Εκφοβισμός, σεξουαλική παρενόχληση και ρατσισμός σε μια από τις πιο διάσημες σχολές αρχιτεκτονικής στον κόσμο

Εκφοβισμός, σεξουαλική παρενόχληση και ρατσισμός σε μια από τις πιο διάσημες σχολές αρχιτεκτονικής στον κόσμο Facebook Twitter
"Καμία έκπληξη για την τοξική κουλτούρα στο Bartlett", έγραψε στο Twitter ο ιδρυτής του Invisible Studio, Piers Taylor, πρώην φοιτητής του Bartlett
0

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες για μια από τις πιο μεγάλες σχολές αρχιτεκτονικής στον κόσμο, καθόλου δεν προκάλεσε έκπληξη στον κόσμο των αρχιτεκτόνων όπως δείχνουν τα σχόλιά τους στα σόσιαλ μίντια. Αντιθέτως, η κουλτούρα εκφοβισμού, υποτίμησης, ρατσισμού και σεξουαλικής παρενόχλησης από το προσωπικό της Αρχιτεκτονικής Σχολής Bartlett και συμβαίνει και σε πολλές άλλες σχολές, ήταν κοινό μυστικό ανάμεσα στους αποφοίτους του διάσημου εκπαιδευτικού ιδρύματος.

"Καμία έκπληξη για την τοξική κουλτούρα στο Bartlett", έγραψε στο Twitter ο ιδρυτής του Invisible Studio, Piers Taylor, πρώην φοιτητής του Bartlett και ένας από τους πολλούς αρχιτέκτονες που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολίασαν την έκθεση.

Η έκθεση, η οποία εντόπισε μια κουλτούρα εκφοβισμού, παρενόχλησης, ρατσισμού και σεξουαλικών παραπτωμάτων από το προσωπικό, "είναι τόσο σοκαριστική όσο και εντελώς απροσδόκητη", σύμφωνα με την αρχιτέκτονα Alison Killing, που κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για την αποκάλυψη των στρατοπέδων εγκλεισμού Κινέζων και σημειώνει ότι είναι "Αηδιαστικό το γεγονός ότι αυτή η συμπεριφορά επιτρεπόταν να συνεχιστεί τόσο καιρό και ότι ήταν τόσο ευρέως γνωστή".

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες από τη νομική συμβουλευτική εταιρεία Howlett Brown, διαπίστωσε ότι μια "τοξική κουλτούρα μάθησης και διδασκαλίας" υπήρχε για δεκαετίες στη σχολή, η οποία αποτελεί μέρος του University College London (UCL). Περισσότεροι από 300 φοιτητές και προσωπικό έδωσαν συνεντεύξεις για την έρευνα που οδήγησε στην έκθεση. Τελικά, προέκυψε, ότι ο διευθυντής του Bartlett Bob Sheil παραιτήθηκε πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης. Ο Sheil επρόκειτο ήδη να αντικατασταθεί τον Σεπτέμβριο από την πρόσφατα διορισμένη καθηγήτρια Amy Kulper, μετά την αναζήτηση από τη σχολή ενός "μετασχηματιστικού ηγέτη".

Η Σχολή Δομημένου Περιβάλλοντος Bartlett (ή The Bartlett) είναι το ακαδημαϊκό κέντρο για τη μελέτη του δομημένου περιβάλλοντος στο University College London (UCL), τμήμα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Φιλοξενεί δώδεκα τμήματα που έχουν εξειδίκευση σε επιμέρους τομείς του δομημένου περιβάλλοντος, όπως η Σχολή Αρχιτεκτονικής Bartlett, η Σχολή Σχεδιασμού Bartlett, η Μονάδα Αναπτυξιακού Σχεδιασμού Bartlett και το Κέντρο Προηγμένης Χωρικής Ανάλυσης. Το Bartlett κατατάσσεται σταθερά στην υψηλότερη θέση στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο και μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο για την κατηγορία "Αρχιτεκτονική και Δομημένο Περιβάλλον" σε όλες τις μεγάλες κατατάξεις.  Στην παγκόσμια κατάταξη QS World University Rankings του 2019, κατέλαβε την πρώτη θέση στον κόσμο, και επί του παρόντος κατατάσσεται στη 2η θέση στην κατάταξη του 2021.

Το University College του Λονδίνου δημιούργησε την πρώτη έδρα αρχιτεκτονικής το 1841, καθιστώντας το The Bartlett την πρώτη σχολή αρχιτεκτονικής και δομημένου περιβάλλοντος που ιδρύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκφοβισμός, σεξουαλική παρενόχληση και ρατσισμός σε μια από τις πιο διάσημες σχολές αρχιτεκτονικής στον κόσμο Facebook Twitter
Η έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες από τη νομική συμβουλευτική εταιρεία Howlett Brown, διαπίστωσε ότι μια "τοξική κουλτούρα μάθησης και διδασκαλίας" υπήρχε για δεκαετίες στη σχολή, η οποία αποτελεί μέρος του University College London (UCL).

