Ακρόπολη: «Ναι» από το ΚΑΣ στην ολοκλήρωση των υποδομών για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ

Ακρόπολη: «Ναι» από το ΚΑΣ στην ολοκλήρωση των υποδομών για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ Facebook Twitter
0

Ολοκληρώνεται η προσβασιμότητα του αρχαιολογικού χώρου Ακροπόλεως καθώς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε την Τρίτη ομόφωνα θετική γνωμοδότηση για την ολοκλήρωση των υποδομών για ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα, καθώς και για την αντικατάσταση του υφιστάμενου εξοπλισμού στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

«Οι εργασίες εντάσσονται στο πλαίσιο της αναβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών, με τις οποίες η Ακρόπολη καθίσταται πλέον απολύτως προσβάσιμη», σημειώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στην ανακοίνωσή του.

«Μετά την εγκατάσταση του ανελκυστήρα πλαγιάς, ο οποίος αποτελεί διεθνές πρότυπο στο είδος του, τη διαμόρφωση των διαδρομών για άτομα με δυσκολία στην κίνηση, και την προμήθεια δύο golf carts για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ με αμαξίδια και εν γένει εμποδιζόμενα άτομα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ (σ.σ. Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία) -σημειώνεται ότι με απόφαση της υπουργού έχει συγκροτηθεί κοινή ομάδα εργασίας ΥΠΠΟΑ ΕΣΑμεΑ για το σύνολο των πολιτιστικών χώρων και υποδομών- και από τον Φάρο Τυφλών Ελλάδας, επεξεργάστηκαν περαιτέρω προτάσεις για την ενίσχυση της προσβασιμότητας στην Ακρόπολη», αναφέρει το υπουργείο.

Σύμφωνα με τις προτάσεις αυτές οριοθετούνται στο νότιο άκρο του πλατώματος του Αρείου Πάγου, βόρεια και ανατολικά της υφιστάμενης περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς, δύο θέσεις στάθμευσης, αποκλειστικά για οχήματα, τα οποία οδηγούνται από ΑμεΑ, ώστε να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. Η συγκεκριμένη θέση προκρίνεται έναντι άλλων θέσεων, λόγω της επιπεδότητας του χώρου, αλλά και προκειμένου να μην παρακωλύεται η κίνηση επισκεπτών και οχημάτων στην είσοδο και έξοδο του αρχαιολογικού χώρου.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετακινούνται ή ανασχεδιάζονται υφιστάμενες πινακίδες, τοποθετούνται δίγλωσσες (ελληνικά και αγγλικά) πινακίδες Braille, καθώς και με μεγαλογράμματη γραφή (κεφαλαία και Bold) για τα άτομα με μερική όραση. Το υλικό και το μέγεθος της πινακίδας θα καθοριστεί σε συνεργασία με τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος. Προβλέπεται η τοποθέτηση ειδικής πινακίδας σε δύο γλώσσες σε γραφή Braille και μεγαλογράμματη, προκειμένου οι επισκέπτες να ενημερώνονται για τις κλίσεις των διαστρώσεων, ενώ τοποθετούνται πινακίδες με το Διεθνές Σύμβολο Προσβασιμότητας και καθοδηγητική σήμανση προς την είσοδο ΑμεΑ επί του πεζόδρομου της Δ. Αρεοπαγίτου και επί της οδού Ροβέρτου Γκάλι.

Για τους μη βλέποντες προβλέπεται η δημιουργία απτικής διαδρομής. Με τη βοήθεια των συνοδών τους, θα μπορούν να αγγίξουν αντιπροσωπευτικά εκθέματα, π.χ. κινητές μακέτες των μνημείων ή διαφορετικής κλίμακας αρχιτεκτονικά μέλη. Επιπλέον, τοποθετείται μακέτα του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης για την ψηλάφησή της από τυφλούς, από ακρυλικό ή porcelain vibe, υλικά ανθεκτικά σε εξωτερικό χώρο, χωρίς αιχμηρά σημεία και γωνίες, ώστε να επιτρέπεται στον επισκέπτη μία ροή απτικής διερεύνησης.

Σε ό,τι αφορά το ενημερωτικό υλικό, προβλέπεται η δημιουργία δίγλωσσων φυλλαδίων σε μεγαλογράμματη γραφή και γραφή Braille, καθώς και η αναβάθμιση της ιστοσελίδας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, με την προσθήκη ειδικού πεδίου, το οποίο να παρέχει τις αναγκαίες πληροφορίες για την προσβασιμότητα των ατόμων με δυσκολία στην κίνηση, ώστε τα άτομα αυτά να μπορούν να οργανώσουν την ασφαλή και ανεμπόδιστη περιήγησή τους στην Ακρόπολη πριν την επίσκεψή τους στο χώρο. Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, η οποία να παρέχει γραπτά και προφορικά πληροφορίες για τα μνημεία. Σε κάθε μνημείο η εφαρμογή θα μπορεί να αναγνωρίσει αυτόματα τη θέση και να δίνει την αντίστοιχη πληροφορία. Προβλέπεται επίσης, η δημιουργία υπηρεσιακής δομής για την εξυπηρέτηση ατόμων ΑμεΑ στην Ακρόπολη.

