LIVE!

Ανάκτορο Φιλίππου Β΄ στις Αιγές: Τον Δεκέμβριο ολοκληρώνεται η αναστήλωση

Ανάκτορο Φιλίππου Β΄ στις Αιγές: Τον Δεκέμβριο ολοκληρώνεται η αναστήλωση Facebook Twitter
0

Η αναστήλωση του ανακτόρου του Φιλίππου Β΄, στις Αιγές, θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά τη διάρκεια αυτοψίας στο έργο. 

Το έργο, που υλοποιείται από το 2007, έχει συνολικό προϋπολογισμό 20 εκατομμύρια ευρώ. Εντός του 2023 το ανάκτορο του Φιλίππου Β΄ θα αποδοθεί στο κοινό, με αναστηλωμένο το μεγάλο περιστύλιο, το πρόπυλο και τις στοές της πρόσοψης, αναταγμένους τους τοιχοβάτες και συντηρημένα τα ψηφιδωτά των τεράστιων ανδρώνων, δηλαδή των χώρων που φιλοξένησαν τα συμπόσια των Μακεδόνων βασιλέων, αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωση που εξέδωσε. 

«Ο στόχος του σχεδιασμού των έργων στις Αιγές, ήταν εξαρχής, η συστηματική και καθολική αποκατάσταση και ανάδειξη του ιδιαίτερα εκτεταμένου αρχαιολογικού χώρου, ώστε να εξελιχθεί σε ένα τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο, με σύγχρονες και υψηλού επιπέδου υποδομές και υπηρεσίες, ώστε να προσφέρει στους επισκέπτες πλήρη, ενιαία και ολοκληρωμένη γνώση και εμπειρία της ιστορίας της πόλης των Αιγών, των βασιλέων της και της ευρύτερης Μακεδονίας», δήλωσε η Λίνα Μενδώνη. 

Η αναστήλωση του ανακτόρου, που ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο, μαζί με τη νεκρόπολη και την ταφική συστάδα των Τημενιδών, έκτασης σχεδόν 550 στρεμμάτων- η οποία αποδόθηκε στο κοινό το 2021- το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων, το αρχαίο θέατρο, την κατάγραφη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και το Κεντρικό Μουσείο, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2022 συγκροτούν το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών, σημείωσε η υπουργός. Σε αυτό το σύνολο προστίθενται μνημεία ή τμήματα του αρχαιολογικού χώρου τα οποία συντηρούνται, προκειμένου σύντομα να είναι επισκέψιμα, συμπλήρωσε. 

Ανάκτορο Φιλίππου Β΄ στις Αιγές: Τον Δεκέμβριο ολοκληρώνεται η αναστήλωση Facebook Twitter
Ανάκτορο Φιλίππου Β΄ στις Αιγές: Τον Δεκέμβριο ολοκληρώνεται η αναστήλωση Facebook Twitter
Ανάκτορο Φιλίππου Β΄ στις Αιγές: Τον Δεκέμβριο ολοκληρώνεται η αναστήλωση Facebook Twitter

Ανάκτορο Φιλίππου Β΄: Ένα πρωτοποριακό για την εποχή του οικοδόμημα 

Το ανάκτορο- που χτίστηκε στα μέσα του 4ου αι. π.Χ., από τον Φίλιππο Β΄- το «βασίλειον καθίδρυμα» των Αιγών, το μεγαλύτερο οικοδόμημα της κλασικής Ελλάδας, σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να συναρμόζει την Αγορά, τον τόπο συνάθροισης των πολιτών της μητρόπολης των Μακεδόνων, με την βασιλική παρουσία και εξουσία. 

Στο μέγα περιστύλιο του ανακτόρου, ανακηρύχθηκε βασιλιάς των Μακεδόνων ο Αλέξανδρος, το φθινόπωρο του 336 π.Χ. Το ανάκτορο των Αιγών, ένα απολύτως πρωτοποριακό για την εποχή του οικοδόμημα, έγινε πρότυπο και αρχέτυπο, γνώρισε χιλιάδες επαναλήψεις καθορίζοντας, για πολλούς αιώνες, την εικόνα της δημόσιας αρχιτεκτονικής, σε ανατολή και δύση, σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού. 

Το 148 π.Χ. οι Ρωμαίοι κατέστρεψαν το μνημείο σύμβολο της Μακεδονικής ηγεμονίας. Τώρα, καθώς ολοκληρώνονται οι εργασίες αναστήλωσης, παραπέμπει ξανά στην αρχική του εικόνα, συμπληρώνει το υπουργείο. 

Ανάκτορο Φιλίππου Β΄ στις Αιγές: Τον Δεκέμβριο ολοκληρώνεται η αναστήλωση Facebook Twitter
Το ανάκτορο το 2006, πριν από την έναρξη του έργου
Ανάκτορο Φιλίππου Β΄ στις Αιγές: Τον Δεκέμβριο ολοκληρώνεται η αναστήλωση Facebook Twitter
Το ανάκτορο το 2021, με τα έργα σε εξέλιξη

Ένα μέρος, μήκους 30μ., του άνω ορόφου του κεντρικού τμήματος της πρόσοψης του ανακτόρου, της οποίας για στατικούς λόγους δεν κατέστη δυνατή η αναστήλωση στο μνημείο- καθώς δεν διασώθηκε το ενδιάμεσο αρχαίο υλικό- εκτίθεται ανατεταγμένο στο κτίριο του Κεντρικού Μουσείου. 

Ανάκτορο Φιλίππου Β΄ στις Αιγές: Τον Δεκέμβριο ολοκληρώνεται η αναστήλωση Facebook Twitter
Η πρόσοψη, ανατεταγμένη στο κτίριο του Κεντρικού Μουσείου
Πολιτισμός
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εμφάνιση του Jim Carrey στα César έγινε viral θεωρία συνωμοσίας — Τι απαντούν διοργάνωση και εκπρόσωποι

Πολιτισμός / Η εμφάνιση του Jim Carrey στα César έγινε viral θεωρία συνωμοσίας — Τι απαντούν διοργάνωση και εκπρόσωποι

Ο Jim Carrey βρέθηκε στο επίκεντρο viral θεωριών συνωμοσίας μετά την εμφάνισή του στα βραβεία César στο Παρίσι, με χρήστες στα social media να υποστηρίζουν ότι στη σκηνή βρέθηκε σωσίας. Η διοργάνωση και ο εκπρόσωπος του ηθοποιού διέψευσαν επισήμως τις φήμες, επιβεβαιώνοντας ότι η παρουσία του ήταν αυθεντική και προγραμματισμένη εδώ και μήνες.
THE LIFO TEAM
«Το φως μπαίνει στο κάδρο»: Πώς αντιδρούν οι Ιρανοί κινηματογραφιστές της διασποράς στον θάνατο του Χαμενεΐ

Διεθνή / «Το φως μπαίνει στο κάδρο»: Πώς αντιδρούν οι Ιρανοί κινηματογραφιστές της διασποράς στον θάνατο του Χαμενεΐ

Ιρανοί σκηνοθέτες και δημιουργοί της διασποράς τοποθετούνται δημόσια μετά τον θάνατο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μιλώντας για «το τέλος ενός 47χρονου εφιάλτη», αλλά και για την αβεβαιότητα που ακολουθεί. Δηλώσεις, ανοιχτές επιστολές και αναρτήσεις στα social media φωτίζουν τη σύνθετη στάση της ιρανικής πολιτισμικής κοινότητας απέναντι στις εξελίξεις.
THE LIFO TEAM
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΓΡΑΦΟΣ ΚΑΝΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕ

Πολιτισμός / Οκτώ στιγμές που ο νοτιοκορεάτικoς κινηματογράφος κατέκτησε τη μεγάλη οθόνη

Η επιλογή του Park Chan-wook στην προεδρία της κριτικής επιτροπής αναδεικνύει την ηχηρή παρουσία της Νότιας Κορέας στο φεστιβάλ των Καννών και φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις ταινίες που ξεχώρισαν
THE LIFO TEAM
Το Met βγάζει τη Lee Krasner από τη σκιά του Pollock

Πολιτισμός / Pollock και Krasner ως ισότιμοι: η νέα έκθεση του Met αναθεωρεί έναν μύθο

Το Metropolitan Museum of Art παρουσιάζει το φθινόπωρο την έκθεση «Krasner and Pollock: Past Continuous», αφιερωμένη και στους δύο καλλιτέχνες σε όλο το εύρος της πορείας τους. Η επιμέλεια τονίζει την ισότιμη συμβολή της Lee Krasner στον Αφηρημένο Εξπρεσιονισμό, αναθεωρώντας το κυρίαρχο αφήγημα γύρω από τον Pollock.
THE LIFO TEAM
Η Isabelle Adjani κάλεσε τους άνδρες να σηκωθούν όρθιοι στα Césars για τη βία κατά των γυναικών

Πολιτισμός / Η Ιζαμπέλ Ατζανί κάλεσε τους άνδρες να σηκωθούν όρθιοι στα Σεζάρ για τη βία κατά των γυναικών

Στα βραβεία Σεζάρ 2026, η Isabelle Adjani κάλεσε τους άνδρες στην αίθουσα να σηκωθούν όρθιοι σε ένδειξη αλληλεγγύης προς όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία, ενώ η Golshifteh Farahani μίλησε για την αιματηρή καταστολή στο Ιράν.
THE LIFO TEAM
«Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Πολιτισμός / «Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Στο Perth Festival, ο 26χρονος καλλιτέχνης Hugo Flavelle μετατρέπει τη διαμαρτυρία για την προσβασιμότητα σε κινητή performance–rave έξω από μουσεία και θέατρα που ο ίδιος δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει.
THE LIFO TEAM
Η Chloë Sevigny γυρίζει ντοκιμαντέρ για τους Deadheads και για την Αμερική που επιμένει

Πολιτισμός / Η Chloë Sevigny γυρίζει ντοκιμαντέρ για τους Deadheads χωρίς τους Grateful Dead

Χωρίς τους Grateful Dead στο κάδρο, το «Summer Tour» εστιάζει αποκλειστικά στους Deadheads. Το ντοκιμαντέρ, με τη στήριξη της Chloë Sevigny, κυκλοφορεί σε μια συγκυρία συμβολική για τη σκηνή, μετά τον θάνατο του Bob Weir.
THE LIFO TEAM