"Έγινα μάρτυρας και βίωσα σεξισμό, ρατσισμό, αντισημιτισμό και εκφοβισμό", δήλωσε η συνιδρύτρια της Public Practice,  Pooja Agrawal που ομολογεί ότι δέκα χρόνια μετά, «η τοξικότητα αυτού του σχολείου επηρεάζει τους αγαπημένους μου και εμένα». «Ενθαρρύνω και άλλους να μοιραστούν επίσημα τις εμπειρίες τους. Ας αφήσουμε αυτές τις 300 να γίνουν 3.000 φωνές» έγραψε στο Twitter.

Η καταχρηστική αυτή πρακτική στο Bartlett φαίνεται να είναι ευρέως γνωστή εδώ και δεκαετίες αν και ο πρόεδρός της Michael Spence, δήλωσε "βαθιά σοκαρισμένος" από τα ευρήματα της έκθεσης.Μάλλον είναι ο μόνος άνθρωπος

που σοκαρίστηκε από το σκάνδαλο, σύμφωνα με τον ιδρυτή της Barton Architects, Lewis Barton. Που έγραψε ότι "Το Bartlett είχε τη φήμη της καταχρηστικής πρακτικής (ή μήπως της ακαδημαϊκής αριστείας;) για δεκαετίες".

Ο εκφοβισμός συνεχιζόταν για δεκαετίες και πολλοί βρίσκουν περίεργο ότι  το UCL δεν ενήργησε ακόμα και πριν δεκαετίες με αποτέλεσμα σήμερα η φήμη του να έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.

Μεταξύ των ευρημάτων της έκθεσης ήταν ότι ένα ανώτερο στέλεχος της σχολής είχε επισημανθεί από 27 ερωτηθέντες για τη μισογυνική και αντισημιτική συμπεριφορά του.

Πολλοί από όσους αντέδρασαν στην έκθεση στο Twitter πιστεύουν ότι τα ζητήματα που εντοπίστηκαν στο Bartlett είναι ευρέως διαδεδομένα στην αρχιτεκτονική εκπαίδευση του Ηνωμένου Βασιλείου.

"Χαίρομαι που βλέπω ότι το UCL επιτέλους αφυπνίζεται για αυτό το πρόβλημα 30+ ετών", έγραψε ο κριτικός αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού του Γκάρντιαν Olly Wainwright. "Αλλά αυτά τα ζητήματα δεν αφορούν μόνο το Bartlett - τα ευρήματα αυτής της έκθεσης ισχύουν για πάρα πολλές αρχιτεκτονικές σχολές".

Ο αρχιτέκτονας Douglas Murphy συμμερίστηκε παρόμοια άποψη, δηλώνοντας ότι "οι περισσότερες από τις συμπεριφορές που περιγράφονται είναι πράγματα που μπορούν να βρεθούν σε όλη την αρχιτεκτονική ακαδημαϊκή κοινότητα", ενώ η πλατφόρμα εκστρατείας Future Architects Front (FAF) δήλωσε ότι η έκθεση "αντιπροσωπεύει ένα μοτίβο κακοποίησης από όλη την αρχιτεκτονική εκπαίδευση".

Εκφοβισμός, σεξουαλική παρενόχληση και ρατσισμός σε μια από τις πιο διάσημες σχολές αρχιτεκτονικής στον κόσμο Facebook Twitter

"Αυτή η στιγμή πρέπει να λειτουργήσει ως ισχυρό προηγούμενο για το πώς οι φοιτητές και οι απόφοιτοι μπορούν να οργανωθούν προκειμένου να απαιτήσουν δικαιοσύνη", μοιράστηκε η FAF στο Twitter.

Ο ισχυρισμός αυτός υποστηρίχθηκε από τους αρχιτέκτονες Sean Griffiths και Dinah Bornat, οι οποίοι είναι μεταξύ εκείνων που πιστεύουν στην τοξική κουλτούρα που διατρέχει όλη την αρχιτεκτονική βιομηχανία.

Τον Μάιο του 2021, η εφημερίδα The Guardian ανέφερε ότι 21 πρώην σπουδαστές της Αρχιτεκτονικής Σχολής Bartlett είχαν καταγγείλει σεξισμό και ρατσισμό για πάνω από μια δεκαετία, ισχυριζόμενοι ότι γίνονταν ανάρμοστα σχόλια σχετικά με την εμφάνιση και τη φυλή, με ορισμένες σπουδάστριες να δακρύζουν. Τα ευρήματα προήλθαν από μια έκθεση που συνέταξε η Ελένη Κυριάκου, η οποία είχε βιώσει σεξισμό ενώ σπούδαζε στο ίδρυμα το 2000. Η Ελένη Κυριάκου είναι Κυριάκου (γεννημένη στις 15 Ιουνίου 1980) είναι Ελληνοκύπρια σχεδιάστρια μόδας που σπούδαασε εκεί αρχιτεκτονική. Το UCL δήλωσε ότι είχε "επίγνωση των ζητημάτων", εργαζόταν για την αντιμετώπισή τους και είχε ξεκινήσει έρευνα για τις καταγγελίες

