ιστορικής περιοχής του αστικού κέντρου. Η φιγούρα SHARE, σύμφωνα με τον καλλιτέχνη ενσαρκώνει μια μυριάδα συναισθημάτων που πολλοί από εμάς βιώνουμε αυτή τη στιγμή. Η φιγούρα στέκεται κάπως σφιγμένη σαν τρομαγμένη και κρατά ένα μικρό ομοίωμά της σαν συντροφιά και παρηγοριά.

Ο KAWS συχνά εκμεταλλεύεται και αντλεί έμπνευση από κινούμενα σχέδια της ποπ κουλτούρας, σχηματίζοντας ένα μοναδικό καλλιτεχνικό λεξιλόγιο. Μπορεί και συνδυάζει σκληρά στοιχεία που δίνουν έμφαση στη γραμμή και το χρώμα με τους υβριδικούς χαρακτήρες που έχει πλάσει με εκλεπτυσμένο χιούμορ και αποκαλύπτοντας μια προσεκτική αλληλεπίδραση με καταναλωτικά προϊόντα. Η τιμή των έργων του δείχνει ότι μπορεί να είναι και έργο τέχνης και απλώς ένα παιχνίδι αφού μπορείς να το βρεις από δέκα δολάρια σε μπλούζες, μπρελόκ, κούπες ή να το αγοράσεις ένα σε δημοπρασία έναντι οκταψήφιου αριθμού.

Οι επικριτές λένε ότι αυτό δεν είναι τέχνη, αλλά αυτό δεν πτοεί τον καλλιτέχνη που πιστεύει -όπως και ο Κιθ Χάρινγκ στην εποχή του ότι η τέχνη πρέπει να είναι προσιτή, να μπορεί να αποκτηθεί σε οποιαδήποτε μορφή από όποιον το επιθυμεί. Το έχει καταφέρει χάρη σε μια παγκόσμια γλώσσα που δημιούργησε που αλληλοεπιδρά με εκατομμύρια ανθρώπους μέσα από τις φιγούρες του.

Το έργο του KAWS ανατρέπει τις προσδοκίες για την εστέτ αντιμετώπιση της τέχνης κάτι που φαίνεται έχει μεγάλη ανταπόκριση αφού η απίστευτη ανταπόκριση των επισκεπτών στο μουσείο του Μπρούκλιν αποδεικνύει την οικειότητα των έργων του που μιλάνε με δυνατή φωνή στο κοινό. Άλλωστε ο ίδιος έχει πει πολλές φορές ότι τα έργα του θέλει να φέρνουν χαρά και έμπνευση στο μεγάλο κοινό. Και μέχρι σήμερα το έχει καταφέρει.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες ο KAWS έχει χτίσει μια επιτυχημένη καριέρα με δουλειά που δείχνει με συνέπεια την στάση του και τον ασεβή τρόπο με τον οποίο  αντιμετωπίζει τη σύγχρονη τέχνη.

Η εκλεπτυσμένη γραφική του γλώσσα αναζωογονεί την εικονογράφηση με μεγάλες, τολμηρές χειρονομίες και παιχνιδιάρικες περιπλοκές. Η δουλειά του KAWS έχει εκτεθεί εκτενώς σε διάσημα ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων πρόσφατων ατομικών εκθέσεων στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας, στην Αυστραλία (2019), στα Μουσεία του Κατάρ, (2019), στο μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ντιτρόιτ (2019), στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σεντ Λούις, (2017) · Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Φορτ Γουόρθ, (2016) που ταξίδεψε στο Μουσείο Γιουζ, στην Κίνα (2017) και στο Yorkshire SculpturePark, στο Ηνωμένο Βασίλειο (2016). Αυτή τη στιγμή έχει ατομικές εκθέσεις στο Μουσείο του Μπρούκλιν, στη Νέα Υόρκη και στην Πινακοθήκη Mori Arts Center, Τόκιο.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πίτερ Τζάκσον, η Κέιτ Μπλάνσετ και η Τίλντα Σουίντον σε τρεις μεγάλες συζητήσεις στις Κάννες

Πολιτισμός / Η Κέιτ Μπλάνσετ, η Τίλντα Σουίντον και ο Πίτερ Τζάκσον σε τρεις μεγάλες συζητήσεις στις Κάννες

Το Φεστιβάλ των Καννών ανακοίνωσε τα φετινά του «Rendez-vous», φέρνοντας στη σκηνή τρεις πολύ διαφορετικές μορφές του σύγχρονου σινεμά: τον Πίτερ Τζάκσον, την Κέιτ Μπλάνσετ και την Τίλντα Σουίντον.
THE LIFO TEAM
Το σώμα πριν από το φόρεμα: Πέντε καλλιτέχνιδες απαντούν στο θέμα του φετινού Met Gala

