Δημοπρατείται έργο του Ντέιβιντ Μπάουι που βρέθηκε σε χωματερή

Ένα έργο του Ντέιβιντ Μπάουι από τη χωματερή στον οίκο δημοπρασιών Facebook Twitter
Ο πίνακας είναι ένας από τους 47 της σειράς D Head. Φωτο: Courtesy of Cowley Abbott
0

Ένα έργο του Ντέιβιντ Μπάουι που αγοράστηκε από μια υπαίθρια αγορά έξω από μια χωματερή για 4 δολάρια αναμένεται να πουληθεί για χιλιάδες δολάρια σε μια δημοπρασία στις 24 Ιουνίου.

Το περασμένο καλοκαίρι, ένας άντρας, στη διάρκεια της περιήγησής του σε ένα παζάρι που πουλούσε διάφορα πεταμένα αντικείμενα έξω από το χώρο ενός ΧΥΤΑ στο Οντάριο του Καναδά, αγόρασε ένα πορτρέτο με πέντε καναδέζικα δολάρια (λίγο περισσότερα από 4 αμερικανικά δολάρια). Το έργο αποδίδεται στον θρύλο της ροκ μουσικής Ντέιβιντ Μπάουι και πρόκειται να πουληθεί από τον οίκο δημοπρασιών Cowley Abbott.

Ο ιδιοκτήτης του έργου παρατήρησε μια ετικέτα στο πίσω μέρος του πίνακα και αναρωτήθηκε αν μπορεί το έργο να είναι αυθεντικό. Ο ιδιοκτήτης του κέντρου δημοπρασιών για να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του πορτραίτου επικοινώνησε με ένα γραφολόγο και ειδικό των έργων τέχνης του Μπάουι που αναγνώρισε αμέσως το πορτρέτο αν και έμοιαζε με πολλά παρόμοια.

Τη σειρά αυτών των πορτραίτων είχε δημιουργήσει ο Μπάουι στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και ονομαζόταν Dead Heads ή D Head. Με το που ανακοινώθηκε η είσοδος του έργου στη δημοπρασία οι προσφορές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο με την υψηλότερη προσφορά να αγγίζει μέχρι τώρα τα 20 χιλιάδες δολάρια.

Το πορτέτο, δείχνει ένα κεφάλι με μπλε και μπορντό μαλλιά. Η υπογραφή του Μπάουι εμφανίζεται στο πίσω μέρος του καμβά δίπλα σε μια ετικέτα που αναφέρει το όνομα του, τον τίτλο του έργου και το έτος δημιουργίας, καθώς και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν.

Ένα έργο του Ντέιβιντ Μπάουι από τη χωματερή στον οίκο δημοπρασιών Facebook Twitter
Φωτο: Courtesy of Cowley Abbott

Αριθμημένος XLVI, ή 46, ο πίνακας είναι ένας από τους 47 της σειράς D Head. Σύμφωνα με μια δήλωση, ο Μπάουι δημιούργησε τα συγκεκριμένα πορτρέτα, των οποίων οι τίτλοι «είχαν μια μη διαδοχική ρωμαϊκή αρίθμηση», μεταξύ 1995 και 1997.

Το πίσω μέρος του καμβά περιλαμβάνει την υπογραφή του καλλιτέχνη και μια τυπωμένη ετικέτα με λεπτομέρειες για τον τίτλο του πορτρέτου, το έτος δημιουργίας και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν.

«Τα πορτρέτα αυτά τα εμπνεύστηκε ο Μπάουι την εποχή του Ziggy Stardust και απεικόνιζαν πρόσωπα από το περιβάλλον του, μέλη της μπάντας, φίλους και γνωστούς του», δήλωσε η εκπρόσωπος της Cowley Abbott, Andrea McLoughlin.

Με μακριά μαλλιά και έντονο προφίλ αυτό το αινιγματικό πορτρέτο είναι ένα σπάνιο έργο ενός διάσημου καλλιτέχνη.

Γεννημένος στο Λονδίνο το 1947, ο Μπάουι δεν είναι  διάσημος μόνο για τη μουσική του αλλά και για τις ενδυματολογικές του προτιμήσεις, το καινοτόμο στιλ και τη διαρκή επανεφεύρεση της εικόνας του, κάτι που ενέπνευσε και άνοιξε το δρόμο στην εικόνα του ροκ σταρ που χρησιμοποίησαν ως παράδειγμα ο Πρινς, η  Μαντόνα και η Lady Gaga. Μέχρι το θάνατό του στα 69 του χρόνια είχε κυκλοφορήσει έναν ασύγκριτο κατάλογο επιτυχιών.

Σήμερα, οι ένθερμοι οπαδοί του αγκαλιάζουν όχι μόνο τη μουσική του, αλλά και την εικαστική του τέχνη. Σύμφωνα με τον οίκο Christie's, που πούλησε ένα πορτρέτο από τη σειρά D Head για  27.500 δολάρια το 2018, ο ποπ σταρ παρακολούθησε μαθήματα σε σχολή τέχνης και, αργότερα στη ζωή, παρουσίασε επαγγελματικά, έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικά.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέχνη και Ίαση: Ένα σεμινάριο από τη Γεωργία Σαγρή και τον Γιώργο Ίκαρο Μπαμπασάκη

Πολιτισμός / Τέχνη και Ίαση: Ένα σεμινάριο από τη Γεωργία Σαγρή και τον Γιώργο Ίκαρο Μπαμπασάκη

Αναλύοντας έργα τέχνης, κυριευόμαστε από την θετική τάση να δημιουργήσουμε και εμείς. Περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε την άλλη ματιά της Τέχνης για μια νοηματοδότηση της ζωής.
NEWSROOM
Άννα Κοκκίνου, Λένα Κιτσοπούλου και Χάρης Φραγκούλης στο θέατρο Σφενδόνη

Πολιτισμός / Άννα Κοκκίνου, Λένα Κιτσοπούλου και Χάρης Φραγκούλης στο θέατρο Σφενδόνη

Το νέο έργο της Λένας Κιτσοπούλου, ο «Αφανισμός» του Μπέρχαρντ σε σκηνοθεσία Άννας Κοκκίνου, η «Αντιγόνη» και η «Αφιέρωση» σε σκηνοθεσία Χάρη Φραγκούλη περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Σφενδόνης για τη νέα σεζόν.
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