Βιτρό με νεαρό μαύρο του Kehinde Wiley σε καθεδρικό ναό

Βιτρό με νεαρό Μαύρο του Kehinde Wiley σε βρετανικό καθεδρικό Facebook Twitter
0

Το «Saint Adelaide», έργο του Kehinde Wiley, στο οποίο ένας σύγχρονος νεαρός Μαύρος παίρνει τη θέση ενός αγίου, κοσμεί ένα βρετανικό καθεδρικό ναό.

Το 2014, ο Kehinde Wiley ξεκίνησε μια νέα σειρά έργων εμπνεόμενος από τα βιτρό και τις σπουδές του Ογκίστ-Ντομινίκ Ενγκρ (Ingres), τα οποία ο Γάλλος νεοκλασικιστής ζωγράφος του 19ου αιώνα σχεδίασε για το Βασιλικό Παρεκκλήσιο του St. Ferdinand στο Παρίσι και κατασκευάστηκαν στη Σεβρ, το 1843 περίπου.

Το έργο είναι πρόσφατο απόκτημα του Stained Glass Museum, το οποίο στεγάζεται στον καθεδρικό Ely Cathedral στο Cambridgeshire.

Τα βιτρό του Wiley κατασκευάστηκαν από Τσέχους τεχνουργούς βιτρό και σε αυτά οι άγιοι των βιτρό του Ενγκρ - Αγία Ούρσουλα, Παρθένος Μαρία, Αγία Αδελαΐδα - αντικαταστάθηκαν από φιγούρες σύγχρονων Μαύρων. Η Αδελαΐδα ήταν αυτοκράτειρα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τον 10o αιώνα και αγιοποιήθηκε λόγω του θρησκευτικού και φιλανθρωπικού έργου της.

Στο βιτρό του, ο Wiley μιμείται τη σύνθεση του Ενγκρ αν και εδώ το σκήπτρο της Αδελαΐδας κρατά ένας νεαρός Μαύρος που φοράει τζην και αθλητικά παπούτσια. Το μοντέλο ήταν ο κάτοικος του Μπρούκλιν Mark Shavers, τον οποίο ο καλλιτέχνης έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν (μια φορά ως τον Κάρολο τον Πρώτο).

Η Jasmine Allen, η διευθύντρια και επιμελήτρια του Stained Glass Museum ενδιαφέρθηκε να αποκτήσει ένα από τα βιτρό του Wiley όταν τα είδε για πρώτη φορά σε έκθεση στο Παρίσι, το 2017. «Με απλό αλλά όλο δύναμη τρόπο, ο Wiley θέτει επί τάπητος το θέμα της αναπαράστασης των Μαύρων στη σύγχρονη κουλτούρα και αμφισβητεί τις συμβάσεις της δυτικής τέχνης» ανέφερε.

Βιτρό με νεαρό Μαύρο του Kehinde Wiley σε βρετανικό καθεδρικό Facebook Twitter

«Καθώς πολιτιστικά ιδρύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο ορθώς ξεκίνησαν να αντιμετωπίσουν το αποικιακό παρελθόν μας και την κληρονομιά του σήμερα, η απόκτηση αυτού του έργου μας δίνει τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε και να αμφισβητήσουμε στάσεις, στην τέχνη του βιτρό, σε θέματα φυλής, φύλου και θρησκείας».

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκληση, Παϊσιος και Παπαϊωάννου από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Πρόκληση, Παϊσιος και Παπαϊωάννου από αύριο στους κινηματογράφους

Το οπτικοακουστικά έκτακτο, μα ηθικά συζητήσιμο «Sirat», η κινηματογραφική εκδοχή του βίου του «Αγίου Παϊσιου» και το ντοκιμαντέρ η «Καρδιά του Ταύρου» είναι μερικές από τις ταινίες που κυκλοφορούν αυτή την εβδομάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΓΑΝΩΣΕΛΗΣ ΠΕΘΑΝΕ ΝΤΑΛΑΡΑΣ

Πολιτισμός / Κώστας Γανωσέλης: Πέθανε ο ενορχηστρωτής και μαέστρος - Το «αντίο» του Γιώργου Νταλάρα

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 συνεργάστηκε με σημαντικούς συνθέτες και ερμηνευτές του ελληνικού τραγουδιού, μεταξύ των οποίων οι Μίκης Θεοδωράκης, Μαρία Φαραντούρη και Νίκος Ξυλούρης
THE LIFO TEAM
Σπουδαία ανακάλυψη στη Μεγαλόπολη: Εντοπίστηκαν ίσως τα αρχαιότερα ξύλινα εργαλεία του κόσμου

Πολιτισμός / Σπουδαία ανακάλυψη στη Μεγαλόπολη: Εντοπίστηκαν τα αρχαιότερα ξύλινα εργαλεία του κόσμου

Τα αντικείμενα χρονολογούνται περίπου 430.000 χρόνια πριν, μια «ιδιαίτερα σημαντική περίοδο για την εξέλιξη του ανθρώπου», όπως σημειώνει η επικεφαλής των ερευνών και παλαιοανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου Τίμπιγκεν, Κατερίνα Χαρβάτη
THE LIFO TEAM