Εβδομάδα Φινλανδικού Κινηματογράφου από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Εβδομάδα Φινλανδικού Κινηματογράφου από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος Facebook Twitter
Susanna Helke, Ruthless Times – Song of Care / Armotonta menoa – Hoivatyön lauluja, 2022.
0

Δεκατρείς ταινίες για να γνωρίσουμε το Νέο Φινλανδικό Κινηματογράφο. Σκηνοθέτες που έχουν βραβευτεί σε διεθνή φεστιβάλ, καταπιάνονται με καυτά κοινωνικά ζητήματα και με μια φρέσκια ματιά μας συστήνουν το σύγχρονο φινλανδικό κινηματογράφο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από τις 21 έως τις 27 Μαρτίου.

Πρεμιέρες, συζητήσεις και εκλεκτοί καλεσμένοι σε μια κινηματογραφική εβδομάδα αφιερωμένη στη Φινλανδία που θα απολαύσουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η Εβδομάδα Φινλανδικού Κινηματογράφου διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Φινλανδικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών με την υποστήριξη και την χορηγία της Πρεσβείας της Φινλανδίας στην Αθήνα. Θα προβληθούν δέκα ταινίες μυθοπλασίας και τρία ντοκιμαντέρ, πρόσφατης παραγωγής.

H έναρξη του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Μαρτίου στις 20:00 (είσοδος με προσκλήσεις) με την ταινία της Tia Kouvo Family Time / Mummola (Φινλανδία/Σουηδία, 2023, μυθοπλασία, 114’), μια χιουμοριστική και οξυδερκής ματιά στις οικογενειακές σχέσεις, στην μοναξιά και στην συντροφικότητα και στο πώς προσπαθούμε να συνδεθούμε με τους άλλους, χωρίς να τα καταφέρνουμε πάντοτε.

Εβδομάδα Φινλανδικού Κινηματογράφου από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος Facebook Twitter
H έναρξη του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Μαρτίου με την ταινία της Tia Kouvo Family Time / Mummola (Φινλανδία/Σουηδία, 2023, μυθοπλασία, 114’).

Χαιρετισμοί: Maria Hyvönen, αναπληρώτρια διευθύντρια αποστολής/Πρεσβεία της Φινλανδίας στην Αθήνα, Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Jaana Puskala επικεφαλής του Διεθνούς Τμήματος του Φινλανδικού Κέντρου Κινηματογράφου, Petra Pakkanen, διευθύντρια του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Εισαγωγή: Ingo Starz, επιμελητής του αφιερώματος.

Στην Αθήνα έχουν προσκληθεί οι σκηνοθέτες Hanna Bergholm, Juho Kuosmanen και J-P Valkeapää

Το Σάββατο 23 Μαρτίου, στις 20.15,  στην Ταινιοθήκη, θα πραγματοποιηθεί στρογγυλό τραπέζι με θέμα “Γυρίζοντας ταινίες στη Φινλανδία”. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

Το Φινλανδικό Σινεμά

To ενδιαφέρον για τις φινλανδικές ταινίες συνεχίζει να αυξάνεται εδώ και μία δεκαετία στα μεγάλα φεστιβάλ. Μια νεότερη γενιά κινηματογραφιστών εκπλήσσει με δουλειές αισθητικά πειραματικές που υπερβαίνουν τα όρια μεταξύ των κινηματογραφικών ειδών. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους βρίσκεται η μεσαία τάξη και οι κοινωνικές αλλαγές που συντελούνται στην χώρα. Η δομή της οικογένειας, ο εξτρεμισμός της ακροδεξιάς και η προσφυγική κρίση είναι θέματα που τους απασχολούν, αναδεικνύοντας στο σινεμά τις προβληματικές ζώνες ενός δυτικού κράτους. Ο Νέος Φινλανδικός Κινηματογράφος δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα των καιρών μας μέσα από ασυνήθιστες, ευχάριστα ενοχλητικές ιστορίες και εικόνες. Οι ταινίες του Aki Kaurismäki μας έχουν προσφέρει μια εικόνα της Φινλανδίας, όμως η νέα γενιά συμπληρώνει την εικόνα της βόρειας αυτής χώρας μέσα από τη δική της ματιά.

ΑΦΊΣΑ
Η αφίσα του αφιερώματος

Χρονιά ορόσημο για το νέο φινλανδικό σινεμά θεωρείται το 2016, όταν ο (προσκεκλημένος του αφιερώματος) Juho Kuosmanen βραβεύτηκε με το βραβείο του τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα στις Κάννες για την ταινία του Η πιο Ευτυχισμένη Μέρα στη Ζωή του Όλλι Μάκι. Σταθμός θεωρείται επίσης η παλιότερη, βραβευμένη στο Βερολίνο ταινία του Aki Kaurismäki Η Γυναίκα με τα Σπίρτα (1990). Και οι δύο ταινίες θα προβληθούν στο αφιέρωμα, μαζί με πολλές άλλες που έχουν επιλεγεί και συμμετάσχει  στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ, με την υπογραφή σκηνοθετών όπως οι Tia Kouvo,  Hamy Ramezan και Selma Vilhunen (Φεστιβάλ Βερολίνου), J-P Valkeapää και Mikko Myllylahti (Κάννες), Hanna Bergholm (Σάντανς), Susanna Helke (Λοκάρνο), Teemu Nikki (Τορόντο) Einari Paakkanen (Κοπεγχάγη) και Miia Tervo (Γκέτεμποργκ).

Η επιτυχία του φινλανδικού σινεμά βασίζεται εν πολλοίς στα καλοδουλεμένα σενάρια, στην άρτια κινηματογραφική εκπαίδευση, στα διεθνείς συμπαραγωγές, στην αποτελεσματική προώθηση των ταινιών από το Φινλανδικό Κέντρο Κινηματογράφου και γενικώς σε μια εξαιρετική κινηματογραφική υποδομή. Τα τελευταία χρόνια περισσότερες από τις μισές φινλανδικές ταινίες γυρίζονται από γυναίκες.

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ

Παρασκευή 22 Μαρτίου
19:00
Hanna Bergholm
Hatching / Pahanhautoja
Φινλανδία 2022
Μυθοπλασία, 91’

Εβδομάδα Φινλανδικού Κινηματογράφου από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος Facebook Twitter
Hanna Bergholm, Hatching / Pahanhautoja.

Το Hatching είναι ένα δράμα τρόμου για μια νεαρή αθλήτρια, την Tinja, η οποία προσπαθεί απεγνωσμένα να ευχαριστήσει την μητέρα της, μια γυναίκα που έχει εμμονή να παρουσιάζει σε όλον τον κόσμο την εικόνα μιας τέλειας οικογενειακής ζωής μέσα από το δημοφιλές μπλογκ της. Ένα βράδυ, η Tinja βρίσκει ένα παράξενο αυγό. Το κρύβει και το διατηρεί ζεστό. Αλλά όταν εκκολάπτεται, αυτό που προκύπτει είναι απίστευτο.
Παρουσία της σκηνοθέτριας

21:30
J-P Valkeapää
Dogs Don’t Wear Pants / Koirat eivät käytä housuja
Φινλανδία, 2019
Μυθοπλασία, 105’

Εβδομάδα Φινλανδικού Κινηματογράφου από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος Facebook Twitter
J-P Valkeapää, Dogs Don’t Wear Pants / Koirat eivät käytä housuja

Η ιστορία παρακολουθεί τον Juha ο οποίος ξεκινά μια απροσδόκητη αλλά δυνατή σχέση με μια dominatrix ονόματι Mona, μετά από ένα τραγικό γεγονός στη ζωή του που τον έχει παραλύσει αισθηματικά. Αναπτύσσει έναν επικίνδυνο εθισμό στον πνιγμό, αλλά η Μόνα τους οδηγεί και τους δύο σε ένα άγριο και τρελό μονοπάτι προς τη συναισθηματική φώτιση. Το Dogs Don’t Wear Pants είναι μια σκοτεινά χιουμοριστική  ιστορία απώλειας και αγάπης που μιλά για τον γλυκό πόνο της ύπαρξης
Παρουσία του σκηνοθέτη

Σάββατο 23 Μαρτίου
19:00
Aki Kaurismäki
Η Γυναίκα με τα Σπίρτα / The Match Factory Girl / Tulitikkutehtaan tyttö
Φινλανδία/Σουηδία 1990
Μυθοπλασία, 69’

Εβδομάδα Φινλανδικού Κινηματογράφου από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος Facebook Twitter
Aki Kaurismäki, Η Γυναίκα με τα Σπίρτα, 1990

Ο Kaurismäki, γνωστός για τις σπουδές του πάνω σε απελπισμένους χαρακτήρες, στο σοκαριστικά απολαυστικό The Match Factory Girl οδηγήθηκε σε ακόμα πιο ζοφερά, ανείπωτα βάθη της ανθρώπινης ψυχής. Η Iriς, ζώντας τις μέρες της ως εργάτρια σε ένα εργοστάσιο σπίρτων και τiς νύχτες της ως παραμελημένη κόρη στο σπίτι των γονιών της, κάποια στιγμή φτάνει στα άκρα. Με την ταινία αυτή κλείνει η «Τριλογία του Προλεταριάτου» του σκηνοθέτη.

20:15
Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει στρογγυλό τραπέζι (στα αγγλικά) με θέμα “Γυρίζοντας ταινίες στη Φινλανδία”. Προλογίζει η Μαρία Κομνηνού από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και η Jaana Puskala από το Φινλανδικό Κέντρο Κινηματογράφου. Συντονίζει ο επιμελητής του αφιερώματος Ingo Starz. Συμμετέχουν: Hanna Bergholm, Juho Kuosmanen και J-P Valkeapää.

21:30
Juho Kuosmanen
Η πιο Ευτυχισμένη Μέρα στη Ζωή του Όλλι Μάκι / The Happiest Day in the Life of Olli Mäki / Hymyilevä mies
Φινλανδία/Γερμανία/Σουηδία 2016
Μυθοπλασία, 92’

Εβδομάδα Φινλανδικού Κινηματογράφου από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος Facebook Twitter
Juho Kuosmanen, Η πιο Ευτυχισμένη Μέρα στη Ζωή του Όλλι Μάκι, 2016

Το καλοκαίρι του 1962, σύμφωνα με την αληθινή ιστορία, ο Olli Mäki αγωνίζεται για τον τίτλο του Πρωταθλητή Κόσμου στην κατηγορία φτερού. Ο δρόμος για την επιτυχία, από την επαρχία της Φινλανδίας μέχρι την καρδιά του Ελσίνκι, μοιάζει να είναι βέβαιος. Το μόνο που χρειάζεται είναι να χάσει βάρος και να συγκεντρωθεί στην προπόνηση. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα… Ο Olli έχει ερωτευτεί τη Raija! Το ερώτημα είναι: παγκόσμιος πρωταθλητής ή  πρωταθλητής της δικής σου ζωής;
Παρουσία του σκηνοθέτη

Κυριακή 24 Μαρτίου
19:30
Virpi Suutari
Aalto
Φινλανδία 2020
Ντοκιμαντέρ, 99’

Εβδομάδα Φινλανδικού Κινηματογράφου από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος Facebook Twitter
Virpi Suutari, Aalto, 2020

Η ιστορία του Alvar και της Aino Aalto, των δύο κορυφαίων φινλανδών του ντιζάιν και της μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Αυτό το μοναδικό ζευγάρι, μαζί και στη ζωή και στην τέχνη,  μοιράστηκαν το μεγάλο τους πάθος για την αρχιτεκτονική ανθρώπινης κλίμακας, δημιουργώντας έναν καλύτερο και πιο δημοκρατικό νέο κόσμο. Στην φιλοσοφία τους, ο «μικρός άνθρωπος» βρισκόταν πάντοτε στο επίκεντρο.

21:30
Hamy Ramezan
Any Day Now / Ensilumi
Φινλανδία 2020
Μυθοπλασία, 82’

Εβδομάδα Φινλανδικού Κινηματογράφου από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος Facebook Twitter
Hamy Ramezan, Any Day Now, 2020

Ο Ramin Mehdipour και η ιρανική του οικογένεια εδώ και κάμποσο καιρό ζουν σε ένα προσφυγικό κέντρο στη Φινλανδία. Καθώς το αγόρι απολαμβάνει τις σχολικές του διακοπές, η οικογένεια λαμβάνει αρνητική απάντηση στην αίτησή τους για άσυλο. Αφού κάνουν και την τελευταία δυνατή προσφυγή, οι Mehdipour προσπαθούν να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους και να διατηρήσουν μια θετική στάση ζωής παρά τον κίνδυνο απέλασης.

Δευτέρα 25 Mαρτίου
19:15
Miia Tervo
Aurora
Φινλανδία 2019
Μυθοπλασία, 106’

Εβδομάδα Φινλανδικού Κινηματογράφου από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος Facebook Twitter
Miia Tervo, Aurora, 2019

Ένα βράδυ σε μια καντίνα με χοτ ντογκ στη φινλανδική Λαπωνία, η Aurora, ένα party animal, συναντά τον ιρανό Darian. Ο Darian πρέπει να παντρευτεί μια Φινλανδή  για να εξασφαλίσει άσυλο για τον ίδιο και την κόρη του. H Aurora αρνείται καθώς σχεδιάζει να μετακομίσει στη Νορβηγία, απηυδισμένη από την ζωή της. Όμως όταν γνωρίζει την γλυκιά κόρη του, αποφασίζει να τον βοηθήσει

21:30
Selma Vilhunen
Stupid Young Heart / Hölmö nuori sydän 
Φινλανδία/ Ολλανδία /Σουηδία 2018
Μυθοπλασία, 102’

Εβδομάδα Φινλανδικού Κινηματογράφου από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος Facebook Twitter
Selma Vilhunen, Stupid Young Heart / Hölmö nuori sydän, 2018.

Είναι ένα απίθανο νεαρό ζευγάρι: η Kiira, η σταρ μιας χορευτικής ομάδας, και ο Lenni, ένας αδύνατος σκέιτερ. Σε ένα πάρτι επιτέλους συναντιούνται -η εκπλήρωση ενός παλιού ονείρου για τον Lenni. Μετά όμως η Kiira μένει έγκυος. Αποφασίζουν να κρατήσουν το παιδί, αλλά πρέπει να παλέψουν. Ο Lenni βρίσκει υποστήριξη σε ένα γκρουπ ακροδεξιών της γειτονιάς. Μια ολοένα και πιο βίαιη αλυσίδα γεγονότων ξεκινά.

Tρίτη 26 Μαρτίου
19:30
Susanna Helke
Ruthless Times – Song of Care / Armotonta menoa – Hoivatyön lauluja
Φινλανδία 2022
Ντοκιμαντέρ, 92’

Εβδομάδα Φινλανδικού Κινηματογράφου από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος Facebook Twitter
Susanna Helke, Ruthless Times – Song of Care / Armotonta menoa – Hoivatyön lauluja, 2022

Το Ruthless Times – Songs of Care είναι ένα φιλμ βασισμένο σε ντοκουμέντα που χρησιμοποιεί ένα χορωδιακό τραγούδι για να καταδείξει τις μελλοντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει  ο τομέας της φροντίδας των ηλικιωμένων.  Παρουσιάζει τον αγώνα των ανθρώπων στο ιατροφαρμακευτικό σύστημα υγείας, που θυμίζει λίγο Μπρεχτ. Ο κινηματογράφος ως ακτιβισμός.

21:30
Mikko Myllylahti
The Woodcutter Story / Metsurin tarina
Φινλανδία 2022
Μυθοπλασία, 98’

Εβδομάδα Φινλανδικού Κινηματογράφου από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος Facebook Twitter
Susanna Helke, Ruthless Times – Song of Care / Armotonta menoa – Hoivatyön lauluja, 2022.

