Η εφορία επιστρέφει χρήματα- Οι προϋποθέσεις 

Η εφορία επιστρέφει χρήματα- Οι προϋποθέσεις  Facebook Twitter
0

Η Εφορία θα επιστρέφει πλέον στους φορολογούμενους τα χρήματα από πρόστιμα και φόρους που επιβλήθηκαν αδίκως, χωρίς να περιμένει την τελική απόφαση των δικαστηρίων, στα οποία έχουν προσφύγει οι θιγόμενοι πολίτες. Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, που επιτρέπει στη Φορολογική Διοίκηση να προχωρά σε διορθώσεις όταν διαπιστώνονται πρόδηλα σφάλματα.

Η φορολογική Αρχή θα έχει τη δυνατότητα να ακυρώσει ή να τροποποιήσει πρόστιμα ή φόρους που επιβλήθηκαν λανθασμένα. Εάν ο φορολογούμενος έχει ήδη πληρώσει το ποσό, μπορεί να λάβει επιστροφή, ακόμα και αν εκκρεμεί προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ή στα διοικητικά δικαστήρια.

Οι αλλαγές αυτές αφορούν εκκρεμείς υποθέσεις από το 2014 και επιτρέπουν τη διαγραφή φόρων και προστίμων που επιβλήθηκαν κατά λάθος από τις φορολογικές υπηρεσίες. Μέχρι σήμερα, η Φορολογική Διοίκηση δεν μπορούσε να εξετάσει πρόδηλα σφάλματα εάν οι φορολογούμενοι είχαν προσφύγει είτε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών είτε στα δικαστήρια, αφήνοντάς τους αντιμέτωπους με δύο επιλογές: να ζητήσουν επανεξέταση της απόφασης με κίνδυνο να χάσουν τις προθεσμίες ή να περιμένουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας στα δικαστήρια, όπου δεν υπήρχε δυνατότητα διόρθωσης προφανών σφαλμάτων, όπως αριθμητικά ή υπολογιστικά λάθη.

Η τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών τροποποιεί το άρθρο 74 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, επιτρέποντας στη Φορολογική Διοίκηση να διορθώνει τα σφάλματα της, ακόμα και όταν υπάρχουν εκκρεμείς προσφυγές στα δικαστήρια. Οι κύριες αλλαγές περιλαμβάνουν:

  • Η δυνατότητα ακύρωσης πράξεων που έχουν προσβληθεί στα δικαστήρια παρατείνεται για ένα έτος μετά την έκδοση της αμετάκλητης απόφασης. Δεν εξετάζεται αν η πρόδηλη πλημμέλεια έχει προβληθεί σε προσφυγή.
  • Ποσά που έχουν βεβαιωθεί ή καταβληθεί βάσει των πράξεων που ακυρώνονται διαγράφονται ή επιστρέφονται, ανεξάρτητα από τις διατάξεις περί παραγραφής.

Η τροπολογία επιτρέπει στη Φορολογική Διοίκηση να προχωρά σε τροποποίηση ή ακύρωση πράξεων φορολογικού προσδιορισμού ή επιβολής προστίμων, είτε κατόπιν αίτησης του φορολογούμενου είτε αυτεπάγγελτα, για την περίοδο από το 2014 μέχρι σήμερα. Η διόρθωση επιτρέπεται σε περιπτώσεις πρόδηλης έλλειψης φορολογικής υποχρέωσης ή σε περιπτώσεις αριθμητικών ή υπολογιστικών λαθών.

Εάν μια πράξη διοικητικού ή εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου οδηγήσει στην επιβολή προστίμου, η συγκεκριμένη πράξη μπορεί να ακυρωθεί ή να τροποποιηθεί με απόφαση της Φορολογικής Διοίκησης.

Για να γίνει δεκτή μια αίτηση ακύρωσης ή τροποποίησης, πρέπει είτε να προσκομιστούν έγγραφα από τον φορολογούμενο είτε να υπάρχουν διαθέσιμα στην αρμόδια υπηρεσία, χωρίς να απαιτούνται ελεγκτικές επαληθεύσεις. Τα αριθμητικά ή υπολογιστικά λάθη θεωρούνται σφάλματα κατά την εκτέλεση μαθηματικών υπολογισμών και όχι αποτέλεσμα εσφαλμένης επιβολής φόρου ή κακής εφαρμογής του νόμου.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα: Τα τρία "κλειδιά" για την ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια

Οικονομία / Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα: Τα τρία "κλειδιά" για την ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια

Τρεις βασικοί παράγοντες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας τόσο εφέτος, όσο και τα επόμενα έτη, όπως επισημαίνεται στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο 2025- 2028
LIFO NEWSROOM