 Δύο μήνες αργότερα, το UCL αρνήθηκε να απαντήσει στα αιτήματα της Κυριάκου για την ελευθερία της πληροφόρησης, ισχυριζόμενο ότι ήταν "ενοχλητικά", επαχθή και κάλυπταν παρόμοιο έδαφος με προηγούμενα αιτήματα. Εν τω μεταξύ, μια ομάδα πρώην φοιτητών, η "Bartlett United", προσέλαβε δικηγόρο για να εξετάσει περαιτέρω τους ισχυρισμούς, καθώς μια έρευνα της Architects' Journal αποκάλυψε ισχυρισμούς για εκφοβισμό και εξευτελισμό των φοιτητών από τους καθηγητές, με αποτέλεσμα την εμφάνιση προβλημάτων ψυχικής υγείας. Τον Οκτώβριο του 2021, το UCL διόρισε έναν εξωτερικό ερευνητή, την εταιρεία  Howlett Brown, για να επανεξετάσει την κουλτούρα και τις συμπεριφορές στο Bartlett, αφού περισσότερες από 70 μαρτυρίες από νυν και πρώην μέλη του προσωπικού και φοιτητές στο Bartlett δόθηκαν στους δικούς τους δικηγόρους από την Bartlett United. Η αντιπρύτανης του UCL για την ισότητα και την ένταξη, Sasha Roseneil, δήλωσε ότι "γνωρίζει ότι στο UCL λαμβάνουν χώρα απαράδεκτες συμπεριφορές" και δήλωσε ότι οι συστάσεις του Howlett Brown θα επιδιώξουν να "διασφαλίσουν ότι όλοι οι φοιτητές και το προσωπικό του UCL αντιμετωπίζονται δίκαια και είναι σε θέση να «ευδοκιμήσουν».

Η έρευνα της Howlett Brown ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2022 και στις 9 Ιουνίου 2022, το UCL ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τους σημερινούς και πρώην φοιτητές και το προσωπικό για μια "κουλτούρα απαράδεκτης συμπεριφοράς" δεκαετιών στο Bartlett. Η 119 σελίδων έκθεση Howlett Brown εντόπισε "δυσάρεστες αλήθειες και αρκετά "κοινά μυστικά" σχετικά με την BSA", αναφέροντας την εξουσία, τον προστατευτισμό, μια κουλτούρα "λέσχης αγοριών" που επέτρεπε την έλλειψη λογοδοσίας, και έναν φόβο να μιλήσει κανείς "υφασμένος στον ιστό της BSA για μεγάλο χρονικό διάστημα".

Οι συντάκτες της έκθεσης άκουσαν σοβαρές καταγγελίες, ορισμένες από τις οποίες χρονολογούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, ότι το προσωπικό έκανε σεξιστικά σχόλια και επιτέθηκε λεκτικά σε φοιτήτριες, εκτός από φερόμενη ως μισογυνιστική, μεροληπτική και αντισημιτική συμπεριφορά. ΗHowlett Brown προέτρεψε το πανεπιστήμιο να διερευνήσει περαιτέρω τους ισχυρισμούς σχετικά με το προσωπικό της BSA και συνέστησε αλλαγές στην πρόσληψη καθηγητών και την εκπαίδευση του προσωπικού, καθώς και την παροχή μακροπρόθεσμων επιλογών συμβουλευτικής και υποστήριξης

Η σχολή έθεσε επίσης σε διαθεσιμότητα με άμεση ισχύ ορισμένα μέλη του  προσωπικύ από τα καθήκοντά τους που σχετίζονται με τους μαθητές και τα διοικητικά καθήκοντα. Η κ. Κυριάκου δήλωσε: «Η σχολή είναι μια από τις καλύτερες στον κόσμο και χαίρομαι που βλέπω ότι τελικά έθεσαν σε διαθεσιμότητα μέλη του προσωπικού. Νομίζω ότι θα έπρεπε απλά να απολυθούν, ειλικρινά. Νομίζω ότι θα έπρεπε να κατονομαστούν. Νομίζω ότι η καριέρα τους θα πρέπει να τελειώσει με ντροπή. Πρέπει να κάνουν επανεκκίνηση σε όλο το σχολείο, κάτι που λέει και η έκθεση. Ελπίζω να το κάνουν».

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ταινίες σπουδαίων δημιουργών στην έναρξη και τη λήξη του 64oυ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Πολιτισμός / «Στη φωτιά» και «Πεσμένα φύλλα» Οι ταινίες έναρξης και λήξης του 64oυ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Έναρξη με την ταινία του Γαλλο-βιετναμέζου Τραν Αν Χουνγκ που κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στις Κάννες και λήξη με τη νέα δημιουργία του αγαπημένου Φινλανδού Άκι Καουρισμάκι.
NEWSROOM