Αντζελίνα Τζολί: Εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν- Δεν κάνουμε αρκετά για να τα προστατεύσουμε

Αντζελίνα Τζολί: Εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν- Δεν κάνουμε αρκετά για να τα προστατεύσουμε Facebook Twitter
Η Αντζελίνα Τζολί σε παλιότερη επίσκεψή της στο Ιράκ (Πηγή φωτό EPA)
0

Εκατομμύρια παιδιά είναι σε κίνδυνο, τονίζει η Αντζελίνα Τζολί σε άρθρο της στο TIME. «Και δεν κάνουμε αρκετά για να τα προστατεύσουμε», υπογραμμίζει.

Τώρα πρέπει να δείξουμε συλλογικά την ανθρωπιά μας, επισημαίνει η ηθοποιός και πρέσβειρα καλής θελήσεως της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. «Η επένδυση σε ένα σταθερό και ασφαλές κόσμο ξεκινά με την προστασία των παιδιών», τονίζει.

«Τι θα κάνατε για να προστατεύσετε ένα παιδί;». Με αυτή την ερώτηση ξεκινά το άρθρο της η Αντζελίνα Τζολί.

«Γνώρισα έναν πατέρα στο Αφγανιστάν που ξυλοκοπήθηκε και βασανίστηκε από τους Ταλιμπάν, επειδή επέμενε ότι οι κόρες του είχαν δικαίωμα να πάνε στο σχολείο. Γνώρισα ένα κορίτσι από το Κονγκό στην Τανζανία, της οποίας οι γονείς σκοτώθηκαν ενώ εμπόδιζαν ένοπλους άνδρες να μπουν στο σπίτι τους, ώστε εκείνη να μπορέσει να το σκάσει από την πίσω πόρτα μαζί με τον αδελφό της που ήταν μωρό.

Όταν έφτασε στην ασφάλεια, ήταν τόσο σοκαρισμένη, που δυσκολεύτηκε να παραδώσει τον αδελφό της σε εθελοντές. Ήθελε να τον κρατήσει κοντά της και να τον προστατεύσει με κάθε υπόλειμμα προσπάθειας που είχε απομείνει στο μικρό κορμί της», γράφει.

«Μία φίλη μου έχασε τους γονείς της στη βάναυση σύγκρουση στην Καμπότζη. Μεγάλωσε χωρίς εκείνους, αλλά θυμάται όλα όσα θυσίασαν για εκείνη και πόσο πολύ την αγαπούσαν», συμπληρώνει.

Αυτά τα παιδιά συχνά γνωρίζουν την αξία τους επειδή οι ενήλικες που ήταν πιο κοντά τους ήταν διατεθειμένοι να παλέψουν και ακόμη και να πεθάνουν για εκείνα, συνεχίζει. «Υπάρχει πιο σημαντικό δώρο για ένα παιδί, από το να τα αγαπάς και να τους διδάξεις την αξία τους ως ένας ίσος άνθρωπος; Ή, αντιστρόφως, υπάρχει κάτι χειρότερο από όταν ενήλικες- ή ο κόσμος συνολικά- αντιμετωπίζει τα παιδιά σαν οι ζωές και τα σώματά τους δεν έχουν σημασία;», αναρωτιέται.

72 εκατ. παιδιά ζουν κοντά σε ένοπλες ομάδες

Η Τζολί κάνει αναφορά σε έκθεση της ανθρωπιστικής οργάνωσης Save the Children, η οποία προειδοποίησε ότι 72 εκατομμύρια παιδιά ζουν κοντά σε ένοπλες ομάδες που έχουν διαπράξει σεξουαλική βία ενάντια σε παιδιά τον τελευταίο χρόνο, ανάμεσά τους βιασμός, σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλικός βασανισμός, σεξουαλική δουλεία και ακρωτηριασμός.

«Αυτά τα στοιχεία είναι αβάσταχτα, δύσκολο να τα διαβάσεις και ίσως για κάποιους δύσκολο να αναγνωρίσουν ότι επιτρέπεται να συμβούν», γράφει.

«Ίσως σκέφτεστε ήδη ότι τα ξέρετε όλα αυτά. Αλλά ακριβώς είναι αυτό το θέμα. Έχουμε επίγνωση, αλλά παρόλα αυτά φαίνεται να είμαστε απαθείς. Ξέρουμε αυτά τα εγκλήματα εδώ και δεκαετίες κι όμως αυτά συνεχίζονται», τονίζει.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Save the Children, ο αριθμός των παιδιών που κινδυνεύουν από σεξουαλική βία που σχετίζεται με συγκρούσεις είναι σχεδόν δεκαπλάσιος από ότι ήταν το 1990. «Τα παιδιά εξακολουθούν να στοχοποιούνται σε συγκρούσεις. Ακόμη τα απαγάγουν, κρατούνται ως σκλάβοι του σεξ και ακόμη στρατολογούνται και αναγκάζονται να μετέχουν σε κτηνωδίες», επισημαίνει η Τζολί.

«Ο αριθμός των παιδιών που έχουν εκτοπιστεί διά της βίας από τα σπίτια τους τώρα είναι πάνω από 30 εκατομμύρια, ένας αριθμός άνευ προηγουμένου», αναφέρει.

Η φύση των σύγχρονων συγκρούσεων και η κινητικότητα των ένοπλων ομάδων είναι ένας παράγοντας, σημειώνει. Οργανώσεις όπως η Μπόκο Χαράμ εξαπολύουν επιδρομές πέρα από τα εθνικά σύνορα, κάνουν επιθέσεις σε χωριά και προσφυγικούς καταυλισμούς. Οι άμαχοι τώρα αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων πολέμου, σε συγκρούσεις που κρατούν δεκαετίες, εξηγεί.

«Όμως υπάρχει ένα πιο θεμελιώδες ζήτημα. Ακόμη δεν αντιμετωπίζουμε τα παιδιά ως ίσους δικαιούχους ανθρώπινων δικαιωμάτων, με τα δικά τους ξεχωριστά δικαιώματα, ούτε θεωρούμε την προστασία τους την ύψιστη σκέψη. Αυτό βεβαίως ισχύει και για το πολύ ευρύτερο ζήτημα της βίας στο σπίτι, πέρα από τις συγκρούσεις», επισημαίνει.

«Πρέπει να δείξουμε στα παιδιά ότι είμαστε σοβαροί σε ό,τι αφορά την απόδοση ευθυνών όταν παραβιάζονται τα δικαιώματά τους και οι συγκρούσεις δεν αποτελούν εξαίρεση», τονίζει η Τζολί.

«Όταν τα παιδιά εκτοπίζονται λόγω συγκρούσεων, το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να υποστηρίξουμε το δικαίωμά τους να αναζητήσουν την ασφάλεια. Παρότι τα παιδιά αποτελούν το 40% των εκτοπισμένων ανθρώπων παγκοσμίως, τα κονδύλια που δωρίζονται για τα προγράμματα προστασίας των παιδιών του ΟΗΕ αποτελούν λιγότερο από το 1,5% όλης της ανθρωπιστικής χρηματοδότησης», τονίζει και καταλήγει:

«Τώρα πρέπει να δείξουμε συλλογικά την ανθρωπιά μας. Η επένδυση σε ένα σταθερό και ασφαλές κόσμο ξεκινά με την προστασία των παιδιών».

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όποτε θελήσεις να κάνουμε έρωτα, απλώς πες το»: Η ιστορία αγάπης του Πίτερ Χούτζαρ και του Πολ Θεκ

Πολιτισμός / «Όποτε θελήσεις να κάνουμε έρωτα, απλώς πες το»: Η ιστορία αγάπης του Πίτερ Χούτζαρ και του Πολ Θεκ

Η νέα διπλή βιογραφία του Andrew Durbin φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον φωτογράφο Πίτερ Χούτζαρ και τον καλλιτέχνη Πολ Θεκ, δύο μορφές της νεοϋρκέζικης πρωτοπορίας που έζησαν, δημιούργησαν και αγάπησαν στη σκιά μιας εποχής που διαλύθηκε από το AIDS.
THE LIFO TEAM
Στο Coachella η Σαμπρίνα ανέβηκε για να γίνει μύθος και ο Μπίμπερ για να μείνει μόνος με το όνομά του

Πολιτισμός / Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ και ο Τζάστιν Μπίμπερ έδειξαν στο Coachella δύο πρόσωπα της ποπ

Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ πήγε στο Coachella για να φτιάξει τον μύθο της. Ο Τζάστιν Μπίμπερ ανέβηκε στη σκηνή σχεδόν μόνο με το παρελθόν του. Κι έτσι, μέσα σε δύο νύχτες, το φεστιβάλ έδειξε δύο διαφορετικές ηλικίες της ποπ.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Γιατί η Νίνα Σιμόν ακούγεται ακόμη σαν απειλή

Πολιτισμός / Γιατί η Νίνα Σιμόν ακούγεται ακόμη σαν απειλή

Με αφορμή την 60ή επέτειο του I Put a Spell on You και τις νέες κυκλοφορίες που ξαναφέρνουν τη Νίνα Σιμόν στο προσκήνιο, αξίζει να θυμηθούμε ότι δεν ήταν απλώς μια μεγάλη φωνή της τζαζ, της σόουλ ή του τραγουδιού διαμαρτυρίας. Ηταν η καλλιτέχνις που έκανε την αλήθεια να ακούγεται πιο επικίνδυνη από κάθε πόζα, και γι' αυτό η παρουσία της παραμένει ανήσυχα ζωντανή.
THE LIFO TEAM
Γιατί η ομορφιά χρειάζεται πάντα έναν «άσχημο» για να υπάρξει;

Πολιτισμός / Γιατί η ομορφιά χρειάζεται πάντα έναν «άσχημο» για να υπάρξει;

Η έκθεση Bellezza e Bruttezza στο Bozar των Βρυξελλών, που παρουσιάζεται έως τις 14 Ιουνίου, δείχνει ότι η δυτική ιδέα του ωραίου δεν γεννήθηκε μόνη της. Χτίστηκε απέναντι στο γήρας, τη γελοιότητα, την παραμόρφωση και το σώμα που θεωρήθηκε «λάθος». Κι έτσι μια μεγάλη έκθεση για την Αναγέννηση μιλά τελικά και για το βλέμμα που κουβαλάμε ακόμη.
THE LIFO TEAM
Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ ετοιμάζει μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα

Πολιτισμός / Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ ετοιμάζει μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα

Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ αποκάλυψε ότι δουλεύει πάνω σε νέο μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα από το Λούβρο, τη διάσημη υπόθεση που μετέτρεψε τον πίνακα σε παγκόσμιο φαινόμενο
THE LIFO TEAM
Λίνα Μενδώνη: Προχωρά ο σχεδιασμός του εκσυγχρονισμού του Εθνικού Αρχαιολογικού και του Επιγραφικού Μουσείου

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Προχωρά ο σχεδιασμός του εκσυγχρονισμού του Εθνικού Αρχαιολογικού και του Επιγραφικού Μουσείου

«Ο συνολικός επανασχεδιασμός των εκθέσεων των δύο Μουσείων, βάσει και της επέκτασης-αναβάθμισης του κτηριακού συγκροτήματος θα αποδώσει ένα σύγχρονο μουσείο παγκόσμιας εμβέλειας», τόνισε η υπουργός, Λίνα Μενδώνη
THE LIFO TEAM
Το ACID των Καννών ανακοίνωσε 9 «τολμηρές» ταινίες – με δύο σκηνοθέτες από το Ιράν

Πολιτισμός / Το ACID των Καννών ανακοίνωσε 9 «τολμηρές» ταινίες – με δύο σκηνοθέτες από το Ιράν

Η παράλληλη ενότητα των Καννών που έχει ταυτιστεί με την ανάδειξη νέων δημιουργών ανακοίνωσε το φετινό της πρόγραμμα με εννέα ταινίες από το Ιράν, την Ελβετία και τη Γαλλία. Το ACID επιμένει και φέτος σε πιο τολμηρές και λιγότερο προβλέψιμες επιλογές.
THE LIFO TEAM
Ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Χοακίν Φίνιξ ανάμεσα στους 1.000 καλλιτέχνες που αντιδρούν στη συγχώνευση Paramount–Warner

Πολιτισμός / 1.000 καλλιτέχνες αντιδρούν στη συγχώνευση Paramount–Warner

Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι και παραγωγοί του Χόλιγουντ υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή κατά της συγχώνευσης Paramount και Warner Bros. Discovery, λέγοντας ότι το deal θα κάνει τη βιομηχανία πιο κλειστή και πιο ασφυκτική για δημιουργούς και εργαζομένους.
THE LIFO TEAM
Η Μπιόρκ ξεκαθαρίζει το τοπίο: το νέο άλμπουμ της έρχεται το 2027

Πολιτισμός / Η Μπιόρκ ξεκαθαρίζει το τοπίο: το νέο άλμπουμ της έρχεται το 2027

Η Μπιόρκ διέψευσε ότι το echolalia είναι ο τίτλος του επόμενου δίσκου της και εξήγησε ότι πρόκειται για το όνομα της νέας της έκθεσης στην Εθνική Πινακοθήκη της Ισλανδίας. Εκεί θα παρουσιαστεί μια εκδοχή νέου τραγουδιού, ενώ το ολοκληρωμένο άλμπουμ αναμένεται το 2027.
THE LIFO TEAM
ΛΟΥΚΑ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΙΝΟ ΤΙΜΟΤΕ ΣΑΛΑΜΕ

Πολιτισμός / Ο Γκουαντανίνο υπερασπίζεται τον Σαλαμέ: «Πώς μπορεί ένα σχόλιο να εξελιχθεί σε παγκόσμια αντιπαράθεση;»

Ο Ιταλός σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών υπερασπίστηκε τον νεαρό ηθοποιό αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του για την όπερα και το μπαλέτο που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις
THE LIFO TEAM