Διεθνής δημιουργικός διαγωνισμός για το πρόγραμμα «Τριλογία της Αττικής: Ελευσίνα – Αθήνα - Λαύριο»

Διεθνής δημιουργικός διαγωνισμός για το πρόγραμμα «Τριλογία της Αττικής: Ελευσίνα – Αθήνα - Λαύριο» Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Με πρωτοβουλία του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής είναι σε εξέλιξη διεθνής δημιουργικός διαγωνισμός για το πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης «Τριλογία της Αττικής: Ελευσίνα – Αθήνα - Λαύριο». Η «Τριλογία» είναι μία ισχυρή και πρωτότυπη αφήγηση που φωτίζει για πρώτη φορά τη σύνθετη και την πολυεπίπεδη πραγματικότητα της κλασικής Αθήνας. 

Βασικός άξονας του προγράμματος είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας πολιτιστικής διαδρομής που θα αποκαθιστά τη σύνδεση που είχε η πόλη της αρχαίας Αθήνας με το Ιερό της Δήμητρας στην Ελευσίνα, το Λαύριο και τα ορυχεία αργύρου, καθώς και με το επίνειό της, τον Πειραιά. 

Η Τριλογία της Αττικής: Ελευσίνα – Αθήνα – Λαύριο

Ο περιηγητής του 21ου αιώνα δεν αρκείται στην επιφάνεια. Η «Τριλογία της Αττικής» του προσφέρει αυτό ακριβώς που ζητά: έναν προορισμό που θα του επιτρέψει να κινηθεί σε βάθος και σε πλάτος και να γνωρίσει τη θρυλική αρχαία πόλη σε όλες της τις διαστάσεις.

Η Τριλογία της Αττικής είναι μια δυναμική πρωτοβουλία που αναπτύσσουν το τελευταίο διάστημα όλοι οι αρμόδιοι φορείς και το «ΔΙΑΖΩΜΑ», με στόχο το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός καινοτόμου προγράμματος Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης για την Αττική, με τίτλο: «Η Τριλογία της Αττικής». Τα αρχαιολογικά πάρκα της Ελευσίνας και του Θορικού (Λαυρίου) σε συνδυασμό με τα κύρια μνημεία και μουσεία της Αθήνας (Ακρόπολη, Μουσείο Ακρόπολης, Αγορά, Πνύκα, Διονυσιακό θέατρο, στοά Ευμένους, Ηρώδειο, Αρχαιολογικό Μουσείο) αποτελούν μια ενότητα που αναδεικνύει τις βασικές πτυχές της αρχαίας Αθήνας: η Ελευσίνα (Τελεστήριο) και η Ιερά Οδός αναδεικνύουν τη μυθική, θεολογική, μυητική διάσταση, τα μνημεία της Αθήνας την πολιτική, δημοκρατική και πολιτιστική διάσταση και το Λαύριο, με τα ορυχεία αργύρου, την τεχνολογική και οικονομική διάσταση που χρηματοδότησε τα μεγάλα μνημεία, την πολιτική και στρατιωτική ισχύ της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Το πρόγραμμα θα στοχεύει στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, στη διάχυση των επισκεπτών και στην μετατροπή της Αθήνας από πέρασμα σε προορισμό.

Σκοπός του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» είναι να προετοιμαστεί, με τη συμβολή του, και σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Αττικής και τους αρμόδιους φορείς, ένα ώριμο έργο για ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΤΤΙΚΗ 2021-2027 ως μια Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση. Για το σχεδιασμό του παραπάνω προγράμματος το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει ήδη αναθέσει όλες τις απαιτούμενες μελέτες (masterplan της διαδρομής, Ψηφιακή Στρατηγική για τον Πολιτισμό, Στρατηγικό σχεδιασμό marketing, Συγκοινωνιακή Μελέτη Διαδρομής, Παροχή τεχνικών υπηρεσιών). Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείς να δεις εδώ.

 Η προκήρυξη του διαγωνισμού

Σε συνέχεια του Στρατηγικού Σχεδίου Μarketing του προγράμματος το Σωματείο προχώρησε τον περασμένο Ιανουάριο στην προκήρυξη του διεθνούς δημιουργικού διαγωνισμού για την εκπόνηση της εικαστικής ταυτότητας της διαδρομής. Το σχετικό υλικό δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Διαζώματος και είναι διαθέσιμο εδώ. 

Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος ανάδοχος καλείται να αναπτύξει τρία (3) παραδοτέα:

1.      ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 1 (Τουριστικά λογότυπα), το οποίο θα πρέπει να παραδοθεί μέχρι τη λήξη του διαγωνισμού, δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022, οπότε συμπληρώνεται η διορία της παράτασης που έχουμε δόσει.

2.      ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 2 (Εικαστικές εφαρμογές της τουριστικής ταυτότητα), το οποίο θα πρέπει να παραδοθεί έως και δύο μήνες από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού στους συμμετέχοντες.

3.      ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 3 (Εκπόνηση εγχειριδίου για την τουριστική ταυτότητα-branding manual), το οποίο θα πρέπει να παραδοθεί έως και ένα μήνα μετά την παραλαβή του παραδοτέου 2 από την Περιφέρεια Αττικής.