Ο Pepe είναι ένας ξυλοκόπος σε μια ειδυλλιακή μικρή πόλη της Φινλανδίας. Μέσα σε διάστημα δύο ημερών, μια σειρά τραγικών γεγονότων σταδιακά καταστρέφει την ήσυχη και ευτυχισμένη ζωή του –όμως ο Pepe φαίνεται να αντεπεξέρχεται μια χαρά. Σαν να κατέχει ένα μυστικό της ύπαρξης, που πολύ δύσκολα καταλαβαίνει κανείς.

Τετάρτη 27 Μαρτίου
19:45
Einari Paakkanen
Karaoke Paradise / Karaokeparatiisi
Φινλανδία 2022
Ντοκιμαντέρ, 75’

Εβδομάδα Φινλανδικού Κινηματογράφου από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος Facebook Twitter
Einari Paakkanen Karaoke Paradise / Karaokeparatiisi

Η Evi, η πιο έμπειρη παρουσιάστρια καραόκε της Φινλανδίας, θέλει να διώξει τον πόνο των πελατών της. Έχοντας στο ενεργητικό της άπειρα μπαρ και έχοντας διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα, συνεχίζει να φορτώνεται τον εξοπλισμό της και να ταξιδεύει στον Βορρά της Φινλανδίας. Το Karaoke Paradise είναι η ιστορία του πώς οι Φινλανδοί έχουν ανακαλύψει μια μοναδική διέξοδο από την μοναξιά.

21:30
Teemu Nikki
Euthanizer / Armomurhaaja
Φινλανδία 2017
Μυθοπλασία, 85’

Εβδομάδα Φινλανδικού Κινηματογράφου από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος Facebook Twitter
Teemu Nikki, Euthanizer / Armomurhaaja, 2017.

Αυτό το βίαιο νουάρ, με μια ευδιάκριτη εσάνς φινλανδικού χιούμορ, διηγείται την ιστορία του Veijo Haukka, ενός 50χρονου μηχανικού που το δεύτερο επάγγελμά του είναι να κάνει ευθανασία σε άρρωστα ζώα. Ο Veijo (που το επίθετό του σημαίνει “γεράκι”) έχει μόνο μία αρχή: δεν θανατώνει υγιή ζώα. Μια ιδιόμορφη ηθική ιστορία για τα δικαιώματα των ζώων και τις ανθρώπινες ευθύνες, για τους «καλύτερους φίλους του ανθρώπου» και το τέρας μέσα μας.

Οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Περισσότερες πληροφορίες, σύντομα, στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης και στις σελίδες της στο Facebook και το Ιnstagram.

Εισιτήρια: Ηλεκτρονική προπώληση: https://tickets.tainiothiki.gr/

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αν μια ταινία δεν είναι στη συλλογή της Criterion, δεν μετράει, όσα βραβεία κι αν έχει πάρει

Οθόνες / Αν μια ταινία δεν είναι στη συλλογή της Criterion, δεν μετράει, όσα βραβεία κι αν έχει πάρει

Έχει διαμορφώσει γενιές κινηματογραφιστών που μεγάλωσαν υπό την επιρροή της, για την πλειονότητα των κινηματογραφόφιλων είναι κάτι σαν το Λούβρο, αλλά «με μια χιπ αύρα». Για πολλούς, η γνώμη της εταιρείας που επιλέγει 50 με 60 νέες ταινίες κάθε χρόνο μετράει περισσότερο από οποιαδήποτε τελετή απονομής βραβείων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Met βάζει στο κάδρο σώματα που η μόδα έκανε χρόνια πως δεν έβλεπε

Πολιτισμός / Το Met βάζει στο κάδρο σώματα που η μόδα έκανε χρόνια πως δεν έβλεπε

Η έκθεση «Costume Art» του Costume Institute θα παρουσιάσει 25 νέα μανεκέν βασισμένα σε αληθινά σώματα, από ανάπηρα και έγκυα μέχρι πληθωρικά και γερασμένα, σε μια κίνηση που φέρνει μαζί τη γλώσσα της διαφορετικότητας, του body positivity και μια πιο βαθιά αλλαγή στο πώς το μουσείο εκθέτει τη μόδα.
THE LIFO TEAM
Μια νέα έκθεση στο Λονδίνο κοιτάζει κατάματα το γήρας