Η μελέτη αντικατάστασης του παλαιού εξοπλισμού του αρχαιολογικού χώρου, προβλέπει νέα περισχοίνιση κατά μήκος των νέων οδεύσεων, για την οριοθέτηση των διαδρομών, την υποβοήθηση ευπαθών ομάδων επισκεπτών, την προστασία του αρχαιολογικού χώρου και την ασφάλεια των περιοχών εκτέλεσης αρχαιολογικών και αναστηλωτικών εργασιών. Για τα άτομα με κινητικές δυσκολίες, σε συνδυασμό με τους σταθερούς χειρολισθήρες, επί της ίδιας κατασκευής ορίζονται και οι ενδείξεις που επισημαίνουν τα τμήματα των διαδρομών με κλίση που χρήζει την υποστήριξη συνοδού για προσπέλαση. Διαμορφώνονται επίσης, νέα καθιστικά, με την επανάχρηση λίθων από τις παλαιές αναστηλώσεις. Τα καθιστικά αυτά φέρουν τη μνήμη και τα σημάδια από την προηγούμενη χρήση τους. Η επιλογή των μαρμάρινων αρχιτεκτονικών μελών θα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με την ΕΦΑ Πόλης Αθηνών και την ΥΣΜΑ, ενώ η επανάχρησή τους θα γίνει με μέριμνα για τον σαφή διαχωρισμό τους από τις αρχαιότητες.

Τέλος, τοποθετούνται νέοι κάδοι απορριμμάτων, σε αντικατάσταση των υφιστάμενων, με μονό ή διπλό κάδο, από ελαφρύ μεταλλικό σκελετό, σε μικρότερο αριθμό και με πρόβλεψη για ανακύκλωση των απορριμμάτων.

«Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω εργασίες περιλαμβάνονται στη δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού», σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η μόνη αληθινή διαμαρτυρία είναι η ομορφιά»: Ο Ντρις βαν Νότεν ανοίγει ένα παλάτσο στη Βενετία

Πολιτισμός / «Η μόνη αληθινή διαμαρτυρία είναι η ομορφιά»: Ο Ντρις βαν Νότεν ανοίγει ένα παλάτσο στη Βενετία

Στο Palazzo Pisani Moretta, ο Ντρις βαν Νότεν εγκαινιάζει τη νέα του Fondazione με περισσότερα από 200 έργα μόδας, τέχνης, craft και design. Η έκθεση The Only True Protest Is Beauty δεν αντιμετωπίζει την ομορφιά ως φυγή από τον κόσμο, αλλά ως έναν τρόπο να μείνεις μέσα του χωρίς να παραδοθείς στην ασχήμια του.
THE LIFO TEAM
Οι Αυτοδίδακτοι: Από τον Θεόφιλο στις μέρες μας

Πολιτισμός / Από τον Θεόφιλο στη Niki de Saint Phalle: Μια έκθεση για τους αυτοδίδακτους της ζωγραφικής

Μια γέφυρα ανάμεσα σε διαφορετικές εποχές, όπου η ανάγκη για έκφραση υπερβαίνει τα όρια της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και αναδεικνύει την προσωπική διαδρομή μάθησης και δημιουργίας.
THE LIFO TEAM
Το Michael έγινε παγκόσμια επιτυχία, αλλά η πιο δύσκολη ιστορία του έμεινε για το sequel

Πολιτισμός / Το Michael έγινε παγκόσμια επιτυχία, αλλά η πιο δύσκολη ιστορία του έμεινε για το σίκουελ

Μετά το άνοιγμα των 217,4 εκατ. δολαρίων παγκοσμίως, ο σκηνοθέτης του Michael, Αντουάν Φουκουά, μίλησε στο Deadline για τα επαναληπτικά γυρίσματα των 50 εκατ. δολαρίων, τις σκηνές γύρω από τις κατηγορίες εναντίον του Μάικλ Τζάκσον που τελικά δεν χρησιμοποιήθηκαν και το υλικό που υπάρχει ήδη για μια πιθανή συνέχεια.
THE LIFO TEAM
Ιωάννα Καρυστιάνη: «Ακουγόντουσαν συνεχώς βογγητά, ο πόνος ήταν πολλαπλάσιος, ήξερες ότι βασανίζονται και οι σύντροφοί σου»

Πολιτισμός / Ιωάννα Καρυστιάνη: «Ακούγονταν συνεχώς βογγητά, ήξερες ότι βασανίζονται και οι σύντροφοί σου - Αυτό δεν φεύγει ποτέ από μέσα σου»

