Κατώτατος μισθός: Από 753 έως 826 ευρώ οι προτάσεις των φορέων

Κατώτατος μισθός: Από 753 έως 826 ευρώ οι προτάσεις των φορέων Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Από 1η Απριλίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ο κατώτατος μισθός, ωστόσο οι διαβουλεύσεις για τα ποσά που προτείνουν οι αρμόδιοι φορείς ακόμα συνεχίζονται.

Ο κατώτατος μισθός, σύμφωνα με τις προτάσεις των φορέων αναμένεται να κυμανθεί από 753 ευρώ έως 826 ευρώ.

Μετά την αποκάλυψη της ΓΣΕΕ για κατώτατο μισθό στα 826 ευρώ, το ΣΚΑΪ παρουσίασε τις προτάσεις των υπόλοιπων φορέων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η Τράπεζα της Ελλάδας σημειώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με οποιαδήποτε αύξηση κάτω από το ύψος του πληθωρισμού, αυτό σημαίνει ότι η πρότασή της για τον κατώτατο μισθό φτάνει έως τα 780 ευρώ.

Το ΚΕΠΕ προτείνει ο κατώτατος μισθός να κυμανθεί μεταξύ 760 και 780 ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρόκειται για την πιο σημαντική τοποθέτηση καθώς το ΚΕΠΕ είναι ο φορέας που θα συγκεντρώσει όλες τις προτάσεις και θα κάνει την τελική εισήγηση στο υπουργείο.

Τονίζεται δε, ότι οι αμοιβές άνω των 780 ευρώ δεν εμπίπτουν στο αφορολόγητο. Αυτό σημαίνει απώλεια στο συνολικό εισόδημα.

Από την πλευρά της η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει αύξηση 8-10%, δηλαδή από 770 και 784 ευρώ ενώ η ΕΣΕΕ, αντίστοιχα προτείνει αύξηση της τάξης του 7%, με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στα 763 ευρώ.

Τέλος ο ΣΕΤΕ προτείνει αύξηση, που διαμορφώνει τον κατώτατο μισθό στα 753 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στους εργοδοτικούς φορείς (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) δέχονται την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά ζητούν περαιτέρω μείωση του ασφαλιστικού κόστους και μείωση της φορολογίας, προτείνοντας την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Τις προτάσεις των φορέων για τον κατώτατο μισθό θα συγκεντρώσει το ΚΕΠΕ, το οποίο θα καταθέσει την τελική του πρόταση στον υπουργό Εργασίας.

Μετά την αξιολόγηση των προτάσεων ο υπουργός Εργασίας, θα υποβάλλει στις 10 Μαρτίου, την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ενώ νέος κατώτατος μισθός θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου.

Με πληροφοίρίες του ΣΚΑΙ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM