Έξι γυναίκες δολοφονούνται παγκοσμίως κάθε ώρα από κάποιον συγγενή ή τον σύντροφό τους

Έξι γυναίκες δολοφονούνται παγκοσμίως κάθε ώρα από κάποιον συγγενή ή τον σύντροφό τους Facebook Twitter
0

O αριθμός των γυναικών που σκοτώθηκαν από τον σύντροφό τους ή έναν συγγενή τους αυξάνεται παγκοσμίως με το σπίτι να αποτελεί πλέον το πιο επικίνδυνο μέρος για μια γυναίκα.

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), περίπου 50.000 γυναίκες δολοφονήθηκαν παγκοσμίως πέρυσι από έναν νυν ή έναν πρώην σύντροφο ή ένα μέλος της οικογένειάς τους, ήτοι 137 την ημέρα ή έξι την ώρα.

«Ενώ η τεράστια πλειονότητα των θυμάτων ανθρωποκτονιών είναι άνδρες, οι γυναίκες εξακολουθούν να πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα ως αποτέλεσμα της ανισότητας των φύλων, των διακρίσεων και των αρνητικών στερεοτύπων», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο εκτελεστικός διευθυντής του UNODC, Γιούρι Φεντότοφ.


Παρά τις πρόσφατες υψηλού προφίλ εκστρατείες όπως το #ΜeToo, στην οποία οι γυναίκες καταγγέλλουν δημόσια τη σεξουαλική παρενόχληση, παραμένει πολύ πιο πιθανό να δολοφονηθούν από τον σύντροφο ή ένα μέλος της οικογένειάς τους σε σχέση με τους άνδρες.

Ο συνολικός αριθμός αυτών των δολοφονιών αυξήθηκε ελαφρά από το 2012 έως το 2017 – και η αναλογία των γυναικών θυμάτων ανθρωποκτονιών που σκοτώθηκαν από τους συντρόφους τους ή μέλη των οικογενειών τους αυξήθηκε από λιγότερο από τις μισές το 2012 σε σχεδόν έξι στις δέκα πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση.

Πολλές δολοφονήθηκαν από συντρόφους τους που τις κακοποιούσαν, ενώ άλλες ήταν θύματα των λεγόμενων εγκλημάτων τιμής ή διαφορών για θέματα προίκας, προστίθεται.

Οι δολοφονίες από συντρόφους ή μέλη της οικογένειας συχνά δεν είναι η πρώτη και μοναδική επίθεση αλλά η κορύφωση προϋπάρχουσας ενδοοικογενειακής βίας.


«Αυτά τα σοκαριστικά ευρήματα δείχνουν τις καταστροφικές συνέπειες της ανισότητας των φύλων που διαιωνίζουν τη βία κατά των γυναικών», δήλωσε στο Thomson Reuters Foundation η Σάρα Μάστερς, διευθύντρια στην ομάδα προάσπισης δικαιωμάτων Womankind Worldwide.

Η έκθεση του UNODC καλεί για περισσότερη δράση προκειμένου να καταπολεμηθεί η βία με βάση το φύλο περιλαμβανομένου του μεγαλύτερου συντονισμού ανάμεσα στην αστυνομία, στους γιατρούς, στις κοινωνικές υπηρεσίες από κοινού με την εργασία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ειδικές υπηρεσίες υποστήριξης θα είναι διαθέσιμες για τις γυναίκες που κινδυνεύουν.

Οι άνδρες θα πρέπει επίσης να εμπλακούν σε προγράμματα για την καταπολέμηση των καταστροφικών ρόλων των φύλων από την εκπαίδευση κατά την πρώιμη παιδική ηλικία και στο εξής, προστίθεται στην έκθεση.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM
Νότια Αφρική DJ Δολοφονία

Διεθνή / Δολοφονήθηκε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Yλικό από κάμερες ασφαλείας φέρεται να καταγράφει έναν άνδρα με ράστα, ντυμένο με στολή που έμοιαζε με στολή εταιρείας ασφαλείας, να πυροβολεί το θύμα πριν τραπεί σε φυγή
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Κλειστό και σήμερα το μουσείο - Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων

Διεθνή / Λούβρο: Κλειστό «εν μέρει» το μουσείο παρά την παράταση της απεργίας των εργαζομένων

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια ολοένα και μεγαλύτερη λίστα προβλημάτων, που περιλαμβάνει χρόνια υποστελέχωση, φθορές στις υποδομές, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας
THE LIFO TEAM