Ελεύθερη είσοδος σήμερα σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Ελεύθερη είσοδος σήμερα σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Δωρεάν είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σήμερα με αφορμή τον εορτασμό για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού γιορτάζει για 26η χρονιά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε όλη την Ελλάδα, με δωρεάν είσοδο και ποικίλες δράσεις. 

Φέτος, το κοινό ευρωπαϊκό θέμα του εορτασμού είναι η «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά – Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές»

Σημειώνεται ωστόσο, ότι στο Μουσείο της Ακρόπολης η είσοδος είναι δωρεάν μόνο από τις  5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.

Η φετινή θεματική έχει δύο άξονες, σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού:

1. Την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς (υλικής και άυλης) και ειδικότερα την ευαισθητοποίηση γύρω από τεχνικές και υλικά αποκατάστασης παλαιότερων εποχών, τη σημασία της συνέχειας και ανάδειξης παραδόσεων και δεξιοτήτων τόσο σε τοπικό/εθνικό επίπεδο όσο και εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, την επισήμανση καλών πρακτικών από το παρελθόν που μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε τους ιστορικούς χώρους σήμερα, καθώς και τη χρήση νέων τεχνολογιών και ψηφιακών εργαλείων για τη διατήρηση των παραπάνω παραμέτρων της πολιτιστικής κληρονομιάς.

2. Την υιοθέτηση πρακτικών και τη χρήση βιώσιμων πόρων και υλικών (κατά τη διοργάνωση των εκδηλώσεων του φετινού εορτασμού) που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθιστώντας έτσι τους ιστορικούς τόπους και τα μνημεία προσβάσιμα στις σημερινές και μελλοντικές γενιές. Το τελευταίο μπορεί να επιτευχθεί με τη διασύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη διατήρηση του τοπίου και της βιοποικιλότητας μέσα από μια κριτική ματιά των μέχρι σήμερα πρακτικών.

Μουσεία και εκδηλώσεις δωρεάν για σήμερα:

- Μουσείο Ακρόπολης: Η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη για όλους από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.

- Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Θεματικές περιηγήσεις από τους αρχαιολόγους των Συλλογών του Μουσείου

- Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο: Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις και εργαστήρια από το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Μουσείου.

- Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής: «Αρχαιότητες Αγ. Τριάδας και υδροβιότοπος Βουρκαρίου.

- Αρχαιολογικός Χώρος Αιγοσθένων: Ξενάγηση στο αρχαίο φρούριο των Αιγοσθένων και στον αναστηλωμένο Νοτιοανατολικό Πύργο της ακρόπολης.

- Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά: Περιοδική έκθεση με τίτλο «Φαληρόθεν»

- Μακρά Τείχη και πέριξ αυτών αρχαιότητες – Αστικές Πύλες Πειραιώς: Αρχαιολογικός περίπατος στα Μακρά Τείχη και σε μνημεία πέριξ αυτών.

- Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: «Εορτασμός επετείου 100 χρόνων από την γέννηση του Μιχάλη Κακογιάννη» σε τρεις εκθεσιακούς χώρους.

- Μουσείο Ηρακλειδών: «Συνομιλώντας με αναστηλωτές για την αναστήλωση»

- Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών: «Το Παληό Πανεπιστήμιο και οι ένοικοι του. Οι πολιτιστικές αξίες και η βιωσιμότητα ενός ιστορικού κτηρίου» – Αίθουσα εκδηλώσεων Κρίσπη, εκθεσιακοί χώροι και αυλές του Μουσείου.

-Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου – Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: «Τα εργοστάσια συναντιούνται…».

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το βιβλίο της Ανί Ερνό «Η εμμονή» είναι μια μικρή εποποιία της ζήλειας

Πολιτισμός / Το βιβλίο της Ανί Ερνό «Η εμμονή» είναι μια μικρή εποποιία της ζήλειας

Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς κυκλοφόρησαν από το Μεταίχμιο δύο βιβλία της πολυδιαβασμένης στην Ελλάδα και στη Γαλλία Ανί Ερνό (Anni Ernaux, Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022), σε μετάφραση Ρίτας Κολαΐτη
NEWSROOM
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
The Cenci Family: Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη 

Πολιτισμός / The Cenci Family: Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη 

Μετά τη μεγάλη επιτυχία και το τριπλό sold out του πρότζεκτ «The Artaud Diptych» την περασμένη άνοιξη στο THE TANK THEATER της Νέας Υόρκης, η διεθνής Ελληνίδα σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη επιστρέφει με νέα παράσταση τον προσεχή Μάιο στο φημισμένο θέατρο του Μανχάταν, σκηνοθετώντας για πέμπτη συνεχή σεζόν στη σημαντικότερη θεατρική πόλη του κόσμου.
NEWSROOM