Με τη τροποποίηση της χρήσης του ακινήτου του «παράνομου τυπογραφείου του ΕΑΜ», ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία Δημοτικού Τόπου Ιστορικής Μνήμης λύνοντας μια εκκρεμότητα πολλών ετών.

 

Η «Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου» ενημέρωσε το δήμο Καλλιθέας για την τροποποίηση της χρήσης του ακινήτου και πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη αφού πλέον ανοίγει ο δρόμος για την ανάπλαση και αξιοποίηση ενός εμβληματικού σημείου για την ιστορική μνήμη της πόλης μας, του παράνομου τυπογραφείου του ΕΑΜ, όπως είπε ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβας που πρόσθεσε ότι «η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης της πόλης αποτελεί πάντα μια μεγάλη προτεραιότητα. Είναι οφειλόμενη τιμή στους ήρωες της Καλλιθέας αλλά και μια ισχυρή προβολή της ταυτότητας της πόλης στο μέλλον. Ιδιαίτερα, στην τεράστια συμβολή της Καλλιθέας στον αγώνας της Εθνικής Αντίστασης. Τώρα λοιπόν  με αυτήν την απόφαση προχωράμε  στην απόδοση στην πόλη ενός ακόμη εμβληματικού χώρου, του παράνομου τυπογραφείου του ΕΑΜ».

 

Το μεγαλύτερο παράνομο τυπογραφείο στην κατεχόμενη Ευρώπη (1941 - 1944), στην οδό Σκρα 31, στην Καλλιθέα. Εκεί εκτυπώθηκαν, από τη θρυλική εκτυπωτική μηχανή «Βικτώρια», εφημερίδες όπως η «Ελεύθερη Ελλάδα», όργανο της ΚΕ του ΕΑΜ, ο «Απελευθερωτής», όργανο του ΕΛΑΣ, φύλλα του «Ριζοσπάστη» και διάφορα άλλα έντυπα του αγώνα.

 

Το τυπογραφείο αυτό δημιουργήθηκε με απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ και της ΚΕ του ΕΑΜ, και ήταν το κεντρικό τυπογραφείο της ΚΕ του ΕΑΜ. 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr