ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Ανακοινώσεις για τους κλεμμένους Πικάσο και Μοντριάν από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012

Ανακοινώσεις για τους κλεμμένους Πικάσο και Μοντριάν από την Εθνική Πινακοθήκη Facebook Twitter
Ο πίνακας του Μοντριάν που εκλάπη το 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη (Eurokinissi)
0

Ανακοινώσεις από τους υπουργούς Πολιτισμού και Προστασίας του Πολίτη αναμένεται να γίνουν στις 11 π. μ. μετά τον εντοπισμό των δύο κλεμμένων πινάκων, ένας του Πικάσο και ένας του Μοντριάν από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012.

Για την υπόθεση συνελήφθη χθες από το τμήμα Διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής, ένας Έλληνας 49 ετών.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής ο 49χρονος εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας μετά από συνδυαστική μελέτη των στοιχείων που είχαν συγκεντρωθεί όλα αυτά τα χρόνια και προσήχθη στην ΓΑΔΑ όπου ομολόγησε την συμμετοχή του στην κλοπή και υπέδειξε στους αστυνομικούς το σημείο που έκρυβε τους δύο πίνακες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πίνακες βρέθηκαν στην Κερατέα σε σημείο μέσα σε ρεματιά συσκευασμένοι και προστατευμένοι για να μην υποστούν φθορές .

Πρόκειται για τον πίνακα του Πικάσο «Γυναικείο κεφάλι» που είχε φιλοτεχνηθεί το 1939 και το δώρισε ο μεγάλος ζωγράφος το 1949 στον ελληνικό λαό ως τιμητική προσφορά για την γενναία αντίσταση κατά τη γερμανική κατοχή.

Ο δεύτερος είναι ένας πίνακας του Ολλανδού Πιέτ Μοντριάν, του 1905 που απεικονίζει ένα ανεμόμυλο κατά μήκος ποταμού «Ο ανεμόμυλος Στάμμερ» ο οποίος αγοράστηκε το 1963 από τον Αλέξανδρο Παππά και ο οποίος τον δώρισε στην συνέχεια στην Εθνική Πινακοθήκη.

Εκτός από τους δύο πίνακες που βρέθηκαν, από την Εθνική Πινακοθήκη είχε κλαπεί ένα ακόμη έργο και συγκεκριμένα ένα σχέδιο θρησκευτικής απεικόνισης του Ιταλού Γουλιέλμο Κάτσια για το οποίο δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημο από την αστυνομία.

Ο ειδικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα νωρίτερα σήμερα, υποστήριξε ότι υπήρξε ενδιαφέρον για την αγορά τους από το εξωτερικό.

«Υπήρχε άνθρωπος που ενδιαφερόταν από το εξωτερικό, υπήρχε σχέδιο φυγάδευσης» είπε ο Γιώργος Τσούκαλης.

Αλλά κανείς από τους συλλέκτες που θα ήθελαν τον Πικάσο και τον Μοντριάν δεν είχε καταφέρει να τους αποκτήσει και αυτό γιατί ήταν εξαιρετικά δύσκολο όχι μόνο να μην γίνει αντιληπτό αυτό από τις αρχές αλλά και να βγουν τα κλοπιμαία από την χώρα.

Ο Γιώργος Τσούκαλης εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το αν ο 49χρονος, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν οι πίνακες, είναι ο δράστης της κλοπής ή ο άνθρωπος που «φυλούσε» τα πολύτιμα κλοπιμαία.

«Το έκανε μόνος του; Όχι σύμφωνα με πληροφορίες που είχαμε από τον πρώτο καιρό», τόνισε χαρακτηριστικά ενώ σημείωσε, πως οι πληροφορίες μιλούσαν για συνεργασία 2 ή 3 ατόμων, που διέρρηξαν την Εθνική Πινακοθήκη και πήραν τρία έργα τέχνης.

Το χρονικό της κλοπής

Τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου του 2012 εκλάπησαν από την Εθνική Πινακοθήκη οι πίνακες του Πάμπλο Πικάσο το «Γυναικείο κεφάλι» της Ντόρα Μάαρ και ο «Ανεμόμυλος Στάμμερ» του Πιετ Μοντριάν, τους οποίους εντόπισε ύστερα από 9 χρόνια το τμήμα διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής.

Οι αστυνομικοί, όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις προσπάθειες δεν είχαν καταφέρει να βρουν τον ψιλόλιγνο άντρα που αφαίρεσε χειρουργικά τον πίνακα του Πικάσο, αξίας άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο μόνος που τον είδε, όπως αναφέρει η ΕΡΤ,  ήταν ένας φύλακας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αλέξανδρου Καλαφάτη στις 12/2/2021.

Η κλοπή αποκάλυψε τα κενά ασφαλείας στην Εθνική Πινακοθήκη. Ο συγκεκριμένος πίνακας είχε εκτεθεί, χωρίς προστατευτικό υαλοπίνακα, χωρίς καν τζάμι, κρεμασμένος από μία πρόκα» είχε δηλώσει ο Μάνος Στεφανίδης, κριτικός τέχνης και πρώην επιμελητής της Εθνικής Πινακοθήκης.

Ο δράστης φέρεται να παραπλάνησε τον φύλακα με ψεύτικους συναγερμούς και κατάφερε να εισέλθει στο εσωτερικό της Εθνικής Πινακοθήκης παραβιάζοντας τζάμι στο ισόγειο του κτηρίου.

Τότε, κατάφερε να πάρει τους δύο πίνακες κι ένα σχέδιο των αρχών του 17ου αιώνα που αποδίδεται στον Ιταλό Γκουλιέλμο Κάτσια και στη συνέχεια αφαίρεσε τα κάδρα.

Κάμερες ασφαλείας της Πινακοθήκης κατέγραψαν τις κινήσεις του ενώ στην κλοπή φέρεται να εμπλέκεται και δεύτερο άτομο, που λειτουργούσε ως τσιλιαδόρος.

Με πληροφορίες του ΑΠΕ/ΕΡΤ

Πολιτισμός
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Πολιτισμός / Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού την Κυριακή στο ΚΠΙΣΝ

Η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει το τελευταίο και, κατά γενική παραδοχή, σπουδαιότερο διήγημά του Γεωργίου Βιζυηνού την Κυριακή στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.
NEWSROOM
Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM