Αλ Τσαντίρι: Μια κριτική για τις ανοησίες και το πολύτιμο γέλιο

Αλ Τσαντίρι: Μια κριτική για τις ανοησίες και το πολύτιμο γέλιο Facebook Twitter
0

Το «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» επέστρεψε και η Μαριάννα Τζιαντζή "ακτινογραφεί" τη σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου, διαπιστώνοντας αυτό που έχουμε διαπιστώσει πολλοί. Ότι πλέον η εκπομπή του Λαζόπουλου δεν στηρίζεται στο ταλέντο του και στη δημιουργικότητα του αλλά στην αναπαραγωγή αστείων βίντεο και γελοίων στιγμών της τηλεόρασης. Το «καλάθι» είναι γεμάτο από τέτοιες στιγμές, άλλωστε ψωνίζουν πολλοί πλέον από αυτό. Το ζήτημα είναι να κάνεις αιχμηρή πρωτογενή σάτιρα. Κάτι που κατάφερνε πολύ καλά ο Λάκης με τους «10 μικρούς Μήτσους».Αν σήμερα, δεις στο youtube επεισόδια από τους Μήτσους, καταλαβαίνεις πότε ο Λαζόπουλος έκανε πραγματική πολιτική σάτιρα μακριά από λαϊκισμούς, και πότε στηριζόταν στη δύναμη του ταλέντου του  και όχι στις «αδυναμίες» των άλλων.

Γράφει λοιπόν μεταξύ άλλων η Μαριάννα Τζιαντζή για το Αλ τσαντίρι της περασμένης Τρίτης:

«ένα μεγάλο μέρος της εκπομπής ήταν σύντομα βίντεο με αποσπάσματα από τις πιο γελοίες στιγμές της τηλεόρασης. Πολλά από αυτά είχαν ήδη παιχτεί και σχολιαστεί σε άλλες εκπομπές, όπως το άσμα «Σκεφτείτε ελληνικά» σε στίχους Γιώργου Καρατζαφέρη, που το είχε ξετινάξει, την προηγούμενη εβδομάδα, το «Ράδιο Αρβύλα» του ANT1. H δεξαμενή των αναπαραγώγιμων τηλεοπτικών στιγμιότυπων δεν είναι ανεξάντλητη, ενώ είναι τόσο πολλές οι ανοησίες που έχουν δει τα μάτια μας κι έχουν ακούσει τα αυτιά μας, που έχουμε πάψει πια να γελάμε ή να έχουμε διάθεση να τα περιγράψουμε».

Και να η πιο λαμπερή στιγμής της εκπομπής. Αυτή που θύμιζε τον παλιό Λάκη και τους «Δέκα Μικρούς Μήτσους».Εκεί που πρέπει να «στίψεις» το μυαλό σου και να «γεννήσεις» σάτιρα, και όχι να την πάρεις-πολλές φορές μάλιστα από δεύτερο και τρίτο χέρι-από το ίντερνετ και τα παρακμιακά κανάλια. Εκεί στέκεται η τηλεκριτικός της Καθημερινής:

«...οι τηλεθεατές του «Τσαντιριού» αποζημιώθηκαν με το επιθεωρησιακό σκετσάκι, στο οποίο ο Παύλος Χαϊκάλης και ο Λάκης Λαζόπουλος υποδύθηκαν δύο από τους πιο πετυχημένους χαρακτήρες των «Δέκα Μικρών Μήτσων», το ηλικιωμένο ζευγάρι....Ο διάλογος είχε γερές δόσεις «πορδολογίας», όμως αυτή η εύκολη συνταγή για πολύ και χοντρό γέλιο μάλλον αμηχανία και έλλειψη φαντασίας φανερώνει. Ωστόσο, και χωρίς αυτά τα καρυκεύματα, το σκετσάκι ήταν εξαιρετικό, ενώ ο κ. Χαϊκάλης έδειξε, για άλλη μια φορά, ότι είναι κωμικός ηθοποιός μεγάλου διαμετρήματος. Έκλεψε την παράσταση από τον οικοδεσπότη του, ο οποίος όμως είχε την ευφυΐα και τη γενναιοδωρία να τον αφήσει να του την κλέψει».

«Γιατί -αναρωτιέται η Μαριάννα Τζιαντζή-αυτό το ολιγόλεπτο θαύμα να μη συμβαίνει πιο συχνά και σε άλλες ψυχαγωγικές εκπομπές και με άλλους καλλιτέχνες, όταν μάλιστα η ζωή γύρω μας ,μας προσφέρει τόσο πλούσιο υλικό, όχι μόνο για οργή και απελπισία, αλλά για γέλιο λυτρωτικό; Η γελοιοποίηση είναι εύκολη - μάλιστα αρκετοί πολιτικοί και τηλεαστέρες μάς την προσφέρουν έτοιμη, στο πιάτο. Όμως το γέλιο είναι δυσεύρετο και πολύτιμο».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Lilo & Stitch» είναι η πρώτη χολιγουντιανή ταινία που έφτασε το $1 δισ. στο φετινό box office

Πολιτισμός / Το «Lilo & Stitch» είναι η πρώτη χολιγουντιανή ταινία που έφτασε το $1 δισ. στο φετινό box office

«Είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα των υπερμεγέθων αποδόσεων που μπορεί να αποκομίσει η Disney από τους κινηματογράφους με το σωστό έργο την κατάλληλη στιγμή» σχολιάζει το Variety
LIFO NEWSROOM
Εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Μουσείο Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά

Πολιτισμός / Εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Μουσείο Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και πλήθους κόσμου, εγκαινιάστηκε στην Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς το νέο Δημοτικό Μουσείο αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο, στο σπίτι όπου γεννήθηκε και έζησε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής
LIFO NEWSROOM
Εναλλακτική Σκηνή

Πολιτισμός / Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ ετοιμάζει ένα #έπικ comeback

Η πιο ανήσυχη φωνή του σύγχρονου μουσικού θεάτρου στη χώρα ετοιμάζει ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας με περισσότερες από 30 παραγωγές, δύο φεστιβάλ, περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και συμμετοχή στο 60ό Φεστιβάλ Δημητρίων.
LIFO NEWSROOM
Φρανσουά Οζόν, Τζέιμς Ντιν και Μόνικα Μπελούτσι από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Φρανσουά Οζόν, Τζέιμς Ντιν και Μόνικα Μπελούτσι από αύριο στους κινηματογράφους

Το καλαίσθητο δράμα μυστηρίου «When the Fall is Coming», η έκπληξη των Καννών «Sorry Baby», ο οργισμένος «Rebel Without a Cause», η «Malena» του Τζουζέπε Τορνατόρε και τέσσερις ακόμα επιλογές απαρτίζουν το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