Ο διαγωνισμός που προκηρύσσει το Σωματείο αφορά μόνο στο Παραδοτέο 1, για το οποίο θα χορηγήσει τρία βραβεία 5.000, 3.000 και 2.000 € στις προτάσεις που θα λάβουν κατά σειρά την υψηλότερη βαθμολογία. Εν συνεχεία, ο υποψήφιος ανάδοχος, που θα υποβάλει την πρόταση με την υψηλότερη βαθμολογία, θα πρέπει να κληθεί από την Περιφέρεια Αττικής να υλοποιήσει το Παραδοτέο 2 και το Παραδοτέο 3 στο πλαίσιο απευθείας ανάθεσης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης του Διαζώματος, που περιλαμβάνει περιγραφή του τρόπου υλοποίησης του διαγωνισμού, αναλυτική περιγραφή των παραδοτέων και γενικά των απαιτήσεων του έργου, μπορείτε να βρείτε εδώ. Τέλος, τα παραδοτέα θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη γραμματεία του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected] . Το σχετικό e-mail θα αναγράφει ως θέμα: Πρόταση του / της ……. για το Διεθνή διαγωνισμό για την εικαστική τουριστική ταυτότητα (destination brand) της Πολιτιστικής Διαδρομής «Τριλογία της Αττικής: Ελευσίνα-Αθήνα-Λαύριο».

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όζι Όζμπορν: «Δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος» - Οι αδελφές του αποκαλύπτουν για την τελευταία τους συνάντηση

Πολιτισμός / Όζι Όζμπορν: «Δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος» - Οι αδελφές του αποκαλύπτουν για την τελευταία τους συνάντηση

«Στο τελευταίο του μήνυμα μου έγραψε ότι θα ξαναρχόταν στο Μπέρμιγχαμ» - Αποκάλυψαν πως η τελευταία τους συνάντηση ήταν στην αποχαιρετιστήρια συναυλία των Black Sabbath
LIFO NEWSROOM
Όζι Όσμπορν: Το αντίο του Έλληνα κιθαρίστα που ήταν στο πλευρό του για 7 χρόνια - «Άλλαξες τη ζωή μου για πάντα»

Πολιτισμός / Όζι Όζμπορν: Το αντίο του Έλληνα κιθαρίστα που ήταν στο πλευρό του για 7 χρόνια - «Άλλαξες τη ζωή μου για πάντα»

«Ως κιθαρίστας, ήταν η ύψιστη τιμή της καριέρας μου να ηχογραφήσω ένα άλμπουμ και να περιοδεύσω μαζί σου σε όλο τον κόσμο για 7 χρόνια» έγραψε ο Gus G
LIFO NEWSROOM
Marvel, διαζύγια και πρώτα ραντεβού από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Marvel, διαζύγια και πρώτα ραντεβού από αύριο στους κινηματογράφους

Το «Fantastic Four: First Steps», το συζυγικό δράμα της Αλίκης Δανέζη-Κνούτσεν και το νέο crowdpleaser του δημιουργού των «Τέλειων Ξένων» είναι μερικές από τις ταινίες που κυκλοφορούν αυτή την εβδομάδα, με τις επανεκδόσεις να κλέβουν την παράσταση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Όζι Όζμπορν: Οι Black Sabbath, ο Έλτον Τζον και ο Ροντ Στιούαρτ αποχαιρετούν τον «Πρίγκιπα του Σκότους»

Πολιτισμός / Όζι Όζμπορν: Οι Black Sabbath, ο Έλτον Τζον και ο Ροντ Στιούαρτ αποχαιρετούν τον «Πρίγκιπα του Σκότους»

Ο κόσμος της μουσικής απέτισε φόρο τιμής στον θρυλικό Όζι Όζμπορν που πέθανε σε ηλικία 76 ετών, λίγες εβδομάδες μετά την αποχαιρετιστήρια συναυλία στο Μπέρμιγχαμ
LIFO NEWSROOM
«Θα αποσυρθώ μόνο όταν καρφώσουν το καπάκι στο κουτί μου» - Ο Όζι έφυγε, το μεγαλύτερο κεφάλαιο της metal κλείνει

Πολιτισμός / «Θα αποσυρθώ όταν καρφώσουν το καπάκι στο φέρετρό μου» - Ο Όζι έφυγε, το μεγαλύτερο κεφάλαιο της metal κλείνει

«Δεν έχετε ιδέα πώς αισθάνομαι, σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου» - Έτσι αποχαιρέτησε το κοινό του 17 ημέρες πριν πεθάνει
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΡΛΗ
Λαμπερή η 82η Μόστρα: Κλούνεϊ, Λάνθιμος και Ρόμπερτς στο επίκεντρο του Φεστιβάλ Βενετίας

Πολιτισμός / Λαμπερό το 82ο Φεστιβάλ Βενετίας: Κλούνεϊ, Λάνθιμος και Τζούλια Ρόμπερτς στο επίκεντρο της φετινής Μόστρα

Μεταξύ των τίτλων που διεκδικούν τον Χρυσό Λέοντα είναι το «Frankenstein» του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο καθώς και το πολιτικό θρίλερ «The Wizard of the Kremlin» του Ολιβιέ Ασαγιάς, με τον Τζουντ Λο στον ρόλο του Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Πολ Ντάνο ως επικοινωνιακό του σύμβουλο
LIFO NEWSROOM