Ανοίγει ο δρόμος για την ανάπλαση του παράνομου τυπογραφείου του ΕΑΜ στην Καλλιθέα

Ανοίγει ο δρόμος για την ανάπλαση του παράνομου τυπογραφείου του ΕΑΜ στην Καλλιθέα Facebook Twitter
Το τυπογραφείο σήμερα
0

Με τη τροποποίηση της χρήσης του ακινήτου του «παράνομου τυπογραφείου του ΕΑΜ», ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία Δημοτικού Τόπου Ιστορικής Μνήμης λύνοντας μια εκκρεμότητα πολλών ετών.

Η «Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου» ενημέρωσε το δήμο Καλλιθέας για την τροποποίηση της χρήσης του ακινήτου και πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη αφού πλέον ανοίγει ο δρόμος για την ανάπλαση και αξιοποίηση ενός εμβληματικού σημείου για την ιστορική μνήμη της πόλης μας, του παράνομου τυπογραφείου του ΕΑΜ, όπως είπε ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβας που πρόσθεσε ότι «η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης της πόλης αποτελεί πάντα μια μεγάλη προτεραιότητα. Είναι οφειλόμενη τιμή στους ήρωες της Καλλιθέας αλλά και μια ισχυρή προβολή της ταυτότητας της πόλης στο μέλλον. Ιδιαίτερα, στην τεράστια συμβολή της Καλλιθέας στον αγώνας της Εθνικής Αντίστασης. Τώρα λοιπόν  με αυτήν την απόφαση προχωράμε  στην απόδοση στην πόλη ενός ακόμη εμβληματικού χώρου, του παράνομου τυπογραφείου του ΕΑΜ».

Το μεγαλύτερο παράνομο τυπογραφείο στην κατεχόμενη Ευρώπη (1941 - 1944), στην οδό Σκρα 31, στην Καλλιθέα. Εκεί εκτυπώθηκαν, από τη θρυλική εκτυπωτική μηχανή «Βικτώρια», εφημερίδες όπως η «Ελεύθερη Ελλάδα», όργανο της ΚΕ του ΕΑΜ, ο «Απελευθερωτής», όργανο του ΕΛΑΣ, φύλλα του «Ριζοσπάστη» και διάφορα άλλα έντυπα του αγώνα.

Το τυπογραφείο αυτό δημιουργήθηκε με απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ και της ΚΕ του ΕΑΜ, και ήταν το κεντρικό τυπογραφείο της ΚΕ του ΕΑΜ. 

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζόντι Φόστερ, Φίδια και Ζόμπι την Πρωτοχρονιά στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τζόντι Φόστερ, Φίδια και Ζόμπι την Πρωτοχρονιά στους κινηματογράφους

To γαλλόφωνο πρωταγωνιστικό ντεμπούτο της Αμερικανίδας ηθοποιού «Vie Privee», το δραματικό θρίλερ «We Bury the Dead» από την Αυστραλία και το μεταμοντέρνο ριμέικ του «Anaconda» ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Εθνική Λυρική Σκηνή: Ανανεώνεται η θητεία του Γιώργου Κουμεντάκη στην Καλλιτεχνική Διεύθυνση

Πολιτισμός / Εθνική Λυρική Σκηνή: Ανανεώνεται η θητεία του Γιώργου Κουμεντάκη στην Καλλιτεχνική Διεύθυνση

«Αισθάνομαι εξαιρετική τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη για την απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την τέταρτη ανανέωση της θητείας μου έως το 2029», αναφέρει σε δήλωσή του, ο Γιώργος Κουμεντάκης
THE LIFO TEAM
Μπριζίτ Μπαρντό: Η ζωή και η κληρονομιά της κινηματογραφικής σταρ του 20ου αιώνα

Πολιτισμός / Μπριζίτ Μπαρντό: Η ζωή και η κληρονομιά της κινηματογραφικής σταρ του 20ου αιώνα

Άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον κινηματογράφο, τη μόδα και τη φιλοζωική δράση, ενώ παρά τις προσωπικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις, παραμένει μια από τις πιο εμβληματικές μορφές του 20ού αιώνα
THE LIFO TEAM