Bourse de Commerce: Το νέο Μουσείο του Παρισιού, από χρηματιστήριο σιτηρών σε χρηματιστήριο της τέχνης

Bourse de Commerce: Το νέο Μουσείο του Παρισιού, από χρηματιστήριο σιτηρών σε χρηματιστήριο της τέχνης Facebook Twitter
Φωτό: P Tourneboeuf
0

Το Παρίσι ανυπομονεί να δείξει το νέο του μουσείο το Bourse που στεγάζει ένα μέρος της περίφημης συλλογής του Γάλλου μεγιστάνα Φρανσουά Πινό, του οποίου η αυτοκρατορία εκτείνεται από τα Gucci και την Stade Rennais έως τον οίκο δημοπρασιών Christie’s.

Το Bourse de Commerce, το περίφημο κτίριο του παλιού χρηματιστηρίου του Παρισιού, εγκαινιάστηκε σε -στενό οικογενειακό κύκλο- και έκλεισε ξανά λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, ενώ οι Γάλλοι ανυπομονούν να ξαναδούν κόσμο να συρρέει σε μνημεία και μουσεία και σε αυτό το νέο κόσμημα τη πόλης.

Με την υπογραφή του Ταντάο Άντο, ενός από τους πιο διάσημους αρχιτέκτονες του κόσμου που δηλώνει ότι «Το θέμα εδώ είναι για άλλη μια φορά η δημιουργία ενός κτιρίου που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον», ο χώρος μοιάζει να είναι από τους πιο πολυαναμενόμενους του 2021, αφού συνδέει την πλέον σύγχρονη μουσειολογική αντίληψη, παραδόσεις, εμπειρίες και την μεγαλύτερη κατανόηση των κόσμων που φιλοδοξούν να συνδεθούν μέσω της τέχνης. 

Η ιστορία του κτιρίου είναι παλιά, όταν το σιτάρι, σίκαλη και βρώμη, αλεύρι, λάδι, ζάχαρη, αλκοόλ και καουτσούκ ήταν πολύτιμα σαν ευγενή μέταλλα και η πόλη του Παρισιού αποφάσισε να κατασκευάσει ένα κυκλικό κτίριο στον χώρο αποθήκευσης και πώλησης σιταριού μεταξύ του 1763 και 1767. Αρχικά χτίστηκε το Halle aux blés (Corn Exchange) που σχεδίασε ο Νικολά Ντε Καμί Λε Μεζιέρ, μια κυκλική αυλή που αργότερα απέκτησε και έναν ξύλινο θόλο. Ο θόλος αυτός, -κάτι που σήμερα μας θυμίζει και την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων-  κάηκε και καταστράφηκε το 1802 και αντικαταστάθηκε από ένα σιδερένιο καλυμμένο με φύλλα χαλκού που σχεδίασε ο Φρανσουά Ζοζέφ Μπελανζέ. Ο Ουγκό, στην Παναγία των Παρισίων περιγράφει το 1831 το θόλο σαν ένα μεγάλο αγγλικό καπέλο τζόκεϊ.

Bourse de Commerce: Το νέο Μουσείο του Παρισιού, από χρηματιστήριο σιτηρών σε χρηματιστήριο της τέχνης Facebook Twitter
Φωτο: Wikipedia

Το 1885 ο Ανρί Μπλοντέλ ξεκίνησε μια σημαντική ανακαίνιση του κτηρίου. Η κατασκευή περιλαμβάνει στοιχεία από τα προηγούμενα κτίρια, με μια διπλή σκάλα και 25 τμήματα. Στη στοά της εισόδου υπάρχει ένα αέτωμα που στηρίζεται σε  τέσσερις κορινθιακές στήλες στις οποίες τρεις αλληγορικές μορφές του γλύπτη Αριστίντ Κρουασί αντιπροσωπεύουν την πόλη του Παρισιού που πλαισιώνεται από το εμπόριο και την αφθονία. Η εσωτερική διακόσμηση έγινε από τους ζωγράφους Αλέξις Ζοζέφ Μαζερόλ, Εβαρίστ Βιτάλ Λουμινέ, Ντεζιρέ Φρανσουά Λοζέ, Ζορζ Κλερέν, και Ιπολίτ Λουκά, με χαρακτήρες που απεικονίζουν το Βορρά, την Ανατολή, το Νότο και τη Δύση, ενώ οι τοιχογραφίες αντιπροσωπεύουν την ιστορία του εμπορίου μεταξύ των πέντε ηπείρων. 

Η πόλη πούλησε το κτίριο στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Παρισιού, συμβολικά, για ένα γαλλικό φράγκο το 1949. Ο θόλος και οι τοιχογραφίες χαρακτηρίστηκαν ιστορικά μνημεία το 1975 ενώ μια μεγάλη ανακαίνιση έγινε το 1989 και δέκα χρόνια αργότερα αποκαταστάθηκαν οι τοιχογραφίες, ενώ μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα υπήρχαν τουλάχιστον 350 επιχειρήσεις που συνδέονται με το Bourse, που μετακόμισαν σταδιακά σε άλλα πιο λειτουργικά μέρη. 

Με το κτίριο να φιλοξενεί περιοδικές κυρίως εκθέσεις γεννήθηκε η ανάγκη να υπάρχει διαρκής συντήρηση και μια πιο συστηματική λειτουργία του εμβληματικού κτιρίου. Το 2016, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, πρόσφερε στον Φρανσουά Πινό 50ετή μίσθωση στο Bourse de Commerce έναντι ενός εφάπαξ ποσού 15 εκατομμυρίων ευρώ και εγκρίθηκε η μετατροπή του κτιρίου σε εκθεσιακό χώρο σύγχρονης τέχνης, που θα συμπεριλάβει έργα από την ιδιωτική του συλλογή που αριθμεί περισσότερα από 3.500 αξίας περίπου 1,25 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Φωτο: M Tetard Facebook Twitter

Το 2017, ο Pinault παρουσίασε δημόσια σχέδια του αρχιτέκτονα Ταντάο Άντο, με κόστος κατασκευής 160 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο Ταντάο Άντο μόλις είχε ολοκληρώσει την αποκατάσταση του Παλάτσο Γκράσι στην Πούντα Ντέλα Ντογκάνα της Βενετίας που στεγάζει ένα άλλο κομμάτι της συλλογή Πινό και εκεί σχεδίασε έναν εσωτερικό κύλινδρο, ο οποίος οριοθετεί μια νέα διαδρομή, οδηγώντας τους επισκέπτες προς τα πάνω και δημιουργώντας ένα νέο κτίριο μέσα στην ιστορική δομή. Η διαδρομή των επισκεπτών στη Bourseείναι μια διαδρομή στην τέχνη που μπορούν να απολαύσουν με έναν άνευ προηγουμένου τρόπο οι επισκέπτες και κορυφώνεται, οδηγώντας τους σε ένα εστιατόριο και ένα σαλόνι, από το οποίο μπορούν να δουν τις τοιχογραφίες του κτιρίου και την άποψη της πόλης. Ο κύλινδρος από σκυρόδεμα στην καρδιά του κτιρίου δημιουργεί ένα κυκλικό διάδρομο και ένα νέο εκθεσιακό χώρο. Το υπόλοιπο κτίριο συμπεριλαμβανομένου και του θόλου, ο οποίος είναι διατηρητέο ιστορικό μνημείο διατηρήθηκε ως είχε.

Ο τοίχος που δημιουργεί διπλάσιο χώρο έχει ύψος εννέα μέτρων με διάμετρο τριάντα. Έχει τέσσερα ανοίγματα ως προσβάσεις που θα επιτρέπουν στο φυσικό φως να φωτίζει το χώρο. «Αυτός ο κύλινδρος θα διαμορφώσει τον κεντρικό εκθεσιακό χώρο κάτω από τον τρούλο και θα περικλείσει το αίθριο και το φουαγιέ στο ισόγειο», εξήγησε ο αρχιτέκτονας όταν το έργο αποκαλύφθηκε

Φωτο: M Tetard Facebook Twitter

Στο κτίριο δημιουργήθηκαν νέα κλιμακοστάσια και διάδρομοι που θα εξασφαλίσουν ότι οι επισκέπτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο σύνολο του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων πολλών εγκαταστάσεων όπως ένα αμφιθέατρο 300 θέσεων για προβολές, συνέδρια και συναυλίες, ενώ μια αίθουσα black box θα φιλοξενεί εγκαταστάσεις βίντεο και πιο πειραματικές περφόρμανς. Συνολικά, το κτίριο προσφέρει 3.000 τ.μ. εκθεσιακού χώρου για να φιλοξενήσει έργα μεγάλης κλίμακας ενώ ένας μικρότερος εκθεσιακός χώρος στον πρώτο όροφο και οι αίθουσες στον δεύτερο όροφο θα είναι προσβάσιμες από δύο σημεία.

