Ανακαλύφθηκε ρωμαϊκό νόμισμα που απεικονίζει το σύμβολο του ζωδιακού κύκλου

Ανακαλύφθηκε ρωμαϊκό νόμισμα που απεικονίζει το σύμβολο του ζωδιακού κύκλου Facebook Twitter
Το νόμισμα που απεικονίζει το ζώδιο του Καρκίνου | Israel Antiquities Authority
0

Ένα ρωμαϊκό νόμισμα ηλικίας σχεδόν 2.000 ετών, χαραγμένο με το σύμβολο του ζωδιακού κύκλου, αλιεύθηκε από τα νερά γύρω από τη Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αρχαιολόγοι της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (IAA) έκαναν την ανακάλυψη κατά τη διάρκεια υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας. Το χάλκινο νόμισμα κόπηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αντωνίνου Πίου και βρέθηκε σε "εξαιρετική κατάσταση διατήρησης", σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Στη μία πλευρά του νομίσματος υπάρχει η εικόνα της Λούνα, της ρωμαϊκής θεάς της σελήνης, και η εικόνα του ζωδιακού σημείου του Καρκίνου- στην άλλη πλευρά απεικονίζεται ο Αντωνίνος Πίος. Το νόμισμα φέρει επίσης την επιγραφή "Έτος οκτώ", υποδεικνύοντας ότι κατασκευάστηκε κατά το όγδοο έτος της βασιλείας του Πίου, η οποία διήρκεσε από το 138 έως το 161 μ.Χ.

Το αρχαίο αυτό κειμήλιο ανήκε σε μια σειρά 13 νομισμάτων, που απεικονίζουν τα 12 ζώδια και τον πλήρη ζωδιακό τροχό, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΙΑΑ. Είναι το πρώτο τέτοιο νόμισμα που ανακαλύφθηκε στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ.

Η αστρολογία, η οποία ξεκίνησε από τη Μεσοποταμία γύρω στην τρίτη χιλιετία π.Χ., ήταν βαθιά ριζωμένη στον ρωμαϊκό πολιτισμό. Αν και μερικές φορές αντιμετωπίστηκε με καχυποψία και εχθρότητα από τους αυτοκράτορες, οι οποίοι αντιλαμβάνονταν ότι οι αστρολογικές προβλέψεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την υπονόμευση της εξουσίας τους, η αστρολογία ήταν μια δημοφιλής πρακτική σε όλες τις τάξεις της ρωμαϊκής κοινωνίας.

"Η αστρολογία ήταν μόνο μία από έναν ευρύτερο αριθμό μαντικών πρακτικών στην αυτοκρατορία", γράφει ο Matthew Bunson στην Εγκυκλοπαίδεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. "Αλλά για να κατακτήσουν το ενδιαφέρον και τη φαντασία του κοινού, όλες ωχριούν δίπλα στην αστρολογία".

Ο Πίος οδήγησε την αυτοκρατορία σε μια από τις πιο ειρηνικές εποχές της. Πριν από αυτή την περίοδο, οι εχθροπραξίες αφθονούσαν στο σημερινό Ισραήλ -ιδιαίτερα στα χρόνια μετά το 70 μ.Χ., όταν οι ρωμαϊκές δυνάμεις κατέστρεψαν τον Δεύτερο Ναό στην Ιερουσαλήμ.

Το 130 μ.Χ., ο αυτοκράτορας Αδριανός ξεκίνησε τα σχέδια για την οικοδόμηση μιας ρωμαϊκής μητρόπολης στην Ιερουσαλήμ. Επίσης, απαγόρευσε την περιτομή, μια βασική πρακτική του Ιουδαϊσμού. Λίγο αργότερα, οι Εβραίοι ξεκίνησαν μια εξέγερση κατά των Ρωμαίων ηγεμόνων, γνωστή ως εξέγερση του Μπαρ Κόχμπα. Οι ρωμαϊκές δυνάμεις κατέπνιξαν τελικά την εξέγερση μετά από τρία χρόνια μαχών και "τεράστιες απώλειες" και από τις δύο πλευρές.

Αντίθετα, ο Πίος, ο οποίος διαδέχθηκε τον Αδριανό, "δεν ήταν στρατιωτικός", και έτσι βοήθησε στην κατάκτηση μιας ήπιας σχέσης με τους Εβραίους της αυτοκρατορίας, επιτρέποντάς τους να επαναλάβουν την πρακτική της περιτομής.

Το χάλκινο νόμισμα που απεικονίζει τον Πίο βρέθηκε κοντά σε έναν "μικρό θησαυρό" άλλων νομισμάτων, γεγονός που υποδηλώνει ότι έπεσε στη θάλασσα κατά τη διάρκεια ναυαγίου, λέει στο AFP ο Jacob Sharvit, επικεφαλής της μονάδας θαλάσσιας αρχαιολογίας του IAA.

"Κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου στο κράτος του Ισραήλ, και στον θαλάσσιο χώρο του, υπάρχουν πολλοί αρχαιολογικοί χώροι και ευρήματα, τα οποία μαρτυρούν τις συνδέσεις που υπήρχαν εδώ στην αρχαιότητα μεταξύ των λιμανιών της Μεσογείου και των χωρών κατά μήκος της", αναφέρει ο Sharvit στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ THE WEEK 783

Πολιτισμός / 18 πολιτιστικές εκδηλώσεις γι' αυτή την εβδομάδα (22-28/9/2023)

Οι Villagers of Ioannina City ανηφορίζουν στον Λυκαβηττό, η μεγάλη αναδρομική έκθεση έργων του Γιώργου Χατζημιχάλη ανοίγει τις πόρτες της και το πρώτο Αγοραφοβικό Φεστιβάλ καταφθάνει στην Αθήνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
29ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

Πολιτισμός / Νύχτες Πρεμιέρας 2023: Όλες οι μουσικές ταινίες του φετινού προγράμματος

Οι απαρχές του Νικ Κέιβ, η Τζόαν Μπαέζ, οι ξεχασμένοι ήρωες του λαϊκού τραγουδιού, η Creep Records και πολλά ακόμα μουσικά ντοκιμαντέρ σε ένα διαχρονικά ενδιαφέρον τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.
THE LIFO TEAM