Βιμ Βέντερς: Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να σκοτώσει τη δημιουργικότητα στο σινεμά

Βιμ Βέντερς: Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να σκοτώσει τη δημιουργικότητα στο σινεμά Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ο Βιμ Βέντερς παρά την επιτυχία του ανησυχεί βαθιά για το μέλλον του κινηματογράφου.

Σε μια συνέντευξη Τύπου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Lumiere, ο Βιμ Βέντερς εξέφρασε την υποστήριξή του για την απεργία της Ένωσης Συγγραφέων στις ΗΠΑ και τη συνεχιζόμενη απεργία των ηθοποιών. Εξήγησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την τέχνη, η οποία μπορεί να αποφευχθεί μόνο με τη συμμετοχή των ανθρώπων στη δημιουργική διαδικασία. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να σκοτώσει τη δημιουργικότητα στο σινεμά, είπε μεταξύ άλλων.

«Οι ηθοποιοί και οι σεναριογράφοι φοβούνται ότι θα γίνουν ξεπερασμένοι», είπε ο Βιμ Βέντερς. «Με την τεχνητή νοημοσύνη όλα γίνονται πολύ γρήγορα. Δίνεις τρεις ιδέες και την επόμενη μέρα έχεις ένα νέο σενάριο που πολλά στελέχη στούντιο θα θέλουν να χρησιμοποιήσουν. Για τους σεναριογράφους αυτό θα είναι το τέλος».

Ο Βιμ Βέντερς επέκρινε και τα franchises, λέγοντας ότι η εξάρτηση του Χόλιγουντ σε υπάρχουσες ιδέες μποδίζει την παραγωγή νέων ενδιαφέροντων έργων.

«Η ιδέα ότι ένα στούντιο θα μπορούσε να περιορίσει τους κινδύνους χρησιμοποιώντας ιδέες που έχουν ήδη αποδώσει, νομίζω ότι είναι εντελώς ανόητη και αδειάζει τις δημιουργικές δυνατότητες που υπάρχουν», είπε.

«Υπάρχουν σπουδαίοι σεναριογράφοι που έχουν ιδέες και είναι πολύ απογοητευμένοι γιατί η πιθανότητα να σε προσλάβει ένα στούντιο για ένα πρωτότυπο σενάριο είναι πολύ μικρή».

Ο σκηνοθέτης θυμήθηκε και τις ζοφερές προβλέψεις του φίλου του Ζαν-Λικ Γκοντάρ για την εξυγίανση του Χόλιγουντ και εξέφρασε φόβο ότι μπορεί να πραγματοποιηθούν εάν η τεχνητή νοημοσύνη «καταλάβει» το Χόλιγουντ.

«Είχε αυτή τη θεωρία ότι τα αμερικανικά στούντιο έκαναν όλο και λιγότερες ταινίες και στο τέλος θα έκαναν μόνο μία ταινία όλα μαζί», είπε ο Βέντερς για τον Γκοντάρ. «Θα ήταν η ταινία που όλοι στη Γη θα έπρεπε να δουν και αυτό θα ήταν το τέλος».

Με πληροφορίες του Indiewire

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γυναίκα που έκανε τη μόδα να μοιάζει με σκιά

Πολιτισμός / Λίλιαν Μπάσμαν: Η γυναίκα που έκανε τη μόδα να μοιάζει με σκιά

Η έκθεση Lillian Bassman: Bazaar and Beyond, που παρουσιάζεται στο Met έως τις 26 Ιουλίου, φωτίζει μια δημιουργό που δεν αντιμετώπισε ποτέ τη μόδα ως απλό αντικείμενο προβολής. Τη μετέτρεψε σε ίχνος, χειρονομία και πείραμα, ενώ επέστρεψε σε αυτό το έργο δεκαετίες αργότερα, ξεκινώντας σχεδόν μια δεύτερη καριέρα στα 75 της.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΥΠΠΟ - Λίνα Μενδώνη: «Σταθμός Καρυάς, τόπος μνήμης, ιστορικής αλήθειας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας»

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: «Σταθμός Καρυάς, τόπος μνήμης, ιστορικής αλήθειας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας»

Η Λίνα Μενδώνη ανέφερε πως η αποκατάσταση του αποτελεί ιστορικό χρέος του κράτους απέναντι στα θύματα της ναζιστικής βαρβαρότητας, διασφαλίζοντας ότι το μνημείο και το ιστορικό τοπίο θα παραδοθούν στις επόμενες γενιές με τον προσήκοντα σεβασμό
THE LIFO TEAM
Πέθανε η Teresinha Soares, η Βραζιλιάνα καλλιτέχνις που έφερε το σώμα, το σεξ και την αντίσταση στην τέχνη

Πολιτισμός / Πέθανε η Teresinha Soares, η Βραζιλιάνα καλλιτέχνις που έφερε το σώμα, το σεξ και την αντίσταση στην τέχνη

Με ζωγραφική, εγκαταστάσεις και performances που έβαζαν το σώμα στο κέντρο, η Soares αμφισβήτησε τα σεξουαλικά ταμπού, την πατριαρχία και τον αυταρχισμό της εποχής της. Τα τελευταία χρόνια το έργο της επανεκτιμήθηκε διεθνώς μέσα από εκθέσεις στην Tate Modern και το MASP.
THE LIFO TEAM
Πριν γίνει θρύλος: το Chelsea Hotel του 1970 ξαναζωντανεύει μέσα από χαμένες φωτογραφίες

Πολιτισμός / Πριν γίνει θρύλος: το Chelsea Hotel του 1970 ξαναζωντανεύει μέσα από χαμένες φωτογραφίες

Το αρχείο του Scopin, που για χρόνια θεωρούνταν χαμένο, επιστρέφει τώρα ως βιβλίο και έκθεση, φωτίζοντας το Chelsea Hotel πριν γίνει πλήρως θρύλος και προτού αρκετά από τα πρόσωπα που κατέγραψε αποκτήσουν τη μεταγενέστερη μυθολογία τους.
THE LIFO TEAM