ΤΕΜΠΗ

Ανοίγει το ιστορικό και εμβληματικό κατάστημα Samaritaine στην καρδιά του Παρισιού

Ανοίγει το ιστορικό και εμβληματικό κατάστημα Samaritaine στην καρδιά του Παρισιού Facebook Twitter
H νέα πρόσοψη με το κυματοειδές διαφανές υλικό προσφέρει μια σύγχρονη ερμηνεία του αρ νουβό στιλ. © Cyrille Thomas pour Sanaa
0

Μια κυματιστή και ημιδιάφανη όψη έχει αποκτήσει το ιστορικό κατάστημα Samaritaine στο Παρίσι. Το κατάστημα που καταλαμβάνει ένα ολόκληρο τετράγωνο στο πρώτο διαμέρισμα του Παρισιού είναι ένα εμβληματικό εμπορικό κατάστημα συνδεδεμένο με τη ζωή της γαλλικής πρωτεύουσας.

Το κατάστημα αρχικά ανήκε στους Ernest Cognacq και Marie-Louise Jaÿ, οι οποίοι προσέλαβαν τον αρχιτέκτονα Frantz Jourdain για να επεκτείνουν το αρχικό τους κατάστημα. Ξεκίνησε ως ένα μικρό κατάστημα ενδυμάτων και επεκτάθηκε σε μια σειρά πολυκαταστημάτων με συνολικά 90 διαφορετικά τμήματα. Αυτή τη στιγμή ανήκει στην LVMH, και έκλεισε άδοξα το 2005, ενώ από το 1990 έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό μνημείο από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού.

Θα ανοίξει τις πόρτες του με μεικτές χρήσεις, σαν κατάστημα πολυτελείας, με εστιατόρια και ένα boutique ξενοδοχείο, ρετιρέ σουίτα με τη δική του ιδιωτική πισίνα.

Το κτίριο που είχε ολοκληρωθεί μεταξύ του 1926 και του 1928, είναι φτιαγμένο από πέτρα σε στιλ αρ νουβό και είναι ένα απόκτημα του ομίλου Λουί Βουιτόν που νωρίτερα είχε αγοράσει και το διάσημο Le Bon Marché.

Η LVMH επέλεξε την ιαπωνική αρχιτεκτονική εταιρεία SANAA για την ανακαίνιση του κτηρίου. Η υλοποίηση του νέου σχεδιασμού έγινε μετά πολλών εμποδίων, κυρίως  για την έλλειψη οπτικής συμβατότητας με τα γύρω κτίρια.

Αυτή η νέα πρόσοψη με το κυματοειδές διαφανές υλικό προσφέρει μια σύγχρονη ερμηνεία του αρ νουβό στιλ που καθόρισε τη διακοσμητική αρχική δομή και το ανοιχτόχρωμο γυάλινο αίθριο. Η αιθέρια όψη αντανακλά τα γύρω κτίρια και πολλά αρχιτεκτονικά στιλ των δεκαετιών που καθόρισαν το παλιό Παρίσι. Και από τη βεράντα του γύρω από την ιστορική γυάλινη οροφή, με θέα στις στέγες του Παρισιού, του Σηκουάνα, το κέντρο της Πομπιντού και τον πύργο του Άιφελ οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν την αγαπημένη τους πόλη.

Ανοίγει το ιστορικό και εμβληματικό κατάστημα Samaritaine στην καρδιά του Παρισιού Facebook Twitter
Το Samaritaine στις αρχές του περασμένου αιώνα.
Ανοίγει το ιστορικό και εμβληματικό κατάστημα Samaritaine στην καρδιά του Παρισιού Facebook Twitter
Άποψη του κτηρίου από την Quai du Louvre. © Julien Alma Société, Doug & Wolf
Ανοίγει το ιστορικό και εμβληματικό κατάστημα Samaritaine στην καρδιά του Παρισιού Facebook Twitter
Είσοδος από τη Rue de Rivoli. © La Samaritaine
Ανοίγει το ιστορικό και εμβληματικό κατάστημα Samaritaine στην καρδιά του Παρισιού Facebook Twitter
© La Samaritaine
Ανοίγει το ιστορικό και εμβληματικό κατάστημα Samaritaine στην καρδιά του Παρισιού Facebook Twitter
Ανακαίνιση του αίθριου και της γυάλινης οροφής, στο εμβληματικό κέντρο του καταστήματος. © Sanaa
Ανοίγει το ιστορικό και εμβληματικό κατάστημα Samaritaine στην καρδιά του Παρισιού Facebook Twitter
Μακέτα του νέου Samaritaine. © Pierre-Olivier Deschamps
Πολιτισμός
0

ΤΕΜΠΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Met βγάζει τη Lee Krasner από τη σκιά του Pollock

Πολιτισμός / Pollock και Krasner ως ισότιμοι: η νέα έκθεση του Met αναθεωρεί έναν μύθο

Το Metropolitan Museum of Art παρουσιάζει το φθινόπωρο την έκθεση «Krasner and Pollock: Past Continuous», αφιερωμένη και στους δύο καλλιτέχνες σε όλο το εύρος της πορείας τους. Η επιμέλεια τονίζει την ισότιμη συμβολή της Lee Krasner στον Αφηρημένο Εξπρεσιονισμό, αναθεωρώντας το κυρίαρχο αφήγημα γύρω από τον Pollock.
THE LIFO TEAM
Η Isabelle Adjani κάλεσε τους άνδρες να σηκωθούν όρθιοι στα Césars για τη βία κατά των γυναικών

Πολιτισμός / Η Ιζαμπέλ Ατζανί κάλεσε τους άνδρες να σηκωθούν όρθιοι στα Σεζάρ για τη βία κατά των γυναικών

Στα βραβεία Σεζάρ 2026, η Isabelle Adjani κάλεσε τους άνδρες στην αίθουσα να σηκωθούν όρθιοι σε ένδειξη αλληλεγγύης προς όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία, ενώ η Golshifteh Farahani μίλησε για την αιματηρή καταστολή στο Ιράν.
THE LIFO TEAM
«Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Πολιτισμός / «Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Στο Perth Festival, ο 26χρονος καλλιτέχνης Hugo Flavelle μετατρέπει τη διαμαρτυρία για την προσβασιμότητα σε κινητή performance–rave έξω από μουσεία και θέατρα που ο ίδιος δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει.
THE LIFO TEAM
Η Chloë Sevigny γυρίζει ντοκιμαντέρ για τους Deadheads και για την Αμερική που επιμένει

Πολιτισμός / Η Chloë Sevigny γυρίζει ντοκιμαντέρ για τους Deadheads χωρίς τους Grateful Dead

Χωρίς τους Grateful Dead στο κάδρο, το «Summer Tour» εστιάζει αποκλειστικά στους Deadheads. Το ντοκιμαντέρ, με τη στήριξη της Chloë Sevigny, κυκλοφορεί σε μια συγκυρία συμβολική για τη σκηνή, μετά τον θάνατο του Bob Weir.
THE LIFO TEAM
Η Robyn επιστρέφει με το Sexistential: επιθυμία, μοναξιά και η “mother” φάση της ποπ

Πολιτισμός / Η Robyn επιστρέφει με το Sexistential: επιθυμία, μοναξιά και μητρότητα στην ποπ

Η Robyn ανακοίνωσε ότι το νέο της άλμπουμ Sexistential κυκλοφορεί στις 27 Μαρτίου, επτά χρόνια μετά το Honey, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται για ένα “self-help” project αλλά για μια καταγραφή αντιφάσεων , ανάμεσα στην επιθυμία, την υπαρξιακή αγωνία και τη μητρότητα.
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΝΗ ΤΖΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ

Πολιτισμός / Τζένη Τζένη: Οι πρώτες φωτογραφίες από την πολυαναμενόμενη παραγωγή σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου

Με νοσταλγία για την χαμένη αυτή αφέλεια των καλοκαιρινών βραδιών, και με ένα θίασο “σκιών”, φαντασμάτων των ηρώων της κλασικής ταινίας, ο Νίκος Καραθάνος στήνει ένα καλοκαιρινό, ηλιόλουστο ρέκβιεμ, έναν θρήνο για το τέλος αυτής της εποχής
THE LIFO TEAM
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Πολιτισμός / Ο Park Chan-wook γίνεται ο πρώτος Νοτιοκορεάτης πρόεδρος του Φεστιβάλ των Καννών

«Η απλή πράξη του να συγκεντρωνόμαστε σε μια αίθουσα για να παρακολουθήσουμε μαζί μια ταινία, με τις ανάσες και τους παλμούς μας να συγχρονίζονται, αποτελεί από μόνη της μια συγκινητική και οικουμενική έκφραση αλληλεγγύης», δηλώνει
THE LIFO TEAM