Η σημαντική Ελληνίδα συγγραφέας σε μια σπάνια μαρτυρία στο Ιστορικό Αρχείο Πανεπιστημίου Αθηνών, για την περίοδο της Δικτατορίας και των βασανιστηρίων στα κρατητήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ
THE LIFO TEAM
Στην Πομπηία, ένας κόκκινος τοίχος ξαναφέρνει στο φως τα μυστήρια του Διονύσου

Πολιτισμός / Στην Πομπηία, ένας κόκκινος τοίχος ξαναφέρνει στο φως τα μυστήρια του Διονύσου

Ένας εντυπωσιακός κύκλος διονυσιακών τοιχογραφιών σε αίθουσα συμποσίων της Πομπηίας φωτίζει τη σχέση ανάμεσα στο κρασί, την έκσταση, τη μύηση και την κοινωνική ζωή της ρωμαϊκής πόλης.
THE LIFO TEAM
Το The Devil Wears Prada 2 κατηγορείται για στερεοτυπική απεικόνιση ασιατικού χαρακτήρα

Πολιτισμός / Το The Devil Wears Prada 2 κατηγορείται για στερεοτυπική απεικόνιση ασιατικού χαρακτήρα

Ένα clip 38 δευτερολέπτων που παρουσιάζει τη νέα βοηθό της Άντι Σακς, Jin Chao, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Χονγκ Κονγκ, με θεατές να κατηγορούν την ταινία ότι επιστρέφει σε παλιά στερεότυπα για Ασιάτες χαρακτήρες ως άχαρους, nerdy και υπερ-μορφωμένους.
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Νταγκ Άλαν, ο θρυλικός κάμεραμαν των πολικών ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο

Πολιτισμός / Πέθανε ο Νταγκ Άλαν, ο θρυλικός κάμεραμαν των ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο

Ο Νταγκ Άλαν, ο Σκωτσέζος κάμεραμαν που γύρισε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες άγριας ζωής για τα ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο, πέθανε στα 74 του ενώ έκανε πεζοπορία στο Νεπάλ. Είχε κινηματογραφήσει πιγκουίνους, πολικές αρκούδες, φώκιες και φάλαινες σε μερικά από τα πιο ακραία περιβάλλοντα του πλανήτη, κερδίζοντας οκτώ Emmy και πέντε BAFTA.
THE LIFO TEAM
Η Σίνθια Ερίβο θα γίνει Μίριαμ Μακέμπα σε μια ταινία για το Graceland και το απαρτχάιντ

Πολιτισμός / Η Σίνθια Ερίβο θα γίνει Μίριαμ Μακέμπα σε μια ταινία για το απαρτχάιντ

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το Graceland του Πολ Σάιμον έφερε τη μουσική της Νότιας Αφρικής σε παγκόσμιο κοινό, αλλά άνοιξε και μια μεγάλη σύγκρουση γύρω από το πολιτιστικό μποϊκοτάζ του απαρτχάιντ. Το The Road Home επιστρέφει σε εκείνη τη στιγμή, μέσα από τη Μακέμπα, τον Χιου Μασακέλα και μια μουσική που έγινε πεδίο αντίστασης.
THE LIFO TEAM
70 ημέρες στο Οβέρ: Εκεί που ο Βαν Γκογκ χάθηκε μέσα στα σιταροχώραφα

Πολιτισμός / 70 ημέρες στο Οβέρ: Εκεί που ο Βαν Γκογκ χάθηκε μέσα στα σιταροχώραφα

Στο Auvers-sur-Oise, το χωριό έξω από το Παρίσι όπου ο Βαν Γκογκ πέρασε τις τελευταίες 70 ημέρες της ζωής του, ανοίγουν δύο εκθέσεις αφιερωμένες στον ζωγράφο και στο τοπίο που τον σημάδεψε. Δεν είναι απλώς ακόμη ένας φόρος τιμής, αλλά ένας τρόπος να ξαναδιαβαστεί ο τόπος μέσα από το βλέμμα που τον έκανε αθάνατο.
THE LIFO TEAM
Γιατί όλοι τρέχουν ακόμα στα σκαλιά του Rocky;

Πολιτισμός / Γιατί όλοι τρέχουν ακόμα στα σκαλιά του Rocky;

Το αυθεντικό άγαλμα του Rocky μπαίνει για πρώτη φορά μέσα στο Philadelphia Museum of Art, το μουσείο που κάποτε δεν ήξερε αν το ήθελε. Με έργα των Κιθ Χάρινγκ, Άντι Γουόρχολ, Κάρα Γουόκερ και Κάρι Μέι Γουίμς, η έκθεση Rising Up εξετάζει πώς ένα κινηματογραφικό αντικείμενο έγινε λαϊκό μνημείο μιας πόλης.
THE LIFO TEAM