Ιαπωνία: Μια γυναίκα σε πόστο εκτελεστικού διευθυντή της κεντρικής τράπεζας- Η πρώτη σε 138 χρόνια

Ιαπωνία: Μια γυναίκα σε πόστο εκτελεστικού διευθυντή της κεντρικής τράπεζας- Η πρώτη σε 138 χρόνια Facebook Twitter
EPA
0

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας διόρισε γυναίκα σε θέση εκτελεστικού διευθυντή για πρώτη φορά στα 138 χρόνια ιστορίας της.

Η Τοκίκο Σιμίζου είναι η τραπεζίτης που σπάει αυτό το ανδροκρατούμενο «οχυρό». Η 55χρονη διορίστηκε εκτελεστική διευθύντρια στο πλαίσιο σαρωτικών αναδιαρθρώσεων που έκανε η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας. Είναι ανάμεσα στα έξι στελέχη που έχουν την ευθύνη των καθημερινών επιχειρήσεων της Bank of Japan.

Η Σιμίζου άρχισε να εργάζεται στην κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας το 1987. Είχε αναλάβει πόστα στο τμήμα χρηματαγορών και ξένου συναλλάγματος, ενώ ήταν γενική διευθύντρια για την Ευρώπη και επικεφαλής εκπρόσωπος της τράπεζας στο Λονδίνο από το 2016 ως το 2018.

Οι γυναίκες αποτελούν το 47% του εργατικού δυναμικού της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, η οποία ιδρύθηκε το 1882. Όμως, μόλις στο 13% των υψηλόβαθμων διευθυντικών πόστων βρίσκονται γυναίκες, ενώ αποτελούν μόνο το 20% των εμπειρογνωμόνων που ασχολούνται με νομικά ζητήματα, συστήματα πληρωμών και τραπεζογραμμάτια.

Στο συμβούλιο πολιτικής της τράπεζας- το κέντρο των αποφάσεων που καθορίζει τη νομισματική πολιτική της- υπάρχουν γυναίκες από το 1998, όταν συστάθηκε. Όμως, από τα 9 μέλη του μόνο μία είναι γυναίκα, ενώ η Bank of Japan δεν είχε ποτέ γυναίκα επικεφαλής.

Η Ιαπωνία είναι πολύ χαμηλά στην κατάταξη των χωρών σε ό,τι αφορά στην ισότητα των φύλων, μόλις στην 121η θέση ανάμεσα σε 153 χώρες, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Πρόσφατα, είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις οι δηλώσεις του δημάρχου της Οσάκα, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού τα ψώνια δεν πρέπει να τα κάνουν οι γυναίκες, γιατί καθυστερούν, αλλά οι άνδρες, επειδή δεν χρονοτριβούν και έτσι αποφεύγουν τη στενή επαφή με άλλους πελάτες.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι απεσταλμένοι του Τραμπ συναντιώνται σήμερα με τον Πούτιν - Ποιες οι προσδοκίες της κάθε πλευράς

Διεθνή / Οι απεσταλμένοι του Τραμπ θα συναντηθούν σήμερα με τον Πούτιν - Ποιες οι προσδοκίες της κάθε πλευράς

Η σημερινή συνάντηση διεξάγεται έπειτα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων στη Φλόριντα μεταξύ Ουκρανών και Αμερικανών αξιωματούχων, με στόχο τη βελτίωση του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο είχε θεωρηθεί ευνοϊκό προς τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Σύμφωνα με Αμερικανικά μέσα, ο Τραμπ είπε: «Μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου και τους πιο κοντινούς σου, αλλά πρέπει να φύγεις από τη χώρα τώρα», προσφέροντας ασφαλή διέλευση στον Μαδούρο
LIFO NEWSROOM