Πολιτισμός / Έλα να γεράσουμε μαζί: Μια νέα έκθεση κοιτάζει κατάματα το γήρας

Το The Coming of Age, η νέα μεγάλη έκθεση του Wellcome Collection, ανοίγει τη συζήτηση για τη γήρανση πέρα από την ιδέα της παρακμής. Με περισσότερα από 120 έργα και αντικείμενα, από τη σύγχρονη τέχνη μέχρι την ιστορία της ιατρικής και την ποπ κουλτούρα, η έκθεση επιχειρεί να δει το γήρας ως κοινωνική, πολιτική και βαθιά ανθρώπινη εμπειρία.
THE LIFO TEAM
Ο Άι Γουέιγουεϊ ξαναμπαίνει στο κελί του και το κάνει έργο τέχνης

Πολιτισμός / Ο Άι Γουέιγουεϊ ξαναμπαίνει στο κελί του και το κάνει έργο τέχνης

Δεκαπέντε χρόνια μετά τη μυστική κράτησή του στην Κίνα, ο Άι Γουέιγουεϊ θα περάσει 24 ώρες μέσα σε φυσικού μεγέθους ανακατασκευή του κελιού όπου κρατήθηκε για 81 ημέρες το 2011. Το έργο Sewing a Button, που παρουσιάζεται στο Aviva Studios του Μάντσεστερ, είναι το πιο ακραίο και προσωπικό κομμάτι της νέας μεγάλης έκθεσής του, Ai Weiwei: Button Up!
THE LIFO TEAM
Η τσελίστρια του Άουσβιτς έγινε 100 ετών και η ιστορία της παραμένει αδιανόητη

Πολιτισμός / Η τσελίστρια του Άουσβιτς έγινε 100 ετών και η ιστορία της παραμένει αδιανόητη

Η Ανίτα Λάσκερ-Βάλφις, μία από τις πιο συγκλονιστικές μορφές της μνήμης του Ολοκαυτώματος, επιστρέφει στο προσκήνιο με αφορμή τα 100 της χρόνια και τη νέα έκδοση του βιβλίου της Inherit the Truth. Η ζωή της δεν είναι μόνο μια μαρτυρία για το Ολοκαύτωμα, αλλά και μια σκληρή υπενθύμιση ότι η μουσική μπορεί να υπάρξει ταυτόχρονα ως σωτηρία και ως μέρος της κόλασης.
THE LIFO TEAM
Τι σημαίνει ενοχή αν η βία δεν είναι μόνο επιλογή;

Ειδήσεις / Τι σημαίνει για έναν γονιό να ακούει ότι η βία δεν είναι μόνο επιλογή;

Στο νέο της βιβλίο Original Sin, η γενετίστρια της συμπεριφοράς Κάθριν Πέιτζ Χάρντεν εξετάζει τι αλλάζει όταν η βιολογία μπαίνει μέσα στην ιστορία του εγκλήματος. Το ερώτημα δεν αφορά μόνο την επιστήμη ή τη δικαιοσύνη, αλλά και τους γονείς: τι σημαίνει να μεγαλώνεις ένα παιδί αν η βία, η παρόρμηση και η ευθύνη είναι πιο σύνθετες απ’ όσο θέλαμε να πιστεύουμε;
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη ξαναγράφει την ιστορία ενός ύστερου έργου του Ελ Γκρέκο

Πολιτισμός / Η τεχνητή νοημοσύνη ξαναγράφει την ιστορία ενός ύστερου έργου του Ελ Γκρέκο

Η «Βάπτιση του Χριστού» θεωρούνταν επί χρόνια έργο του Ελ Γκρέκο και του εργαστηρίου του. Τώρα, μια νέα ανάλυση με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης υποστηρίζει ότι ο ίδιος ο ζωγράφος μπορεί να είχε πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή απ’ όσο πιστεύαμε.
THE LIFO TEAM
Η Μαντόνα ψάχνει τα χαμένα αρχειακά ρούχα του Coachella και προσφέρει αμοιβή

Πολιτισμός / Η Μαντόνα ψάχνει τα χαμένα αρχειακά ρούχα του Coachella και προσφέρει αμοιβή

Μετά την εμφάνισή της στο Coachella δίπλα στη Σαμπρίνα Κάρπεντερ, η Μαντόνα αποκάλυψε ότι χάθηκαν τα αρχειακά ρούχα που φορούσε και προσφέρει αμοιβή για την επιστροφή τους. Οπως λέει, δεν είναι απλώς σκηνικά κομμάτια, αλλά μέρος της ιστορίας της.
THE LIFO TEAM
Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΦΟΡΑΕΙ ΠΡΑΝΤΑ 2 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΜΕΡΙΛ ΣΤΡΙΠ ΑΝ ΧΑΘΑΓΟΥΕΪ

Πολιτισμός / «Ο Διάβολος Φοράει Prada 2»: Παγκόσμια πρεμιέρα για την ταινία - Οι εμφανίσεις των πρωταγωνιστών

Κάθε εμφάνιση ανέδειξε μερικά από τα πιο αξιοπρόσεκτα στυλ της σεζόν, συμπεριλαμβανομένων δημιουργιών από τους Susan Fang, Schiaparelli, Valentino, Chanel, Stella McCartney και, φυσικά, Prada
THE LIFO TEAM
«Μακάρι να ήμασταν πεταλούδες»: Βρέθηκαν οι κλεμμένες ερωτικές επιστολές του Τζον Κιτς

Πολιτισμός / «Μακάρι να ήμασταν πεταλούδες»: Βρέθηκαν οι κλεμμένες ερωτικές επιστολές του Τζον Κιτς

Οκτώ αυθεντικές επιστολές που είχε στείλει ο Τζον Κιτς στη Φάνι Μπρον, τον μεγάλο έρωτα της σύντομης ζωής του, βρέθηκαν έπειτα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες εξαφάνισης και επιστρέφουν στους κληρονόμους της οικογένειας Γουίτνεϊ. Δεν επιστρέφει μόνο ένα χαμένο λογοτεχνικό αρχείο, αλλά η φωνή ενός νεαρού άνδρα που έγραφε στη γυναίκα που αγαπούσε ενώ ήξερε πως ο χρόνος του ήταν λίγος.
THE LIFO TEAM
Δικαστική ήττα για τον Μιτς Γουάινχαουζ στην υπόθεση με τα αντικείμενα της Έιμι Γουάινχαουζ

Πολιτισμός / Δικαστική ήττα για τον Μιτς Γουάινχαουζ στην υπόθεση με τα αντικείμενα της Έιμι Γουάινχαουζ

Ο πατέρας της Έιμι Γουάινχαουζ έχασε στο High Court του Λονδίνου την αγωγή που είχε καταθέσει κατά της πρώην στιλίστριας της τραγουδίστριας, Ναόμι Πάρι, και της φίλης της, Κατριόνα Γκούρλεϊ, για την πώληση αντικειμένων που συνδέονταν με την κόρη του
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Τζ. Γκ. Μπάλαρντ που μετατράπηκε σε χρονικό θανάτου

Πολιτισμός / Η βιογραφία του Τζ. Γκ. Μπάλαρντ που μετατράπηκε σε χρονικό θανάτου

Η κυκλοφορία του The Illuminated Man φέρνει στο προσκήνιο όχι μόνο μια νέα βιογραφική ανάγνωση του Τζ. Γκ. Μπάλαρντ, αλλά και την ιστορία του Κρίστοφερ Πριστ, που πέθανε πριν προλάβει να ολοκληρώσει το βιβλίο. Το αποτέλεσμα είναι ένα παράξενο και συγκινητικό υβρίδιο: μισή μελέτη για τον Μπάλαρντ, μισό βιβλίο πένθους.
THE LIFO TEAM