«Δεν πάω πουθενά, δεν βλέπω κανέναν» - Οι επιστολές της Γκρέτα Γκάρμπο που αποκαλύπτουν τη μοναχικότητά της

«Δεν πάω πουθενά, δεν βλέπω κανέναν» - Οι επιστολές της Γκρέτα Γκάρμπο που αποκαλύπτουν τη μοναχικότητά της Facebook Twitter
0

Σε δημοπρασία βγαίνουν 65 επιστολές της Γκρέτα Γκάρμπο, που στάλθηκαν μέσα σε τέσσερις δεκαετίες, και στις οποίες αποκαλύπτεται η μοναχικότητα της απόλυτης σταρ της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ. 

Γεννημένη στη Στοκχόλμη, καθιερώθηκε για τους πρωταγωνιστικούς της ρόλους σε κλασικές ταινίες όπως το «Βασίλισσα Χριστίνα» και το «Άννα Καρένινα» αλλά και τη διάσημη φράση «Θέλω να είμαι μόνη μου», μία ατάκα που δεν αποδόθηκε σωστά στην ταινία «Γκραντ Οτέλ» αλλά ταίριαξε ωστόσο στο προφίλ της Γκάρμπο. 


Σήμερα, 29 χρόνια από το θάνατο της Γκρέτα Γκάρμπο, 65 επιστολές της ηθοποιού αναμένεται να πωληθούν σε δημοπρασία. Σύμφωνα με τον Guardian, στις επιστολές αυτές αποκαλύπτεται το πόσο μόνη ένιωθε η σταρ. Οι επιστολές, γραμμένες με μολύβι, είχαν ως αποδέκτη την φίλη της, την Αυστριακή ηθοποιό και συγγραφέα Σάλκα Φίρτελ και στάλθηκαν από το 1932 ως το 1973. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι εξομολογητικές επιστολές της Γκάρμπο αναμένεται να πωληθούν έναντι 60.000 δολαρίων, εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος των συλλεκτών. 

«Δεν πάω πουθενά, δεν βλέπω κανέναν» - Οι επιστολές της Γκρέτα Γκάρμπο που αποκαλύπτουν τη μοναχικότητά της Facebook Twitter

«Δεν πηγαίνω πουθενά, δεν βλέπω κανέναν», γράφει η Γκρέτα Γκάρμπο σε από της επιστολές της στη Σάλκα Φίρτελ που γράφτηκε το 1937 κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Σουηδία. Αναφέρει ακόμα πως τα ίδια έκανε και στο Χόλιγουντ και ζητάει από την παλιά της φίλη να τη σώσει. «Είναι σκληρό και οδυνηρό να είσαι μόνη, αλλά μερικές φορές είναι ακόμα πιο δύσκολο να είσαι με κάποιον. Για το μικρό διάστημα που είμαστε στη Γη θα ήταν πιο ευγενικό να ήμασταν για πάντα δυνατοί και νέοι. Απορώ γιατί ο θεός προτίμησε να είμαστε έτσι», αναφέρει μεταξύ άλλων. 

Οι επιστολές πωλήθηκαν για πρώτη φορά το 1993, και αγοράστηκαν από έναν οπαδό της Γκάρμπο στη Φλόριντα. Πλέον βγαίνουν στη δημοπρασία από έναν ιδιώτη και το περιεχόμενο τους αναμένεται να προσθέσει στον μύθο της Γκάρμπο. Παρότι η μελαγχολία της Γκάρμο, όπως αποτυπώθηκε στον κινηματογράφο, είναι γνήσια, η ίδια έβρισκε ενοχλητική την άποψη ότι απέφευγε τις συναναστροφές. «Δεν είπα ποτέ  'Θέλω να είμαι μόνη μου', είπα 'Θέλω να με αφήσετε μόνη μου'», είχε πει σε συνέντευξή της στο Life το 1955. 

