Αλ Τσαντίρι: Μια κριτική για τις ανοησίες και το πολύτιμο γέλιο

Αλ Τσαντίρι: Μια κριτική για τις ανοησίες και το πολύτιμο γέλιο Facebook Twitter
0

Το «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» επέστρεψε και η Μαριάννα Τζιαντζή "ακτινογραφεί" τη σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου, διαπιστώνοντας αυτό που έχουμε διαπιστώσει πολλοί. Ότι πλέον η εκπομπή του Λαζόπουλου δεν στηρίζεται στο ταλέντο του και στη δημιουργικότητα του αλλά στην αναπαραγωγή αστείων βίντεο και γελοίων στιγμών της τηλεόρασης. Το «καλάθι» είναι γεμάτο από τέτοιες στιγμές, άλλωστε ψωνίζουν πολλοί πλέον από αυτό. Το ζήτημα είναι να κάνεις αιχμηρή πρωτογενή σάτιρα. Κάτι που κατάφερνε πολύ καλά ο Λάκης με τους «10 μικρούς Μήτσους».Αν σήμερα, δεις στο youtube επεισόδια από τους Μήτσους, καταλαβαίνεις πότε ο Λαζόπουλος έκανε πραγματική πολιτική σάτιρα μακριά από λαϊκισμούς, και πότε στηριζόταν στη δύναμη του ταλέντου του  και όχι στις «αδυναμίες» των άλλων.

Γράφει λοιπόν μεταξύ άλλων η Μαριάννα Τζιαντζή για το Αλ τσαντίρι της περασμένης Τρίτης:

«ένα μεγάλο μέρος της εκπομπής ήταν σύντομα βίντεο με αποσπάσματα από τις πιο γελοίες στιγμές της τηλεόρασης. Πολλά από αυτά είχαν ήδη παιχτεί και σχολιαστεί σε άλλες εκπομπές, όπως το άσμα «Σκεφτείτε ελληνικά» σε στίχους Γιώργου Καρατζαφέρη, που το είχε ξετινάξει, την προηγούμενη εβδομάδα, το «Ράδιο Αρβύλα» του ANT1. H δεξαμενή των αναπαραγώγιμων τηλεοπτικών στιγμιότυπων δεν είναι ανεξάντλητη, ενώ είναι τόσο πολλές οι ανοησίες που έχουν δει τα μάτια μας κι έχουν ακούσει τα αυτιά μας, που έχουμε πάψει πια να γελάμε ή να έχουμε διάθεση να τα περιγράψουμε».

Και να η πιο λαμπερή στιγμής της εκπομπής. Αυτή που θύμιζε τον παλιό Λάκη και τους «Δέκα Μικρούς Μήτσους».Εκεί που πρέπει να «στίψεις» το μυαλό σου και να «γεννήσεις» σάτιρα, και όχι να την πάρεις-πολλές φορές μάλιστα από δεύτερο και τρίτο χέρι-από το ίντερνετ και τα παρακμιακά κανάλια. Εκεί στέκεται η τηλεκριτικός της Καθημερινής:

«...οι τηλεθεατές του «Τσαντιριού» αποζημιώθηκαν με το επιθεωρησιακό σκετσάκι, στο οποίο ο Παύλος Χαϊκάλης και ο Λάκης Λαζόπουλος υποδύθηκαν δύο από τους πιο πετυχημένους χαρακτήρες των «Δέκα Μικρών Μήτσων», το ηλικιωμένο ζευγάρι....Ο διάλογος είχε γερές δόσεις «πορδολογίας», όμως αυτή η εύκολη συνταγή για πολύ και χοντρό γέλιο μάλλον αμηχανία και έλλειψη φαντασίας φανερώνει. Ωστόσο, και χωρίς αυτά τα καρυκεύματα, το σκετσάκι ήταν εξαιρετικό, ενώ ο κ. Χαϊκάλης έδειξε, για άλλη μια φορά, ότι είναι κωμικός ηθοποιός μεγάλου διαμετρήματος. Έκλεψε την παράσταση από τον οικοδεσπότη του, ο οποίος όμως είχε την ευφυΐα και τη γενναιοδωρία να τον αφήσει να του την κλέψει».

«Γιατί -αναρωτιέται η Μαριάννα Τζιαντζή-αυτό το ολιγόλεπτο θαύμα να μη συμβαίνει πιο συχνά και σε άλλες ψυχαγωγικές εκπομπές και με άλλους καλλιτέχνες, όταν μάλιστα η ζωή γύρω μας ,μας προσφέρει τόσο πλούσιο υλικό, όχι μόνο για οργή και απελπισία, αλλά για γέλιο λυτρωτικό; Η γελοιοποίηση είναι εύκολη - μάλιστα αρκετοί πολιτικοί και τηλεαστέρες μάς την προσφέρουν έτοιμη, στο πιάτο. Όμως το γέλιο είναι δυσεύρετο και πολύτιμο».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Άλεξ Κονσάνι έγραψε ιστορία στο Met Gala και εμφανίστηκε σαν τρανς ηρωίδα του Μποτιτσέλι

Πολιτισμός / Η Άλεξ Κονσάνι έγραψε ιστορία στο Met Gala και εμφανίστηκε σαν τρανς ηρωίδα του Μποτιτσέλι

Η Άλεξ Κονσάνι, πρώτη τρανς γυναίκα στην επιτροπή οικοδεσποτών του Met Gala, εμφανίστηκε με δημιουργία Gucci του Ντέμνα, εμπνευσμένη από την Άνοιξη του Μποτιτσέλι, σε μια θεατρική μεταμόρφωση από λευκό σε μαύρο κύκνο.
THE LIFO TEAM
Η Μέριλιν Μονρόε όπως δεν χωρούσε στην εικόνα της: ποιήματα και σημειώσεις σε δημοπρασία

