Ανοίγει ο δρόμος για την ανάπλαση του παράνομου τυπογραφείου του ΕΑΜ στην Καλλιθέα

Ανοίγει ο δρόμος για την ανάπλαση του παράνομου τυπογραφείου του ΕΑΜ στην Καλλιθέα Facebook Twitter
Το τυπογραφείο σήμερα
0

Με τη τροποποίηση της χρήσης του ακινήτου του «παράνομου τυπογραφείου του ΕΑΜ», ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία Δημοτικού Τόπου Ιστορικής Μνήμης λύνοντας μια εκκρεμότητα πολλών ετών.

Η «Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου» ενημέρωσε το δήμο Καλλιθέας για την τροποποίηση της χρήσης του ακινήτου και πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη αφού πλέον ανοίγει ο δρόμος για την ανάπλαση και αξιοποίηση ενός εμβληματικού σημείου για την ιστορική μνήμη της πόλης μας, του παράνομου τυπογραφείου του ΕΑΜ, όπως είπε ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβας που πρόσθεσε ότι «η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης της πόλης αποτελεί πάντα μια μεγάλη προτεραιότητα. Είναι οφειλόμενη τιμή στους ήρωες της Καλλιθέας αλλά και μια ισχυρή προβολή της ταυτότητας της πόλης στο μέλλον. Ιδιαίτερα, στην τεράστια συμβολή της Καλλιθέας στον αγώνας της Εθνικής Αντίστασης. Τώρα λοιπόν  με αυτήν την απόφαση προχωράμε  στην απόδοση στην πόλη ενός ακόμη εμβληματικού χώρου, του παράνομου τυπογραφείου του ΕΑΜ».

Το μεγαλύτερο παράνομο τυπογραφείο στην κατεχόμενη Ευρώπη (1941 - 1944), στην οδό Σκρα 31, στην Καλλιθέα. Εκεί εκτυπώθηκαν, από τη θρυλική εκτυπωτική μηχανή «Βικτώρια», εφημερίδες όπως η «Ελεύθερη Ελλάδα», όργανο της ΚΕ του ΕΑΜ, ο «Απελευθερωτής», όργανο του ΕΛΑΣ, φύλλα του «Ριζοσπάστη» και διάφορα άλλα έντυπα του αγώνα.

Το τυπογραφείο αυτό δημιουργήθηκε με απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ και της ΚΕ του ΕΑΜ, και ήταν το κεντρικό τυπογραφείο της ΚΕ του ΕΑΜ. 

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φάρμα»: Τα ζώα «ζωντανεύουν» μέσα από τη Νεοελληνική Γλυπτική στην Εθνική Γλυπτοθήκη

Πολιτισμός / «Φάρμα»: Τα ζώα της συλλογής της Εθνικής Γλυπτοθήκης αποκτούν μόνιμη έκθεση

Ένα πιο σπάνιο, αλλά πολύ ενδιαφέρον θέμα της Γλυπτικής, όχι μόνο μέσα από την ιδιαίτερη προσέγγιση, αλλά και μέσα από το ύφος του κάθε καλλιτέχνη, άλλοτε έντονα ρεαλιστικό και άλλοτε λιτό και αφαιρετικό, από τη δεκαετία του 1940 έως και τη δεκαετία του 1970.
ΕΛΠΙΔΑ ΜΟΥΡΚΑΚΟΥ
Η Τζούλια Ρόμπερτς, ο αγγελικός Κιάνου Ριβς και ο δαιμονικός Ίθαν Χοκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Η Τζούλια Ρόμπερτς, ο αγγελικός Κιάνου Ριβς και ο δαιμονικός Ίθαν Χοκ από αύριο στους κινηματογράφους

Η προκλητική δημιουργία του Λούκα Γκουντανίνο «After the Hunt», ο Χρυσός Φοίνικας του Παναχί, το «Good Fortune», το «Black Phone 2» και 4 ακόμα ταινίες στο κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Εβδομάδα μόδας στο Ριάντ: «Καρφιά» από την εγγονή της Vivienne Westwood για τη συμμετοχή του οίκου

Πολιτισμός / Εβδομάδα μόδας στο Ριάντ: «Καρφιά» από την εγγονή της Vivienne Westwood για τη συμμετοχή του οίκου

Ο οίκος Vivienne Westwood υπερασπίστηκε την παρουσία του στη Σαουδική Αραβία, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «ευκαιρία πολιτισμικού διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης»
LIFO NEWSROOM
«Τιτανικός»: Πώς ένα τρέιλερ τεσσάρων λεπτών βοήθησε την ταινία να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα blockbusters

Πολιτισμός / «Τιτανικός»: Πώς ένα τρέιλερ τεσσάρων λεπτών βοήθησε την ταινία να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα blockbusters

«Τα διακυβεύματα ήταν τεράστια. Όλοι ήμασταν σε ένταση. Είχαμε ξοδέψει πέντε χρόνια και 200 εκατομμύρια δολάρια» - Ο παραγωγός του «Τιτανικού» γράφει για την εποχή δημιουργίας της ταινίας που «έσπασε» ταμεία και απέσπασε 11 βραβεία Όσκαρ
LIFO NEWSROOM
Πορτρέτο της Μαρίας Αντουανέτας πιστεύεται πως απεικονίζει την αδερφή της

Πολιτισμός / Πορτρέτο της Μαρίας Αντουανέτας πιστεύεται πως απεικονίζει την αδελφή της

«Αν και αυτά τα εντυπωσιακά πορτρέτα έχουν εκτεθεί πολλές φορές τα τελευταία 250 χρόνια, θα είναι πραγματικά ξεχωριστό να βλέπουμε επιτέλους τη Μαρία Αντουανέτα όπως ήταν πραγματικά, και όχι να τη συγχέουμε με την αδελφή της», δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας στη Γενεύη
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Βίλα Γκέτι: Παρουσίαση για την παραγωγή αρώματος στην Πύλο στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού

Πολιτισμός / Μια αρχαιολόγος έχει βρει πώς μύριζαν τα αρώματα στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Θα μιλήσει για αυτό σε μια διάλεξη

Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο - Βίλα Γκέτυ και αποτελεί μέρος της περιοδικής έκθεσης «The Kingdom of Pylos», την πρώτη μεγάλη έκθεση στη Βόρεια Αμερική αφιερωμένη στον Μυκηναϊκό πολιτισμό.
LIFO NEWSROOM
Ο Γούντι Άλεν θυμάται τη Νταϊάν Κίτον

Πολιτισμός / Ο Γούντι Άλεν αποχαιρετά τη Νταϊάν Κίτον

«Με την πάροδο του χρόνου έκανα ταινίες για ένα μόνο κοινό, τη Νταϊάν Κίτον. Δεν διάβασα ποτέ καμία κριτική για τη δουλειά μου και με ενδιέφερε μόνο η γνώμη της Κίτον», γράφει ο Άλεν σε κείμενό του, αφιερωμένο στην Αμερικανίδα ηθοποιό
LIFO NEWSROOM