Την Τετάρτη η ανακοίνωση του κατώτατου μισθού

Την Τετάρτη η ανακοίνωση του κατώτατου μισθού Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Στις 27 Μαρτίου αναμένεται να ανακοινωθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2024.

Σήμερα Παρασκευή 22 Μαρτίου, αναμένεται να κατατεθεί η εισήγηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνας Μιχαηλίδου στο υπουργικό συμβούλιο για τον κατώτατο μισθό. Υπενθυμίζεται πως η υπουργός Εργασίας είχε αναφέρει σε δηλώσεις της, πως «ο νέος κατώτατος θα έχει το 8 μπροστά, τώρα αν η αύξηση θα είναι το 4% ή θα είναι στο 6% ή αν θα είναι στο 7% είναι κάτι που περιμένουμε να δούμε ως εισηγήσεις από εργοδότες και εργαζομένους».

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ, η εργατολόγος Άσπα Παπαθανασοπούλου, ανέφερε σχετικά με τα όσα έχουν ακουστεί για το ποσό, πως πιο ρεαλιστικό είναι το σενάριο ο κατώτατος μισθός να είναι κοντά στα 820 ευρώ. «Νομίζω ότι μια αύξηση γύρω στα 830 μικτά είναι επίσης ένα ρεαλιστικό σενάριο, και αυτή η αύξηση θα υπολογίζεται επί 14 μισθούς», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Είναι κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για τους εργαζόμενους που αμείβονται με τη Συλλογική σύμβαση εργασίας και κατ’ επέκταση αναμένουν την αύξηση του εισοδήματός τους, σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη δυσκολία αντιμετώπισης καθημερινών αναγκών διαβίωσης. Να πούμε βεβαίως ότι αυτό σε σχέση με τις μεσαίες ή μικρές επιχειρήσεις αποτελεί μία επιβάρυνση και αν ληφθούν υπόψη και οι ανάγκες των εργαζομένων και αντιστοίχως οι δυνατότητες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, θα πρέπει να σταθμιστεί κάπου, σε ένα έμμεσο σημείο, χωρίς να χάνουν οι εργαζόμενοι και χωρίς να επιβαρύνονται οι εργοδότες», συμπλήρωσε παράλληλα.

Επίσης, η κ,Παπαθανασοπούλου τόνισε πως η αύξηση του κατώτατου μισθού αφορά και 19 επιδόματα. «Αφορά στα επιδόματα τα οποία καθορίζονται με βάση το ύψος του κατώτατου μισθού, επιδόματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, επιδόματα ανθρώπων με πολύ χαμηλό εισόδημα, ακόμη και τα επιδόματα ατόμων με βαριές αναπηρίες από τον ΟΠΕΚΑ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Όσα εξαρτώνται από το ύψος του κατώτατου μισθού, αντιστοίχως θα αναπροσαρμοστούν. Επίσης η αύξηση αφορά και τα επιδόματα που καταβάλλονται στους εργαζόμενους, τα οποία είναι ποσοστιαία και αντιστοίχως η κατηγορία αυτή επηρεάζεται και από την από την προσμέτρηση των τριετιών. Έτσι έχουμε τώρα τις τριετίες, οι οποίες από τότε που πάγωσαν ξεκινούν με συμπλήρωση του υπολειπόμενου χρόνου να φαίνονται στον μισθό», κατέληξε.

Κατώτατος μισθός: Οι φορείς έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους όμως παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις

Κατώτατος μισθός 908 ευρώ μεικτά (+16,4%) είναι η πρόταση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ καθώς όπως επισημαίνει το κατώφλι της φτώχειας βρίσκεται στα 866 ευρώ. Η έκθεση του ΙΟΒΕ ωστόσο, προτείνει να εξεταστεί αύξηση του ονομαστικού κατώτατου μισθού στην ευρύτερη περιοχή του εκτιμώμενου πληθωρισμού για το 2024. Το ΙΟΒΕ παρουσιάζει εναλλακτικά σενάρια τα οποία περιλαμβάνουν συνδυασμούς αύξησης κατώτατου μισθού και μείωσης εισφορών εργαζομένου οι οποίοι μπορούν να αποδώσουν έως και 6% αύξηση στις καθαρές αποδοχές των χαμηλόμισθων. 

Για παράδειγμα αν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 4% στα 811,2 ευρώ και οι ασφαλιστικές εισφορές μειωθούν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, ο καθαρός μισθός για τον εργαζόμενο θα είναι 707 ευρώ (+6,0%). Τέλος, εως 811 ευρώ μεικτά (ή 691,3 καθαρά) είναι η πρόταση για τον κατώτατο μισθό από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία εκτιμά ότι για κάθε μια ποσοστιαία μονάδα αύξησης ο μέσος μισθός ανά εργαζόμενο αυξάνεται έως και 0,5%. Από την πλευρά του το ΙΝΣΕΤΕ προτείνει αύξηση κατά 5% ενώ το ΚΕΠΕ, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν μικρές επιχειρήσεις, προτείνει έως 3 με 4 %.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM