Ανοίγει το ιστορικό και εμβληματικό κατάστημα Samaritaine στην καρδιά του Παρισιού

Ανοίγει το ιστορικό και εμβληματικό κατάστημα Samaritaine στην καρδιά του Παρισιού Facebook Twitter
H νέα πρόσοψη με το κυματοειδές διαφανές υλικό προσφέρει μια σύγχρονη ερμηνεία του αρ νουβό στιλ. © Cyrille Thomas pour Sanaa
0

Μια κυματιστή και ημιδιάφανη όψη έχει αποκτήσει το ιστορικό κατάστημα Samaritaine στο Παρίσι. Το κατάστημα που καταλαμβάνει ένα ολόκληρο τετράγωνο στο πρώτο διαμέρισμα του Παρισιού είναι ένα εμβληματικό εμπορικό κατάστημα συνδεδεμένο με τη ζωή της γαλλικής πρωτεύουσας.

Το κατάστημα αρχικά ανήκε στους Ernest Cognacq και Marie-Louise Jaÿ, οι οποίοι προσέλαβαν τον αρχιτέκτονα Frantz Jourdain για να επεκτείνουν το αρχικό τους κατάστημα. Ξεκίνησε ως ένα μικρό κατάστημα ενδυμάτων και επεκτάθηκε σε μια σειρά πολυκαταστημάτων με συνολικά 90 διαφορετικά τμήματα. Αυτή τη στιγμή ανήκει στην LVMH, και έκλεισε άδοξα το 2005, ενώ από το 1990 έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό μνημείο από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού.

Θα ανοίξει τις πόρτες του με μεικτές χρήσεις, σαν κατάστημα πολυτελείας, με εστιατόρια και ένα boutique ξενοδοχείο, ρετιρέ σουίτα με τη δική του ιδιωτική πισίνα.

Το κτίριο που είχε ολοκληρωθεί μεταξύ του 1926 και του 1928, είναι φτιαγμένο από πέτρα σε στιλ αρ νουβό και είναι ένα απόκτημα του ομίλου Λουί Βουιτόν που νωρίτερα είχε αγοράσει και το διάσημο Le Bon Marché.

Η LVMH επέλεξε την ιαπωνική αρχιτεκτονική εταιρεία SANAA για την ανακαίνιση του κτηρίου. Η υλοποίηση του νέου σχεδιασμού έγινε μετά πολλών εμποδίων, κυρίως  για την έλλειψη οπτικής συμβατότητας με τα γύρω κτίρια.

Αυτή η νέα πρόσοψη με το κυματοειδές διαφανές υλικό προσφέρει μια σύγχρονη ερμηνεία του αρ νουβό στιλ που καθόρισε τη διακοσμητική αρχική δομή και το ανοιχτόχρωμο γυάλινο αίθριο. Η αιθέρια όψη αντανακλά τα γύρω κτίρια και πολλά αρχιτεκτονικά στιλ των δεκαετιών που καθόρισαν το παλιό Παρίσι. Και από τη βεράντα του γύρω από την ιστορική γυάλινη οροφή, με θέα στις στέγες του Παρισιού, του Σηκουάνα, το κέντρο της Πομπιντού και τον πύργο του Άιφελ οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν την αγαπημένη τους πόλη.

Ανοίγει το ιστορικό και εμβληματικό κατάστημα Samaritaine στην καρδιά του Παρισιού Facebook Twitter
Το Samaritaine στις αρχές του περασμένου αιώνα.
Ανοίγει το ιστορικό και εμβληματικό κατάστημα Samaritaine στην καρδιά του Παρισιού Facebook Twitter
Άποψη του κτηρίου από την Quai du Louvre. © Julien Alma Société, Doug & Wolf
Ανοίγει το ιστορικό και εμβληματικό κατάστημα Samaritaine στην καρδιά του Παρισιού Facebook Twitter
Είσοδος από τη Rue de Rivoli. © La Samaritaine
Ανοίγει το ιστορικό και εμβληματικό κατάστημα Samaritaine στην καρδιά του Παρισιού Facebook Twitter
© La Samaritaine
Ανοίγει το ιστορικό και εμβληματικό κατάστημα Samaritaine στην καρδιά του Παρισιού Facebook Twitter
Ανακαίνιση του αίθριου και της γυάλινης οροφής, στο εμβληματικό κέντρο του καταστήματος. © Sanaa
Ανοίγει το ιστορικό και εμβληματικό κατάστημα Samaritaine στην καρδιά του Παρισιού Facebook Twitter
Μακέτα του νέου Samaritaine. © Pierre-Olivier Deschamps
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας για τον Άντονι Μπουρντέν δείχνει τον πιο ανήσυχο μάγειρα της ποπ κουλτούρας

Πολιτισμός / Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας για τον Άντονι Μπουρντέν δείχνει τον πιο ανήσυχο μάγειρα της ποπ κουλτούρας

Η A24 κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του Tony, της ταινίας για τα νεανικά χρόνια του Άντονι Μπουρντέν, με τον Ντόμινικ Σέσα στον ρόλο του μελλοντικού σεφ, συγγραφέα και ταξιδευτή πριν από τη φήμη του Kitchen Confidential.
THE LIFO TEAM
Η Γάζα δεν είναι μόνο ερείπιο: Μια έκθεση στο Τορίνο ενώνει αρχαία αντικείμενα και σύγχρονες παλαιστινιακές ιστορίες

Πολιτισμός / Η Γάζα δεν είναι μόνο ερείπια: Μια έκθεση στο Τορίνο ενώνει αρχαία αντικείμενα και σύγχρονες παλαιστινιακές ιστορίες

Η έκθεση Gaza, the future has an ancient heart στη Fondazione Merz παρουσιάζει περισσότερα από 80 αρχαιολογικά αντικείμενα από τη Γάζα μαζί με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, αναδεικνύοντας την παλαιστινιακή πολιτιστική κληρονομιά ως ζωντανή μνήμη μέσα στον πόλεμο, τον εκτοπισμό και την απώλεια.
THE LIFO TEAM
Στη Βενετία, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς δεν θέλει θεατές. Θέλει σώματα

Πολιτισμός / Στη Βενετία, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς δεν θέλει θεατές. Θέλει σώματα

Η πρώτη εν ζωή γυναίκα καλλιτέχνιδα με ατομική έκθεση στις Gallerie dell’Accademia παρουσιάζει στις 6 Μαΐου το Transforming Energy στη Βενετία, ζητώντας από τους επισκέπτες να αφήσουν τα κινητά, να αγγίξουν τα έργα και να συμμετάσχουν σωματικά στην εμπειρία
THE LIFO TEAM
Η Ντομινίκ Τζάκσον ξαναγράφει τον πιο διάσημο μονόλογο του Devil Wears Prada ως μάθημα για το φύλο

Πολιτισμός / Η Ντομινίκ Τζάκσον ξαναγράφει τον πιο διάσημο μονόλογο του Devil Wears Prada ως μάθημα για το φύλο

Η σταρ του Pose εμφανίζεται σε νέο βίντεο του Gender Liberation Movement, που μετατρέπει τον περίφημο cerulean μονόλογο της Μιράντα Πρίστλι σε καυστικό μάθημα για τη σχέση των τρανς δικαιωμάτων με την queer απελευθέρωση.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Πάνω από 200 συγγραφείς απέναντι στον Grasset: Η μεγάλη κρίση της γαλλικής λογοτεχνίας

Πολιτισμός / «Όχι» στον δισεκατομμυριούχο Μπολορέ: Εκατοντάδες συγγραφείς εγκαταλείπουν μαζικά τον ιστορικό εκδοτικό οίκο Grasset

Μετά την απομάκρυνση του Ολιβιέ Νορά από τον ιστορικό εκδοτικό οίκο Grasset, εκατοντάδες συγγραφείς δηλώνουν ότι θέλουν να φύγουν. Πίσω από την κρίση βρίσκεται η αυξανόμενη επιρροή του Βενσάν Μπολορέ, του ακροδεξιού δισεκατομμυριούχου που ελέγχει τον όμιλο Hachette Livre.
THE LIFO TEAM
Η Άλεξ Κονσάνι έγραψε ιστορία στο Met Gala και εμφανίστηκε σαν τρανς ηρωίδα του Μποτιτσέλι

Πολιτισμός / Η Άλεξ Κονσάνι έγραψε ιστορία στο Met Gala και εμφανίστηκε σαν τρανς ηρωίδα του Μποτιτσέλι

Η Άλεξ Κονσάνι, πρώτη τρανς γυναίκα στην επιτροπή οικοδεσποτών του Met Gala, εμφανίστηκε με δημιουργία Gucci του Ντέμνα, εμπνευσμένη από την Άνοιξη του Μποτιτσέλι, σε μια θεατρική μεταμόρφωση από λευκό σε μαύρο κύκνο.
THE LIFO TEAM
Η Μέριλιν Μονρόε όπως δεν χωρούσε στην εικόνα της: ποιήματα και σημειώσεις σε δημοπρασία

Πολιτισμός / Η Μέριλιν Μονρόε όπως δεν χωρούσε στην εικόνα της: ποιήματα και σημειώσεις σε δημοπρασία

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της, βγαίνουν σε δημοπρασία ποιήματα, χειρόγραφες σημειώσεις, γράμματα, σχέδια και προσωπικά αντικείμενα της Μέριλιν Μονρόε, φωτίζοντας τη γυναίκα πίσω από τον πιο ανθεκτικό μύθο του Χόλιγουντ.
THE LIFO TEAM
Ο Ντουέιν Τζόνσον φόρεσε φούστα στο Met Gala: «Στην πολυνησιακή κουλτούρα οι πιο αρρενωποί άνδρες φορούν φούστες»

Πολιτισμός / Ο Ντουέιν Τζόνσον φόρεσε φούστα στο Met Gala: «Στην πολυνησιακή κουλτούρα οι πιο αρρενωποί άνδρες φορούν φούστες»

Ο ηθοποιός εμφανίστηκε στο Met Gala με σύνολο του Τομ Μπράουν και συνέδεσε την πλισέ φούστα του με τα παραδοσιακά lavalava της πολυνησιακής κουλτούρας.
THE LIFO TEAM
Η «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν έχει νέο τρέιλερ και δείχνει για πρώτη φορά τον Κύκλωπα

Πολιτισμός / Η «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν έχει νέο τρέιλερ και δείχνει για πρώτη φορά τον Κύκλωπα

Ο Ματ Ντέιμον επιστρέφει στην Ιθάκη ως Οδυσσέας, ο Ρόμπερτ Πάτινσον απειλεί τον θρόνο ως Αντίνοος και ο Κρίστοφερ Νόλαν ανοίγει για πρώτη φορά το μυθολογικό σκοτάδι της πιο φιλόδοξης ταινίας του.
THE LIFO TEAM