Αλ Τσαντίρι: Μια κριτική για τις ανοησίες και το πολύτιμο γέλιο

Αλ Τσαντίρι: Μια κριτική για τις ανοησίες και το πολύτιμο γέλιο Facebook Twitter
0

Το «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» επέστρεψε και η Μαριάννα Τζιαντζή "ακτινογραφεί" τη σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου, διαπιστώνοντας αυτό που έχουμε διαπιστώσει πολλοί. Ότι πλέον η εκπομπή του Λαζόπουλου δεν στηρίζεται στο ταλέντο του και στη δημιουργικότητα του αλλά στην αναπαραγωγή αστείων βίντεο και γελοίων στιγμών της τηλεόρασης. Το «καλάθι» είναι γεμάτο από τέτοιες στιγμές, άλλωστε ψωνίζουν πολλοί πλέον από αυτό. Το ζήτημα είναι να κάνεις αιχμηρή πρωτογενή σάτιρα. Κάτι που κατάφερνε πολύ καλά ο Λάκης με τους «10 μικρούς Μήτσους».Αν σήμερα, δεις στο youtube επεισόδια από τους Μήτσους, καταλαβαίνεις πότε ο Λαζόπουλος έκανε πραγματική πολιτική σάτιρα μακριά από λαϊκισμούς, και πότε στηριζόταν στη δύναμη του ταλέντου του  και όχι στις «αδυναμίες» των άλλων.

Γράφει λοιπόν μεταξύ άλλων η Μαριάννα Τζιαντζή για το Αλ τσαντίρι της περασμένης Τρίτης:

«ένα μεγάλο μέρος της εκπομπής ήταν σύντομα βίντεο με αποσπάσματα από τις πιο γελοίες στιγμές της τηλεόρασης. Πολλά από αυτά είχαν ήδη παιχτεί και σχολιαστεί σε άλλες εκπομπές, όπως το άσμα «Σκεφτείτε ελληνικά» σε στίχους Γιώργου Καρατζαφέρη, που το είχε ξετινάξει, την προηγούμενη εβδομάδα, το «Ράδιο Αρβύλα» του ANT1. H δεξαμενή των αναπαραγώγιμων τηλεοπτικών στιγμιότυπων δεν είναι ανεξάντλητη, ενώ είναι τόσο πολλές οι ανοησίες που έχουν δει τα μάτια μας κι έχουν ακούσει τα αυτιά μας, που έχουμε πάψει πια να γελάμε ή να έχουμε διάθεση να τα περιγράψουμε».

Και να η πιο λαμπερή στιγμής της εκπομπής. Αυτή που θύμιζε τον παλιό Λάκη και τους «Δέκα Μικρούς Μήτσους».Εκεί που πρέπει να «στίψεις» το μυαλό σου και να «γεννήσεις» σάτιρα, και όχι να την πάρεις-πολλές φορές μάλιστα από δεύτερο και τρίτο χέρι-από το ίντερνετ και τα παρακμιακά κανάλια. Εκεί στέκεται η τηλεκριτικός της Καθημερινής:

«...οι τηλεθεατές του «Τσαντιριού» αποζημιώθηκαν με το επιθεωρησιακό σκετσάκι, στο οποίο ο Παύλος Χαϊκάλης και ο Λάκης Λαζόπουλος υποδύθηκαν δύο από τους πιο πετυχημένους χαρακτήρες των «Δέκα Μικρών Μήτσων», το ηλικιωμένο ζευγάρι....Ο διάλογος είχε γερές δόσεις «πορδολογίας», όμως αυτή η εύκολη συνταγή για πολύ και χοντρό γέλιο μάλλον αμηχανία και έλλειψη φαντασίας φανερώνει. Ωστόσο, και χωρίς αυτά τα καρυκεύματα, το σκετσάκι ήταν εξαιρετικό, ενώ ο κ. Χαϊκάλης έδειξε, για άλλη μια φορά, ότι είναι κωμικός ηθοποιός μεγάλου διαμετρήματος. Έκλεψε την παράσταση από τον οικοδεσπότη του, ο οποίος όμως είχε την ευφυΐα και τη γενναιοδωρία να τον αφήσει να του την κλέψει».

«Γιατί -αναρωτιέται η Μαριάννα Τζιαντζή-αυτό το ολιγόλεπτο θαύμα να μη συμβαίνει πιο συχνά και σε άλλες ψυχαγωγικές εκπομπές και με άλλους καλλιτέχνες, όταν μάλιστα η ζωή γύρω μας ,μας προσφέρει τόσο πλούσιο υλικό, όχι μόνο για οργή και απελπισία, αλλά για γέλιο λυτρωτικό; Η γελοιοποίηση είναι εύκολη - μάλιστα αρκετοί πολιτικοί και τηλεαστέρες μάς την προσφέρουν έτοιμη, στο πιάτο. Όμως το γέλιο είναι δυσεύρετο και πολύτιμο».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον κήπο της Τζούντι Ντεντς κάθε δέντρο θυμίζει κάποιον που έφυγε

Πολιτισμός / Στον κήπο της Τζούντι Ντεντς κάθε δέντρο θυμίζει κάποιον που έφυγε

Η Τζούντι Ντεντς μίλησε για τον κήπο του σπιτιού της στο νέο επεισόδιο του podcast Roots, αλλά αυτό που περιέγραψε δεν ήταν απλώς ένας κήπος. Ηταν ένας τόπος μνήμης, όπου τα δέντρα έχουν ονόματα, οι μυρωδιές κρατούν ζωντανό το παρελθόν και η φύση γίνεται παρηγοριά ακόμα κι όταν η όραση σχεδόν χάνεται.
THE LIFO TEAM
Μήπως σου λείπει το μέλλον; Ο Μαρκ Φίσερ επιστρέφει μέσα από νέο ντοκιμαντέρ

Πολιτισμός / Μήπως σου λείπει το μέλλον; Ο Μαρκ Φίσερ επιστρέφει μέσα από νέο ντοκιμαντέρ

Το We Are Making a Film About Mark Fisher επιστρέφει στη σκέψη του Μαρκ Φίσερ όχι σαν ακαδημαϊκό μνημόσυνο αλλά σαν ζωντανό πολιτισμικό ερώτημα. Γιατί ένας θεωρητικός που έγραψε για χαμένα μέλλοντα και εξάντληση μοιάζει σήμερα πιο παρών από ποτέ;
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Ξεκίνησε το διεθνές συνέδριο με θέμα την ελληνική χειροτεχνία

Η Λίνα Μενδώνη κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου δήλωσε: «Η αναβίωση της ελληνικής χειροτεχνίας δεν αφορά μόνον στη διάσωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, αφορά στη διάσωση και τη μετάδοση στις νεότερες γενιές ενός τεράστιου πολιτιστικού κεφαλαίου»
THE LIFO TEAM
Ο Ντε Νίρο λέει ότι η Αριάνα Γκράντε είναι η πιο αστεία συμπρωταγωνίστριά του

Πολιτισμός / Ο Ντε Νίρο λέει ότι η Αριάνα Γκράντε είναι η πιο αστεία συμπρωταγωνίστριά του

Η Αριάνα Γκράντε πρωταγωνιστεί στο νέο «Meet the Parents» δίπλα στον Μπεν Στίλερ και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Ο Ντε Νίρο είπε ότι είναι ίσως η πιο αστεία συμπρωταγωνίστρια με την οποία έχει δουλέψει ποτέ.
THE LIFO TEAM
Ολίβια Ροντρίγκο ανοίγει τη νέα της εποχή με το «Drop Dead» στις Βερσαλλίες

Πολιτισμός / Η Ολίβια Ροντρίγκο κυκλοφόρησε το «Drop Dead» με φόντο τις Βερσαλλίες

Η Ολίβια Ροντρίγκο επέστρεψε με το «Drop Dead», το πρώτο τραγούδι από το τρίτο άλμπουμ της, που θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουνίου. Το βίντεο, σε σκηνοθεσία της Πέτρα Κόλινς, γυρίστηκε στο Παλάτι των Βερσαλλιών.
THE LIFO TEAM
Σιωπή, αμαρτία και θέαμα: τι ακριβώς κάνει τώρα ο Μαουρίτσιο Κατελάν

Πολιτισμός / Σιωπή, αμαρτία και θέαμα: τι ακριβώς κάνει τώρα ο Μαουρίτσιο Κατελάν

Ο φετινός Απρίλιος του Μαουρίτσιο Κατελάν είχε απ’ όλα: ένα βουβό γκαλά στο Σικάγο, μια γραμμή εξομολόγησης και τον πεσμένο Πάπα του σε νέα έκδοση 666 αντιτύπων. Το αποτέλεσμα δεν ήταν απλώς μια ακόμη πρόκληση, αλλά μια νέα υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο ο Ιταλός καλλιτέχνης μετατρέπει την τέχνη σε δημόσιο τελετουργικό.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Οι Massive Attack επέστρεψαν με τον Tom Waits και έναν ύμνο για σκοτεινούς καιρούς

Πολιτισμός / Οι Massive Attack επέστρεψαν με τον Τομ Γουέιτς και έναν ύμνο για σκοτεινούς καιρούς

Το Boots on the Ground, η πρώτη νέα κυκλοφορία των Massive Attack από το 2020 και η πρώτη πρωτότυπη ηχογράφηση του Τομ Γουέιτς από το 2011, βγήκε στις 16 Απριλίου μαζί με ένα επτάλεπτο φιλμ από εικόνες διαδηλώσεων και επιχειρήσεων της ICE στις ΗΠΑ.
THE LIFO TEAM
Η Πόλα Ρέγκο δεν ζωγράφισε ποτέ μικρές, ευγενικές παρηγοριές

Πολιτισμός / Η Πόλα Ρέγκο δεν ζωγράφισε ποτέ μικρές, ευγενικές παρηγοριές

Η έκθεση Paula Rego: Story Line που άνοιξε στη Victoria Miro στο Λονδίνο δεν επιστρέφει απλώς στα σχέδια μιας μεγάλης καλλιτέχνιδας. Ανοίγει ξανά έναν ολόκληρο κόσμο από γυναίκες, παραμύθια, βία, επιθυμία και σκοτεινή τρυφερότητα, την ώρα που ο γιος της προσπαθεί να κρατήσει ζωντανό το αλλόκοτο σύμπαν που άφησε πίσω της.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ Bernard-Henri Lévy

Πολιτισμός / Γαλλία: Πάνω από 100 συγγραφείς εγκαταλείπουν ιστορικό εκδοτικό οίκο λόγω του ακροδεξιού ιδιοκτήτη

Στην πρωτοφανή αυτή μαζική αποχώρηση συμμετέχουν δεκάδες γνωστοί συγγραφείς, μεταξύ των οποίων ο φιλόσοφος Bernard-Henri Lévy και η φεμινίστρια συγγραφέας Virginie Despentes
THE LIFO TEAM