Αφιερωμένο στη σύγχρονη τέχνη, το νέο κέντρο έρχεται να προσθέσει στο ευρωπαϊκό τοπίο των θεσμών που είναι αφιερωμένοι σε αυτήν και θα συμβάλλει στην αναγέννηση της παρισινής πολιτιστικής σφαίρας, θα τονώσει ακόμα περισσότερο την κίνηση σε αυτό το σημείο του πρώτου διαμερίσματος της πόλης  μετά από την επώδυνη πανδημία και τα ορατά αποτελέσματά της και στην πολιτιστική ζωή. 

Bourse de Commerce: Το νέο Μουσείο του Παρισιού, από χρηματιστήριο σιτηρών σε χρηματιστήριο της τέχνης Facebook Twitter
Φωτό: P Tourneboeuf
Φωτο: M Tetard Facebook Twitter
Bourse de Commerce: Το νέο Μουσείο του Παρισιού, από χρηματιστήριο σιτηρών σε χρηματιστήριο της τέχνης Facebook Twitter
Φωτο: M Tetard
Bourse de Commerce: Το νέο Μουσείο του Παρισιού, από χρηματιστήριο σιτηρών σε χρηματιστήριο της τέχνης Facebook Twitter
Φωτο: M Tetard
 
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σάι Τουόμπλι όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί: οι φωτογραφίες που βρέθηκαν σε μια σοφίτα

Πολιτισμός / Ο Σάι Τουόμπλι όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί: οι φωτογραφίες που βρέθηκαν σε μια σοφίτα

Το 2022, η εγγονή του Σάι και της Τάτια Φρανκέτι Τουόμπλι βρήκε χιλιάδες φωτογραφικά αρνητικά στο οικογενειακό σπίτι στην Ιταλία. Το βιβλίο Stella Honey και η έκθεση στη Ρώμη αποκαλύπτουν τον μεγάλο ζωγράφο μέσα από το βλέμμα της γυναίκας που τον φωτογράφιζε όταν δεν πόζαρε για την Ιστορία.
THE LIFO TEAM
Βρέθηκαν τα οστά του πραγματικού ντ’ Αρτανιάν; Το DNA ίσως λύσει το μυστήριο του τέταρτου σωματοφύλακα

Πολιτισμός / Βρέθηκαν τα οστά του πραγματικού ντ’ Αρτανιάν;

Σκελετικά κατάλοιπα που βρέθηκαν κάτω από εκκλησία στο Μάαστριχτ μπορεί να ανήκουν στον Σαρλ ντε Μπατζ ντε Καστελμόρ, τον ιστορικό ντ’ Αρτανιάν που ενέπνευσε τον ήρωα των Τριών Σωματοφυλάκων του Αλέξανδρου Δουμά. Η εξέταση DNA ίσως φωτίσει ένα μυστήριο 350 ετών, αλλά και την απόσταση ανάμεσα στον πραγματικό στρατιώτη και τον λογοτεχνικό μύθο.
THE LIFO TEAM
Αρχαιολόγοι βρήκαν μούμια θαμμένη με στίχους από την Ιλιάδα

Πολιτισμός / Αρχαιολόγοι βρήκαν μούμια θαμμένη με στίχους από την Ιλιάδα

Σε τάφο ρωμαϊκής περιόδου στην αρχαία Οξύρρυγχο της Αιγύπτου, αρχαιολόγοι εντόπισαν πάπυρο με στίχους από τη Β΄ ραψωδία της Ιλιάδας πάνω σε μουμιοποιημένο σώμα. Το εύρημα φωτίζει τη θέση του Ομήρου όχι μόνο στην εκπαίδευση και την ανάγνωση, αλλά και στις τελετουργίες γύρω από τον θάνατο.
THE LIFO TEAM
Η Lee Lai έγινε το πρώτο non-binary πρόσωπο που κερδίζει το Stella Prize

Πολιτισμός / Η Lee Lai έγινε το πρώτο non-binary πρόσωπο που κερδίζει το Stella Prize

Το Cannon της Lee Lai έγινε το πρώτο graphic novel που κερδίζει το αυστραλιανό Stella Prize, ενώ η δημιουργός του είναι το πρώτο non-binary άτομο που τιμάται με το βραβείο. Η ιστορία ακολουθεί μια queer Κινέζα στο Μόντρεαλ που φροντίζει τους πάντες, μέχρι η καταπιεσμένη οργή της να αρχίσει να παίρνει μορφή.
THE LIFO TEAM
Ο Κάνιε Γουέστ θα πληρώσει για μουσικό απόσπασμα που ακούστηκε μόνο πριν κυκλοφορήσει το Donda

Πολιτισμός / Ο Κάνιε Γουέστ έχασε δίκη για ένα sample που ακούστηκε πριν γίνει τραγούδι

Ο Ye κρίθηκε υπεύθυνος για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων επειδή έπαιξε σε μεγάλη εκδήλωση ακρόασης του Donda μια πρώιμη εκδοχή του Hurricane με sample που δεν είχε αδειοδοτηθεί. Το επίμαχο απόσπασμα δεν μπήκε στην τελική κυκλοφορία, αλλά οι ένορκοι έκριναν ότι η δημόσια και εμπορική χρήση του είχε συνέπειες.
THE LIFO TEAM
Λίγο πριν από τις Κάννες, το γαλλικό σινεμά ανοίγει μέτωπο με τον ακροδεξιό δισεκατομμυριούχο Βενσάν Μπολορέ

Πολιτισμός / Λίγο πριν από τις Κάννες, το γαλλικό σινεμά ανοίγει μέτωπο με τον ακροδεξιό δισεκατομμυριούχο Βενσάν Μπολορέ

Περισσότεροι από 600 επαγγελματίες του γαλλικού κινηματογράφου, ανάμεσά τους η Ζιλιέτ Μπινός, η Αντέλ Ενέλ και ο Ρεϊμόν Ντεπαρντόν, υπέγραψαν κείμενο στη Libération, προειδοποιώντας ότι η συγκέντρωση δύναμης γύρω από την Canal+, τη StudioCanal και την UGC μπορεί να απειλήσει την ανεξαρτησία της γαλλικής κινηματογραφικής παραγωγής
THE LIFO TEAM
Δύο ελληνικές ταινίες στις Κάννες: γοργόνες, resorts και ένα χαμόγελο που λείπει

Πολιτισμός / Δύο ελληνικές ταινίες στις Κάννες: γοργόνες, resorts και ένα χαμόγελο που λείπει

Η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη παρουσιάζει το Titanic Ocean στο Un Certain Regard, η Αλεξάνδρα Ματθαίου φέρνει το Free Eliza στη Quinzaine des cinéastes, ενώ Έλληνες παραγωγοί συμμετέχουν στο Marché du Film με νέα projects.
THE LIFO TEAM
Ο Κρίστοφερ Νόλαν απαντά για την πανοπλία και τον Τράβις Σκοτ στην Οδύσσεια

Πολιτισμός / Ο Κρίστοφερ Νόλαν απαντά για την πανοπλία και τον Τράβις Σκοτ στην Οδύσσεια

Μετά τις αντιδράσεις για τη σκοτεινή πανοπλία του Αγαμέμνονα και την επιλογή του Τράβις Σκοτ στον ρόλο ενός ραψωδού, ο Κρίστοφερ Νόλαν υπερασπίζεται το The Odyssey και εξηγεί γιατί η ταινία δεν αντιμετωπίζει τον Όμηρο επιπόλαια.
THE LIFO TEAM
Το παιδί-μετανάστης του Banksy επιστρέφει στη Βενετία — αυτή τη φορά πάνω στο νερό

Πολιτισμός / Το έργο του Banksy που έσβηνε από την υγρασία επιστρέφει στα κανάλια της Βενετίας

Το Migrant Child, το έργο του Banksy με ένα παιδί που κρατά φωτοβολίδα φορώντας σωσίβιο, αποκαταστάθηκε έπειτα από χρόνια φθοράς στην πρόσοψη του Palazzo San Pantalon. Η τοιχογραφία επιστρέφει τώρα στο κοινό πάνω σε πλωτή πλατφόρμα στα κανάλια της Βενετίας, ανοίγοντας ξανά τη συζήτηση για το αν η street art πρέπει να διασώζεται ή να αφήνεται να χαθεί.
THE LIFO TEAM
Από τον Andrew Tate στα δάκρυα που οι άνδρες δεν χύνουν: δύο μουσεία ξαναβλέπουν την αρρενωπότητα

Πολιτισμός / Από την ανδρόσφαιρα στα δάκρυα που οι άνδρες δεν χύνουν: η αρρενωπότητα μπαίνει στο μουσείο

Δύο εκθέσεις στην Ολλανδία κοιτούν την αρρενωπότητα σήμερα, τη στιγμή που η ανδρόσφαιρα πουλά δύναμη, σώμα και κυριαρχία ως lifestyle. Από τον Andrew Tate, το kickboxing και τα σώματα του TikTok μέχρι τη μόδα, το drag, τα τακούνια, τα packers και την ευαλωτότητα, τα μουσεία ρωτούν αν υπάρχει χώρος για πιο τρυφερές εκδοχές του να είσαι άνδρας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Κρίστοφερ Νόλαν χρειάστηκε 20 χρόνια για να φτάσει στην Οδύσσεια

Πολιτισμός / Ο Κρίστοφερ Νόλαν χρειάστηκε 20 χρόνια για να φτάσει στην Οδύσσεια

Λίγο πριν βγει στις αίθουσες το The Odyssey, ο Κρίστοφερ Νόλαν μιλά στο Time για την ομηρική ταινία που κουβαλούσε μέσα του εδώ και δύο δεκαετίες. Από έναν Δούρειο Ίππο που βυθίζεται στη θάλασσα μέχρι γυρίσματα εξ ολοκλήρου σε IMAX, αληθινά καράβια και ελάχιστα ψηφιακά εφέ, η δική του Οδύσσεια θέλει να ξανακάνει το αρχαίο έπος μεγάλο σινεμά.
THE LIFO TEAM
Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ κατηγορεί τα Όσκαρ για τη σιωπή τους σε Γάζα και Τραμπ

Πολιτισμός / Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ κατηγορεί τα Όσκαρ ότι σιώπησαν για τη Γάζα και τον Τραμπ

Λίγο πριν επιστρέψει στις Κάννες με το Bitter Christmas, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ μιλά για τα αποστειρωμένα Όσκαρ, τη σιωπή του Χόλιγουντ, την άρνησή του να πάρει σαουδαραβικά χρήματα και την πολυτέλεια, στα 76 του, να λέει ακόμη τα πράγματα με το όνομά τους..
THE LIFO TEAM
Ο Άλεκ Γκίνες είχε ζητήσει από τον Ίαν ΜακΚέλεν να σωπάσει για το Stonewall, αλλά εκείνος διάλεξε την ορατότητα

Πολιτισμός / Ο Άλεκ Γκίνες είχε ζητήσει από τον Ίαν ΜακΚέλεν να σωπάσει για το Stonewall, αλλά εκείνος διάλεξε την ορατότητα

Πριν γίνει μία από τις πιο αναγνωρίσιμες queer φωνές του βρετανικού θεάτρου και σινεμά, ο Ίαν ΜακΚέλεν άκουσε έναν θρύλο της παλιάς γενιάς να του λέει ότι η στήριξή του στη Stonewall ήταν «απρεπής». Ευτυχώς δεν τον άκουσε, είπε
THE LIFO TEAM
Ο Μπάρι Κίογκαν αφήνει πίσω το Peaky Blinders και θέλει να χαρεί τη στιγμή

Πολιτισμός / Ο Μπάρι Κίογκαν αφήνει πίσω το Peaky Blinders και θέλει να χαρεί τη στιγμή

Με το Butterfly Jam του Καντεμίρ Μπαλάγκοφ να ανοίγει το Directors’ Fortnight, ο Μπάρι Κίογκαν επιστρέφει στις Κάννες και μιλά για τη νέα του φάση: την αποχώρηση από το Peaky Blinders, τη διαδικτυακή τοξικότητα και την ανάγκη να αφήσει επιτέλους τη δουλειά του να μιλήσει για εκείνον.
THE LIFO TEAM