Διεθνής δημιουργικός διαγωνισμός για το πρόγραμμα «Τριλογία της Αττικής: Ελευσίνα – Αθήνα - Λαύριο»

Διεθνής δημιουργικός διαγωνισμός για το πρόγραμμα «Τριλογία της Αττικής: Ελευσίνα – Αθήνα - Λαύριο» Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Με πρωτοβουλία του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής είναι σε εξέλιξη διεθνής δημιουργικός διαγωνισμός για το πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης «Τριλογία της Αττικής: Ελευσίνα – Αθήνα - Λαύριο». Η «Τριλογία» είναι μία ισχυρή και πρωτότυπη αφήγηση που φωτίζει για πρώτη φορά τη σύνθετη και την πολυεπίπεδη πραγματικότητα της κλασικής Αθήνας. 

Βασικός άξονας του προγράμματος είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας πολιτιστικής διαδρομής που θα αποκαθιστά τη σύνδεση που είχε η πόλη της αρχαίας Αθήνας με το Ιερό της Δήμητρας στην Ελευσίνα, το Λαύριο και τα ορυχεία αργύρου, καθώς και με το επίνειό της, τον Πειραιά. 

Η Τριλογία της Αττικής: Ελευσίνα – Αθήνα – Λαύριο

Ο περιηγητής του 21ου αιώνα δεν αρκείται στην επιφάνεια. Η «Τριλογία της Αττικής» του προσφέρει αυτό ακριβώς που ζητά: έναν προορισμό που θα του επιτρέψει να κινηθεί σε βάθος και σε πλάτος και να γνωρίσει τη θρυλική αρχαία πόλη σε όλες της τις διαστάσεις.

Η Τριλογία της Αττικής είναι μια δυναμική πρωτοβουλία που αναπτύσσουν το τελευταίο διάστημα όλοι οι αρμόδιοι φορείς και το «ΔΙΑΖΩΜΑ», με στόχο το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός καινοτόμου προγράμματος Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης για την Αττική, με τίτλο: «Η Τριλογία της Αττικής». Τα αρχαιολογικά πάρκα της Ελευσίνας και του Θορικού (Λαυρίου) σε συνδυασμό με τα κύρια μνημεία και μουσεία της Αθήνας (Ακρόπολη, Μουσείο Ακρόπολης, Αγορά, Πνύκα, Διονυσιακό θέατρο, στοά Ευμένους, Ηρώδειο, Αρχαιολογικό Μουσείο) αποτελούν μια ενότητα που αναδεικνύει τις βασικές πτυχές της αρχαίας Αθήνας: η Ελευσίνα (Τελεστήριο) και η Ιερά Οδός αναδεικνύουν τη μυθική, θεολογική, μυητική διάσταση, τα μνημεία της Αθήνας την πολιτική, δημοκρατική και πολιτιστική διάσταση και το Λαύριο, με τα ορυχεία αργύρου, την τεχνολογική και οικονομική διάσταση που χρηματοδότησε τα μεγάλα μνημεία, την πολιτική και στρατιωτική ισχύ της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Το πρόγραμμα θα στοχεύει στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, στη διάχυση των επισκεπτών και στην μετατροπή της Αθήνας από πέρασμα σε προορισμό.

Σκοπός του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» είναι να προετοιμαστεί, με τη συμβολή του, και σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Αττικής και τους αρμόδιους φορείς, ένα ώριμο έργο για ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΤΤΙΚΗ 2021-2027 ως μια Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση. Για το σχεδιασμό του παραπάνω προγράμματος το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει ήδη αναθέσει όλες τις απαιτούμενες μελέτες (masterplan της διαδρομής, Ψηφιακή Στρατηγική για τον Πολιτισμό, Στρατηγικό σχεδιασμό marketing, Συγκοινωνιακή Μελέτη Διαδρομής, Παροχή τεχνικών υπηρεσιών). Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείς να δεις εδώ.

 Η προκήρυξη του διαγωνισμού

Σε συνέχεια του Στρατηγικού Σχεδίου Μarketing του προγράμματος το Σωματείο προχώρησε τον περασμένο Ιανουάριο στην προκήρυξη του διεθνούς δημιουργικού διαγωνισμού για την εκπόνηση της εικαστικής ταυτότητας της διαδρομής. Το σχετικό υλικό δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Διαζώματος και είναι διαθέσιμο εδώ. 

Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος ανάδοχος καλείται να αναπτύξει τρία (3) παραδοτέα:

1.      ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 1 (Τουριστικά λογότυπα), το οποίο θα πρέπει να παραδοθεί μέχρι τη λήξη του διαγωνισμού, δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022, οπότε συμπληρώνεται η διορία της παράτασης που έχουμε δόσει.

2.      ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 2 (Εικαστικές εφαρμογές της τουριστικής ταυτότητα), το οποίο θα πρέπει να παραδοθεί έως και δύο μήνες από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού στους συμμετέχοντες.

3.      ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 3 (Εκπόνηση εγχειριδίου για την τουριστική ταυτότητα-branding manual), το οποίο θα πρέπει να παραδοθεί έως και ένα μήνα μετά την παραλαβή του παραδοτέου 2 από την Περιφέρεια Αττικής.

Ο διαγωνισμός που προκηρύσσει το Σωματείο αφορά μόνο στο Παραδοτέο 1, για το οποίο θα χορηγήσει τρία βραβεία 5.000, 3.000 και 2.000 € στις προτάσεις που θα λάβουν κατά σειρά την υψηλότερη βαθμολογία. Εν συνεχεία, ο υποψήφιος ανάδοχος, που θα υποβάλει την πρόταση με την υψηλότερη βαθμολογία, θα πρέπει να κληθεί από την Περιφέρεια Αττικής να υλοποιήσει το Παραδοτέο 2 και το Παραδοτέο 3 στο πλαίσιο απευθείας ανάθεσης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης του Διαζώματος, που περιλαμβάνει περιγραφή του τρόπου υλοποίησης του διαγωνισμού, αναλυτική περιγραφή των παραδοτέων και γενικά των απαιτήσεων του έργου, μπορείτε να βρείτε εδώ. Τέλος, τα παραδοτέα θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη γραμματεία του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected] . Το σχετικό e-mail θα αναγράφει ως θέμα: Πρόταση του / της ……. για το Διεθνή διαγωνισμό για την εικαστική τουριστική ταυτότητα (destination brand) της Πολιτιστικής Διαδρομής «Τριλογία της Αττικής: Ελευσίνα-Αθήνα-Λαύριο».

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι θα δούμε στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που γίνεται 30 ετών

Πολιτισμός / Το 30ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αναδεικνύει τις απίστευτες δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος

Ένα φεστιβάλ ανήσυχο, νεανικό και ώριμο που μεταμορφώνει την Καλαμάτα, προτείνει αναγνωρισμένους και νέους δημιουργούς του σύγχρονου χορού και στηρίζει την ελεύθερη έκφραση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φανταστικοί φίλοι, Φρόιντ και αθηναϊκές ερωτικές αναζητήσεις από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Φανταστικοί φίλοι, Φρόιντ και αθηναϊκές ερωτικές αναζητήσεις από αύριο στους κινηματογράφους

Το «IF» του Τζον Κραζίνσκι, το «Freud’s Last Session» με τον Άντονι Χόπκινς και το «Medium» της Χριστίνας Ιωακειμίδη ξεχωρίζουν από τις νέες κυκλοφορίες αυτής της Πέμπτης.
NEWSROOM
Φεστιβάλ Καννών: Η Κέιτ Μπλάνσετ εμφανίστηκε με φόρεμα που είχε τα χρώματα της σημαίας της Παλαιστίνης

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Καννών: Η Κέιτ Μπλάνσετ εμφανίστηκε με φόρεμα που είχε τα χρώματα της σημαίας της Παλαιστίνης

Το σύνολό της ήταν μαύρο στο μπροστινό μέρος και λευκό πίσω, ενώ η ουρά του κατέληγε σε μια πράσινη απόχρωση, που σε συνδυασμό με το κόκκινο χαλί, παρέπεμπε στη σημαία
NEWSROOM
Η πλουσιότερη Αυστραλή και τα υπόλοιπα αμφιλεγόμενα πορτρέτα του Βίνσεντ Ναματζίρα

Πολιτισμός / Η πλουσιότερη γυναίκα της Αυστραλίας και τα άλλα «κακόγουστα» πορτρέτα του Βίνσεντ Ναματζίρα

Οι αμφιλεγόμενες προσωπογραφίες των ανθρώπων που διαμόρφωσαν την Αυστραλία και τον κόσμο - «Η δουλειά μου θέλει να κάνει το κοινό να σκεφτεί την επιρροή και τα προνόμια κάποιων ανθρώπων»
NEWSROOM