Πολιτισμός / Το σώμα πριν από το φόρεμα: Πέντε καλλιτέχνιδες απαντούν στο θέμα του φετινού Met Gala

Με αφορμή το Costume Art, τη νέα έκθεση του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης που συνδέεται με το φετινό Met Gala, η Vogue παρουσίασε πέντε έργα σύγχρονων γυναικών καλλιτεχνών που κοιτούν το σώμα πέρα από τη μόδα: ως εικόνα, γλυπτό, μνήμη, μητρότητα και μεταμόρφωση.
THE LIFO TEAM
Ο Θουρμπαράν στη National Gallery: Ο ζωγράφος που έκανε την ύλη να πιστεύει

Πολιτισμός / Ο Θουρμπαράν στη National Gallery: Ο ζωγράφος που έκανε την ύλη να πιστεύει στο πνεύμα

Με αφορμή τη μεγάλη έκθεση της National Gallery στο Λονδίνο, ο Φρανθίσκο ντε Θουρμπαράν επιστρέφει όχι απλώς ως ζωγράφος αγίων και μαρτυρίων, αλλά ως ο καλλιτέχνης που έκανε το φως, το ύφασμα, το νερό και ένα δεμένο αρνί να κουβαλούν το βάρος της πίστης, της σιωπής και του σώματος.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Το αρχαιότερο αγγλικό ποίημα βρέθηκε ξεχασμένο σε βιβλιοθήκη της Ρώμης

Πολιτισμός / Το αρχαιότερο αγγλικό ποίημα βρέθηκε ξεχασμένο σε βιβλιοθήκη της Ρώμης

Μελετητές του Trinity College Dublin εντόπισαν στην Εθνική Κεντρική Βιβλιοθήκη της Ρώμης ένα άγνωστο χειρόγραφο του Caedmon's Hymn, του ποιήματος του 7ου αιώνα που θεωρείται το αρχαιότερο σωζόμενο ποίημα στην αγγλική γλώσσα.
THE LIFO TEAM
Η Billie Eilish και ο James Cameron φέρνουν την περιοδεία Hit Me Hard and Soft σε 3D στις αίθουσες

Πολιτισμός / Η Μπίλι Άιλις και ο Τζέιμς Κάμερον μεταφέρουν την περιοδεία «Hit Me Hard and Soft» σε 3D στις κινηματογραφικές αίθουσες

Η Μπίλι Άιλις συνεργάζεται με τον Τζέιμς Κάμερον για το Billie Eilish: Hit Me Hard and Soft - The Tour (Live in 3D), μια κινηματογραφική μεταφορά της περιοδείας της που συνδυάζει συναυλιακό υλικό, στιγμές από τα παρασκήνια και την εμπειρία του 3D.
THE LIFO TEAM
ΚΑΒΑΦΗΣ ΓΛΥΠΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ ΑΘΗΝΑ

Πολιτισμός / Το Ίδρυμα Ωνάση παρέδωσε στον Δήμο Αθηναίων γλυπτό με τον Κ.Π. Καβάφη

Η πρόταση του γλύπτη Πραξιτέλη Τζανουλίνου αποτυπώνει τον Καβάφη καθιστό - Πρόκειται για ένα γλυπτό σε φυσικό μέγεθος, από χαλκό με πατίνα υψηλής αντοχής για εξωτερικό χώρο, που επιτρέπει στον επισκέπτη να καθίσει δίπλα στον ποιητή
THE LIFO TEAM
Η queer κωμωδία που παίρνει τον πανικό για τις τρανς τουαλέτες και τον γυρίζει ανάποδα

Πολιτισμός / “She’s the He”: Η queer κωμωδία που παίρνει τον πανικό για τις τρανς τουαλέτες και τον γυρίζει ανάποδα

Το She’s the He μετατρέπει το ηθικό πανικό για τις τρανς τουαλέτες σε κωμωδία για τη φιλία, το coming out και τη χαρά της τρανς ορατότητας, έπειτα από μια δύσκολη διαδρομή προς τις αίθουσες σε μια ολοένα πιο εχθρική πολιτική συγκυρία στις ΗΠΑ.
THE LIFO TEAM
Ο Διάβολος Φοράει Prada 2 γύρισε στο Runway και οι πρώτες αντιδράσεις είναι απρόσμενα θετικές

Πολιτισμός / Ο Διάβολος Φοράει Prada 2 επέστρεψε και οι πρώτες αντιδράσεις είναι απρόσμενα θετικές

Λίγο πριν από την έξοδο της ταινίας στις αίθουσες, οι πρώτες αντιδράσεις για το The Devil Wears Prada 2 μιλούν για ένα σίκουελ που επιστρέφει στη Μιράντα, την Άντι, την Έμιλι και τον κόσμο του Runway, αλλά με το βλέμμα στη σημερινή κρίση των μίντια.
THE LIFO TEAM