LIVE!

Δύο υπερπανσέληνοι σήμερα και στις 31 Αυγούστου - Δωρεάν εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους

Δύο υπερπανσέληνοι σήμερα και στις 31 Αυγούστου - Δωρεάν εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Elias_Chasiotis_Sounio
0

Με δύο υπερπανσελήνους θα καλωσορίσουμε και θα αποχαιρετίσουμε τον φετινό Αύγουστο, σήμερα και στις 31 του μήνα, και επ΄ ευκαιρίας το υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει εκδηλώσεις σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους. 

Με ελεύθερη είσοδο τη νύχτα της αυγουστιάτικης υπερπανσελήνου που φέτος θα ανατείλει δύο φορές -την πρώτη νύχτα του Αυγούστου (1/8) αλλά και την τελευταία (31/8)-, το υπουργείο Πολιτισμού και η γενική διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς διοργανώνουν και φέτος, όπως κάθε χρόνο, εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία, σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τις δύο νύχτες της πανσελήνου, Τρίτη 1η και Πέμπτη 31 Αυγούστου, αλλά και στις 30 Αυγούστου, σε 50 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη τη χώρα. Περιλαμβάνουν μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, βραδιές αστροπαρατήρησης, βραδιές όπερας κ.ά. Άλλοι 50 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία θα υποδεχθούν το κοινό με ελεύθερη είσοδο (20:00-24:00).

Το Μουσείο Ακρόπολης θα γιορτάσει την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο σήμερα με την μουσικοχορευτική εκδήλωση «Tango Acropolis» στο προαύλιο του Μουσείου στις 9 μ.μ.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ

Η σημερινή πανσέληνος φέρει το όνομα «Πανσέληνος του Οξύρρυγχου»

Η σημερινή πανσέληνος φέρει το όνομα «Πανσέληνος του Οξύρρυγχου» προς τιμήν των ιθαγενών Αμερικανών που ψάρευαν τους οξύρρυγχους σε μεγάλες ποσότητες τον Αύγουστο στις λίμνες της βόρειας Αμερικής. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της αποτελεί ότι είναι και υπερπανσέληνος, η δεύτερη από τις τέσσερις του καλοκαιριού του 2023.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Φιόρη- Αναστασία Μεταλληνού, αστροφυσικός στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η υπερπανσέληνος συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι στη φάση της πανσελήνου και βρίσκεται πολύ κοντά στο περίγειο, δηλαδή το κοντινότερο σημείο της στη Γη. Γι' αυτό φαίνεται πιο μεγάλη και εντυπωσιακή, ιδίως για τους έμπειρους παρατηρητές της Σελήνης. Η Φιόρη Μεταλληνού παροτρύνει τον κόσμο να παρατηρήσει τη Σελήνη με γυμνό οφθαλμό μόλις ανατείλει και βρίσκεται χαμηλά στον ορίζοντα, «γιατί τότε μας δίνει την αίσθηση ότι είναι πιο μεγάλη». Σημειώνεται ότι στην Αθήνα η υπερπανσέληνος του Οξύρρυγχου θα ανατείλει στις 8.53 μ.μ.

Ο φετινός Αύγουστος μας επιφυλάσσει και δεύτερη πανσέληνο, και αυτή υπερπανσέληνο, στις 31 Αυγούστου. Καθώς θα είναι η δεύτερη πανσέληνος που θα συμβεί τον ίδιο μήνα ονομάζεται και «Μπλε Φεγγάρι». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ταυτόχρονα υπερπανσέληνο και μπλε φεγγάρι είχαμε ξανά τον Δεκέμβριο του 2009 και η επόμενη φορά θα συμβεί σε εννιά χρόνια, τον Αύγουστο του 2032. Η υπερπανσέληνος του Μπλε Φεγγαριού θα ανατείλει στην Αθήνα στις 8.31 μ.μ.

Ανάμεσα στις δύο πανσελήνους του Αυγούστου θα υπάρξει η νέα Σελήνη στις 16 Αυγούστου που και αυτή θα έχει κάτι το ιδιαίτερο: θα είναι μια νέα μικρο-Σελήνη, δηλαδή η νέα Σελήνη θα συμβεί κοντά στο πιο απομακρυσμένο σημείο της από τη Γη, το απόγειο.

Σημειώνεται ότι η πρώτη υπερπανσέληνος του 2023 ήταν στις 3 Ιουλίου και η τελευταία υπερπανσέληνος του χρόνου αναμένεται στις 29 Σεπτεμβρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Πολιτισμός
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΓΡΑΦΟΣ ΚΑΝΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕ

Πολιτισμός / Οκτώ στιγμές που ο νοτιοκορεάτικoς κινηματογράφος κατέκτησε τη μεγάλη οθόνη

Η επιλογή του Park Chan-wook στην προεδρία της κριτικής επιτροπής αναδεικνύει την ηχηρή παρουσία της Νότιας Κορέας στο φεστιβάλ των Καννών και φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις ταινίες που ξεχώρισαν
THE LIFO TEAM
Το Met βγάζει τη Lee Krasner από τη σκιά του Pollock

Πολιτισμός / Pollock και Krasner ως ισότιμοι: η νέα έκθεση του Met αναθεωρεί έναν μύθο

Το Metropolitan Museum of Art παρουσιάζει το φθινόπωρο την έκθεση «Krasner and Pollock: Past Continuous», αφιερωμένη και στους δύο καλλιτέχνες σε όλο το εύρος της πορείας τους. Η επιμέλεια τονίζει την ισότιμη συμβολή της Lee Krasner στον Αφηρημένο Εξπρεσιονισμό, αναθεωρώντας το κυρίαρχο αφήγημα γύρω από τον Pollock.
THE LIFO TEAM
Η Isabelle Adjani κάλεσε τους άνδρες να σηκωθούν όρθιοι στα Césars για τη βία κατά των γυναικών

Πολιτισμός / Η Ιζαμπέλ Ατζανί κάλεσε τους άνδρες να σηκωθούν όρθιοι στα Σεζάρ για τη βία κατά των γυναικών

Στα βραβεία Σεζάρ 2026, η Isabelle Adjani κάλεσε τους άνδρες στην αίθουσα να σηκωθούν όρθιοι σε ένδειξη αλληλεγγύης προς όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία, ενώ η Golshifteh Farahani μίλησε για την αιματηρή καταστολή στο Ιράν.
THE LIFO TEAM
«Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Πολιτισμός / «Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Στο Perth Festival, ο 26χρονος καλλιτέχνης Hugo Flavelle μετατρέπει τη διαμαρτυρία για την προσβασιμότητα σε κινητή performance–rave έξω από μουσεία και θέατρα που ο ίδιος δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει.
THE LIFO TEAM
Η Chloë Sevigny γυρίζει ντοκιμαντέρ για τους Deadheads και για την Αμερική που επιμένει

Πολιτισμός / Η Chloë Sevigny γυρίζει ντοκιμαντέρ για τους Deadheads χωρίς τους Grateful Dead

Χωρίς τους Grateful Dead στο κάδρο, το «Summer Tour» εστιάζει αποκλειστικά στους Deadheads. Το ντοκιμαντέρ, με τη στήριξη της Chloë Sevigny, κυκλοφορεί σε μια συγκυρία συμβολική για τη σκηνή, μετά τον θάνατο του Bob Weir.
THE LIFO TEAM