Μια 18χρονη στην Αυστραλία έφτιαξε φόρεμα με τα κουκούτσια 1.400 μάνγκο, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα για τη σπατάλη των τροφίμων.

 

Η Τζέσικα Κόλινς μεγάλωσε σε φάρμα μάνγκο, στο Κουίνσλαντ. Η 18χρονη ενοχλείται από το πόσα βρώσιμα φρούτα καταλήγουν κάθε χρόνο στα σκουπίδια, επειδή δεν είναι αρκετά... όμορφα για να πουληθούν.

 

«Κάθε χρόνο πρέπει να πετάξουμε πάνω από 5.000 κιλά μάνγκο, επειδή δεν πληρούν τα στάνταρντ των σούπερ μάρκετ», λέει. Αποφάσισε λοιπόν να μετατρέψει αυτά τα φρούτα που πήγαιναν χαμένα σε φόρεμα, προκειμένου να στείλει ένα μήνυμα.

 

Η Τζέσικα πήρε την ιδέα από μία σχολική εργασία. Καθάρισε τα φρούτα, έπλυνε τα κουκούτσια προκειμένου να απομακρύνει ότι είχε απομείνει που θα μπορούσε να προσελκύσει έντομα, τα στέγνωσε, τα έκοψε στη μέση και τα έραψε σε ύφασμα.

 

«Κατέλαβα την κουζίνα και σχεδόν όλο το σαλόνι. Υπήρχαν παντού κουκούτσια μάνγκο και υλικά που χρειαζόμουν», περιέγραψε και πρόσθεσε ότι χρειάστηκε 3-4 μήνες για να ολοκληρώσει το πρότζεκτ της. «Με έλεγαν τρελή, αλλά τους εξέπληξαν γιατί τελικά το έφτιαξα. Όταν το είδα ολοκληρωμένο, ήμουν πολύ χαρούμενη με τη δουλειά μου».

 

Η 18χρονη πήγε με αυτό το ξεχωριστό φόρεμα στο δείπνο της αποφοίτησής της και- όπως λέει- όλοι εξεπλάγησαν από το πόσο όμορφη ήταν η δημιουργία της, παρότι ήταν από κουκούτσια. Τώρα, ελπίζει ότι θα βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση για τη σπατάλη τροφίμων.

 

«Θα ήθελα να πω στους καταναλωτές και τα σούπερ μάρκετ ότι υπάρχουν φρούτα που είναι μια χαρά, αλλά τα πετάμε επειδή δεν πληρούν τα στάνταρντ της αγοράς. Είναι απόλυτα βρώσιμα, μπορεί να τα αγοράσει, να τα φάει και να τα απολαύσει ο καθένας», καταλήγει η 18χρονη.

 

 

Με πληροφορίες από BBC