Eurostat: Μόνο στην Ελλάδα το κόστος εργασίας μειώθηκε το γ' τρίμηνο του 2024

Eurostat: Μόνο στην Ελλάδα το κόστος εργασίας μειώθηκε το γ' τρίμηνο του 2024 Facebook Twitter
φωτ.: Unsplash
0

Τη μελέτη της για το κόστος εργασίας στην Ευρώπη δημοσίευσε η Eurostat για το τρίτο τρίμηνο του 2024.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη της Eurostat για το κόστος εργασίας, το τρίτο τρίμηνο του 2024 το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 4,6% στη ζώνη του ευρώ και κατά 5,1% στην ΕΕ, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με τη σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το κόστος εργασίας συνίσταται στο κόστος μισθών και ημερομισθίων συν το μη μισθολογικό κόστος, όπως είναι οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που καταβάλλουν οι εργοδότες.

Το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ωριαίο κόστος εργασίας στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά 4,6% τόσο στην (κυρίως) μη επιχειρηματική οικονομία όσο και στην επιχειρηματική οικονομία:

  • +4,6% στη βιομηχανία,
  • +5,0% στις κατασκευές και
  • +4,5% στις υπηρεσίες.

Στην ΕΕ, το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 5,1% στην (κυρίως) μη επιχειρηματική οικονομία και κατά 5,0% στην επιχειρηματική οικονομία:

  • +5,3% στη βιομηχανία,
  • +5,5% στις κατασκευές και
  • +4,9% στις υπηρεσίες.

Στην ΕΕ, το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η οικονομική δραστηριότητα (ενότητες NACE Αναθ. 2) που κατέγραψε τις υψηλότερες αυξήσεις στο ωρομίσθιο ήταν :

  • R – «Τέχνες, ψυχαγωγία και αναψυχή» (+7,0%)
  • P – «Εκπαίδευση» (+6,2%)

Η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα στην οποία σημειώθηκε μείωση του ονομαστικού (δηλαδή χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν ο πληθωρισμός) ωριαίου κόστους εργασίας ήταν η Ελλάδα στο γ' τρίμηνο του 2024 σε σχέση με αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με την Eurostat (-2,9%).

Η μείωση του ονομαστικού κόστους εργασίας ανά ώρα στην Ελλάδα στο γ' τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με τη Eurostat, συνολικά οφείλεται αποκλειστικά στο μη επιχειρηματικό τομέα της οικονομίας (δηλαδή κατά βάση στο δημόσιο) καθώς η πτώση στο πεδίο αυτό έφτασε στο - 8,2%, ενώ στον επιχειρηματικό τομέα αυξήθηκε μόλις κατά 0,9%.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη Eurostat, το γ’ τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι υψηλότερες αυξήσεις του ωριαίου μισθολογικού κόστους για το σύνολο της οικονομίας καταγράφηκαν στη Ρουμανία (+17,1%), την Κροατία (+15,1%), την Ουγγαρία (+14,1%), τη Βουλγαρία (+12,7%) και τη Λετονία (+12,6%).

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM