Δύο υπερπανσέληνοι σήμερα και στις 31 Αυγούστου - Δωρεάν εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους

Δύο υπερπανσέληνοι σήμερα και στις 31 Αυγούστου - Δωρεάν εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Elias_Chasiotis_Sounio
0

Με δύο υπερπανσελήνους θα καλωσορίσουμε και θα αποχαιρετίσουμε τον φετινό Αύγουστο, σήμερα και στις 31 του μήνα, και επ΄ ευκαιρίας το υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει εκδηλώσεις σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους. 

Με ελεύθερη είσοδο τη νύχτα της αυγουστιάτικης υπερπανσελήνου που φέτος θα ανατείλει δύο φορές -την πρώτη νύχτα του Αυγούστου (1/8) αλλά και την τελευταία (31/8)-, το υπουργείο Πολιτισμού και η γενική διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς διοργανώνουν και φέτος, όπως κάθε χρόνο, εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία, σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τις δύο νύχτες της πανσελήνου, Τρίτη 1η και Πέμπτη 31 Αυγούστου, αλλά και στις 30 Αυγούστου, σε 50 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη τη χώρα. Περιλαμβάνουν μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, βραδιές αστροπαρατήρησης, βραδιές όπερας κ.ά. Άλλοι 50 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία θα υποδεχθούν το κοινό με ελεύθερη είσοδο (20:00-24:00).

Το Μουσείο Ακρόπολης θα γιορτάσει την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο σήμερα με την μουσικοχορευτική εκδήλωση «Tango Acropolis» στο προαύλιο του Μουσείου στις 9 μ.μ.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ

Η σημερινή πανσέληνος φέρει το όνομα «Πανσέληνος του Οξύρρυγχου»

Η σημερινή πανσέληνος φέρει το όνομα «Πανσέληνος του Οξύρρυγχου» προς τιμήν των ιθαγενών Αμερικανών που ψάρευαν τους οξύρρυγχους σε μεγάλες ποσότητες τον Αύγουστο στις λίμνες της βόρειας Αμερικής. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της αποτελεί ότι είναι και υπερπανσέληνος, η δεύτερη από τις τέσσερις του καλοκαιριού του 2023.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Φιόρη- Αναστασία Μεταλληνού, αστροφυσικός στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η υπερπανσέληνος συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι στη φάση της πανσελήνου και βρίσκεται πολύ κοντά στο περίγειο, δηλαδή το κοντινότερο σημείο της στη Γη. Γι' αυτό φαίνεται πιο μεγάλη και εντυπωσιακή, ιδίως για τους έμπειρους παρατηρητές της Σελήνης. Η Φιόρη Μεταλληνού παροτρύνει τον κόσμο να παρατηρήσει τη Σελήνη με γυμνό οφθαλμό μόλις ανατείλει και βρίσκεται χαμηλά στον ορίζοντα, «γιατί τότε μας δίνει την αίσθηση ότι είναι πιο μεγάλη». Σημειώνεται ότι στην Αθήνα η υπερπανσέληνος του Οξύρρυγχου θα ανατείλει στις 8.53 μ.μ.

Ο φετινός Αύγουστος μας επιφυλάσσει και δεύτερη πανσέληνο, και αυτή υπερπανσέληνο, στις 31 Αυγούστου. Καθώς θα είναι η δεύτερη πανσέληνος που θα συμβεί τον ίδιο μήνα ονομάζεται και «Μπλε Φεγγάρι». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ταυτόχρονα υπερπανσέληνο και μπλε φεγγάρι είχαμε ξανά τον Δεκέμβριο του 2009 και η επόμενη φορά θα συμβεί σε εννιά χρόνια, τον Αύγουστο του 2032. Η υπερπανσέληνος του Μπλε Φεγγαριού θα ανατείλει στην Αθήνα στις 8.31 μ.μ.

Ανάμεσα στις δύο πανσελήνους του Αυγούστου θα υπάρξει η νέα Σελήνη στις 16 Αυγούστου που και αυτή θα έχει κάτι το ιδιαίτερο: θα είναι μια νέα μικρο-Σελήνη, δηλαδή η νέα Σελήνη θα συμβεί κοντά στο πιο απομακρυσμένο σημείο της από τη Γη, το απόγειο.

Σημειώνεται ότι η πρώτη υπερπανσέληνος του 2023 ήταν στις 3 Ιουλίου και η τελευταία υπερπανσέληνος του χρόνου αναμένεται στις 29 Σεπτεμβρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

BAFTA AWARDS 2026

Πολιτισμός / Bafta Film Awards 2026: Βωμολοχίες, αμήχανες στιγμές και αρνητικά ρεκόρ - Όσα έγιναν στην τελετή

Τα φετινά βραβεία Bafta χαρακτηρίστηκαν από έναν απρόβλεπτο συνδυασμό επαίνων και αμήχανων στιγμών, καθώς το βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου απονεμήθηκε σε έναν μέχρι πρότινος άγνωστο ηθοποιό
THE LIFO TEAM
BAFTA 2026 ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΒΡΙΣΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗ

Πολιτισμός / Bafta Film Awards 2026: Τι συνέβη με «ρατσιστική βρισιά» που ακούστηκε - Η συγγνώμη του παρουσιαστή

«Ήταν η στιγμή που ακούστηκε σε όλο τον κόσμο. Ένας άνδρας φώναξε μια ρατσιστική βρισιά καθώς δύο διάσημοι μαύροι ηθοποιοί απένειμαν ένα βραβείο» σχολιάζει το CNN
THE LIFO TEAM
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Βερολίνου τιμά την Αγγελική Παπούλια

Πολιτισμός / Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Βερολίνου τιμά την Αγγελική Παπούλια

Η διοργάνωση που εδώ και έντεκα χρόνια προωθεί τον ελληνικό κινηματογράφο στη γερμανική πρωτεύουσα φέτος τιμά την καταξιωμένη ηθοποιό και ανοίγει τη συζήτηση για τη γυναικεία και non-binary ταυτότητα στη μεγάλη οθόνη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ

Πολιτισμός / Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ισπανίας ψηφιοποιεί χειρόγραφες σημειώσεις του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Τα πρωτότυπα χειρόγραφα του Λεονάρντο ντα Βίντσι προστέθηκαν στη συλλογή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ισπανίας το 1967. Έκτοτε για περισσότερα από 100 χρόνια κανείς δεν γνώριζε για την ύπαρξή τους
THE LIFO TEAM