 

Σε μερικά ακόμα γράμματα, που δημοπρατήθηκαν από τον Sotheby's πριν δύο χρόνια, και τα οποία η Γκάρμπο είχε στείλει σε μία ακόμη φίλη της, έχουν αποτυπωθεί ανάλογα συναισθήματα. Ζώντας στο Χόλιγουντ, μακριά από την πατρίδα της, τη Σουηδία, είναι ξεκάθαρο πως η Γκάρμπο απευθυνόταν στους φίλους της στην Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την αναστάτωση που της προκαλούσε η βιομηχανία του κινηματογράφου. 

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H Άνα ντε Άρμας, ο Νίκολας Κέιτζ και ένας πιγκουίνος από αύριο στις αίθουσες

Πολιτισμός / H Άνα ντε Άρμας, ο Νίκολας Κέιτζ και ένας πιγκουίνος από αύριο στις αίθουσες

8 κυκλοφορίες προστίθενται στο πρόγραμμα των κινηματογράφων, ανάμεσά τους το spin-off του Τζον Γουίκ, μια ακόμα tour de force εμφάνιση του Νίκολας Κέιτζ και ένα crowdpleaser με τον Στιβ Κούγκαν που δύσκολα θα αφήσει μάτι στεγνό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Ντάνι Μπόιλ επιβεβαιώνει τη συμμετοχή του Κίλιαν Μέρφι στο σίκουελ «28 Years Later»

Πολιτισμός / Ο Ντάνι Μπόιλ επιβεβαιώνει τη συμμετοχή του Κίλιαν Μέρφι στο σίκουελ «28 Years Later»

Η αρχική ταινία 28 Days Later, με πρωταγωνιστή τον Μέρφι, θεωρείται σταθμός στον σύγχρονο κινηματογράφο τρόμου, τόσο για την αισθητική της όσο και για την ανατροπή της παραδοσιακής εικόνας του ζόμπι
LIFO NEWSROOM
Εικονγραφημένο προφυλακτικό 200 ετών εκτίθεται στο Rijksmuseum

Πολιτισμός / Μουσείο θα εκθέσει προφυλακτικό 200 ετών, πιθανότατα φτιαγμένο από έντερο προβάτου

Φτιάχτηκε από σκωληκοειδή απόφυση προβάτου και αναπαριστά μια ημίγυμνη καλόγρια με τρεις άνδρες - Πιστεύεται, ότι ανήκει σε αριστοκρατικό οίκο ανοχής του Παρισιού γύρω στο 1830
LIFO NEWSROOM
Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος τιμώμενο πρόσωπο του 4ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

Πολιτισμός / Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος τιμώμενο πρόσωπο του 4ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

Με τη συμμετοχή πάνω από 160 σημαντικών Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, εκδοτών, μεταφραστών, ακαδημαϊκών και καλλιτεχνών, πάνελ γύρω από επίκαιρους θεματικούς άξονες, τόσο από το πεδίο της λογοτεχνίας όσο και από το πεδίο της κοινωνίας, αλλά και παρουσιάσεις βιβλίων, το 4ο ΦΒΧ επιστρέφει στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης aπό τις 25 έως και τις 29 Ιουνίου 2025.
LIFO NEWSROOM
Ακρόπολη: Αποδόθηκαν στο κοινό οι διαδρομές στον αρχαιολογικό χώρο και το νέο πωλητήριο

Πολιτισμός / Ακρόπολη: Αποδόθηκαν στο κοινό οι διαδρομές στον αρχαιολογικό χώρο και το νέο πωλητήριο

Στα εγκαίνια, η μουσική ομάδα «Encardia» παρουσίασε τραγούδια και χορούς από τις ελληνόφωνες περιοχές του Ιταλικού Νότου, με μουσικό περίπατο μέχρι το Ιερό της Αφροδίτης και του Έρωτα
LIFO NEWSROOM
Οι σήραγγες του Λονδίνου που ενέπνευσαν τον δημιουργό του James Bond θα γίνουν μουσείο κατασκοπείας

Πολιτισμός / Οι σήραγγες του Τζέιμς Μποντ θα γίνουν μουσείο κατασκοπείας

Το σύμπλεγμα που χτίστηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και ενέπνευσε τον Ίαν Φλέμινγκ, θα περιλαμβάνει στρατιωτικό εξοπλισμό, διαδραστικές εκθέσεις και ένα μπαρ 30 μέτρα κάτω από τη γη.
LIFO NEWSROOM