Πολιτισμός / Η Μέριλιν Μονρόε όπως δεν χωρούσε στην εικόνα της: ποιήματα και σημειώσεις σε δημοπρασία

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της, βγαίνουν σε δημοπρασία ποιήματα, χειρόγραφες σημειώσεις, γράμματα, σχέδια και προσωπικά αντικείμενα της Μέριλιν Μονρόε, φωτίζοντας τη γυναίκα πίσω από τον πιο ανθεκτικό μύθο του Χόλιγουντ.
THE LIFO TEAM
Ο Ντουέιν Τζόνσον φόρεσε φούστα στο Met Gala: «Στην πολυνησιακή κουλτούρα οι πιο αρρενωποί άνδρες φορούν φούστες»

Πολιτισμός / Ο Ντουέιν Τζόνσον φόρεσε φούστα στο Met Gala: «Στην πολυνησιακή κουλτούρα οι πιο αρρενωποί άνδρες φορούν φούστες»

Ο ηθοποιός εμφανίστηκε στο Met Gala με σύνολο του Τομ Μπράουν και συνέδεσε την πλισέ φούστα του με τα παραδοσιακά lavalava της πολυνησιακής κουλτούρας.
THE LIFO TEAM
Η «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν έχει νέο τρέιλερ και δείχνει για πρώτη φορά τον Κύκλωπα

Πολιτισμός / Η «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν έχει νέο τρέιλερ και δείχνει για πρώτη φορά τον Κύκλωπα

Ο Ματ Ντέιμον επιστρέφει στην Ιθάκη ως Οδυσσέας, ο Ρόμπερτ Πάτινσον απειλεί τον θρόνο ως Αντίνοος και ο Κρίστοφερ Νόλαν ανοίγει για πρώτη φορά το μυθολογικό σκοτάδι της πιο φιλόδοξης ταινίας του.
THE LIFO TEAM
Μόδα, Τέχνη και Σάρκα: Η μεγάλη έκθεση «Costume Art» του Met μας θυμίζει τι σημαίνει να κατοικείς ένα σώμα

Πολιτισμός / Μόδα, Τέχνη και Σάρκα: Η μεγάλη έκθεση «Costume Art» του Met μας θυμίζει τι σημαίνει να κατοικείς ένα σώμα

Η νέα μεγάλη έκθεση του Costume Institute, Costume Art, ανοίγει στις 10 Μαΐου στη Νέα Υόρκη και εγκαινιάζει τις νέες Conde M. Nast Galleries του Metropolitan Museum of Art. Ο Αντριου Μπόλτον στήνει έναν διάλογο ανάμεσα στη μόδα, την τέχνη και τα σώματα που δεν χωρούν πια στο παλιό ιδανικό της ομορφιάς.
THE LIFO TEAM
ΑΝΙΣ ΚΑΠΟΥΡ ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

Πολιτισμός / Ο Ανίς Καπούρ λέει πως οι ΗΠΑ θα έπρεπε να αποκλειστούν από τη Μπιενάλε Βενετίας

Ο Βρετανός καλλιτέχνης επαινεί την κριτική επιτροπή για την παραίτησή της λόγω της συμμετοχής της Ρωσίας και του Ισραήλ, αλλά επισημαίνει ότι η αιτιολογία θα έπρεπε να είχε συμπεριλάβει και τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
Οι Ετρούσκοι βγαίνουν από τη σκιά της Ρώμης σε μια μεγάλη έκθεση στο Σαν Φρανσίσκο

Πολιτισμός / Τι χρωστά η Ρώμη στους Ετρούσκους;

Μια μεγάλη έκθεση στο Σαν Φρανσίσκο ξαναφέρνει στο φως τους Ετρούσκους, τον πολιτισμό που προηγήθηκε της Ρώμης και τη διαμόρφωσε. Μέσα από ταφικούς θησαυρούς, χάλκινα αφιερώματα και σπάνια κοσμήματα, η έκθεση δείχνει πόσα χρωστά η ρωμαϊκή ιστορία σε έναν πολιτισμό που έμεινε στη σκιά της.
THE LIFO TEAM
Ο Matthew Wong ζωγράφισε τα δωμάτια όπου η μοναξιά γίνεται φως

Πολιτισμός / Ο Matthew Wong ζωγράφισε τα δωμάτια όπου η μοναξιά γίνεται φως

Το 2011, ο Μάθιου Γουόνγκ βρέθηκε στη Βενετία ως φοιτητής φωτογραφίας και αποφάσισε να γίνει ζωγράφος. Το 2026, η ζωγραφική του επιστρέφει εκεί χωρίς εκείνον: η έκθεση Matthew Wong: Interiors παρουσιάζει σπάνια έργα ενός αυτοδίδακτου καλλιτέχνη που μετέτρεψε πόρτες, σκάλες και μπλε δωμάτια σε χάρτη μοναξιάς, μνήμης και φωτός.
THE LIFO TEAM
Στέφανι Τσερνικόφσκι: Το βλέμμα που κράτησε ζωντανή την άγρια λάμψη του punk

Πολιτισμός / Στέφανι Τσερνικόφσκι: Το βλέμμα που κράτησε ζωντανή την άγρια λάμψη του punk

Η Στέφανι Τσερνικόφσκι, που πέθανε στα 84 της, φωτογράφισε τη Νέα Υόρκη του CBGB, των Ramones, της Blondie και της Patti Smith, όχι σαν έτοιμο θρύλο, αλλά σαν ζωντανό χάος από σώματα, βλέμματα και νύχτες που άλλαξαν τη μουσική.
THE LIFO TEAM