Άβε Πάπα Φραγκίσκε!: Ανοίγει γκαλερί σύγχρονης τέχνης με καλλιτέχνες του 20ου αιώνα στο Βατικανό

ΘΕΛΕΙ ΦΩΤΟ Άβε Πάπα Φραγκίσκε!: Ανοίγει γκαλερί σύγχρονης τέχνης με καλλιτέχνες του 20ου αιώνα στο Βατικανό Facebook Twitter
O βιβλιοθηκάριος του Βατικανού Καρδινάλιος José Tolentino de Mendonça στο άνοιγμα της έκθεσης | AP Photo/Nicole Winfield
0

«Οι πολιτισμοί αρρωσταίνουν όταν γίνονται αυτοαναφορικοί, όταν αποκλείουν αντί να ενσωματώνονται», είπε  ο Πάπας Φραγκίσκος στην ανακοίνωσή του ότι ανοίγει νέα γκαλερί σύγχρονης τέχνης στην ιστορική βιβλιοθήκη του Βατικανού. «Εκτιμώ αυτή την προσπάθεια να ανοίξει ένας διάλογος. Η ζωή είναι η τέχνη της συνάντησης. Χρειαζόμαστε νέα ομορφιά», πρόσθεσε ο Πάπας εγκαινιάζοντας έναν ειδικό χώρο  για εκθέσεις έργων καλλιτεχνών του 21ου αιώνα στο Βατικανό.

Ο νέος μόνιμος χώρος στεγάζεται στην Αποστολική Βιβλιοθήκη του 15ου αιώνα. «Η βιβλιοθήκη εγκαινιάζει μια νέα αίθουσα εκθέσεων για να υποστηρίξει την κουλτούρα της συνάντησης», δήλωσε ο βιβλιοθηκάριος του Βατικανού Καρδινάλιος José Tolentino de Mendonça σε μια δήλωση. Η κίνηση έρχεται αφότου τα Μουσεία του Βατικανού ακύρωσαν μια έκθεση το 2018 με έργα του Andy Warhol που είχε σκοπό να εξερευνήσει την «πνευματική πλευρά» του καλλιτέχνη της Pop.

Σύμφωνα με το περιοδικό Crux της καθολικής εκκλησίας, η εναρκτήρια έκθεση—Everyone: Humanity on the Move (μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου 2022)—εμφανίζει γεωγραφικούς και αλληγορικούς χάρτες αιώνων στη συλλογή της βιβλιοθήκης που διανθίζονται με νέα έργα του Ιταλού καλλιτέχνη Πιέτρο Ρούφο.

ΘΕΛΕΙ ΦΩΤΟ Άβε Πάπα Φραγκίσκε!: Ανοίγει γκαλερί σύγχρονης τέχνης με καλλιτέχνες του 20ου αιώνα στο Βατικανό Facebook Twitter
Η εγκατάσταση του Πιέτρο Ρούφο στη βιβλιοθήκη του Βατικανού | AP Photo/Nicole Winfield

Ο Ρούφο έχει μετατρέψει την Sala Barberini στη βιβλιοθήκη σε «ένα καταπράσινο τροπικό δάσος», τοποθετώντας χάρτες με βοτανικές εκτυπώσεις στα ράφια των βιβλιοθηκών του 17ου αιώνα. Άλλοι χάρτες  του Ρούφο επικεντρώνονται στη μετανάστευση. «Ο χάρτης είναι ένα σταθερό στοιχείο τον οποίο διασχίζουν από διαφορετικοί άνθρωποι», είπε ο καλλιτέχνης.

Ο εκθεσιακός χώρος της βιβλιοθήκης χρηματοδοτείται από τους κληρονόμους του Αμερικανού φιλάνθρωπου και μεγιστάνα του κινηματογραφικού στούντιο Kirk Kerkorian. Σύμφωνα με το Forbes, η περιουσία του ήταν 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015 όταν πέθανε σε ηλικία 98 ετών.

Το 2018, τα Μουσεία του Βατικανού είχαν συνομιλίες με το Μουσείο Άντι Γουόρχολ στο Πίτσμπουργκ για να διοργανώσουν μια έκθεση των θρησκευτικών έργων του. Η έκθεση ακυρώθηκε γιατί το 2019 το βατικανό οργάνωσε μια μεγάλη έκθεση για τον Ντα Βίντσι. Το 2018, το Βατικανό συμμετείχε για πρώτη φορά στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, αποκαλύπτοντας δέκα παρεκκλήσια διεθνών αρχιτεκτόνων στο σπάνια επισκέψιμο δάσος στο νησί San Giorgio.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέχνη και Ίαση: Ένα σεμινάριο από τη Γεωργία Σαγρή και τον Γιώργο Ίκαρο Μπαμπασάκη

Πολιτισμός / Τέχνη και Ίαση: Ένα σεμινάριο από τη Γεωργία Σαγρή και τον Γιώργο Ίκαρο Μπαμπασάκη

Αναλύοντας έργα τέχνης, κυριευόμαστε από την θετική τάση να δημιουργήσουμε και εμείς. Περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε την άλλη ματιά της Τέχνης για μια νοηματοδότηση της ζωής.
NEWSROOM
Άννα Κοκκίνου, Λένα Κιτσοπούλου και Χάρης Φραγκούλης στο θέατρο Σφενδόνη

Πολιτισμός / Άννα Κοκκίνου, Λένα Κιτσοπούλου και Χάρης Φραγκούλης στο θέατρο Σφενδόνη

Το νέο έργο της Λένας Κιτσοπούλου, ο «Αφανισμός» του Μπέρχαρντ σε σκηνοθεσία Άννας Κοκκίνου, η «Αντιγόνη» και η «Αφιέρωση» σε σκηνοθεσία Χάρη Φραγκούλη περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Σφενδόνης για τη νέα σεζόν.
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