Σε δημοπρασία βγαίνουν 65 επιστολές της Γκρέτα Γκάρμπο, που στάλθηκαν μέσα σε τέσσερις δεκαετίες, και στις οποίες αποκαλύπτεται η μοναχικότητα της απόλυτης σταρ της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ. 

 

Γεννημένη στη Στοκχόλμη, καθιερώθηκε για τους πρωταγωνιστικούς της ρόλους σε κλασικές ταινίες όπως το «Βασίλισσα Χριστίνα» και το «Άννα Καρένινα» αλλά και τη διάσημη φράση «Θέλω να είμαι μόνη μου», μία ατάκα που δεν αποδόθηκε σωστά στην ταινία «Γκραντ Οτέλ» αλλά ταίριαξε ωστόσο στο προφίλ της Γκάρμπο. 


Σήμερα, 29 χρόνια από το θάνατο της Γκρέτα Γκάρμπο, 65 επιστολές της ηθοποιού αναμένεται να πωληθούν σε δημοπρασία. Σύμφωνα με τον Guardian, στις επιστολές αυτές αποκαλύπτεται το πόσο μόνη ένιωθε η σταρ. Οι επιστολές, γραμμένες με μολύβι, είχαν ως αποδέκτη την φίλη της, την Αυστριακή ηθοποιό και συγγραφέα Σάλκα Φίρτελ και στάλθηκαν από το 1932 ως το 1973. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι εξομολογητικές επιστολές της Γκάρμπο αναμένεται να πωληθούν έναντι 60.000 δολαρίων, εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος των συλλεκτών. 

 

«Δεν πάω πουθενά, δεν βλέπω κανέναν» - Οι επιστολές της Γκρέτα Γκάρμπο που αποκαλύπτουν τη μοναχικότητά της

 

«Δεν πηγαίνω πουθενά, δεν βλέπω κανέναν», γράφει η Γκρέτα Γκάρμπο σε από της επιστολές της στη Σάλκα Φίρτελ που γράφτηκε το 1937 κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Σουηδία. Αναφέρει ακόμα πως τα ίδια έκανε και στο Χόλιγουντ και ζητάει από την παλιά της φίλη να τη σώσει. «Είναι σκληρό και οδυνηρό να είσαι μόνη, αλλά μερικές φορές είναι ακόμα πιο δύσκολο να είσαι με κάποιον. Για το μικρό διάστημα που είμαστε στη Γη θα ήταν πιο ευγενικό να ήμασταν για πάντα δυνατοί και νέοι. Απορώ γιατί ο θεός προτίμησε να είμαστε έτσι», αναφέρει μεταξύ άλλων. 

 

Οι επιστολές πωλήθηκαν για πρώτη φορά το 1993, και αγοράστηκαν από έναν οπαδό της Γκάρμπο στη Φλόριντα. Πλέον βγαίνουν στη δημοπρασία από έναν ιδιώτη και το περιεχόμενο τους αναμένεται να προσθέσει στον μύθο της Γκάρμπο. Παρότι η μελαγχολία της Γκάρμο, όπως αποτυπώθηκε στον κινηματογράφο, είναι γνήσια, η ίδια έβρισκε ενοχλητική την άποψη ότι απέφευγε τις συναναστροφές. «Δεν είπα ποτέ  'Θέλω να είμαι μόνη μου', είπα 'Θέλω να με αφήσετε μόνη μου'», είχε πει σε συνέντευξή της στο Life το 1955. 

 

 

 

Σε μερικά ακόμα γράμματα, που δημοπρατήθηκαν από τον Sotheby's πριν δύο χρόνια, και τα οποία η Γκάρμπο είχε στείλει σε μία ακόμη φίλη της, έχουν αποτυπωθεί ανάλογα συναισθήματα. Ζώντας στο Χόλιγουντ, μακριά από την πατρίδα της, τη Σουηδία, είναι ξεκάθαρο πως η Γκάρμπο απευθυνόταν στους φίλους της στην Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την αναστάτωση που της προκαλούσε η βιομηχανία του κινηματογράφου. 

 

Με πληροφορίες από Guardian